Violenţa, demonul negru din şcolile româneşti

default

Dimensiune font:

| 06-06-2017 05:33

 Actele de violenţă tot mai des manifestate în unităţile de învăţământ aduc prejudicii enorme educaţiei româneşti * violenţa relevă, de fapt, dezechilibre emoţionale şi psihice * aceasta poate fi combătută prin calm, răbdare şi respect * lupta cu violenţa trebuie purtată de întreaga societate, nu doar de profesori şi părinţi 

 

 Sistemul de învăţământ românesc are parte, cel puţin de câteva ori în cursul unui an şcolar, de scandaluri monstruoase în care actorul principal este violenţa. Fie că este venită din partea elevilor şi îndreptată spre alţi elevi, fie că implică cadre didactice sau părinţi, urmările sunt de fiecare aceleaşi: titluri de-o şchioapă pe toate canalele media, mii de distribuiri şi comentarii pe reţelele de socializare; toate acestea nefăcând altceva decât să imprime o pată neagră uriaşă pe ceea ce numim „şcoala românească”.

Din dorinţa de a desluşi cauzele care stau în spatele răbufnirilor violente manifestate în unităţile de învăţământ, redactorii ziarului „Evenimentul Regional al Moldovei” au discutat cu mai multe persoane direct implicate în actul educaţional, precum inspectori şcolari generali, psihopedagogi sau psihoterapeuţi.

 

Manifestările violente reprezintă explozia unui prea-plin

Violenţa şi agresiunea – verbală, fizică, emoţională – sunt manifestări ale dezechilibrului emoţional şi psihic. Când un adult sau un copil ajung să se manifeste astfel există cu siguranţă un prea-plin care a explodat în această formă.

Un profesor care, prin comportamentul său, ajunge să fie agresiv, trăieşte un dezechilibru. Într-o lume ideală, profesorii ar trebui selectaţi dintre acele persoane care dau dovadă de o maturitate şi stabilitate emoţională şi psihică deosebite, iar aceste aspecte ar trebui să fie reevaluate periodic. „În lumea noastră însă, un profesor este expus el însuşi unui volum de stres enorm prin programul excesiv încărcat, prin numărul mare de elevi dintr-o clasă, prin insatisfacţia financiară. La toate acestea se adaugă criteriile de performanţă care aduc unui profesor beneficii şi care creează multe dezechilibre fie şi prin simpla lipsă a timpului necesar, care ar aduce un echilibru între viaţa profesională şi cea personală. Mai mult decât atât, în zilele noastre, profesorul a pierdut din autoritate şi nu mai este susţinut de părinţi, curentele de parenting care încurajează o protecţie excesivă a copilului producând un soi de tabără a părinţilor împotriva profesorilor”, a explicat psihoterapeutul Iulia Cruţ.

 

Violenţa naşte violenţă

Există însă şi acei profesori care reuşesc să rămână echilibraţi într-un sistem de învăţământ cu atâtea presiuni. „Aceşti oameni au serios clădită încrederea în sine şi nu au nevoie de confirmări exterioare permanente. Un adult care, din cauza dezechilibrului în care trăieşte, proiectează asupra elevului neîmplinirile sale, nu mai reuşeşte să se impună altfel şi consideră că a controla prin forţa şi autoritatea funcţiei este soluţia. Şi nu va obţine decât opusul într-un final – revolta şi demotivarea elevului, chiar dacă acestea sunt precedate de comportamentul obedient”, a completat Iulia Cruţ.

 

Sarcina educării împotriva violenţei este a tuturor”

Urmările nu pot fi decât elevi care ajung să urască şcoala şi, mai rău,care ajung să se comporte şi ei, la rândul lor, agresiv cu acele persoane asupra cărora pot să o facă – de cele mai multe ori colegii şi mai târziu propriii copii. „Agresivitatea şi violenţa unui elev asupra profesorului vorbeşte despre comportamentele la care a fost acesta expus în mediul familial – sunt situaţiile în care, spre exemplu, părinţii denigrează în faţa copilului un profesor, cumulat cu agresiunea şi violenţa propriu-zise ale părinţilor asupra copilului uneori”, a completat specialistul.

Această părere este confirmată şi de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi, care susţin că familia, prietenii, şi chiar societatea în ansamblul ei, joacă un rol vital în prevenirea violenţei şi educarea corespunzătoare a tinerilor. „În calitate de profesori, suntem puşi în situaţia să ne asumăm acest rol: trebuie să anticipăm şi să evităm situaţiile conflictuale sau violente ce pot să apară în şcoli. Este evident faptul că elevii îşi petrec cea mai mare parte a timpului acasă, cu familia şi cu prietenii, dar sarcina educării împotriva violenţei este a noastră, a tuturor: părinţi, profesori, societate civilă”, au transmis reprezentanţii ISJ Iaşi.

 

Răbdarea şi respectul, armele împotriva violenţei

Potrivit Ancăi Hardulea, directorul Centrului de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Iaşi, pentru ca actul educaţional să se desfăşoare în cele mai bune condiţii, fiecare dintre cei implicaţi trebuie să-şi înţeleagă rolul foarte bine şi mai ales, trebuie să-şi asume responsabilităţile care vin la pachet. „Relaţiile optime, autentice dintre actorii din mediul educaţional se bazează atât pe adoptarea unei atitudini pozitive faţă de elev, cât şi pe asumarea responsabilităţii fiecărei părţi (elev-profesor – părinte)”, a opinat Anca Hardulea, directorul CJRAE Iaşi.

Mai mult decât atât, actele de violenţă pot fi combătute doar prin măsuri pozitive, din care agresorul poate învăţa ceva. „Problema violenţei în şcoli, la fel ca cea a absenteismului, poate fi rezolvată numai prin implicarea cadrelor didactice, care să facă activitatea de la şcoală cât mai atractivă pentru elevi şi să educe copiii în spiritul toleranţei şi al respectului reciproc. Aceasta este soluţia şi nu măsurile punitive. La Neamţ, nu putem spune că este mai prezent acest fenomen faţă de alte judeţe, dar nici că e mai puţin prezent”, a declarat prof. îndr.Viorel Stan, şeful ISJ Neamţ.

Potrivit şefilor ISJ Iaşi, îndepărtarea violenţei depinde foarte de mult de dorinţa de schimbare a membrilor familiei. „Nu trebuie să uităm că violenţa este un fenomen complex, iar îndepărtarea şi izolarea acestuia depinde, de la caz la caz, de receptivitatea şi dorinţa de implicare a familiei, responsabilitatea fiind împărţită între profesori, diriginţi, consilieri şcolari, părinţi şi societate, în general”, a precizat prof. dr. Genoveva Farcaş, şefa ISJ Iaşi. Diana MOLDOVANU, Maura ANGHEL

 

 * * *

Cele mai răsunătoare scandaluri

În regiunea de Nord - Est a ţării au fost multe cazuri de violenţă, unele foarte grave. Spre exemplu, un elev din Vaslui şi-a lovit profesoara cu o ţeavă de calorifer peste picioare, pe motiv că primise nota 5 la teză. Cazul a fost înregistrat în localitatea vasluiană Todireşti, la sfârşitul anului trecut, iar agresorul a fost un adolescent din clasa a VI-a. Ulterior, teza i-a fost recorectată de alţi profesori, care i-au dat nota 3.70. În cazul lui s-a propus scăderea notei la purtare şi mutarea la altă şcoală. La Neamţ, a fost semnat un alt caz foarte grav. Un elev premiant de la Liceul Teologic Ortodox, Marius Săndulache, s-a sinucis, la finele anului trecut. Ancheta a scos la iveală, lunile trecute, că ar fi avut o aventură cu profesoară lui religie, Crinela Marc (40 de ani). Când a început ancheta, femeia era însărcinată şi mulţi au bănuit că tatăl copilului ar putea fi elevul. Profesoara a fost arestată la domiciliu.
Nici judeţul Iaşi nu a scăpat fără scandaluri violente, la începutul lunii aprilie, un elev de 15 ani de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Iaşi fiind lovit cu scaunul în cap de către un coleg, în pauză. Agresorul riscă scăderea notei la purtare şi suspendarea bursei. Un alt caz o are în prim plan pe învăţătoarea clasei a III-a B din cadrul Şcolii Gimnaziale „Alexandru Vlahuţă”, care a fost filmată, la începutul lunii mai, în timp ce lovea brutal un elev, iar pe altul îl izbea cu capul de bancă. Cadrul didactic, cu experienţă la catedră de 40 de ani, a intrat în concediu medical imediat după ce imaginile au fost făcute publice. Conducerea şcolii a demarat o anchetă internă. Cel mai recent caz de violenţă înregistrat în şcolile din Iaşi s-a petrecut la jumătatea lunii mai,când un elev de clasa a X-a de la Colegiul Tehnic de Electronică şi Telecomunicaţii („Tehnoton”) a fost bătut crunt de doi colegi mai mari, de clasa a XI-a, chiar înainte ca sunetul clopoţelului să anunţe intrarea la orele de curs. Victima a ajuns la spital cu mărci traumatice la nivelul capului şi feţei, Conducerea şcolii şi Poliţia au demarat anchete în acest caz. 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:09

Centru de excelență online, inițiat de membrii echipei CyLiis Peppers de la Liceul de Informatică
28/10/2020 20:45

Misiunea atelierelor de robotică CyLiis nu s-a oprit niciodată doar la construirea de roboti performanti si inovativi, ci a continuat constant promovarea valorilor STEM, prin organizarea de activităti in sco ...

USAMV acordă burse pentru studenți din șase state europene
28/10/2020 20:43

* studenti din Republica Moldova, Ucraina, Turkmenistan, Ucraina si Grecia primesc burse pentru performante academice * universitatea acordă peste 1.200 de burse, ceea ce reprezintă 40 la sută din numărul t ...

Ministerul Educatiei anunta ca numarul scolilor in scenariul rosu a ajuns la 3.393
28/10/2020 15:28

Conform situatiei raportate la nivel national de fiecare inspectorat scolar judetean, miercuri, 28 octombrie, 3.393 de scoli sunt in scenariul rosu, cu 286 mai multe decat in ziua precedenta. Se inregistreaza ...

Proiect european inedit la Liceul de Informatică
26/10/2020 21:03

Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” isi diversifică din nou aria de preocupări educationale prin implicarea unuia dintre profesorii scolii intr-un proiect european care isi propune s ...

 2.200 de școli nu au conexiune la Internet
26/10/2020 12:34

  Aproximativ 2.200 de clădiri in care functionează unităti de invătămant din tară nu au conexiune la internet, a declarat luni ministrul Educatiei, Monica Anisie. Potrivit ministrului Educatie ...

 Peste 10.000 depersoane înscrise la RIUF. Elevi de liceu, studenți,  profesori sau părinți sunt interesați de educația peste hotare
26/10/2020 12:25

  Joi, 29 octombrie, intre 12:00 si 18:00, la editia online RIUF – The Romanian International University Fair, sunt asteptati peste 10.000 de elevi de liceu, studenti, dar si profesori sau părinti. ...

Veste bombă pentru elevi -  tezele ar putea dispărea în anul școlar 2020-2021
26/10/2020 11:34

  Ministrul Educatiei, Monica Anisie, spune că se ia in calcul varianta ca in acest an scolar să se renunte la teze, anuntă Digi24. În prezent, 2500 de scoli din Romania sunt acum in scenariul ro ...

 Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti a rămas fără Școala doctorală
26/10/2020 11:04

  Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a anunţat, luni, că a semnat un ordin prin care a retras acreditarea Şcolii doctorale de la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza&rdqu ...

 Cursuri online de limba română pentru copiii din Marea Britanie
23/10/2020 09:19

  Aveti un copil care intelege romaneste, dar ii este mai greu să vorbească, să scrie si să se exprime corect in limba romană? Ati dori ca el să cunoască si alti copii romani din Anglia cu care să ...

Soluția lui Cristian Diaconescu în privința educației pe timp de pandemie - Vacanța mare în această perioadă și reluarea cursurilor la vară
22/10/2020 17:04

  Prim-vicepreşedintele PMP, Cristian Diaconescu, pune in dezbatere publică o propunere venită din partea profesorilor şi a părinţilor – aceea de efectuare in această perioadă a vacanţei ma ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei