Zeciştii care fac cinste Moldovei

default

Dimensiune font:

| 11-07-2017 12:00

 Rezultatele obţinute la Bacalaureat au plasat judeţul Iaşi pe primul loc în topul naţional * deşi iniţial 8 candidaţi ieşeni au obţinut media maximă, în urma rezolvării contestaţiilor, numărul acestora a crescut la 13 * judeţele din Regiunea de Nord-Est a ţării au înregistrat, în total, 24 de medii de 10 * „Evenimentul Regional al Moldovei“ vă prezintă poveştile de succes ale patru dintre tinerele din Iaşi care au înregistrat performanţă la BAC 

 

 Într-o lume aflată în continuă schimbare şi dominată de tehnologie, performanţele şcolare par tot mai greu de atins. Nu este cazul tinerilor din Iaşi, care au reuşit rezultate deosebite la examenul de Bacalaureat de anul acesta. Fapt confirmat nu doar de procentul mare de promovare, ci şi de numărul de medii maxime înregistrat la nivelul judeţului (13, după contestaţii).

Maturitate, modestie, conştiinciozitate şi frumuseţe atât interioară, cât şi exterioară; acestea sunt doar câteva dintre cuvintele care descriu zecistele ieşene. De reţinut este şi faptul că deşi pot alege orice universitate de prestigiu din străinătate, tinerele contactate de redactorii „Evenimentul Regional al Moldovei” susţin că aleg să-şi continue studiile în ţară.

 

Frumoasa fată deşteaptă de la „Negruzzi”

Iolanda Ianopol, absolventă a Colegiului Naţional „Costache Negruzzi”, este una dintre zecistele care fac cinste Iaşului. Deopotrivă frumoasă şi deşteaptă, tânăra a povestit că nu s-a gândit la notele pe care le-ar putea obţine la examen, alegând să aştepte rezultatele oficiale. „După terminarea probelor am încercat să nu mă gândesc foarte mult la ce note ar fi posibil să iau. Nota unei teze nu depinde doar de acurateţea unor informaţii, e important ca profesorul care corectează să-ţi poată urmări şirul ideilor. Nu ţinea doar de mine, nu am vrut să mă gândesc la unele lucruri care poate nu s-ar fi întâmplat”, a explicat Iolanda Ianopol.

În plus, deşi a fost bine pregătită, zecista este de părere că la succesul ei a contribuit puţin şi norocul sau inspiraţia de moment. „În Negruzzi (n.r – Colegiul Naţional «Costache Negruzzi») au fost note mari, toţi au fost foarte bine pregătiţi. Diferenţa de la 9,50 la 10, de pildă, nu poate fi pusă sub semnul unor cunoştinţe mai profunde, ci a unui noroc de moment. Eu cred mult în «norocul scris în frunte»”, a completat tânăra.

Deşi nu a întâmpinat greutăţi pe parcursul anilor de liceu, Iolanda a mărturisit că Matematica i-a dat ceva bătăi de cap pe parcursul perioadei de pregătire pentru Bac.„De-a lungul anilor de liceu nu pot să spun că am avut obstacole, am avut ocazia de a cunoaşte profesori bine pregătiţi şi de a avea alături colegi cu personalităţi diverse, performând în multe domenii. Atunci când am început să mă pregătesc pentru Bacalaureat, la începutul clasei a XII-a, am dat, însă, peste un obstacol, şi anume Matematica. Nu cred că am fost făcută pentru Matematică. Vedeam că trebuia să învăţ concepte noi pentru mine, prin care nu trăiam aşa cum ar fi făcut-o un matematician”, a mărturisit zecista.

Extrem de conştiincioasă şi determinată, absolventa îşi doreşte să profeseze în slujba dreptăţii şi jusţiei, alegând să urmeze studiile superioare în România. „Vreau să fiu studentă la Facultatea de Drept din Iaşi. Evenimente din viaţa personală m-au făcut să cred că o carieră de judecător ar fi ceea ce m-ar împlini”, a opinat Iolanda Ianopol. Deşi ar putea alege orice facultate din străinătate, tânăra îşi doreşte să aibă o carieră autentică, preferând să profeseze în spaţiul în care s-a născut. „Da, aleg să stau în ţară. De ce?! În primul rând, nu văd foarte util să faci studii de Drept în străinătate dacă vrei să te întorci în ţară. Or, eu nu aş vrea să părăsesc România, cred că un om care profesează în spaţiul în care s-a născut este mai aproape de o carieră «autentică». În al doilea rând, nu cred neapărat că facultăţile din străinătate sunt mai bune. Cred că un om cu potenţial se poate pregăti oriunde pentru a performa. Mă bucur, însă, că în generaţia mea am cunoscut multe persoane capabile de performanţă, care aleg să facă facultatea aici şi să îşi clădească aici o carieră”, a mai spus Iolanda.

 

Rezultate maxime fără pregătiri suplimentare

Ioana Duminică, şi ea absolventă a Colegiului „Negruzzi”, a reuşit performanţa mediei maxime fără meditaţii sau ajutor suplimentar. Modestă şi conştiincioasă, tânăra este recunoscătoare nu doar profesorilor, cât şi părinţilor şi celor apropiaţi. „Sunt născută în Iaşi şi am învăţat la Colegiul Naţional Costache Negruzzi încă din clasa întâi. Am fost susţinută foarte mult de părinţi, de colegi şi de profesori, care au reuşit mereu să mă încurajeze. Sunt foarte bucuroasă că am obţinut aceste rezultate fără alte pregătiri suplimentare şi, de aceea, ţin sa le mulţumesc profesorilor mei pentru tot ce m-au învăţat”, a declarat Ioana.

Despre anii de liceu şi pasiunile sale tânăra vorbeşte cu drag, plăcându-i deopotrivă concursurile şcolare şi lectura sau chitara. „Mi-a plăcut să particip la olimpiade şi concursuri de Matematică. În clasa a X-a am avut ocazia să particip la faza naţională a Concursului Adolf Haimovici, concurs la care am participat în 3 din 4 ani de liceu. Cât despre activităţile extracurriculare, pot să spun că îmi place să citesc, să călătoresc şi să cânt la chitara”, a adăugat tânăra.

Zecista îşi doreşte să devină fizician, urmând să studieze în cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi. „Vreau să studiez la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Al. I. Cuza. Fizica e o pasiune pe care am dezvoltat-o de-a lungul timpului şi îmi doresc să continui studiile în acest domeniu”, a concluzionat Ioana.

 

Perseveranţa şi munca constantă sunt cheia succesului

Diana Tîrpescu, una dintre zecistele de la Colegiul „Mihail Sadoveanu” din Paşcani, şi-a văzut visul împlinit când în dreptul numelui ei a apărut media 10; şi asta pentru că tânăra nu a dorit să-şi dezamăgească profesorii şi părinţii. „Acest rezultat reprezintă pentru mine împlinirea marii dorinţe de a nu-mi dezamăgi profesorii, părinţii şi pe toţi cei care mi-au fost alături şi totodată, o răsplată a eforturilor mele. Dar cel mai mult mi-am dorit să -i fac mândri pe profesorii care m-au susţinut atât de mult, mai ales în această perioadă şi cred ca rezultatul la Bacalaureat reflectă acest lucru”, a declarat Diana Tîrpescu.

Timidă şi cu picioarele pe pământ, Diana este mai mult decât recunoscătoare pentru tot sprijinul pe care l-a primit de la întreg colectivul profesoral. „Şcoala de provenienţă a fost foarte importantă în toată ecuaţia obţinerii unei astfel de performanţe întrucât mereu mi-a oferit un mediu plăcut şi încurajator, în care m-am simţit în siguranţă. Doamna director, Genoveva Şerban, şi profesorii ne-au sprijinit cât de mult au putut, ne-au fost alături, iar susţinerea dumnealor a contat foarte mult în reuşita mea şi a tuturor. Mi-am dorit foarte mult să mă ridic la nivelul Colegiului Naţional Mihail Sadoveanu din Paşcani”, a completat zecista.

Credincioasă şi sârguincioasă, Diana consideră că drumul succesului trebuie pavat cu perseverenţă, muncă şi deschidere spre sfaturile celor din jur. „Pentru a obţine media 10 la Bacalaureat este nevoie de perseverenţă, muncă, profesori foarte buni şi de ascultarea tuturor sfaturilor dumnealor, dar mai ales de ajutorul lui Dumnezeu!”, a completat zecista.

Deşi nehotărâtă în privinţa domeniului pe care vrea să îl studieze, oscilând între Drept şi Litere, tânara este decisă că vrea să-şi continue parcursul educaţional în ţară, aproape de cei dragi. „Aflată la răscruce de drumuri, vreau să urmez Facultatea de Drept sau de Litere din Iaşi, pentru că venind de la un profil umanist, consider că acestea sunt cele mai potrivite opţiuni pentru mine. Peste 10 ani mă văd în postura de avocat, dar la fel de bine şi în cea de profesoară. Ambele domenii îmi plac în egală măsură. Vreau sa fac facultatea în Iaşi, pentru că îmi doresc să fiu aproape de familie şi de cei dragi. În ţara mea mă simt cel mai bine şi vreau să dau tot ce pot astfel încât să îmi fie foarte bine şi aici”, a mărturisit Diana.

 

Zecista din Paşcani care trăieşte viaţa pas cu pas

Maria-Gabriela Grigoriu, elevă a aceluiaşi Colegiu „Mihail Sadoveanu” din Paşcani, se consideră perseverentă şi muncitoare, dar şi pasionată de drumeţii. „Mă consider o fire perseverentă şi muncitoare. Îmi place foarte mult să interacţionez cu oamenii. De asemenea, îmi plac foarte mult activităţile în aer liber şi drumeţiile pe munte”, a explicat zecista.

Pe lângă munca efectivă depusă pentru pregătirea examenului maturităţii, tânăra este de părere că a fost ajutată mult în demersul ei de sportul pe care îl practică, dar şi de acţiunile la care a participat în cadrul asociaţiei de cercetaşi. „Practic arte marţiale de mică, iar acest lucru m-a ajutat să devin mai disciplinată şi să-mi dezvolt gândirea critică. Ulterior am început să activez în asociaţia Cercetaşii României, iar acest lucru m-a ajutat foarte mult pe plan social, pentru că am început să fiu o fire mai deschisă şi să descopăr oamenii”, a completat Maria-Gabriela.

În plus, meritul unei părţi din succesul ei îl atribuie familiei, dar şi cadrelor didactice, despre care are numai cuvinte de laudă. „Consider că cei care m-au ajutat cel mai mult în viaţă sunt membrii familiei, care m-au sprijinit necondiţionat şi au avut grijă ca niciodată să nu-mi lipsească nimic, indiferent că vorbim de suportul moral sau de cel material. Una alt mare beneficiu este că am învăţat, cred eu, de la cei mai buni profesori pe care i-aş fi putut întâlni până acum”, a mai spus tânăra.

În viitor îşi doreşte o carieră în medicină, pentru admiterea la Universitatea de profil din Iaşi pregătindu-se încă din clasa a XI-a. „Vreau să intru la Facultatea de Medicină din Iaşi, iar după aceea voi lua totul pas cu pas; nu vreau să-mi fac planuri mari de pe acum, având în vedere că nu ştiu ce mă aşteaptă. Ceea ce ştiu sigur e că nu vreau să plec din România, pentru că îmi doresc să fiu alături de familie”, a completat tânăra. Diana MOLDOVANU, Maura ANGHEL

 

* * *

La Vaslui, în urma examenului de Bacalaureat, trei tineri au obţinut media 10. Este vorba despre Ana Maria Polcovnicu, elevă la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” Vaslui, Gabriel Cozma, elev la Colegiul Economic „Anghel Rugină” Vaslui şi Mălina Chelaru, elevă la Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu” din Bârlad. La Bacău au fost obţinute patru medii de 10, trecute în dreptul elevilor Elena Laura Ionaşcu (Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” Bacău), Olga Teodora Popescu (Colegiul Naţional „Gheorghe Vrânceanu” Bacău), Ariadna Lungulescu (Colegiul Ferdinand I, Bacău) şi Andrei Tanasov (Colegiul Naţional „Gheorghe Vrânceanu” Bacău). La Botoşani, trei candidaţi au reuşit performanţa de a obţine media maximă la Bacalaureat -- Alma Iuliana Grosu (Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”), Dana Ioana Iacob (Colegiul Naţional „A.T. Laurian”) şi Cristina Ailoaei (Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”). La Suceava, Alex Andrei Voloşen, elev al Colegiului Naţional Militar „ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, a obţinut 10 pe linie la Bacalaureat.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei