Iubire la Berlin – o poveste de dragoste din perioada tulbure a sfarsitului celui de-al doilea razboi mondial

default

Dimensiune font:

| 31-10-2012 17:25

 

iubire la berlinAutoarea, Anne Wiazemski scrie un roman comprimat, fresca a celui de-al doilea razboi mondial, uzitand jurnalul mamei sale, rolul de autor  fiind  legatura si analiza evident, subiectiva a acelei perioade. Relatarile converg spre aparitia pe fundalul dezastruos al razboiului a sentimentului uman care nu tine cont de momente dificile, iubirea.

Claire, fiica lui Francois Mauriac, marele romancier, dramaturg, eseist, poet, detinator al premiului Nobel in 1952, traieste razboiul in primele linii, fiind infirmiera a Crucii rosii si simtind din plin ororile. Din jurnal desprindem: ,,Ii place ceea ce face, traieste de pe o zi pe alta… o viata fara trecut si fara viitor “.

Viata lui Claire se desfasoara intre plecarile cu ambulanta in diverse zone unde au loc lupte, pentru a da un prim ajutor ranitilor, si de unde e constienta de fiecare data ca e posibil sa nu se mai intoarca, si  revenirile acasa,  la Paris, unde traieste drame, cum ar fi cea a despartirii de Patrice, pentru care nu simtea nimic, insa legamantul dintre ei il credea de nesters, ,,Asta seara ploua dar sunt fericita pentru ca sunt libera… nu ma prea gandesc la suferinta lui Patrice… “

Dar cel mai important moment al cartii incepe cu plecarea la Berlin, in 1945, ,,ce inspaimantator e Berlinul , nici macar o casa nu mai e in picioare! ”. Claire incepe aici o alta etapa, la fel de primejdioasa, lipsa apei si a mancarii, se mai dau inca lupte, pe teritoriul Germaniei aflandu-se acum si rusii, pe care ii descrie ca pe niste brute.

Impreuna cu prietena ei, Mistou, strabat in permanenta zone intinse cu greu printre moloz si drumuri sparte de bombardamente, incercand sa aduca alinare celor loviti de gloante si schije. Atat de tare e cuprinsa de munca pe care o face incat gandul intoarcerii la Paris o nemultumeste, simte ca isi doreste mai mult decat sa se linisteasca printr-o casatorie la casa ei, ,,are nevoie sa se simta utila , uneori indispensabila”.

Si deodata se intampla ceva grav…  il cunoaste pe Ivan Wiazemski, din Sankt Petersburg, cetatean francez acum, care a trait cinci ani in lagar si a fost eliberat de sovietici si se indragosteste de el. Iubirea lor se tese ca o panza de paianjen, pe fundalul negru – gri al finalului razboiului, Claire simte pentru prima oara siguranta alaturi de cineva. Dar framantarile se muta in interior, “ce inseamna o casatorie intre o fata din burghezia franceza si un fost print rus, care a pierdut totul din cauza unei revolutii?” Intreaga ei familie este impotriva.

In iulie 1946 se gaseste pe treptele catedralei Notre Dame, la bratul tatalui ei, urmand sa se insoare cu Wia, cum zice ea printului rus, anii cei mai frumosi abia acum incep, la Berlin, unde perioada de dupa razboi e plina de tumult, dar si de o mare fericire, nasterea primului sau copil.

Romanul este autobiografic, deosebit ca stil, astfel incat cititul simplu al unei biografii obisnuite este inlocuit de actiunea care se simte in permanenta prin alternanta jurnalului lui Claire si textele de legatura ale autoarei, fiica sa. De asemenea, exista legatura de sange dintre cele doua, mama si fiica, ce realizeaza pagini emotionante, pline de tandrete si dragoste .

Astfel, iubirea Clairei la Berlin, pentru Wia, nu este singura, ci profunda este in randurile acestei carti si iubirea de fiica a autoarei, care imortalizeaza acum folosind jurnalul, cei mai importanti ani din viata mamei sale.

Sursa: http://www.cartidecitit.ro/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei