15 moduri de a mânca sănătos
Dimensiune font:
foto:pixabay.com
15 moduri de a mânca sănătos
Alimentaţia ta zilnică îţi afectează greutatea corporală şi joacă un rol foarte important în sănătatea organismului tău. Dacă totuşi trăieşti cu impresia că a mânca sănătos înseamnă să te supui unor restricţii greu de respectat şi să tânjeşti în secret după dulciuri, îţi spunem noi că nu e aşa. Îţi poţi transforma cu uşurinţă dieta haotică într-una echilibrată dacă urmezi câteva trucuri simple:
Fă alegeri alimentare inteligente:
1. Fie că vrei să încerci o reţetă nouă sau iei masa în oraş, alege felurile de mâncare preparate la cuptor sau prin fierbere. Stai departe de prăjeli şi de sote-uri, fie ele şi de legume!
2. Când vine vorba de garnituri, optează pentru legume proaspete crude sau preparate la abur. Vegetalele prea gătite (fierte prea mult) îşi pied din substanţele nutritive.
3. Cumpără produse de panificaţie din cereale integrale – sunt mai bogate în fibre şi conţin mai mulţi nutrienţi.
4. Respectă porţiile: mâncând mai mult decât ai nevoie vei ajunge să te îngraşi chiar dacă alimentele sunt dietetice.
5. Evită semipreparatele şi produsele alimentare preambalate. Acestea conţin un adaos de sare şi chimicale, chiar dacă poartă etichete sănătoase. Cel mai bine e să găteşti chiar tu – aşa vei şti mereu ce ai pus în mâncare.
Învaţă să înlocuieşti:
1. În loc să foloseşti untul la gătit, alege uleiuri mai sănătoase, cum e cel de canolă, măsline sau de rapiţă. Toate trei ajută la scăderea colesterolului din sânge.
2. Înlocuieşte carnea de porc sau vită cu pui sau curcan, chiar şi atunci când reţeta îţi cere carne tocată. În acest mod vei reduce consumul de grăsimi şi numărul caloriilor.
3. Încearcă un meniu vegetarian sau pe bază de peşte de două ori pe săptămână.
4. Bea apă în locul sucurilor. Chiar şi băuturile dietetice conţin chimicale şi, câteodată, multe calorii. Mai mult, 8 pahare de apă pe zi (2 litri) îţi vor asigura hidratarea de care ai nevoie.
5. Spune „Nu” fructelor şi legumelor congelate sau la conservă şi cumpără întotdeauna alimente proaspete. Nu doar gustul lor e mai bun, ci şi aportul de nutrienţi este mai consistent.
Profită de beneficii:
1. Legumele şi verdeţurile sunt pline de substanţe hrănitoare şi îţi oferă fibrele şi vitaminele necesare pentru a ajuta organismul să prevină bolile.
2. Produsele din cereale integrale contribuie la scăderea colesterolului şi ajută la controlul greutăţii. Spre deosebire de făina albă, cerealele integrale se digeră mai greu, iar senzaţia de saţietate durează mai mult.
3. Nu subestima fasolea. Ea este o sursă excelentă de proteine şi aduce mai multe beneficii sănătăţii tale, printre care controlul greutăţii şi al glucozei şi protejarea inimii.
4. Asigură-te că ai un aport suficient de calciu. Poţi face asta apelând la produsele lactate slabe, care îţi menţin oasele puternice şi îţi aduc doza zilnică de vitamina D şi potasiu.
5. Recompensează-te din când în când. O dată pe lună îţi poţi oferi un mic desert, atât timp cât ai grijă la porţie. Dacă îţi satisfaci rar câte o poftă te vei înarma cu elanul necesar pentru a urma în continuare planul de dietă sănătoasă.tarabaverde.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau