5-idei-gresite-despre-reciclarea-deseurilor-electrice

Dimensiune font:

5 idei gresite despre reciclarea deseurilor electrice

| 16-03-2019 09:18

V-ati gandit vreodata sa faceti o salata de baterii? Luati cateva baterii, le asezonati... Nu, normal ca nu v-ati gandit. E absurd. Nu sunt comestibile. Ba sunt chiar periculoase. Daca am vedea un copil rontaind o baterie, am sari ca arsi sa i-o smulgem din mana. Si, totusi, exista riscul sa ajungem sa "mancam" substantele toxice dintr-o baterie, fara sa o stim. Cum se intampla asta? Simplu - cand aruncam bateria consumata la gunoi.
 

Foto: Patrula de Reciclare

Cand aruncam gunoiul, avem o senzatie de satisfactie, nu? Gata, l-am scos din casa, am scapat de mizerie, e curat. Gresit. "Casa" fiecaruia dintre noi se intinde cu mult dupa usa sau dupa poarta. Aerul, apa, mancarea pe care le consumam vin "de dupa poarta", din acel mediu inconjurator care credem ca ar avea o capacitate infinita sa elimine deseurile noastre. Nu are.

Bateria aruncata la gunoi nu dispare ca prin magie. Ajunge la o groapa de gunoi unde nichelul, mercurul, plumbul si celelalte substante toxice pe care le contine se emana in aer si intra in sol. Pentru ca totul circula in natura, si deseurile care nu sunt reciclate isi gasesc drumul inapoi catre noi, cei care credem ca am scapat de ele din momentul in care le-am scos din casa.

Nu este, insa, singura idee gresita despre reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE).

Iata alte cateva dintre cele mai intalnite, din experienta voluntarilor programului national de educatie de mediu Patrula de Reciclare.

Se poate si fara mine, nu e treaba mea

Este adevarat ca gestiunea deseurilor unei comunitati face parte din responsabilitatile autoritatilor, dar colectarea incepe acasa, la detinatorul aparatelor electrice! De multe ori, asteptam sa se organizeze o campanie de colectare in oras sau sa ne bata la poarta un serviciu de colectare inainte sa predam la reciclat un deseu electric.

"Acolo unde nu exista un sistem public evident sau regulat de colectare a deseurilor electrice, oamenii considera ca nu este 'treaba lor' sa le trimita la reciclare. Prin urmare, fie le arunca alaturi de restul gunoiului, fie le depoziteaza in gospodarie si uita de ele", spune unul dintre Profesorii Coordonatori ai Patrulei de Reciclare.

Colectarea selectiva a deseurilor electrice este responsabilitatea fiecarui detinator! "Soarta" unui aparat electric si, implicit, impactul sau asupra sanatatii noastre si asupra mediului inconjurator se decid in casa fiecaruia dintre noi. Tocmai de aceea exista un sistem national de colectare a DEEE accesibil oricarui cetatean.

E prea complicat sa colectez asa cum trebuie DEEE

Atunci cand desfasoara cate o campanie de informare in comunitatile lor, elevii din Patrula de Reciclare aud deseori, de la oamenii pe care ii abordeaza: "As vrea sa dau aparatele la reciclare", dar: "nu stiu unde sa le duc", "nu pot sa le car singur (a) " sau "nu pot plati sa mi le ia cineva".

Sunt doar pretexte. De fapt, este chiar foarte simplu si, mai ales, gratuit sa va debarasati corect de orice aparat electric vechi sau stricat!

Pentru aparatele electrice si electrocasnice mari exista un serviciu national de colectare care vi le preia gratuit de acasa, indiferent unde locuiti. Puteti solicita preluarea la TelVerde 0800 444 800 sau completand formularul online pe www.patruladereciclare.ro/recicleaza.

Pentru aparatele mici, exista o retea de sute de puncte de colectare. Le gasiti tot pe www.patruladereciclare.ro/recicleaza

Daca aveti aparate mici, iar punctul de colectare este prea departe, va puteti organiza cu vecinii sa adunati impreuna o cantitate suficienta ca sa puteti solicita sa vina Serviciul Local de Colectare.

E mai bine sa pastrez aparatul si sa-l refolosesc cu alte scopuri

Agentii Patrulei gasesc in multe case frigidere transformate in dulapuri, masini de spalat vase devenite scurgator, cafetiere folosite pe post de borcan s.a.m.d.

Este o mare diferenta intre un aparat electric si o piesa de mobilier! Daca alte obiecte pot fi folosite timp de cateva generatii sau pastrate multa vreme in gospodarie, fara riscuri, aparatele electrice vechi reprezinta o posibila sursa de toxicitate. Metalul rugineste, iar freonul, mercurul sau plumbul se pot elibera, in timp, afectand sanatatea celor din preajma. Ca sa nu mai spunem ca arata inestetic.

Dar mai e ceva - si din cauza obiceiului populatiei de a pastra cu anii aceste obiecte, Romania nu reuseste sa indeplineasca obiectivul de colectare DEEE pe care si l-a asumat ca stat membru al Uniunii Europene. Pentru nerespectarea acestui angajament, se platesc sanctiuni din taxele si impozitele noastre. Asadar, platiti pentru fiecare aparat inutil pe care preferati sa il tineti in loc sa-l trimiteti la reciclare.

Un deseu electric aruncat nu conteaza

Pentru multi, o baterie de tip pastila, de exemplu, e ceva mic si 'nevinovat', dupa cum au descoperit profesorii Patrulei. Ce mare catastrofa poate declansa un obiect cat unghia?

Va spunem noi: mercurul dintr-o baterie de tip pastila poate polua 500 de litri de apa sau un metru patrat de sol pe o perioada de 50 de ani. Cand ajunge in contact cu apa, mercurul formeaza un compus cancerigen (metil-mercur) care afecteaza sistemul nervos si rinichii. DA, chiar si UN singur deseu electric aruncat fara a fi trimis la reciclare va polua mediul timp de zeci de ani.

Cu acest UN deseu care "nu conteaza" se genereaza peste 50 de MILIOANE DE TONE de DEEE in fiecare an, la nivel global. Chiar si UN singur deseu electric este o sursa importanta de poluare si contribuie la uriasa cantitate care sufoca Planeta.

E in regula sa dau deseul electric oricui plateste pentru el

Nu, nu e. "Oricine plateste" este posibil sa foloseasca aparatele in alte scopuri sau sa nu isi asume responsabilitatea de a le transporta, stoca si recicla in conformitate cu legea. In acest caz, n-ati "rezolvat" nimic. Recompensa materiala care vi se ofera este doar un beneficiu imediat, cu posibile consecinte nefaste pe termen lung.

Daca doriti sa faceti un gest responsabil pana la capat, prioritar este sa va asigurati ca predati aparatul electric unui serviciu de colectare DEEE autorizat. Numai astfel vi se garanteaza ca aparatul va fi reciclat cu grija, componentele toxice vor fi eliminate in siguranta, iar elementele reutilizabile vor fi recuperate, pentru a se economisi resursele naturale.

In concluzie, exista un singur mod civilizat si responsabil de a scapa de un aparat electric inutil - sa fie trimis la reciclare, prin intermediul unui serviciu autorizat. Se poate, e simplu, gratuit, e responsabilitatea fiecarui cetatean si, mai ales, este in beneficiul fiecarui cetatean. In plus, deseurile electrice pe care le predati pentru programul de educatie Patrula de Reciclare ajuta copiii sa castige premii si ii incurajeaza sa se implice in viata comunitatilor lor, ca voluntari.

Deseurile electrice care au fost aruncate fara a fi reciclate chiar si acum 70 de ani sunt in continuare in natura, acolo unde au ajuns. Traim inconjurati de ele si simtim efectele poluarii la care contribuie. La fel se intampla si cu aparatele electrice pe care nu le colectam selectiv, astazi. Orice nu ajunge la reciclare ajunge sursa de poluare.ziare.com 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

 

 

Publicaţie de vânzare a SC Macormar Invest SRL LD EXPERT GRUP IPURL, lichidatorul judiciar al debitoarei SC Macormar Invest SRL, cu sediul în Sat Pralea, Comuna Căiuți, Jud. Bacău, CUI 17013846 RC J4/2236/2004 - societate în faliment, Dosar nr. 199/110/2016 - Tribunalul Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2014, vinde prin licitaţie publică cu strigare următoarele bunuri mobile: Autoutilitară Volkswagen Transporter 70X02D, nr. înmatriculare BC 91 VID, nr. Omologare B112151111J70E2, an fabricație 1997, număr identificare WV1ZZZ70ZVH038335, cilindree 1.896 cmc, combustibil motorină, culoare verde - Preț 7.700 lei; Autovehicul Volkswagen Golf Variant, nr. înmatriculare BC 06 TDN, nr. omologare ABVK1N1911T13E3, an fabricație 2001, număr identificare WVWZZZ1JZ1W579319, cilindree 1.896 cmc, combustibil motorină, culoare alb - Preț 4.760 lei; Autoutilitară N3 MAN TGA 18463 - autotractor, nr. înmatriculare BC 15 VID, nr. omologare BJMATG1D11B95R3, an fabricație 2001, număr identificare WMAH05ZZZ1M326355, cilindree 12.816 cmc, combustibil motorină, culoare roșu - Preț 27.790 lei; Semiremorcă KOGEL SNC024, nr. înmatriculare BC 05 EDX, nr. omologare D121150011B3800, an fabricație 2003, număr identificare WK05NC02430708571, culoare galben - Preț 8.540 lei. Bunurile mobile se vând în bloc sau individual. Prețurile nu conțin TVA. Licitaţiile vor avea loc în datele de 27 mai, 03 iunie, 10 iunie, 17 iunie, 24 iunie 2019, ora 11.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării caietului de sarcini de 250 lei; - dovada achitării taxei de participare de 250 lei; - dovada achitării cauţiunii de 30% din preţul de pornire al licitaţiei; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare şi contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul RO19 RZBR 0000060008744407 deschis la Raiffeisen Bank pe numele LD Expert Grup IPURL, iar cauţiunea se va achita în contul nr. RO64BRDE380SV46276803800 deschis pe numele debitoarei SC Macormar Invest SRL la BRD-Groupe Societe Generale. Cererile de participare se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, cel mai târziu cu o zi înainte de ziua şi ora licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit (5 zile calendaristice de la data licitaţiei) duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Publicația de vânzare se completează cu prevederile din Caietul de sarcini. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar cel târziu cu 3 zile înainte de ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar - telefon: 0746153363. Lichidator judiciar LD EXPERT GRUP IPURL
Publicaţie de vânzare SC Alexandra Lux SRL LD EXPERT GRUP IPURL Huşi, lichidatorul judiciar al debitoarei SC Alexandra Lux SRL, cu sediul ȋn mun. Bacău, str. Nordului, nr. 61-59, jud. Bacău, CUI 33438580, J4/689/2014, dosar nr. 3534/110/2017 pe rolul Tribunalului Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2014, vinde prin licitaţie publică cu strigare: Autoturism Opel Zafira, an fabricaţie 2009, cilindree 1686 cmc, sursa de energie motorină, număr de înmatriculare BC-03-HBB, la preţul de pornire de 14.400 lei (fără TVA). Licitaţiile vor avea loc în datele de 24 şi 31 mai, 07 iunie 2019, orele 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: a.cerere de participare la licitaţie; b.dovada achitării cauţiunii - 10% din preţul de pornire al licitaţiei; c. dovada achitării taxei de participare in suma de 500 lei; d.dovada achitării caietului de sarcini în valoare de 500 lei; e.documentele care atestă identitatea şi calitatea participantului la licitaţie, după cum urmează: actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare şi contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul RO19 RZBR 0000060008744407 deschis la Raiffeisen Bank pe numele LD Expert Grup IPURL, iar cauţiunea se va achita în contul nr. RO64 BRDE 380SV 48114953800 deschis la BRD-GSG SA pe numele debitoarei SC Alexandra Lux SRL. Înscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, cu o zi ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 5 zile de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor se va adresa lichidatorului judiciar cu cel puţin 48 de ore înaintea licitaţiei. Informaţii lichidator judiciar la numărul de telefon 0746153363. Lichidator judiciar LD Expert Grup IPURL Practician în insolvenţă Lazăr Dumitru
COMUNA ION NECULCE, cu sediul în strada Principală, nr. 1, localitatea Războieni, jud. Iaşi, cod poştal 705311, CUI 4541050, telefon/fax 0232/710880, 0232/710780, email: achizitii@primaria-ionneculce.ro, anunţă: Organizarea unei licitaţii deschise la sediul Comunei Ion Neculce din strada Principală, nr. 1, localitatea Războieni, jud. Iaşi, cod poştal 705311, în data de 15.03.2019. Obiectul licitaţiei îl constituie ÎNCHIRIEREA PĂŞUNII aflată în domeniul privat al comunei Ion Neculce în suprafaţă de 323,3466 ha. Închirierea se poate face pe tarla şi parcele, conform anexei. Durata minimă a închirierii este de 7 (şapte) ani. Documentaţia de atribuire, în vederea participării la licitaţie (aprobate prin H.C.L. nr. 19/28.02.2019), poate fi solicitată de la autoritatea contractantă Comuna Ion Neculce, prin înaintarea unei solicitări în acest sens, achitând suma de 50 lei de la caseria Primăriei Ion Neculce. Documentaţia de atribuire se pune la dispoziţie celor interesaţi pe suport hârtie/ suport magnetic, după achitarea taxei de 50 lei, de către compartimentul de achiziţii. Clarificări cu privire la documentaţia de atribuire vor fi solicitate cel mai târziu până la data de 05.04.2019. Persoanele interesate vor depune la sediul Comunei Ion Neculce actele doveditoare privind calităţile cerute ofertanţilor, în conformitate cu criteriile de eligibilitate prevăzute în documentaţia de atribuire. Garanţia de participare este de 150 lei şi se achită la casieria Primăriei Ion Neculce. Ofertele se vor primi într-un exemplar original, introdus într-un plic închis şi sigilat, până la data de 09.04.2019, ora 09.00 inclusiv, la sediul Comunei Ion Neculce. Plicurile conţinând ofertele se vor deschide la data de 09.04.2019, ora 10.00, la sediul Comunei Ion Neculce. Instanţa competentă în soluţionarea litigiilor apărute Tribunalul Iaşi, adresa Palatul de Justiţie din Iaşi: România, Iaşi, judeţul Iaşi, strada Elena Doamna, nr. 1A, cod poştal 700398, telefon 0232/260600, 0232/248000, 0332/403666. Informaţii suplimentare vor fi solicitate la sediul Comunei Ion Neculce sau la nr. de telefon 0232/710880. Prezentul anunţ cu privire la licitaţia publică pentru închirierea păşunii va fi transmis spre publicare la data de 01.04.2019. Primar, Valeanu Gheorghe
A băut până a fost declarat mort, iar când s-a trezit din beţie s-a întors la crâşmă
19/05/2019 15:52

Paramedicii sosiţi la faţa locului veniseră pregătiţi să-i salveze viaţa „nemuritorului”, după ce acesta băuse bine de tot. Din păcate, sangele nu mai ajungea la inima, aşa că au decis s ...

Ce să NU faci imediat după sex. Sub nicio formă!
19/05/2019 15:00

Nu trebuie să ne lăsăm pradă automatismelor, este interzis in dragoste, amor, sex să facem altceva in afară de ceea ce ne dorim sau ceea ce ne spune instinctul sau chimia cu celălalt. Însă, e bine ...

The Guardian: Tendinţe extremiste - clivajele puternice de pe harta politică a Europei
19/05/2019 14:42

 "În perspectiva scrutinului pentru desemnarea membrilor Parlamentului European, partidele de extremă-dreapta sunt in ascensiune şi ameninţă să modifice echilibrul de putere" in Uniune ...

Exista un dezavantaj in a-ti iubi jobul si mai devreme sau mai tarziu e posibil sa ai de pierdut
19/05/2019 12:17

 Foto: Arhiva Pixabay Daca te afli in postura de a avea jobul la care ai visat, cu siguranta te simti un om fericit. Mult mai fericit decat majoritatea. Ca esti constient sau nu, asta vine si cu un dezava ...

 

Tinerii „Millenials”, prea stresaţi să mai facă sex, deşi se bucură de o mare libertate individuală
19/05/2019 11:40

Generaţia „Millennials" este formată din persoanele care s-au născut in perioada cuprinsă intre inceputul anilor 1980 şi mijlocul anilor 1990 spre inceputul anilor 2000. Psihologul american Jean ...

LOTO. Report la JOKER de aproape 2 milioane de euro
19/05/2019 11:15

 SUPLIMENTAR 500.000 LEI LA CATEGORIA I PENTRU TRAGEREA LOTO 6/49 DIN 19 MAI 2019 Pentru tragerea Loto 6/49 de duminică, 19 mai 2019, Loteria Romană suplimentează fondul de castiguri al categoriei I c ...

Obiceiurile alimentare care îţi distrug viața sexuală. Ce să nu mai mănânci niciodată!
18/05/2019 23:50

 Dacă vrei să ai o relatie fericită si partide de amor dese, renunţă neapărat la asa ceva. Renunţă la alcool inainte de sex - Alcoolul nu face bine performantelor sexuale. Lichiorul, berea si vinu ...

Aşa se prepară vinul de căpsuni. Efectele asupra sănătăţii sunt uimitoare
18/05/2019 16:55

Efectele benefice ale căpşunilor: - Conţinand fier (component al hemoglobinei din sange) şi cupru (care ajută la absorbţia fierului) sunt recomandate in tratamentul anemiilor. -Tonifică şi remineraliz ...

Cum să faci chifteluţe de dovlecel delicioase
18/05/2019 15:57

 Ingrediente: 3 linguri făină 2 dovlecei mici 1 ou mărar 2 căţei usturoi piper sare ulei pentru prăjit   Mod de preparare: Dovleceii i-am curăţat de coajă, i-am ras prin răzătoar ...

Ce se întâmplă dacă înghiţiţi sâmburi de cireşe. Sunt extrem de toxici
18/05/2019 14:07

 În ce condiţii se eliberează cianura din samburii de cireşe Pericolul intoxicării cu cianură de hidrogen nu există atunci cand se inghite accidental samburele unei cireşe, ci atunci cand ace ...