Adevar sau mit despre hrana sanatoasa

default

Dimensiune font:

| 17-10-2012 09:51

Adevar sau mit despre hrana sanatoasa

 

Alimentatia omului este in cursul unei revolutii. Omul modern este indemnat sa treaca de la o alimentatie care are ca principal scop satisfacerea placerii de a manca, la o alimentatie care sa-i intretina si sa-i consolideze starea de sanatate. Miezul acestei "revolutii" este lupta impotriva produselor de genul fast-food, pledoaria pentru slow-food, pentru legume si fructe, pentru evitarea excesului de grasimi, sare si zaharuri.

Cand era bunica fata!

Eu, ca multe ale femei, sunt foarte preocupata de ceea ce mananc, de alimentatia familiei mele, dar mai ales a fetitei mele de cinci ani. Cand am dileme, ma gandesc la bunica, alaturi de care, cand aveam si eu cinci ani, am facut prima ciorba din viata mea. Ma gandesc si ma intreb de ce, acum cateva zeci de ani, cand bunica mea era in floarea varstei si copiii ei erau de varsta fiicei mele, nu era nici o problema sa mananci oua sau prea multa ciocolata (bunica o facea in casa), de ce pateul de ficat, cu unt, facut in casa, era nelipsit de la masa de dimineata, de ce nu tinea nimeni cont de cata paine manca, de ce laptele nu era niciodata dregresat, iar iaurtul trebuia, musai, sa fie gras, de ce nu fugea nimeni de pielea de gaina, ba chiar din contra, era cea mai buna bucatica de pe copanul de pui, de ce grasimea de gaina din supa era de un deget, de ce se manca smantana pe care azi ai putea sa o vinzi pe post de unt si asa mai departe.

Si ma mai intreb ceva. Cum este posibil ca in conditiile astea, bunica sa nu fi fost niciodata grasa, sa nu fi avut probleme de nutritie (diabet, colesterol), sa traiasca vesela, sanatoasa si lucida pana aproape de 90 de ani?

Fara sa am pretentia ca am gasit raspunsul, www.ivillage.com mi-a dat ceva explicatii. Oamenii de stiinta britanici au stabilit, in urma unor cercetari bazate pe comparatii si chimie alimentara, ca unele dintre alimentele "rele" nu sunt chiar atat de daunatoare, iar unele dintre cele "bune", au si parti pentru care nu merita felicitari.
 

Mitul 1: Toate fructele sunt bune


"Fructele sunt foarte sanatoase, indispensabile unei vieti sanatoase, dar depinde de cantitatea in care le mancam, depinde de greutatea ta, dar mai ales despre ce fruct este vorba", spune Jean-Marie Bourre. "Bazandu-se pe aceasta falsa impresie, cei care au mancat cantitati mari de pepene rosu, vara sau struguri, toamna, s-au ingrasat. Nu din cauza pepenelui sau a strugurilor, fructele fiind minunate, ci din cauza cantitatii mult prea mari", spune Jean-Marie Bourre.

Nu exista fructe rele, dar unele fructe sunt mai bune decat altele. Cele mai bune sunt cele cu un continut scazut de zaharoza si bogate in fibre, asa cum sunt grepfrutul, capsunele, zmeura, portocalele, afinele, merele. Altele au un continut ridicat de zaharoza, cum ar fi pepenele rosu, cel galben, strugurii, perele, iar altele sunt grase, din lista facand parte avocado. Mai mult, in ciuda impresiei gresite ca este un fruct care ingrasa, apropo de mituri, banana este cea mai buna alegere in cursul unei diete, pentru gustarea dintre mese, pentru ca are un continut ridicat de fibre si zaharuri cu ardere lenta.

Mitul 2: Ciocolata este daunatoare


Adevarul este departe! Ciocolata este, in sfarsit, recunoscuta de multi nutritionisti ca fiind un "super-aliment", iar consumul de ciocolata, o alternativa sanatoasa. Este important faptul ca nu toate sortimentele de ciocolata sunt la fel de benefice. Cele mai bune - ciocolata in care concentratia de cacao este de peste 60%. Ciocolata cu lapte si ciocolata alba, insa, nu au loc pe podium. Secretul: cat mai putine ingrediente pentru prepararea ciocolatei si o concentratie de cacao cat mai mare.

Mitul 3: Evita fast food-ul. Cartofii sunt rai


Corect ar fi sa spui: invata sa diferentiezi ceea ce este rau de ceea ce este bun in restaurantele fast-food. Alege supele, salatele, omletele, carnea de pui si renunta la cartofi prajiti, la o bucata din chifla, dar si la sucurile acidulate, in favoarea unei cesti de cafea cu lapte, a ceaiului sau a unui suc natural de fructe.

Daca silueta iti permite, nimic nu te poate opri sa mananci cartofi copti, pui la rotisor, porumb fiert. "Cartofii sunt un aliment pretios, sunt bogati in minerale si vitamine. Au calorii putine, 120-150 la 100 de grame, dar sosurile si sarea ii fac rai. Si daca vrei neaparat sos la cartofi, alege ceva cat mai curat... nu maioneza aceea plina de E-uri si aditivi, ci o lingura de smantana, amestecata cu o pudra de ierburi uscate si piper, si vei avea cel mai grozav toping" spune Jean-Marie Bourre.
 

Mitul 4: Salatele sunt sanatoase

 
O afirmatie doar partial adevarata. Cand ai mancat ultima data un bol plin de salata, fara sos si fara topinguri? Salatele "moderne" au sunca, crutoane prajite in ulei, pui prajit, sosuri bogate in grasimi, aditivi, E-uri si calorii. Iar, undeva, pe langa toate acestea, gasesti trei frunze de salata, o jumatate de ardei si trei fire de verdeata.

Regula de aur a salatelor: o salata sanatoasa consta doar in legume (inclusiv boabele de mazare, de fasole), verdeturi si diverse seminte, precum nuci, seminte de dovleac, migdale. La un bol de salata adauga o lingurita de otet balsamic si o lingura de ulei. Poti adauga cel mult un iaurt mic, sare (cu grija) si piper. Incearca aceasta colectie de salate, dar si pe cele verzi.

Mitul 5: Putine grasimi


Cand citesti pe o eticheta: "continut scazut de grasimi", nu inseamna ca respecivul produs nu are grasimi. Mai mult, daca pe eticheta scrie "fara grasimi", ar trebui sa fii extrem de atenta. Aceste "recomandari" nu sunt o garantie a faptului ca produsul respectiv este sanatos. Nu continutul de grasimi este principalul criteriu, ci numarul total de calorii al unui produs. Lipsa grasimilor altereaza gustul, astfel ca, in compensatie, producatorii adauga zahar.

Mai mult, grasimile sunt necesare si sunt o parte esentiala din orice dieta sanatoasa. Cantitatea in care sunt consumate face insa diferenta. In plus exista colesterol rau si colesterol bun, acesta din urma la fel de necesar metabolismului ca si aerul. De exemplu, ar fi de preferat sa mancati o punga de migdale decat un pachet intreg de biscuiti "fara grasimi".

 

 

http://www.eva.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei