Adolescenta

default

Dimensiune font:

| 02-10-2012 15:33

Adolescenta, perioada spectaculoasa in viata omului, este timpul mari lor cutezante, al viselor ce se cer implinite, al zborului catre iubire.

Adolescenti si adulti

 

Daca pubertatea poate fi marcata, in termeni fiziologici, de doua momente definitorii menstruatia si primele emisii de sperma -, ado­lescenta este mai dificil de situat in timp. Aceasta incepe o data cu pubertatea si se finalizeaza atunci cand tanarul si-a incheiat scolarizarea si poate sa-si inceapa activitatea profesionala. Deci, poate sa dureze, in societatea de astazi, 8-10 ani si, uneori, chiar mai mult.

Adolescenta este o etapa esentiala a vietii, care-i permite fiintei umane sa-si cucereasca independenta, sa-si modeleze caracterul in tot felul de incercari, sa-si afirme personalitatea. Adolescentul tre­buie sa-si modifice permanent comportamentul, atitudinea, reactiile fata de cei din jurul sau. Pana acum, el era in fata parintilor si profe­sorilor un copil ascultator si docil, care le accepta parerile, sugestiile, criticile fara prea multe comentarii, intotdeauna comunicarea insem­na fluxul de idei si sugestii, in sens unic, de la adulti catre copil, din cauza lipsei de experienta si de independenta a acestuia.

Adolescentul, spre deosebire de copil, preia informatiile de la cei din jur, dar le analizeaza cu propria sa gandire, isi exprima propriile pareri si incearca sa-si dovedeasca necontenit autonomia. Lansat in cucerirea propriei independente, adolescentul isi afirma personali­tatea prin doua atitudini esentiale: contrazicerea si identificare

 

Contrazicerea este dirijata in primul rand impotriva familiei: pen­tru a-si dovedi independenta, adolescentul are intotdeauna opinii contradictorii fata de cele ale parintilor. El refuza sa se lase ghidat in alegerea prietenilor, a lecturilor, a distractiilor, a opiniilor politice.

Adolescentul nu mai este multumit de iesirile impreuna cu parintii, comenteaza intotdeauna locul de desfasurare a vacantelor, doreste sa-si petreaca timpul impreuna cu colegii si prietenii sai.

Adolescentul duce in aceasta perioada o lupta dubla: de debarasare de carapacea de copil si de intrare in pielea unui adult, incercand sa stabileasca alte relatii nu doar cu colegii sai, dar si cu adultii, in special cu parintii, adolescentul doreste sa-si traiasca pro­pria sa viata, dispensandu-se de experienta altora. De aceea, incearca sa se indeparteze treptat de familia sa, creandu-si propria viata secreta prin discutiile directe si telefonice, prin corespondenta cu pri­etenii si colegii sai.

Adultii nu inteleg totdeauna aceasta situatie, nu reactioneaza corespunzator fata de astfel de manifestari si sufera din cauza atitu­dinii arogante, nerabdatoare, de aparare a adolescentilor. Ei nu-si dau seama ca, in acest mod, adolescentul isi revendica, de fapt, indepen­denta. Multi parinti se tem ca fiii si fiicele lor ar putea fi antrenati in tot felul de actiuni urate, ca ar putea dobandi obisnuinte proaste in contact cu alti colegi, provenind din medii diferite, mai putin echili­brati psihic. Nu trebuie neglijat faptul ca esentiale raman: discutia sincera, deschisa, cu toate aspectele ei spinoase, increderea pe care parintii si profesorii o au in adolescenti si de care acestia sunt constienti, ca si cunoasterea de catre parinti a activitatilor si progra­mului prietenilor copiilor lor.

 

Problemele adolescentei

 

Mentionam anterior ca, alaturi de contrazicere, adolescentul are ca atitudine esentiala si identificarea. Pentru a se maturiza, adoles­centul recurge atat la negarea a tot ceea ce considera ca se incearca a i se impune, cat si la identificarea cu diferite modele: grupul, un pri­eten mai mare, vedete de film si muzica etc.

Multi adolescenti simt nevoia sa faca parte, pentru o perioada mai lunga sau mai scurta de timp, dintr-un grup, dintr-o asociatie. In felul acesta cunosc persoane cu aspiratii comune, pe care au posibilitatea sa si le implineasca, in astfel de grupuri, adolescentii copiaza atitu­dini, limbaj, un anumit mod de a gandi si de a simti, un gust pentru actiune - sportiva, turistica - chiar daca acestea nu sunt obisnuite pen­tru familiile lor. In general, vor incerca sa se identifice cu seful grupului, care insumeaza toate aspiratiile lor. in adolescenta, cand simtul critic se trezeste, parintii nu mai sunt considerati adevarati "Dumnezei' ca in copilarie, adolescentul inlocuind modelul parental cu cel al grupului.

Mai tarziu, apar prietenii si confidentii cu care se petrec ore in sir de vorba, pe strada sau la telefon. Cu prietenul ales se impartaseste absolut tot: ganduri, dorinte, emotii, indoieli. De cele mai multe ori se imprumuta de la acel bun prieten anumite obiceiuri, ticuri, se incearca sa i se egaleze rezultatele scolare sau reusitele sportive, se dobandesc chiar unele calitati ale acestuia. Mai tarziu, dar cu atat mai intens cu cat par mai inaccesibile, se impun admiratiei si imitatiei adolescentului alte modele: vedetele filmului, eroii ma­rilor romane sau ai foiletoanelor, vedetele stadioanelor, cantaretii si grupurile rock etc.

 

In aceasta perioada de singuratate si de neintelegere pentru ado­lescent, sectele, pe de o parte, si drogurile, pe de alta parte, raman miraje si capcane care pot fi evitate numai prin dragoste si printr-o reala comunicare.

Sectele pot oferi iluzie si refugiu unor adolescenti care si-au pier­dut punctul de sprijin in cadrul familiei sau al anturajului lor. Ei cred ca au gasit aici o ambianta de solidaritate si de simpatie care le este atat de necesara. Dar dupa faza de seductie urmeaza faza de manipu­lare mentala, care isi propune sa controleze orice gand al adeptilor sectei. Adolescentii se vor lasa prada indoctrinarii ideologice si dis­ciplinei severe care le vor suprima orice autonomie, putere creatoare, transformandu-i in adevarati pioni.

Adolescentii sunt si consumatori de droguri: alcool, tabac, cana-bis, heroina etc. Ei recurg la droguri deoarece acestea determina modificarea starii de spirit, indeparteaza plictiseala, reduc tensiunile, angoasele si reactiile la stres, faciliteaza contactele sociale. Uneori, din nefericire, drogul este tichetul de intrare intr-un anumit grup. Se intelege ca adolescentul, timid si nemultumit de propriul sau corp, este in cautarea drogului magic care sa-l ajute sa traverseze aceasta perioada foarte dificila. Multor adolescenti experienta sexuala li se pare o incercare de netrecut, in fata careia nu vor fi la inaltime, si le este frica sa nu-si piarda controlul. Iata de ce drogul li se pare unora, in aceste conditii, o facilitate. Exista la adolescenti o corelatie sem­nificativa intre comportamentul sexual si consumul de droguri.

Este adevarat ca multi adolescenti cunosc si acorda atentie sporita efectelor catastrofale ale drogurilor: alterarea judecatii, dependenta care se instaleaza, disfunctia sexuala, fertilitatea redusa si moartea in caz de supradoza. De aceea, este necesar ca prevenirea consumarii drogurilor sa se faca inainte de adolescenta, deoarece dependenta fizica si psihologica de droguri este dezastruoasa pentru organism.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei