Ai o proprietate pe care vrei s-o închiriezi? Iată 4 aspecte de care să ții cont

randament-chirie_1098358712

Dimensiune font:

| 17-03-2023 10:29

Închirierea unui apartament are multiple avantaje atât pentru chiriaș, cât și pentru proprietar. În timp ce chiriașul are mai puține responsabilități în ceea ce privește administrarea spațiului, proprietarul obține o sursă suplimentară de venit, din chirii.

Dacă ești proprietar și îți dorești să închiriezi apartamentul, există o serie de aspecte importante de luat în considerare, pentru a te asigura că totul se desfășoară fără probleme. De la respectarea reglementărilor în vigoare și până la stabilirea prețului potrivit, este important să fii bine informat și pregătit, înainte de a-ți închiria apartamentul. Iată 4 aspecte pe care să le ai în vedere înainte de a-ți închiria proprietatea:

Reglementările legale
Veniturile obținute din chirii sunt impozabile, astfel că este nevoie să înregistrezi contractul de închiriere la ANAF, în cel mult 30 de zile de la semnare. Începând cu luna ianuarie a acestui an, impozitul este de 10% și se calculează în funcție de venitul brut obținut din chirii.
Pentru plata impozitului, este necesar să completezi și să depui Declarația unică în SPV (Spațiul Privat Virtual) sau în format fizic, la ghișeul ANAF.

Evaluarea chiriei
Înainte de a închiria apartamentul, trebuie să te asiguri că prețul cerut este just. Ar trebui să cauți informații despre chiriile din zonă și să compari prețurile, pentru a te asigura că nu percepi o sumă prea mare sau prea mică pentru apartamentul tău. Totuși, există câteva lucruri de care să ții cont în evaluarea chiriei, pentru a te asigura că obții un randament cât mai mare al investiției tale:
Localizarea proprietății – pentru imobilele localizate în dezvoltări rezidențiale, cu acces facil la mijloacele de transport în comun, magazine, săli de sport, restaurante și obiective turistice, de obicei se percep chirii mai mari, tocmai datorită beneficiilor pe care acestea le aduc chiriașilor.
Dimensiunea și condiția proprietății – o proprietate mai spațioasă și mai bine întreținută poate justifica o chirie mai mare decât una mai mică și mai veche.
Costurile de întreținere și reparație – înainte de a decide prețul chiriei, trebuie să iei în considerare costurile de întreținere și de reparație ale proprietății. În general, proprietățile mai noi și mai bine întreținute necesită mai puține reparații și întreținere, ceea ce poate justifica o chirie mai mare.

Descoperă mai multe informații despre cum poți obține un randament chirie mai mare, pe termen lung.

Asigurarea proprietății
Pe lângă asigurarea obligatorie PAD, atunci când alegi să îți închiriezi imobilul ai putea să iei în considerare și încheierea unei asigurări facultative pentru locuință și bunuri. Iată 2 dintre cele mai importante beneficii ale acesteia:
Protecție împotriva răspunderii civile – asigurarea facultativă pentru locuință poate oferi protecție împotriva răspunderii civile, în cazul în care cineva este rănit sau suferă daune în proprietatea ta. Această acoperire poate ajuta la protejarea economiilor tale, în cazul unor reclamații și acțiuni judiciare.
Protecția bunurilor din locuință – în cazul unor evenimente neprevăzute, care cauzează anumite daune bunurilor din locuința ta, asigurarea facultativă îți oferă despăgubiri financiare, în funcție de valoarea poliței pe care o plătești.

Gestionarea proprietății
În calitate de proprietar, vei fi responsabil pentru întreținerea proprietății și a echipamentelor din apartament. Este important să te asiguri că proprietatea este într-o stare bună de funcționare și să efectuezi reparațiile necesare în timp util. De asemenea, trebuie să fii disponibil pentru a aborda orice probleme sau solicitări ale chiriașului.

Este important de reținut, aici, faptul că toate cheltuielile necesare pentru diverse reparații în apartament trebuie suportate de către tine. De aceea, dacă îți dorești să achiziționezi un apartament cu scop de investiție, te poți orienta către unul aflat în clădiri construite în ultimii ani, deoarece există un risc mai mic de apariție a problemelor.

Închirierea unui imobil poate fi o sursă constantă de venit, însă vine cu anumite responsabilități de care să ții cont. Informează-te cu privire la procesul de închiriere și asigură-te că obții profitul dorit, în conformitate cu reglementările legale în vigoare.

sursă foto: shutterstock.com

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
ARTICOL TEST
19/04/2024 07:00

LOREM IPSUM

Colagenul și acidul hyaluronic, tinerețea la sticluță
18/04/2024 15:39

Colagenul si acidul hialuronic au devenit cuvinte de ordine in industria cosmetică, promise adesea ca solutia supremă pentru inversarea sau incetinirea semnelor vizibile ale imbătranirii. Aceste două comp ...

  Culorile frumuseții, o călătorie prin istoria fardurilor
18/04/2024 15:23

Fardurile au jucat un rol crucial in cultura si societatea umană de mii de ani, servind nu doar ca mijloace de infrumusetare, dar si ca simboluri ale statutului social, sănătătii si chiar moralitătii. De l ...

Iubești confortul? Alege mătasea naturală de la Tadame
18/04/2024 15:00

 Mătasea naturală este un material textil rafinat si o investitie in confortul celor care o aleg. De sute de ani, a fost pretuită pentru proprietătile sale. De-a lungul timpului, a devenit un material ...

Iubești confortul? Alege mătasea naturală de la Tadame
18/04/2024 12:00

 Mătasea naturală este un material textil rafinat si o investitie in confortul celor care o aleg. De sute de ani, a fost pretuită pentru proprietătile sale. De-a lungul timpului, a devenit un material ...

Ce implică o operație de fimoză și cât costă?
18/04/2024 11:10

 Fimoza, o problemă care apare atat la copii, cat si la adulti, poate fi tratată cu usurintă dacă pacientul ajunge la medic inainte de aparitia unor complicatii. Ce este fimoza? Fimoza descrie condit ...

Povestea fructului miraculos
16/04/2024 13:51

 Într-o lume in care zahărul este omniprezent si lupta impotriva obezitătii si a bolilor legate de dietă continuă să fie o prioritate globală, apare un aliat neasteptat: fructul miraculos, sau ...

Evoluția Agentului Imobiliar: Cursurile Smart Experience de la Inter Imobiliare modelează profesioniștii de mâine
15/04/2024 14:02

 Ai observat vreodată cat de rapid se schimbă lumea imobiliarelor? Dacă esti agent imobiliar sau te gandesti să devii unul, e esential să fii mereu informat si pregătit pentru noile provocări. &Ici ...

Povestea parfumului de trandafiri
14/04/2024 14:46

În grădina cu flori a naturii, există un personaj incantător care captivează simturile cu frumusetea si misterul său delicat: parfumul de trandafiri. În spatele fiecărui strop de esentă parfu ...

La 48 de ani, Georgiana Văcaru are 10 băieți și 10 fete. Ireal câți urmași are femeia cu cei mai mulți copii din lume
12/04/2024 17:11

Georgiana Văcaru este o adevărată mamă eroină. Argeseanca născută in anul 1976 este femeia cu cei mai multi copii din Romania. La doar 48 de ani, femeia a adus pe lume 10 băieti si 10 fete. Iată povest ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei