Ai o proprietate pe care vrei s-o închiriezi? Iată 4 aspecte de care să ții cont

randament-chirie_1098358712

Dimensiune font:

| 17-03-2023 10:29

Închirierea unui apartament are multiple avantaje atât pentru chiriaș, cât și pentru proprietar. În timp ce chiriașul are mai puține responsabilități în ceea ce privește administrarea spațiului, proprietarul obține o sursă suplimentară de venit, din chirii.

Dacă ești proprietar și îți dorești să închiriezi apartamentul, există o serie de aspecte importante de luat în considerare, pentru a te asigura că totul se desfășoară fără probleme. De la respectarea reglementărilor în vigoare și până la stabilirea prețului potrivit, este important să fii bine informat și pregătit, înainte de a-ți închiria apartamentul. Iată 4 aspecte pe care să le ai în vedere înainte de a-ți închiria proprietatea:

Reglementările legale
Veniturile obținute din chirii sunt impozabile, astfel că este nevoie să înregistrezi contractul de închiriere la ANAF, în cel mult 30 de zile de la semnare. Începând cu luna ianuarie a acestui an, impozitul este de 10% și se calculează în funcție de venitul brut obținut din chirii.
Pentru plata impozitului, este necesar să completezi și să depui Declarația unică în SPV (Spațiul Privat Virtual) sau în format fizic, la ghișeul ANAF.

Evaluarea chiriei
Înainte de a închiria apartamentul, trebuie să te asiguri că prețul cerut este just. Ar trebui să cauți informații despre chiriile din zonă și să compari prețurile, pentru a te asigura că nu percepi o sumă prea mare sau prea mică pentru apartamentul tău. Totuși, există câteva lucruri de care să ții cont în evaluarea chiriei, pentru a te asigura că obții un randament cât mai mare al investiției tale:
Localizarea proprietății – pentru imobilele localizate în dezvoltări rezidențiale, cu acces facil la mijloacele de transport în comun, magazine, săli de sport, restaurante și obiective turistice, de obicei se percep chirii mai mari, tocmai datorită beneficiilor pe care acestea le aduc chiriașilor.
Dimensiunea și condiția proprietății – o proprietate mai spațioasă și mai bine întreținută poate justifica o chirie mai mare decât una mai mică și mai veche.
Costurile de întreținere și reparație – înainte de a decide prețul chiriei, trebuie să iei în considerare costurile de întreținere și de reparație ale proprietății. În general, proprietățile mai noi și mai bine întreținute necesită mai puține reparații și întreținere, ceea ce poate justifica o chirie mai mare.

Descoperă mai multe informații despre cum poți obține un randament chirie mai mare, pe termen lung.

Asigurarea proprietății
Pe lângă asigurarea obligatorie PAD, atunci când alegi să îți închiriezi imobilul ai putea să iei în considerare și încheierea unei asigurări facultative pentru locuință și bunuri. Iată 2 dintre cele mai importante beneficii ale acesteia:
Protecție împotriva răspunderii civile – asigurarea facultativă pentru locuință poate oferi protecție împotriva răspunderii civile, în cazul în care cineva este rănit sau suferă daune în proprietatea ta. Această acoperire poate ajuta la protejarea economiilor tale, în cazul unor reclamații și acțiuni judiciare.
Protecția bunurilor din locuință – în cazul unor evenimente neprevăzute, care cauzează anumite daune bunurilor din locuința ta, asigurarea facultativă îți oferă despăgubiri financiare, în funcție de valoarea poliței pe care o plătești.

Gestionarea proprietății
În calitate de proprietar, vei fi responsabil pentru întreținerea proprietății și a echipamentelor din apartament. Este important să te asiguri că proprietatea este într-o stare bună de funcționare și să efectuezi reparațiile necesare în timp util. De asemenea, trebuie să fii disponibil pentru a aborda orice probleme sau solicitări ale chiriașului.

Este important de reținut, aici, faptul că toate cheltuielile necesare pentru diverse reparații în apartament trebuie suportate de către tine. De aceea, dacă îți dorești să achiziționezi un apartament cu scop de investiție, te poți orienta către unul aflat în clădiri construite în ultimii ani, deoarece există un risc mai mic de apariție a problemelor.

Închirierea unui imobil poate fi o sursă constantă de venit, însă vine cu anumite responsabilități de care să ții cont. Informează-te cu privire la procesul de închiriere și asigură-te că obții profitul dorit, în conformitate cu reglementările legale în vigoare.

sursă foto: shutterstock.com

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Terapii orientale. Surasul interior
30/03/2023 15:49

Zambetul vindeca stresul si produce energie vitala. Boala poate fi alungata daca locurile atinse de ea sunt sprijinite si intarite cu ajutorul surasului. Interiorul corpului nostru are nevoie de afectiune. ...

Oana Lis, grave probleme de sănătate
30/03/2023 15:45

În urmă cu o lună, Oana Lis a fost diagnosticată cu cancer de piele si supusă unei interventii chirurgicale. Aceasta nu a vrut să vorbească despre această nouă lovitură pe care a primit-o, dar a ...

 Cadou gravidă - Arată-i puțină dragoste cu cadoul perfect pentru sarcină!
29/03/2023 11:39

Ai un prietena apropiată sau un membru al familiei care asteaptă un copil? Daca in general toata atentia este concentrata asupra sănătătii bebelusului nenăscut, este la fel de important sa ai grija de vii ...

 Servicii de urmărire a comportării construcțiilor în timp prin soluții digitale performante – pentru dezvoltatorii și gestionarii de infrastructură din Iași și proximitate
29/03/2023 09:53

Sixense Romania, companie specializată in solutii de monitorizare a comportării constructiilor in timp, cu sediul in Bucuresti, si-a extins activitatea comercială, deservind si regiunea de nord a tării, cu ...

Tunisia sistează furnizarea apei pe timp de noapte
28/03/2023 14:45

Autorităţile tunisiene au recurs la sistarea alimentării cu apă potabilă in cursul nopţii in zone ale capitalei şi in alte oraşe, conform locuitorilor, un demers ce pare a fi o incercare de reducere a c ...

Cel mai puternic tonic și depurativ natural pentru ficatul gras
28/03/2023 10:29

Printre cele mai puternice remedii naturiste pentru ficat gras se află banala păpădie (Taraxacum officinale), numită si buhă, cicoare, crestătea, lăptucă, floarea-mălaiului, se găseste in peste 100 de ...

Cele mai ciudate (și inutile) studii economice
24/03/2023 13:54

Economisti celebri (unii laurati ai Nobelului, după cum vom vedea), au făcut cercetări extrem de serioase, utilizand modele matematice si econometrice sofisticate, pentru a răspunde unor intrebări banale, ...

Ceaiul de ghimbir – o băutură cunoscută din antichitate pentru beneficiile sale pentru sănătate
24/03/2023 10:22

Ceaiul de ghimbir este o băutură cunoscută din antichitate pentru beneficiile sale pentru sănătate. Aceasta rădăcină aromată, care face parte din familia Zingiberaceae, a fost cultivată de mii de ani ...

 Ofertă imbatabilă de bestselleruri internaționale poti gasi in anticariatul Printre Cărți
21/03/2023 14:02

Pasiunea pentru lectură reprezintă refugiul si relaxarea multor persoane care evadează din spatiul limitat al cotidianului intr-o lume nouă, de fiecare dată altfel, care se imbogăteste cu fiecare pagină ...

 Rețete medievale pentru sporirea poftei de dragoste. Sfaturile sexuale ale Caterinei Sforza. Cum ajută grăsimea de mistreț
21/03/2023 10:33

  Caterina Sforza (1463-1509), una dintre cele mai celebre contese din Italia secolului al XV-lea a fost autorea unor lucrări preţioase pentru acele vremuri, care cuprindeau sfaturi şi reţete pentru b ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei