Cât de des ar trebui să bem cafea?

catdedesartrebuisabemcafea

Dimensiune font:

| 20-03-2023 09:06

 

Cafeaua, băutura iubită de milioane de oameni din întreaga lume, pe care se bazează pentru a-și începe ziua și pentru a rămâne vigilenți pe parcursul acesteia, a fost un element de bază în rutinele zilnice de secole.

 

Cu aroma sa bogată și efectele sale energizante, nu e de mirare că cafeaua a devenit o băutură atât de populară.

Dar cât de des ar trebui să bei cafea?

A înțelege frecvența optimă de consum a cafelei este esențial pentru a profita de beneficiile sale, evitând în același timp riscurile potențiale. Acest articol va discuta despre diferiții factori care pot influența frecvența ideală a aportului de cafea și va oferi recomandări pentru a vă ajuta să luați decizii informate despre propriile obiceiuri legate de cafea.

Beneficiile consumului de cafea

A. Beneficii cognitive: Numeroase studii au arătat că cafeaua poate îmbunătăți funcțiile cognitive, cum ar fi alerta, concentrarea și memoria. Cafeina, principalul stimulent din cafea, blochează receptorii de adenozină din creier, promovând starea de veghe și îmbunătățind performanța mentală.

B. Beneficii fizice: Se știe că cafeaua oferă un impuls de energie, care poate spori rezistența în timpul activităților fizice. În plus, s-a demonstrat că îmbunătățește metabolismul, ajutând astfel la gestionarea greutății.

C. Beneficii sociale și psihologice: Multe persoane se bucură de aspectele sociale ale consumului de cafea, de la legarea prieteniilor într-o cafenea locală la desfășurarea întâlnirilor de afaceri în timp ce savurează o ceașcă de cafea. În plus, cafeaua a fost asociată cu o îmbunătățire a dispoziției și un risc redus de depresie.

Riscurile potențiale ale consumului excesiv de cafea

A. Creșterea frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale: Consumul excesiv de cafea poate duce la creșterea frecvenței cardiace și la creșterea tensiunii arteriale, ceea ce poate fi dăunător, în special pentru persoanele cu afecțiuni cardiace preexistente.

B. Tulburări de somn și insomnie: Consumul excesiv de cafea, în special în cursul zilei, poate interfera cu modelele de somn și poate duce la insomnie, ceea ce rezultă într-o scădere a calității generale a somnului.

C. Probleme digestive și reflux acid: Consumul ridicat de cafea poate contribui la probleme digestive, cum ar fi refluxul acid și ulcerul gastric, în special la persoanele sensibile la aciditatea cafelei.

D. Anxietate și agitație: Consumul excesiv de cafea poate provoca senzații de anxietate și agitație, afectând negativ starea de bine mentală.

E. Dependență și simptome de sevraj: Consumul regulat și excesiv de cafea poate duce la dependență, iar întreruperea bruscă a consumului poate provoca simptome de sevraj, cum ar fi dureri de cap, oboseală și iritabilitate.

Factori care influențează aportul optim de cafea

A. Toleranța individuală la cofeină: Toleranța la cofeină variază semnificativ de la o persoană la alta. Unii indivizi pot consuma cantități mari de cafea fără a experimenta efecte adverse, în timp ce alții pot fi mai sensibili la proprietățile sale stimulante.

B. Sensibilitatea la aciditatea cafelei: Aciditatea cafelei poate provoca disconfort unor persoane, în special celor cu probleme digestive preexistente. Acești indivizi pot fi nevoiți să-și limiteze aportul de cafea sau să opteze pentru alternative cu aciditate redusă.

C. Afecțiuni de sănătate existente: Persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi problemele cardiace sau tulburările de anxietate, pot fi nevoite să-și limiteze consumul de cafea pentru a evita exacerbarea simptomelor.

D. Modele de somn și calitatea somnului: Cei care au probleme cu somnul sau au modele neregulate de somn ar putea fi nevoiți să acorde mai multă atenție aportului și momentului consumului de cafea pentru a preveni perturbarea somnului.

E. Momentul consumului și impactul asupra ritmului circadian: Momentul consumului de cafea poate afecta ritmul circadian natural al organismului, iar consumul excesiv sau prea târziu în timpul zilei poate duce la tulburări de somn.

F. Utilizarea espressoarelor automate în contextul consumului moderat de cafea: Un espressor automat de cafea reprezintă o soluție convenabilă și eficientă pentru a savura o ceașcă de cafea de calitate în confortul propriului cămin. Aceste dispozitive permit controlul precis al aportului de cafea și pot fi personalizate în funcție de nevoile individuale, ajutându-vă să mențineți un consum moderat și să experimentați diverse tipuri de cafea într-un mod mai responsabil. Pe lângă faptul că vă oferă o experiență de cafea la cerere, espressoarele automate pot contribui și la reducerea risipei de cafea, deoarece permit prepararea cantităților potrivite pentru fiecare porție. Prin urmare, investiția într-un espressor automat poate fi o modalitate excelentă de a vă bucura de beneficiile cafelei, în timp ce vă gestionați eficient consumul zilnic.

Recomandări generale pentru consumul de cafea

A. Ghiduri de aport zilnic din partea autorităților de sănătate: Majoritatea autorităților de sănătate sugerează că un consum moderat de cafea, de obicei definit ca 3-4 cești (240 ml) pe zi, este sigur pentru majoritatea adulților. Cu toate acestea, toleranțele individuale și afecțiunile de sănătate trebuie luate întotdeauna în considerare.

B. Considerații pentru persoanele gravide sau care alăptează: Femeile gravide și cele care alăptează trebuie să consulte medicul lor pentru recomandări personalizate, deoarece ar putea fi nevoie să-și limiteze aportul de cofeină.

C. Adaptați pentru persoanele cu afecțiuni cardiace, hipertensiune arterială sau anxietate: Persoanele cu afecțiuni cardiace, hipertensiune arterială sau tulburări de anxietate pot necesita ajustarea consumului de cafea pentru a evita agravarea simptomelor.

Sfaturi pentru moderarea consumului de cafea

A. Stabilirea unei rutine: O rutină de consum a cafelei poate ajuta la menținerea unui aport moderat și la prevenirea consumului excesiv.

B. Optând pentru alternative decofeinizate: Persoanele care doresc să-și limiteze aportul de cofeină pot alege alternative decofeinizate, care oferă gustul cafelei fără efectele stimulante ale cofeinei.

C. Echilibrarea cu băuturi ne-caffeinate și aportul de apă: Este important să menținem un echilibru între cafea și alte băuturi ne-caffeinate, precum și să ne asigurăm că bem suficientă apă pentru a evita deshidratarea.

D. Monitorizarea răspunsului corpului la cafea: Fiecare individ poate avea un răspuns diferit la cafea. Este important să fim conștienți de efectele cafelei asupra corpului nostru și să ajustăm consumul în consecință.

Concluzie

A. Recapitularea punctelor cheie: În acest articol, am discutat despre beneficiile și riscurile consumului de cafea, factorii care influențează aportul optim de cafea și recomandări generale pentru consum.

B. Accent pe personalizare și moderație în consumul de cafea: Este esențial să ne adaptăm consumul de cafea în funcție de nevoile și toleranțele individuale, urmărind să menținem un consum moderat pentru a profita de beneficiile cafelei, evitând în același timp riscurile asociate cu consumul excesiv.

C. Încurajarea de a consulta un medic pentru sfaturi personalizate: Pentru recomandări personalizate privind consumul de cafea, este întotdeauna bine să consultați un medic sau un nutritionist, care vă poate oferi sfaturi adaptate nevoilor dvs. de sănătate și stilului dvs. de viață.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1683/89/2022, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. TATATU BAKERY S.R.L. Vaslui, cu sediul în loc. Vaslui, judeţul Vaslui. Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 05.05.2023. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 25.05.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, respectiv până la data de 27.07.2023 la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103.
ANUNŢ privind închirierea prin licitaţie publică a unei suprafete de teren de 15 mp, in curtea Dispensarului Moţca – CF 60052, pentru amplasarea unui container ȋn vederea desfăsurării de activităţi privind vȃnzare produse papetarie, de multiplicare documente, etc. UAT Comuna Moţca, adresa : localitatea Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţul Iaşi, tel : 0232/715777, fax: 0232/715050 , email : comuna_motca@yahoo.com scoate la licitaţie publică o suprafaţă de teren de 15 mp, situat în intravilanul comunei Moṭca, ȋn curtea Dispensarului din localitatea Moṭca – CF 60052. Accesul la imobillul menţionat se face din str. Moldovei. Închirierea se face conform art. 333 – 336 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ şi Hotărȃrea Consiliului local Moţca nr. 32 din 27.04.2023. Documentaţia de atribuire poate fi achiziţionată, contra cost, de la sediul Primăriei comunei Moţca. Contravaloarea documentaţiei este de 100 lei. Ofertele se redacteazã în limba românã şi vor fi prezentate conform documentaţiei de atribuire. Data limitã pentru depunerea ofertelor este 31.05.2023 ora 9:00. Adresa la care trebuie depuse ofertele : Primãria comunei Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţui Iaşi. Data limitã pentru solicitarea clarificãrilor este 25.05.2023. Data limitã pentru transmiterea rãspunsului la clarificãri este 26.05.2023. Licitaţia va avea loc în data de 31.05.2023 ora 11:00 la sediul Primãriei comunei Moţca, judeţul Iaşi. Litigiile de orce fel ce decurg din executarea contractului de concesionare sunt de competenţa secţiei de contencios administrativ a Tribunalului Iaşi.
De ce este important să cunoști o limbă străină? Iată 3 motive pentru care merită să o înveți încă de la o vârstă fragedă!
31/05/2023 15:24

Cunoasterea unei limbi străine reprezintă o necesitate in lumea modernă globalizată in care trăim. Indiferent dacă vorbim despre copii sau adulti, abilitatea de a comunica intr-o limbă străină aduce nu ...

Relaxare și sănătate – ce beneficii terapeutice îți poate aduce o saună cu infraroșu?
30/05/2023 16:11

  Sauna reprezintă mai mult decat o simplă modalitate de relaxare, datorită multiplelor beneficii terapeutice. Aceasta a fost folosită pentru prima dată in cultura finlandeză cu peste 2.000 de ani i ...

De ce este mai bine sa iesi la intalnire cu barbati mai putin atractivi?
30/05/2023 12:34

Sunt multe elemente importante intr-o relatie de succes, cum ar fi pretinderea că asculti in pat, cand de fapt esti concentrat pe telefon timp de jumătate de oră, de exemplu. Cand vine vorba de aspect, majo ...

Heidi Klum, accident vestimentar pe covorul roșu de la Cannes
27/05/2023 11:56

Heidi Klum a fost protagonista unui accident vestimentar pe covorul rosu de la Cannes. Actrita, in varstă de 49 de ani, a fost prezentă miercuri la proiectia filmului francez „La Passion De Dodin Bouffant ...

Ceaiul de ghimbir – o băutură cunoscută din antichitate pentru beneficiile sale pentru sănătate
27/05/2023 10:22

Ceaiul de ghimbir este o băutură cunoscută din antichitate pentru beneficiile sale pentru sănătate. Aceasta rădăcină aromată, care face parte din familia Zingiberaceae, a fost cultivată de mii de ani ...

Culisele prostituției de lux de la Cannes: actrițe, modele, milionari arabi și tarife de 40.000 de dolari pe noapte
27/05/2023 07:13

Celebrul Festival de Film de la Cannes nu inseamnă doar strălucirea de pe covorul rosu, celebrităti si capodopere cinematografice, ci are si o parte „intunecată“. Orasul de pe Riviera franceză ...

 Terapia de logopedie - ajutor esențial pentru copiii cu autism
24/05/2023 09:51

Întarzierile de dezvoltare a limbajului nu sunt intotdeauna un semnal de alarmă, fiecare copil avand propriul ritm de a-si insusi abilitătile de vorbire. Cu toate acestea, depăsirea varstei de doi ani ...

Ponturi despre sex din 1861: lucrurile greşite pe care femeile şi bărbaţii le învăţau despre amor
21/05/2023 14:10

„Cartea Naturii“, un ghid sexual care datează din 1861 şi care a fost redactat de un anume James Ashton, le vorbea femeilor şi bărbaţilor despre concepţie, mijloace de contracepţie, dar oferea şi sf ...

Ce efecte uimitoare au săruturile în timpul sexului
21/05/2023 09:55

Cand vine vorba de săruturi si sex, nu există niciun motiv să nu te bucuri de amandouă. Beneficiile sărutului nu se opresc in dormitor, avand şi alte avantaje pe care e bine să le cunoşti. Mai putin ...

Care sunt modelele de module electronice?
19/05/2023 13:36

Modulul electronic este, de obicei, proiectat să fie compact si să aibă interfete standardizate, care facilitează conectarea si integrarea cu alte componente sau sisteme. Acesta poate avea pini sau conector ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei