Cei mai mari dusmani ai siluetei
Dimensiune font:
Cei mai mari dusmani ai siluetei
Cand te gandesti sa incepi o cura de slabire este important sa-ti faci un plan de meniu sanatos si echilibrat, alegand in cunostinta de cauza alimentele cu valoare nutritionala ridicata pentru a nu priva organismul de nutrientii necesari. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, medic nutritionist ne dezvaluie care sunt cei mai mari dusmani ai siluetei.
Siropul de porumb ocupa locul fruntas
Locul fruntas este ocupat de siropul de porumb, dupa cum precizeaza prof. dr. Mencinicopschi in cartea sa "Noi ce mai mancam ... ca sa slabim". Daca te gandesti ca nu este in meniul tau, te inseli amarnic pentru ca producatorii il adauga in o sumedenie de produse industrial. Astfel, potrivit prof. dr. Mencinicopschi il gasim in bauturile racoritoare, bomboane, siropuri cu arome, produse de cofetarie, dulciuri industriale, snacks-uri dulci, topping-uri, inghetata, produse fine de brutarie-patiserie, biscuiti, creme, dulceturi, compoturi, etc.
De ce este atat de nociv siropul de porumb? Pentru ca el este bogat in fructoza si determina o dezvoltare a masei grase fara ca fenomenul sa aiba legatura cu un exces al caloriilor, ci printr-un mecanism de dereglare a creierului si a comenzilor acestuia. "Atunci cand consumam alimente bogate in glucide de tipul glucozei, zaharozei (paine, cartofi, orez, paste, bomboane, biscuiti, patiserie, cofetarie) pancreasu endocrin elibereaza hormonul insulina in cantitate cu atat mai mare cu cat indexul glicemie si incarcatura glicemica ale produsului sunt mai mari. Hormonul insulina este cel care transmite creierului semnale de satietate, determinandu-ne, prin scaderea apetitului, sa incetam voluntar consumul de alimente. Spre deosebire de glucoza, fructoza nu declanseaza productia de insulina si intarzie aparitia senzatiei de satietate, ceea ce echivaleaza cu a manca mai mult si a aduce un aport suplimentar de calorii care ingrasa", explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
De aceea trebuie sa acorzi atentie si fructelor pentru ca un exces de fructe proaspete sau uscate poate sa conduca la acelasi efect, din moment ce productia insulinei nu are loc. Si specialistul ne atentioneaza in special cu privire la fresh-urile de fructe care au un continut ridicat de fructoza din cauza inlaturarii fibrelor alimentare.
Sfatul prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: "Evitati alimentele care contin fructoza industriala adaugata, deoarece, pe de o parte, va vor adauga kilograme in plus, si de asemenea, va pot ridica nivelul glicemiei la valori anormale, factor de risc pentru maladiile cardiovasculare si diabet de tip 2".
Alimentele light fara zahar
In mod paradoxal, ele pot favoriza ingrasarea. Mare atentie la utilizarea indulcitorilor artificiali. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare nu recomanda folosirea indulcitorilor artificiali aspartam (E 951), acesulfam K (E 950), zaharina, ciclamatii (E 952) si sucraloza (E 955), deoarece "au efecte adverse, determinand chiar aparitia obezitatii, desi nu au calorii". "Gustul lor dulce artificial pacaleste creierul, care asteapta sa apara si caloriile dupa consumul acestor indulcitori. Caloriile nu vin, deoarece acestia nu contin calorii. In aceasta situatie creierul, prin secretia unor hormoni, modifica metabolismul in asa fel incat se retin cantitati mai mari de calorii din celelalte alimente consumate (si) care contin calorii. Astfel, in timp, din cauza stresului metabolic creat ne vom ingrasa si ne vom imbolnavi", explica specialistul.
Alimentele light fara grasimi
Asemenea, alimentelor light fara zahar, si alimentele light fara grasimi pot avea uneori un efect contrar, "antrenand un supraconsum compensatoriu si, deci, ingrasa", avertizeaza prof. dr. Mencinicopschi. De asemenea sa nu uiam ca majoritatea produselor industriale pe care le cumparam contin aditivi alimentari. Acestia nu fac altceva decat sa ne amplifice dependentele alimetare, pe langa faptul ca perturba mecanismele de reglare a foamei.
Ciocolata noastra cea de toate zilele
Multe studii s-au mai facut si pe aceasta tema, unele sugerand ca ar fi benefica pentru inima, altele ca este nociva pentru sanatate. Majoritatea specialistilor sustin ca o ciocolata simpla cu un continut ridicat de cacao (peste 70%) daca este consumata cu moderatie nu dauneaza sanatatii si nici siluetei. Insa, problema apare in momentul in care pe langa ingredientele de baza (cacaua, untul de cacao) sunt adaugate alte ingrediente care modifica proprietatile benefice ale ciocolatei. Trebuie sa stim ca ciocolata (cacaua) contine teobromina, o substanta inrudita cu cafeina si in cantitati mici, o alta substanta numita feniletilamina.
"In special feniletilamina are o activitate usor halucinogena, dand o stare de euforie si putand crea dependenta de acest produs. Se pare ca feniletilamina este capabila sa induca atractia, uneori bulimica, pe care o manifesta ciocolata, in special asupra persoanelor deprimate. Acest efect este potentat si de o alta substanta prezenta in ciocolata - salsolinolul care este un antidepresiv (...) Recent, s-a pus in evidenta, in ciocolata, prezenta anandamidei, care are o actiune asemanatoare canabinoidelor, explicand exacerbarea senzoriala si euforia induse de un consum exagerat de ciocolata", precizeaza prof. dr. Mencinicpschi.
Cum sa mananci sa nu te ingrasi?
Calitatea caloriilor este esentiala, de aceea conteaza enorm din ce fel de alimente provin ele. Caloriile oarbe sau moarte sunt cele de care trebuie sa ne ferim, de aceea evita alimentele rafinate, bogate in glucide cu index glcemic ridicat, inalt industrializate, dezechilibrate din punct de vedere nutritional.
In schimb, caloriile de inalta calitate sau caloriile vii se gasesc in macronutrientii alimentelor naturale, integrale si nu ingrasa, cin din contra au rolul de a preveni boala si imbatranirea precoce. De asemenea, "alimentele care contin calorii negative contribuie la slabirea fiziologica, naturala, fiind indicate supraponderalilor si obezilor", recomanda nutritionistul care enumera in cartea sa cateva dintre aceste alimente:
- legume: varza, broccoli, telina, conopida, fasole verde, cicoare, sfecla rosie, morcovi, spanac, ceapa, praz, salata, mazare, alge, leustean, patrunjel, oregano, salvie, rozmarin, ardei gras, ardei iute, scortisoara, ciuperci, rosii. Specialistul ne recomanda sa consumam legumele in stare cruda sau preparate la abur, gratar, gratinate, sotate;
- fructe: afine, cirese, prune, visine, mere, pere, caise, mure, zmeura, kiwi, banane, clementine, smochine, capsuni, portocale, piersici. Acestea trebuie consumate intotdeauna singure, dimineata, seara si intre mesele principale;
- nuci, alune, seminte: alune de padure, nuci, migdale, nuci caju, seminte de pin, fistic, nuci de cocos. Consumate cu moderatie (50 g/zi) sunt benefice pentru sanatate si silueta;
- proteine de origine animala: carne de pui slaba, gaina, fazan, vita, porc, iepure, peste consumate cu moderatie si preparate in alt mod decat prin prajire. De asemenea, nu uita de lactate si oua;
- proteine de origine vegetala: soia nemodificata genetic, quinoa (are proteine de calitate biologica asemanatoare carnii), amarant, linte, naut, fasole;
- grasimi sanatoase: acizi grasi esentiali omega 3 pe care ii gasim in somon, cod, hering, macrou, sardine, ton, alge marine.
Trucul specialistului: alimentele consumate cu ardei iute sau mustar (adevarat) pot determina cresterea ratei metabolismului bazal cu peste 33%. De asemenea, cafeina si ceaiul verde stimuleaza metabolismul.
http://www.eva.ro/
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau