Contraceptia

default

Dimensiune font:

| 02-10-2012 15:41

Atractia sexuala determina inceputul vietii sexuale a unui cuplu. Acest inceput poate sau nu sa coincida cu inceputul unei noi vieti.

 

Cuplul si contraceptia

 Progresul stiintelor biologice si medicale in secolul XX permite cuplurilor sa aleaga momentul dorit pentru a avea copii, oferind mai multe metode contraceptive. Toate acestea impiedica provizoriu intalnirea ovulului cu spermia, fecundarea, fara a actiona asupra fer­tilitatii femeii sau barbatului. Contraceptia este diferita de sterilizare, realizata printr-o interventie chirurgicala definitiva, sau de avort, care este intreruperea unei sarcini deja existente.

Sterilizarea este un act definitiv care se practica la femeie prin legarea trompelor, iar la barbat prin sectionarea canalului deferent, in timp ce contraceptia este tranzitorie, permitand cuplului sa aiba copii atunci cand si-i doreste, sterilizarea este ireversibila, incercarile de intervenire dupa sterilizare sunt in general fara rezultat.

Existenta mai multor metode contraceptive, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei, trebuie cunoscuta de tineri si sub indrumarea medicului sa o poata alege pe cea care le convine cel mai mult. Varsta femeii si cea a barbatului, starea lor de sanatate si stabilitatea cuplului lor sunt importante in gasirea unei metode eficiente care sa poata sa satisfaca cuplul.

Medicii specialisti din centrele de planificare familiala trebuie sa fie consultati pentru ca tinerii sa dispuna de informatia necesara contraceptiei, sa fie indrumati in alegerea metodei contraceptive, in procurarea materialelor si medicamentelor necesare aplicarii ei

 

Toti tinerii trebuie sa stie ca in situatia in care au raporturi sexu­ale si nu previn fecundatia, aceasta va avea loc rapid. Chiar daca femeia nu este fecundabila decat o scurta perioada, determinarea cu exactitate a acestei perioade este dificila, iar barbatul elibereaza la fiecare act sexual spermii in caile genitale feminine. De aceea, se impune utilizarea metodelor contraceptive; altfel, femeia are toate sansele sa ramana gravida.

Se abordeaza totusi cu superficialitate o astfel de situatie, stiindu-se ca si in acest caz mai este o solutie - avortul. Avortul este expulzarea embrionului, viu sau mort, in primele 6 luni de dezvoltare intrauterina. Dupa circumstantele in care se produce, avortul poate fi spontan sau provocat. Avortul spontan se produce neasteptat si este provocat de malformatii diverse ale uterului, tumori genitale, diverse inflamatii, boli infectioase acute si cronice, insuficiente hormonale etc. Avortul provocat poate fi recomandat de medic, terapeutic, sau solicitat de femeia gravida. Avortul terapeutic se recomanda atunci cand sarcina pune in pericol viata femeii, cand unul din parinti sufera de o boala grava care se transmite ereditar sau care determina mal­formatii grave. Avortul solicitat de femeia gravida este asa-numitul avort criminal care trebuie sa dispara din obisnuintele unei societati civilizate.

Tinerii trebuie sa nu uite ca avortul nu este o metoda de contraceptie, ci este intreruperea brutala a unei vieti. El poate fi asociat cu infectii severe, ce pun in pericol sanatatea femeii, poate lasa urmari pentru toata viata sau poate sa fie cauza sterilitatii ulterioare a femeii. Din aceste motive, cuplurile trebuie sa recurga la contraceptie inainte de perioada in care considera ca pot avea copii.

 

Metode de contraceptie

 

Atunci cand un cuplu decide sa aiba o viata sexuala trebuie intot­deauna sa se gandeasca la posibilitatea unei sarcini.

Exista 3 mari grupe de metode contraceptive: naturale, care se bazeaza pe cunoasterea perioadelor nefertile din viata femeii; mecanice, care folosesc obiecte ce impiedica fecundarea; hormonale, care folosesc substante chimice de natura hormonala cu acelasi scop.

Metodele naturale de contraceptie presupun determinarea datei ovulatiei si a perioadei de fertilitate a femeii. Ovulul se formeaza o singura data pe luna in cursul procesului de ovulatie, care are loc in mod normal, in conditiile unui ciclu de 28 de zile, 13-14 zile inainte de data ciclului urmator. Deci, ovulatia se calculeaza in functie de durata obisnuita a ciclului, dar riscurile de eroare sunt mari la tinerele cu ciclul de durata variabila.

Din categoria metodelor mecanice fac parte: prezervativul, steriletul, diafragma.

Prezervativul este in acelasi timp o metoda eficienta de contraceptie si o metoda de prevenire a transmiterii bolilor sexuale. Pe de alta parte are avantajul de a fi in orice moment la dispozitia cuplului deoarece prezervativele sunt in vanzare libera in farmacii. Se stie ca virusul HIV se transmite nu doar prin sange, ci si prin secretii vaginale si sperma. Prezervativul constituie cel mai bun mijloc de pro­tectie fata de transmiterea, pe cale sexuala, a virusului HIV. De aceea chiar daca cuplul utilizeaza o alta metoda contraceptiva, la inceputul vietii sexuale, in situatia unui cuplu instabil sau in conditiile unui partener seropozitiv trebuie asociata acea metoda contraceptiva cu utilizarea prezervativului.

 

Exista de asemenea si asa-numitele prezervative feminine, asoci­ate cu creme contraceptive. Cel mai folosit si mai usor de utilizat este diafragma. Aceasta se plaseaza in vagin de catre femeie inaintea fiecarui raport sexual si se inlatura dupa 8 ore.

Steriletul, aparat de plastic, de forma variabila, este plasat de catre medic in uter si poate fi pastrat cativa ani daca este bine tolerat. Meca­nismul de actiune al steriletului ridica inca diferite necunoscute; chiar daca este un mijloc mecanic de contraceptie el actioneaza datorita unui mecanism hormonal si a unei reactii locale ce impiedica fecundarea si nidatia. Datorita riscului minim, dar real de infectie steriletul nu se recomanda tinerelor fete sau femeilor ce nu au avut inca copii.

Contraceptia hormonala recurge la administrarea persoanelor feminine a unui amestec de hormoni secretati de ovar: pilula sau pastila anticonceptionala. Cei doi hormoni luati simultan, la inceputul ciclului, inhiba secretia. Pilulele suprima ovulatia. Ele pot contine hormoni ovarieni in cantitati egale sau in doze variabile. Luate corect pilulele asigura o securitate absoluta; ele trebuie sa fie recomandate de catre medic, dupa un riguros examen medical. Pilulele permit relatii sexuale fara nici un fel de risc de maternitate, constituind astfel metoda contraceptiva cea mai adecvata.

Avantajele utilizarii pilulelor contraceptive sunt: diminuarea durerilor din timpul menstruatiei, mentinerea dorintei sexuale, pre­venirea cancerului uterin si ovarian, ameliorarea si chiar vindecarea acneei.

Dezavantajele utilizarii pilulelor contraceptive sunt: adminis­trarea zilnica, controlul medical periodic, lipsa protectiei impotriva bolilor transmisibile sexual, dureri de cap (migrene) si crestere in greutate etc.

 

Contraceptie - reproducere

 

De cand specia umana a aparut pe Pamant, acum mai bine de doua milioane de ani, generatii de barbati si de femei se succeda con­tinuu.

Reproducerea permite existenta tuturor acestor organisme vii, care au in comun apartenenta la aceeasi specie, dar care sunt mereu altele. Reproducerea este, din cele mai vechi timpuri, o preocupare majora a barbatilor si femeilor. Se cunosc inca din antichitate prac­tici fie de evitare, fie de asigurare a nasterii unui copil, intr-adevar, mai mult decat dorinta de a asigura perpetuarea speciei, este vorba de necesitatea individuala de a echilibra dorinta de a avea copii cu con­strangerile naturale si sociale favorizand sau defavorizand aceasta dorinta.

Controlul pe care omul il exercita asupra propriei sale reprodu­ceri face in fiecare zi progrese remarcabile. O sarcina poate fi evitata sau favorizata, iar desfasurarea ei poate fi supravegheata. Tulburarile din timpul dezvoltarii fetale pot fi detectate din vreme, chiar pre­venite sau corectate in cele mai bune dintre cazuri.

Doar cunoasterea perfecta a biologiei reproducerii si ereditatii a putut permite aceste progrese, in paralel cu dezvoltarea considera­bila a cunostintelor biologice, secolul XX a permis si tehnica nece­sara aplicarii acestora.

 Raspunsuri la posibile Intrebari ?

 

1. Care sunt cauzele steri­litatii si cum se poate inter­veni pentru inlaturarea ei?

Exista doua mari cauze ale sterilitatii feminine: fie canalul unde spermia se intalneste cu ovulul este astupat (la nivelul colului uterin sau mai frecvent la nivelul trompelor uterine), fie ovarul nu reuseste sa expulzeze ovulul matur, in primul caz se poate inter­veni, destupandu-se canalul, sau se poate apela la o fecundatie "in vitro', iar in al doilea caz, se pot prescrie medicamente care sa stimuleze activitatea ovarului. Sterilitatea mas­culina, poate fi datorata diferitelor anomalii ale tes­ticulelor, care impiedica producerea de spermii sau ale sistemului de conducere a spermiilor pana la uretra.

2. Ce este chiuretajul uterin?

Chiuretajul uterin este o interventie chirurgicala prin care uterul femeii este curatat. Poate fi o procedu­ra de avort, dar si o inter­ventie medicala cu scop terapeutic.

3. Este adevarat ca alcoolul sau baile fierbinti provoaca avortul?

Unele persoane au convin­gerea ca avortul poate fi provocat de consumarea unei mari cantitati de alcool de catre femeia gravida sau de temperatura ridicata a apei baii. Acestea sunt de fapt doar metode de a-si periclita sanatatea.

4. Daca un avort are loc in perioada dintre saptamana a 9-a si a 12-a, care este dezvoltarea fatului avortat?

Fatul are 5-8 cm lungime, 10-45 g greutate si pre­zinta tot "inventarul' organic al corpului omenesc, intr-o forma rudimentara, incom­pleta.

5. Din ce este confectionat prezervativul?

Prezervativul, bariera in drumul spermiilor catre caile genitale feminine, este fabricat din latex - un cau­ciuc asociat cu lubrifianti si spermicide. Prezervativul din latex nu permite tre­cerea virusului HIV impre­una cu celelalte virusuri, in ambele sensuri.

6. Care este eficienta mijloacelor contraceptive?

Se considera ca eficienta mijloacelor contraceptive este de 88 - 98% - prezervativul; 80 - 97% - diafragma uterina; 98 - 99% - pilula; 97 - 99% - steriletul.

7. Ce sunt spermicidele?

Spermicidele sunt substante chimice care se introduc in vagin cu 10-15 minute inaintea contactului sexual pentru a bloca patrunderea spermiilor in uter. Se comercializeaza sub forma de creme, geluri, "ovule', foite etc.

8. Cum se iau pilulele?

Administrarea pastilelor contraceptive trebuie sa inceapa din prima zi a ciclului. Zilnic se ia cate o pastila timp de 3 saptamani - de obicei - apoi se intre­rupe pentru 7 zile. In perioada acestor 7 zile va aparea menstruatia - nu cea autentica, rezultat al involutiei corpului galben de dupa ovulatie - ci una datorata scaderii bruste a cantitatii de hormoni. Din aceasta cauza aceste men­struatii sunt diferite de cele obisnuite: o cantitate mai mica de sange, fara dureri; pot chiar sa dispara cateva luni, fapt putin important daca pilula este bine supor­tata.

9. Ce este pilula de a doua zi?

Pilula de a doua zi este un alt tip de pilula, cu un continut mai ridicat de hor­moni sexuali. Este o metoda de contraceptie de urgenta la care se poate apela in maxim 72 de ore dupa contactul sexual.

10.. Prin ce metode per­soanele sterile pot avea copii?

Pe plan medical se vorbeste de sterilitate atunci cand un cuplu, cu relatii sexuale normale, nu are un copil timp de doi ani. Tratamentele clasice pre­supun interventia chirurgi­cala sau hormonala. Atunci cand aceste tratamente nu dau rezultate se recurge la tehnici de manipulare a celulelor sexuale. Astfel de tehnici sunt insamantarea artificiala, fecundatia "in vitro' urmata de transplantul embrionar, insamantarea artificiala consta in introducerea sper-miilor direct in uter, in momentul ovulatiei. Sperma se poate conserva in azot lichid, la o tempera­tura de -196 °C. Fecundatia "in vitro' pre­supune realizarea fecundarii in eprubeta si plasarea zigotului apoi in uter. intre anii 1965-1970 Edwards si colaboratorii au pus la punct o metoda de obtinere a embrionului uman, primul "copil - epru­beta' fiind nascut in anul 1978.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei