Curiozități despre porci

Happy-Pig

Dimensiune font:

| 27-12-2021 12:15

Porcii se numără printre cele mai versatile animale pe care le-au domesticit oamenii. Adeseori, ne gândim la ei ca fiind lacomi, murdari și nu tocmai inteligenți.

Totuși, greșim. Cei care au avut un porc drept animal de companie spun că aceste creaturi sunt mult mai complexe. Este adevărat că porcii mănâncă aproape orice, dar asta nu poate fi o vină.

Nici restul percepțiilor noastre legate de ei nu sunt tocmai conforme cu realitatea. Așadar, iată câteva adevăruri surprinzătoare și amuzante despre porci.

1. Oamenii au domesticit porcii de două ori, în locuri și momente diferite
curiozități despre porci


Iată prima dintre aceste curiozități despre porci. Oamenii și-au dat seama devreme de utilitatea porcilor. Două culturi diferite, aflate la mii de kilometri și ani distanță, au domesticit mistreții.

În apropiere de Turcia zilelor noastre, oamenii au domesticit mistreții care veneau în satele lor căutând resturi de mâncare cu aproximativ 10.000 de ani în urmă. De asemenea, cercetările arată că, în urmă cu aproximativ opt milenii, mistreții au fost domesticiți și în Valea Mekong, din China.

2. Au reputația de a fi murdari
În ciuda faptului că au fost domesticiți și că sunt folositori, porcii nu erau priviți cu ochi buni în jurul anului 1.000 î.e.n. Vechiul Testament, mai exact Leviticul, considera porcii ca fiind „necurați” și interzicea consumul cărnii de porc.

Coranul instituia aceleași interdicții în secolul VII. Există multe teorii privitoare la motivele pentru care porcii erau desconsiderați, însă motivul cel mai probabil îl constituie faptul că porcii mănâncă aproape orice, inclusiv mâncarea râncedă și chiar și fecale.


3. Porcul are un loc în zodiacul chinezesc

China este cel mai mare producător de carne de porc din lume (produce de aproximativ două ori mai mult decât Uniunea Europeană). Porcul este cel de-al 12-lea simbol în ciclul de 12 ani al zodiacului chinezesc. Porcul a ajuns ultimul în cursa mitologică hotărâtoare pentru locul fiecărui animal în cadrul zodiacului.

Porcului i s-a făcut foame și apoi somn în timpul cursei și a fost ultimul care a ajuns la întrunirea convocată de Împăratul de Jad. În ciuda statutului folcloric de animal „întârziat”, cei născuți în anul Porcului sunt considerați a fi buni planificatori, oameni care muncesc din greu pentru a-și atinge scopurile.

Porcul este asociat și cu fertilitatea și virilitatea în China. Datorită acestui fapt, multe cupluri care încearcă să aibă copii au în dormitor statuete de porci.

4. Porcii pot salva vieți
Dacă o să ai vreodată nevoie de o valvă nouă la inimă, s-ar putea ca un porc să te salveze. Valvele inimii porcilor sunt transformate în valve pentru oameni.

Potrivit Harvard Health Publishing, aceste valve au o durată de viață de aproximativ 15 ani și nu necesită folosirea unor medicamente anticoagulare, cum este în cazul valvelor mecanice.

Mai mult, porcii sunt în general considerați cea mai bună opțiune pentru xenotransplant, adică transfer de organe de la animale la oameni.

Porcii sunt suficient de asemănători cu noi noi pentru ca organele lor să funcționeze bine în corpurile noastre, dar suficient de diferiți pentru a se evita riscul unei infecții transmise de la o specie la alta, risc prezent în cazul folosirii organelor de primate.

Însă este nevoie de mai multă cercetare, deoarece testele au arătat că unele transplanturi au fost respinse.

5. Sunt creaturi inteligente și emotive
Iată a cincea dintre aceste curiozități despre porci. O recenzie a unor studii făcute pe porci sugerează faptul că aceste animale au o psihologie complexă, pe care abia începem să o înțelegem.

„Porcii dau dovadă de caracteristici emoționale și de comportament care au fost descrise drept personalitate, stiluri de reacție, temperament și tendințe comportamentale”, scriu autorii analizei.

Recenzia a adăugat faptul că porcii reacționează față de emoțiile altor porci.

6. Folosesc unelte
Cercetătoarea Meredith Root-Bernstein studia porci în Franța, când a observat un comportament care nu mai fusese observat înainte. Porcii visayeni cu negi foloseau bețe și bucăți de coajă de copac ca să construiască vizuini.

 Această specie de porci este în pericol de dispariție, motiv pentru care Root-Bernstein îi studia în grădina zoologică, însă comportamentul lor spune multe.

 

Porcii nu construiesc mereu vizuini – acest comportament apare o dată la șase luni, când trebuie să vină pe lume porcușorii. După cum a declarat Root-Bernstein pentru National Geographic, această cercetare este importantă deoarece comportamentul porcilor, nefiind des studiat, ar fi putut trece neobservat.

În plus, este o caracteristică pe care porcii o au în comun cu oamenii. Ne apropie de animale și ne ajută să ne dăm seama că toate viețuitoarele sunt interconectate.

7. Porcii nu transpiră

Folosim expresia „transpirat ca un porc”, însă adevărul este că porcii nu transpiră prea mult. Transpirația este o modalitate prin care animalele cu sânge cald își păstrează o temperatură corespunzătoare, însă au nevoie de glande sudoripare bune pentru a face asta.

Porcii au astfel de glande, însă ele nu funcționează prea bine. Acesta este motivul pentru care porcii se rostogolesc în noroi ca să se răcorească.

8. Porcii au vederea slabă, însă un simț olfactiv puternic
Iată și ultima dintre aceste curiozități despre porci. Porcii pot să vadă obiectele din lateralele lor, lucru folositor pentru a localiza mâncarea, alți indivizi din aceeași specie și prădători.

Însă porcii nu văd prea bine ce anume se află în fața lor. Compensează lipsa vederii frontale cu un simț extraordinar al mirosului. Își pot folosi râturile pentru a detecta mâncarea, și, mulțumită unui mușchi care oferă flexibilitate râtului, pot să scurme în pământ după hrană. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
 Seară de comuniune și bucurie la cina de Iftar
28/03/2024 15:08

În lumina caldă a soarelui care incepea să coboare deasupra orizontului, comunitatea musulmană s-a adunat pentru a marca Ramadanul cu o cină de Iftar. Atmosfera era plină de anticipare si bucurie in ...

 Ceaiul, elixirul vieții între tradiție și inovație
28/03/2024 14:54

Într-o lume unde ritmul frenetic al vietii cotidiene ne solicită la fiecare pas, ceaiul reprezintă o invitatie la pauză, reflectie si reconectare cu sinele. Această băutură milenară, cu origini str ...

Pilates, o călătorie spre echilibrul perfect între minte și corp
28/03/2024 13:55

În lumea vastă a fitnessului si a bunăstării personale, metoda Pilates se distinge ca o abordare holistică, care vizează nu doar imbunătătirea conditiei fizice, ci si echilibrul si armonia dintre m ...

 Pilates, o călătorie spre echilibrul perfect între minte și corp
28/03/2024 13:50

În lumea vastă a fitnessului si a bunăstării personale, metoda Pilates se distinge ca o abordare holistică, care vizează nu doar imbunătătirea conditiei fizice, ci si echilibrul si armonia dintre m ...

O provocare de economisire de 30 de zile pe care ar trebui să o încercați în 2024
28/03/2024 11:05

MT: Reducerea cheltuielilor: O metodă de 30 de zile MD: Este usor să adopti obiceiuri frugale si să economisesti bani cu o abordare sistematică. Iată o tactică simplă de 30 de zile care vă poate aj ...

Cunoaşte-ţi drepturile de pasager şi cere-ţi despăgubiri pentru un zbor întârziat sau anulat!
28/03/2024 10:33

Cunoaşte-ţi drepturile de pasager şi cere-ţi despăgubiri pentru un zbor intarziat sau anulat!  Fiecare călătorie cu avionul implică o serie de factori care trebuie să fie indeplinite pentru ca ...

Cine achită nota la restaurant. Misterul, deslușit de specialiștii în bune maniere
28/03/2024 00:14

Cine trebuie să achite nota la o intalnire la restaurant? Aceasta este intrebarea pe care si-o pun, de foarte multe ori, atat persoanele de sex masculin, cat si cele de sex feminin. Consilierii in bune manier ...

Ziua Păsărilor
27/03/2024 14:30

Evenimente de observare a păsărilor vor fi organizate in mai multe oraşe din ţară, in perioada 30 martie – 7 aprilie, a informat, marţi, Societatea Ornitologică Romană. Pe data de 1 aprilie este ...

Cum transformă tehnologia viitorul fast-food-ului
27/03/2024 14:00

Automatul reprezintă o fereastră fascinantă spre viitorul industriei alimentare, imbinand traditia servirii rapide cu inovatia tehnologică. Conceput initial in secolul 19, automatul a evoluat de-a lungul ti ...

Vine căldura! Meteorologii anunță temperaturi de 25 de grade!
27/03/2024 13:42

Se incălzeste vremea, temperaturile ajung la 25 de grade. Vremea va fi in incălzire semnificativă, astfel că, in mare parte a intervalului, valorile termice se vor situa cu mult peste mediile climatolo ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei