NASA (1)

Dimensiune font:

De ce spațiul cosmic afectează diferit femeile și bărbații

| 22-10-2019 19:48

Aproximativ 564 de persoane au fost în spațiu până în prezent, 65 dintre ele fiind femei. Valentina Tereșkova, o cosmonaută din Rusia, este prima femeie care a zburat în spațiul cosmic, la 16 iunie 1963.

 

 NASA a avut nevoie de 20 de ani pentru a trimite în spațiu o femeie. În 1983, Sally Ride a devenit a treia femeie și prima americancă care a intrat în spațiul cosmic. Înainte de călătoria în spațiu, ea a fost întrebată de jurnaliști dacă și-a luat machiajul cu ea și dacă a plâns când au apărut defecțiuni în simulatorul de zbor.

Vineri, 18 octombrie, NASA a trimis în misiune primul echipaj spaţial exclusiv feminin. Misiunea a fost efectuată de astronautele Christina Koch și Jessica Meir. Ele au trebuit să înlocuiască un sistem de control al bateriilor care s-a defectat la sfârșitul săptămânii trecute. În luna martie, oficialii NASA au anulat ceea ce ar fi trebuit să fie o misiune premieră, după ce și-au dat seama că nu au decât un singur costum de dimensiuni potrivite. La misiune trebuia să participe Christina Koch și Anne McClain, care a fost înlocuită de un coleg. După acest eșec, NASA a fost acuzată de sexism.

În ultimul deceniu, dr. Varsha Jain a lucrat ca ginecolog spațial. Ea face cercetări alături de NASA în domeniul sănătății femeilor în spațiu. Aceasta a oferit explicat pe scurt de ce spațiul afectează diferit femeile și bărbații.

Cum rezolvă femeile astronaut problema menstruației
Când americanii au trimis-o pe Sally Ride în spațiu, întrebările pe care specialiștii NASA și le-au pus au fost despre ce se va întâmpla cu ea la menstruație și cum va gestiona această problemă. „Să considerăm că aceasta nu este o problemă până când devine o problemă”, au spus la vremea respectivă austronautele. „Călătoria în spațiu este ca o excursie cu cortul și inginerii au trebuit să planifice altfel lucrurile”, a declarat dr. Varsha Jain. Pentru că era o lume dominată de bărbați, cifrele despre care credeau că au nevoie a fost de 100 sau 200 de tampoane pentru o săptămână. În scurt timp au ajuns la concluzia că nu erau nevoie de atât de multe. Majoritatea astronautelor folosesc acum pilula contraceptivă pentru a-și opri menstruația și este în regulă pentru ele să facă asta, deoarece sunt femei sănătoase.

De ce toaletele din spațiu sunt uneori o provocare pentru femei?
Există două toalete pe Stația Spațială Internațională, spune Jain. În spațiu, urina nu este irosită, este reciclată și din ea se extrage apa potabilă. Lichidul menstrual este considerat un material solid și niciuna dintre toaletele de pe stația spațială nu poate diferenția solidul de lichid, de aceea apa din el este pierdută și nu este reciclată. Există, de asemenea, limitări cu privire la modul de utilizare a apei pentru spălare, așadar cam greu igiena în timpul menstruației.

Călătoria în spațiu afectează capacitatea astronautelor de a avea copii?
Nu există nicio dovadă că misiunile în soațiu afectează capacitatea unei femei de a avea copii. Există astronauți bărbați și femei care au avut copii după misiunile spațiale. Deși, e posibil ca acestea să aibă deja copii când pleacă în spațiu, pentru că astronauții au în mediu 38 de ani în timpul primei misiuni. Se știe că astronauții sunt expuși riscului de radiații în spațiu și nu există informații suficiente despre modul în care acest lucru ar afecta fertilitatea femeilor. Calitatea spermatozoizilor și a numărului de spermatozoizi scade după călătoria în spațiu, dar sperma se regenerează înapoi pe Pământ, deci nu se cunosc daune pe termen lung. Femeile se nasc cu toate ovulele de care au nevoie pentru toată viața, astfel încât NASA susține astronauții de sex feminin care își îngheață ovule înainte de misiune.

Dr Varsha Jain este unul dintre primii doctori care și-au concentrat cercetările pe sănătatea femei în spațiu. În prezent, ea face parte dintr-un program de doctorat la Universitatea din Edinburgh, scrie BBC. divahair.ro

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Caz ŞOCANT: Ce au descoperit poliţiştii în sicriul în care fusese îngropată o tânără
01/06/2020 10:06

 Chin Chean, in varstă de 47 de ani, a inceput să dezgroape moarta vineri, in jurul orei 22:00. Cu o zi inainte, bărbatul asistase la inmormantarea fetei. Necrofilul a reuşit să dea de sicriu, insă ...

Nu esti compatibila in pat cu partenerul tau? Iata ce trebuie sa faci
30/05/2020 07:00

Intr-o lume perfecta, barbatul pe care il iubesti este si cel cu care esti perfect compatibila sexual. In pat va sincronizati perfect, chimia dintre voi naste artificii si nici ca puteati avea parte de sex ma ...

Obisnuia sa bea zece cutii de Coca-Cola pe zi. Cum arata britanica care ajunsese la 88 de kilograme
11/05/2020 10:31

 Femeia a ajuns la o greutate de 88 de kilograme si un consum de 300 de cutii de Coca-Cola pe luna, potrivit Daily Mail. Tellam a reusit sa slabeasca mai mult de o treime din greutatea sa cu ajutorul CD-u ...

10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre sperma partenerului tau!
09/05/2020 00:05

  Cand vine vorba de sperma, femeile pot avea reactii diferite: fie considera ca este ceva absolut normal si care poate fi discutat ca orice alt subiect, fie sunt retinute in a-si spune parerea sau pur ...

Seminţele de dovleac au un efect surprinzător asupra bărbaţilor
09/04/2020 15:34

Dovleacul este vedeta sezonului, insă dincolo de pulpa de dovleac, delicioasă ca umplutură pentru plăcintă, seminţele de dovleac se dovedesc a fi extrem de benefice, mai ales pentru bărbaţii care işi d ...

Dieta cu lămâie face minuni. Slăbeşti în cinci zile
09/04/2020 13:32

Dieta cu lămaie te ajută să capi rapid pe kilogramele in plus. Urmează meniul de mai jos timp de cinci zile. Iată meniul pe care trebuie să-l urmezi Ziua 1 Începeţi dieta cu o băutură pe bază ...

Alcoolul sanitar, cum îl folosești. Situațiile în care te salvează
09/04/2020 11:26

Alcoolul sanitar te poate salva in multe situatii. Dacă pană acum l-ai folosit pentru dezinfectare, trebuie să stii că te poate ajuta mult mai mult de atat. Pulverizează o solutie din apă rece si alcool ...

Cum faci pâine fără drojdie. Cea mai simplă rețetă pentru acasă
30/03/2020 09:10

Cum faci paine fără drojdie. Cea mai simplă retetă pentru acasă. Zilele acestea, drojdia a inceput să lipsească de pe rafturile magazinelor. Oamenii si-au făcut provizii pentru o posibilă izolare din c ...

Nutriționist, cum îți crești imunitatea și rezistența la boli
30/03/2020 08:51

Medicul nutritionist Mihaela Bilic a spus ce trebuie să mancăm pentru a creste rezistenta la boli. „Wasabi, ghimbir si condimente din belsug pentru cresterea rezistentei la boli. Coronavirus inclus. Da ...

Vânzări-record de arme în SUA
30/03/2020 08:21

Frica faţă de posibilele efecte sociale ale pandemiei de coronavirus au golit magazinele de arme şi muniţii, unde zeci de clienţi au stat la cozi ore bune in oraşe precum Los Angeles. La sfarşitul s ...