Existenta vechiului oras Mahendraparvata sub jungla cambodgiana a fost confirmata

Existenta-vechiului-oras-Mahendraparvata-sub-jungla-cambodgiana-a-fost-confirmata

Dimensiune font:

| 22-10-2019 19:39

Existenta vechiului oras Mahendraparvata, odinioara una dintre capitalele imperiului Khmer, oras mentionat in numeroase izvoare istorice, a fost in sfarsit confirmata de arheologi, folosind instrumente de ultima generatie, sub jungla cambodgiana.
 

 Imperiul Khmer a controlat Asia de Sud-Est intre secolele IX si XV. Despre acest oras se credea ca a fost inghitit de jungla si ca se afla pe un munte, nu departe de celebrul complex de temple Angkor Wat, informeaza luni Live Science.

Acum, datorita unei harti incredibil de detaliate, cercetatorii pot confirma ca ruinele acoperite de vegetatie de pe muntele Phnom Kulen sunt ramasitele acestui maret oras vechi de 1000 de ani. Localnicii urca de sute de ani pe muntele Phnom Kulen pentru a duce ofrande si traditia populara cambodgiana identifica acest munte cu locul unde se afla orasul Mahendraparvata, iar oamenii de stiinta au confirmat aceasta locatie.

"Mereu am banuit ca orasul Mahendraparvata, despre care se vorbeste in inscriptii, se afla intr-adevar undeva pe aici, in acesti munti", sustine coautorul acestui studiu, Damian Evans, cercetator la Scoala Franceza a Orientului Indepartat (EFEO) din Paris. "Acum putem spune cu certitudine ca acesta este locul".

In cadrul unei colaborari intre EFEO, fundatia Departamentul pentru Arheologie si pentru Dezvoltare din Marea Britanie si autoritatea guvernamentala cambodgiana APSARA, responsabila de protectia si conservarea regiunii Angkor, cercetatori si arheologi au combinat rezultate ale scanarilor aeriene lidar cu observatii la sol si sapaturi arheologice pentru a identifica acest oras si pentru a afla ce a dus la abandonarea sa.

Tehnologia lidar (practic un "sonar" cu laser) genereaza harti aeriene ale unei zone cu ajutorul unui avion care proiecteaza raze laser spre pamant si apoi masoara cat de multa lumina este reflectata inapoi. Analizand datele obtinute astfel, oamenii de stiinta pot detecta prezenta ruinelor la sol, chiar daca sunt acoperite de vegetatie deasa.

Datele obtinute prin tehnologia lidar in 2012 si 2015 au fost combinate cu observatii realizate de la sol si cu sapaturi arheologice.

Una dintre cele mai remarcabile revelatii ale arheologilor a fost ca orasul era perfect aliniat intr-o grila uriasa ce se intinde pe zeci de kilometri patrati. "Cineva a elaborat cu atentie planul acestui oras de pe munte. Nu este ceva la care ne-am fi asteptat avand in vedere perioada in care a fost construit", a sustinut Evans.

Mahendraparvata dateaza de la sfarsitul secolului VIII, inceputul secolului IX - cu secole mai devreme decat primele exemple de sistematizare urbana din regiunea Angkor. In acea perioada, dezvoltarea urbana era de obicei "organica", fara un prea mare control sau planificare centrala.

Mai mult decat atat, locuitorii acestui oras beneficiau de un complicat sistem de gestionare a apei. "In loc sa construiasca acest rezervor din zidarie, asa cum s-a intamplat cu faimoasele rezervoare din Angkor, ei au incercat sa-l sape direct in patul natural de roca", conform lui Evans. Vechii khmeri au sapat un imens bazin in patul de roca insa l-au lasat neterminat din motive necunoscute.

Dimensiunile nemaivazute ale acestui ambitios proiect si caracteristicile sale stabilesc "un fel de prototip pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii si gestionare a apei ce vor deveni tipice pentru imperiul Khmer si in special pentru complexul Angkor", mai sustine Evans.

Surprinzator, nu a fost descoperita nicio dovada ca aceasta imensa "cisterna" era conectata la un sistem de irigatii. Aceasta poate insemna doua lucruri: fie orasul a fost lasat neterminat pana cand locuitorii sai au putut sa-si asigure necesarul de apa pentru agricultura, fie lipsa irigatiilor este unul dintre motivele pentru care orasul nu a fost terminat.

Mahendraparvata "nu este localizat intr-un loc prea avantajos pentru agricultura orezului", ceea ce poate explica de ce acest oras nu a ramas capitala imperiului pentru prea mult timp. In acea perioada, orezul era cultura agricola dominanta in regiunea Angkor. Orasul, din care regele Jayavarman al II-lea s-a declarat "regele regilor khmeri", a fost capitala imperiului in perioada scurta cuprinsa intre sfarsitul secolului VIII si inceputul secolului XIX, conform inscriptiilor gasite de arheologi.

"Acum, pentru ca avem o imagine completa a intregii regiuni Angkor si o harta finalizata a locurilor, putem incepe sa realizam modele ale cresterii populatiei si de dezvoltare in timp", a mai sustinut Evans.

Descoperirile legate de orasul Mahendraparvata sunt detaliate in ultimul numar al revistei Antiquity. ziare.com

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei