Friptură de miel, 5 reţete delicioase

default

Dimensiune font:

| 14-04-2017 10:23

REŢETE DE PAŞTE: De pe masa de Paşte nu trebuie să-ţi lipsească friptura de miel, cu usturoi, vin sau friptura de miel tradiţională. Iată câteva reţete cu care îi vei surprinde pe cei apropiaţi.
 

 Reţetă friptură de miel cu usturoi şi rozmarin

Ingrediente friptură de miel cu usturoi şi rozmarin

1 bucată pulpă de miel, curăţată de pielite şi grăsimea în exces

1 lingura rasă de paprikă dulce

1 linguriţă rasă de piper proaspăt măcinat

2 linguri de rozmarin mărunţit

3-4 căţei de usturoi mărişori

2 linguri de oţet balsamic

1 lingura bună de sare marina grunjoasa

pt. sos:

100 de ml. de vin roşu

2 linguri de sos worcester

1 lingura rasă de zahăr brun

câteva fire de rozmarin verde pentru decor

friptura de miel

Mod de preparare friptură de miel cu usturoi şi rozmarin

Se curăţă pulpa de miel, întreagă, de pielite şi seu. Se poate şi dezosa şi apoi lega cu sfoară de bucătărie.

Într-un castronel, se amestecă bine-bine: sarea, usturoiul tocat mărunt, rozmarinul, paprikă, piperul şi oţetul balsamic, până se formează o pastă omogenă.

Cu această pastă se freacă bine carnea peste tot, apoi se aşează în tavă în care se va coace, se acoperă (cu foile de aluminiu) şi se lăsa timp de o oră la marinat, la temperatura bucătăriei.

Se încinge cuptorul la 190 de grade, în tavă se adăuga o ceaşcă de apă fierbinte, se sigilează bine folia de aluminiu şi carnea se dă la cuptor. După o oră, se întoarce pe partea cealaltă, se acoperă la loc şi se coace mai departe.

După alte 45 de minute de coacere, se îndepărtează folia de aluminiu şi se înţeapă carnea cu furculiţa, cât mai adânc (către os). Dacă ies sucuri clare, înseamnă că friptura este gata, se unge cu sosul din tava şi se mai da la cuptor cât să se rumenească. Dacă din înţepături se eliberează sânge, se acoperă friptura la loc cu folia de aluminiu şi se continua coacerea încă 15-30 de minute, sau cât va fi necesar (depinde de mărimea pulpei de miel). Friptura rumenită se scoate pe un platou şi se acoperă cu foile de aluminiu, lăsând-o să se odihnească 15 minute înainte de a o tăia (pentru a deveni mai suculentă).

Pentru sos: se adăugă în tavă în care s-a fript mielul vinul roşu şi sosul worcester. Se pune tava pe foc iute (la aragaz) şi se dă în clocot, râcâind toate bucăţelele prinse pe fund. Deîndată ce toate s-au desprins, sosul se strecoară prin sită într-o crăticioara, se adăugă zahărul brun şi se fierbe până se reduce la jumătate (va avea consistenta ciocolatei topite).După 15 minute, friptura se taie foarte frumos, obţinând felii fine şi aspectuoase. Eu am alăturat acestei fripturi garnitura mea de cartofi cu muştar şi usturoi şi cred că a fost o alegere bună, s-au potrivit foarte bine între ele carnita fragedă de miel, garnitura picantă şi sosul fripturii.

Reţetă friptură de miel cu iaurt şi lămâie (în stil libanez)

Ingrediente friptură de miel cu iaurt şi lămâie (în stil libanez)

carne de miel tranşata în bucăţi potrivite

700 ml iaurt gras

o lămâie

1 lingura de coriandru boabe, zdrobit

4-5 căţei de usturoi

sare

piper

ulei de măsline

friptura de miel

Mod de preparare friptură cu iaurt şi lămâie (în stil libanez)

Am tranşat o carcasă de miel, mai întâi îndepărtând pulpele – pe cea din spate am dezosat-o cu grijă, astfel încât să rămână într-o singură bucată (pulpa din faţă am tăiat-o pur şi simplu în bucăţi potrivite):

În blender se macina coajă de lămâie, coriandrul şi usturoiul. Într-un vas se amestecă iaurtul, mixtura aromată, sare, piper, zeamă de lămâie şi o undă de ulei de măsline:

Sosul are un gust deosebit de bun, şi întotdeauna păstrăm cam 350 ml (un borcan) pentru a-l servi lângă friptură.În pungi (sau într-o pungă mai încăpătoare) se pun bucăţile de carne împreună cu sosul de iaurt rămas, se leagă pungile şi se lasă peste noapte la frigider:

A doua zi dis de dimineaţă trecem la finalizarea preparatului – am răsucit coastele formând coroniţa, am fixat-o cu scobitori şi am desprins carnea de pe coaste în partea superioară, împingând-o în jos, înăuntrul coroniţei; fiecare coastă se înfăşoară în staniol:

Se aşează toată carnea în tavă şi se stropeşte cu puţin ulei de măsline, apoi se dă la cuptor la 190 de grade, pentru aproximativ o oră.

Când friptura este rumenita frumos, şi o scobitoare introdusă în carne intra cu uşurinţă, eliberând sucuri clare, carnea este gata:

Se serveşte cu o garnitură la alegere, noi am preferat cartofi copţi, salată verde şi sosul de iaurt.Poate te interesează şi reţeta Friptura de miel cu rozmarin şi usturoi.

Reţetă friptură de miel cu cartofi la cuptor

Ingrediente friptură de miel cu cartofi la cuptor

1 pulpa de miel

sos harissa

2 căţei mari de usturoi

sare, piper măcinat

1/2 legătură de rozmarin

1 kg de cartofi

zeamă unei lămâi

2 cepe mari

1 cutie cu roşii tocate (400 g)

2 foi de dafin

1 baton de scorţişoară de 1 cm

60 g de unt

125 ml de vin roşu

friptura de miel

Mod de preparare friptură de miel cu cartofi la cuptor

Cureţi usturoiul şi îl tai de-a lungul în bucăţi, apoi cureţi ceapă şi o tai felii. Despici pulpa în formă de romb cu un cuţit ascuţit. Ungi suprafaţă cu sos harissa. Pui câte o feliuţă de usturoi şi o crenguţă de rozmarin la intersecţiile laturilor şi dregi cu sare şi piper.

Aşezi într-o tavă unsă şi laşi în cuptor la 2000 C timp de o oră. Scazi temperatura la 180 de grade C. Între timp, cureţi cartofii şi tai în ei o adâncitură, până la jumătate. Îi aşezi în jurul pulpei de miel, presari cu zeamă de lămâie, dregi cu sare şi piper şi pui deasupra roşiile şi ceapă.

Adaugi untul în grămăjoare, torni vinul roşu peşte şi mai laşi 90 de minute în cuptor, la 180 de grade C. Întorci din când în când.

Serveşti pulpa de miel cu legumele şi sosul aşezate după gust.

Reţetă friptură de miel cu sos de portocale

Ingrediente friptură de miel cu sos de portocale

500 g pulpa de miel

2 portocale

200 ml vin roşu (100 ml pentru marinat, 100 ml pentru friptură)

300 ml supă de legume (poate fi pregătită şi dintr-un concentrat de supă)

o lingură miere de albine

1/2 linguriţă rozmarin uscat

o linguriţă Jamaican Jerk - Fides Hers and Spices (se poate înlocui cu o combinaţie din următoarele condimente: zahăr, nucşoara, scorţişoară, praf de chilli, piper măcinat, praf de ceapă)

4 căţei de usturoi

o frunză de dafin

ulei de măsline

sare

friptura de miel

Mod de preparare friptură de miel cu sos de portocale

Pulpa de miel se spala bine, se curată. Se crestează atât pe verticală cât şi pe orizontală, la distanţă de aproximativ 2 cm. Se pudrează cu condimentele Jamaican Jerk, se unge cu ustoroiul presat şi se stropeşte cu vin. Se lasă peste noapte la marinat în frigider. Dintre toate condimentele scorţişoară este secretul acestei reţete.

A doua zi, aşezăm pulpa de miel în vasul de friptură, o ungem din abundenţă cu ulei incis amestecat cu 1/2 linguriţă praf de rozmarin. Adăugăm foaia de dafin, vinul şi supa de pui strecurată şi o punem la cuptorul preîncălzit, la foc mediu pentru 45 de minute, având grijă din când în când să ungem pulpa cu sosul din vas. După 45 de minute, se întoarce pe cealaltă parte şi se mai ţine încă 20 de minute. Se scoate din cuptor şi se dezosează.

Sosul în care a fiert pulpa de miel se strecoară. Separat tăiem cubuleţe feliile de la o portocală şi le fierbem cât să dea un clocot în 100 ml vin.

Peste carnea dezosată, turnam prima oară din sosul în care a fiert, apoi din sosul de vin cu portocale, după care aranjăm deasupra câteva cubuleţe de portocală.

Reţetă friptură de miel în vin roşu

Ingrediente friptură de miel în vin roşu

500-600g pulpa

piept sau spata de miel

2 fire ceapă verde

2 linguri ulei măsline

250ml vin roşu sec

2 căţei usturoi

rozmarin

cimbru

dafin

sare

piper

friptura de miel

Mod de preparare friptură de miel în vin roşu

Spălam carnea de miel şi o ţinem 10min în apă rece cu sare să se cureţe de sânge. Punem uleiul în tavă de friptură şi ceapă verde mărunţita.

Carnea o împănam cu un căţel de usturoi tăiat fâşii şi o aşezăm în tavă peste ceapă. Adăugăm în tavă restul de usturoi mărunţit, sarea, piperul şi presaram peste carne cimbru, dafin şi rozmarin proaspăt pentru o savoare inconfundabilă ce merge de minune cu gustul de miel.

Dăm la cuptorul încins pentru 15 min la foc mediu. Se scoate apoi tava din cuptor şi se adăugă peste carne jumătate din cantitatea de vin. Se verifică cu o paletă dacă friptură sau ceapă nu s-au prins de tava.

Se baga din nou tava la cuptor timp de 20-30 de minute, la foc potrivit, până se frăgezeşte carnea, amestecând din când în când cu paleta ca să nu se prindă. Întoarcem carnea de pe o parte pe alta şi adăugăm progresiv şi restul de vin.

Feliem friptură şi servim alături de sosul delicios de vin şi mămăliguţa caldă.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei