Gătitul cu stil

default

Dimensiune font:

| 28-09-2012 15:19

Gătitul cu stil

 

Se poate să te întorci la miezul nopţii de la birou şi să găteşti până la şase dimineaţa, pentru vreo 50 de persoane. Se poate să stai în centrul Bucureştiului şi să ai găini în curte. Se poate să-ţi placă mâncarea turcească, dar să te vezi trăind în Spania. Se poate să prăjeşti pateuri cu mâna dreaptă, în timp ce vorbeşti la mobil cu stânga.

După ce o întâlneşti pe Ana-Maria Matei, ai impresia că orice este posibil – şi cariera, şi familia, şi gătitul, şi pasiunea pentru fotbal şi rochiile creaţie proprie. Toate încap într-o casă din centrul Bucureştiului, împreună cu trei câini, zece pisici, 25 de găini şi o cămară plină de conserve pentru toamnă.

Şi culmea e că nu par prea înghesuite. Din cauza timpului limitat, Ana găteşte rar. „La noi, frigiderul e gol”, declară scurt şi la obiect, chiar la începutul întâlnirii. Însă atunci când îşi face timp de bucătărit, o face în stil mare. Găteşte pentru câteva zeci de persoane, la aniversări, sărbători, ba chiar şi pentru evenimente corporate.

Reţetele le ia de pe www.allrecipes.com, pentru că site-ul îţi calculează şi cantităţile. Atunci când găteşte pentru un grup mai restrâns, se inspiră din reviste: „Am avut o perioadă în care găteam mereu din GoodFood. Îmi amintesc şi acum puiul pe pat de fenicul sau pastele cu creveţi”. Însă găteşte de fiecare dată altceva: „Nu tre’ să fac un lucru de zece ori ca să-mi iasă bine”. 

Pentru întâlnirea cu noi a ales o reţetă dintr-o carte primită cadou de la mama ei. „Mi-am zis că e un semn”, spune jucăuş, şi ne îndeamnă spre farfuria de rahat cu fistic: „Asta ca să nu aşteptaţi aşa, cu burta goală”. Apoi scoate din plasă conserva de bame, roşiile („Sunt de la mine din curte!”), brânza feta, ouăle („de la găinile mele”), lintea portocalie, puiul, ardeii, foile de plăcintă, menta uscată, boiaua dulce.

Când ne vede figurile mirate, ne spune dintr-o suflare: „M-am gândit să fac şi o supă de linte şi nişte sigara böregi; se fac repede, în timp ce vorbim şi pregătesc mâncarea de bame”.

O supă memorabilă

Ana e pasionată de mâncărurile din Turcia (unde a şi locuit o vreme), dar la serviciu mănâncă mai mult italieneşte: salate, paste, multe fructe şi legume. Mâncare sănătoasă şi vegetariană, cu mici excepţii: „Pentru cartofi prăjiţi mă ridic şi din pat dacă sunt bolnavă”, spune cu mândrie, apoi îşi aminteşte de cum i-i servea bunica în copilărie – cu mujdei şi cu friptură de pui.

La restaurante comandă ceea ce nu ştie să gătească. „Când nu gătesc după reţete, încerc să-mi închipui ce conţinea mâncarea pe care am gustat-o la restaurantul X.” Are încredere că mâncarea o să iasă bună, dar recunoaşte că a mai dat şi chix: „Odată am vrut să fac o supă pe care am văzut-o la restaurant, în care pluteau nişte chestii care păreau alune de pădure. Am fiert la ele… dar tot crocante au rămas. De fapt, supa trebuia să fie cu boabe de năut”.

În timp ce cu mâna dreaptă prăjeşte sigara böregi (un fel de pateuri cu brânză şi pătrunjel), cu stânga ţine telefonul („Azi nu sunt la birou, că mi-am luat concediu, dar rămân conectată”); privirea este aruncată pe cartea de bucate, iar gândul – cine ştie – poate la businessul pe care se gândeşte să i-l deschidă mamei ei: „Face atâta ketchup şi zacuscă, încât mi-a umplut toată debaraua. Cât copiii sunt la grădiniţă, bona se ocupă de conservele lu’ mama”.

Sfaturi pentru un orez gustos ca în vacanţa din Turcia:

√ Orezul (cu bob lung) se spală în cât mai multe ape, apoi se lasă zece minute la înmuiat în apă rece cu sare.
√ Într-o cratiţă, se prăjesc două linguri de paste mici (cam cât un bob de orez) în ulei de măsline sau în unt, apoi se adaugă orezul scurs, se amestecă bine şi se acoperă cu apă sau cu supă. Se fierbe zece minute, până s-a absorbit tot lichidul. Se asezonează cu sare şi piper, după gust.
√ După ce s-a luat cratiţa de pe foc, se acoperă cu un prosop de bucătărie curat (ca să absoarbă aburul) şi abia apoi se pune capacul. Se lasă deoparte 5-10 minute înainte de a fi servit.

http://www.goodfood.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
 FOTO/VIDEO - Cum să-ți faci un cort doar cu cinci dolari?
23/11/2020 16:03

   Cum să-ti faci un cort doar cu cinci dolari? Incredibil, dar se poate, iar experienta celor doi bărbati din video este edificatoare.  

Whatsapp, o nouă opţiune pentru cei care vor să amâne citirea unui mesaj
23/11/2020 15:15

WhatsApp testează o nouă setare numită Read Later, aceasta fiind o imbunătătire adusă optiunii archived chats, noua interpretare permitand ignorarea convesatiilor, temporar sau permanent. În forma ...

FOTO/VIDEO -  Jennifer Lopez a dominat scena American Music Awards
23/11/2020 12:30

Jennifer Lopez a dominat scena American Music Awards Jennifer Lopez si-a făcut aparitia pe scena intunecată, inconjurată de fum. Cu fiecare pas pe care il făcea, o lumină difuză ii dezvelea trupul ...

FOTO/VIDEO - Unul dintre inițiatorii acțiunii virale
23/11/2020 12:03

Americanul Patrick Quinn, unul dintre initiatorii actiunii virale "Ice Bucket Challenge", a murit din cauza sclerozei laterale amiotrofice. Americanul Patrick Quinn, care a contribuit la succesul mon ...

Ce conține rețeta fericirii, scrisă de Einstein
23/11/2020 11:00

Într-una din călătoriile sale, Albert Einstein a ajuns si la Tokyo, unde a aflat că a primit Premiul Nobel pentru fizică. Cazat la Hotel Imperial din capitala Japoniei, savantul a simtit nevoia să sc ...

Povestea ciorapilor plasă
22/11/2020 17:25

  Rădăcinile aparitiei si istoria lor care trezeste curiozitatea totodată le-au pus stigmatul de “vulgar”, de obiecte vestimentare ale desfranatelor. Se pare că au apărut la Paris in antu ...

Un pacient bolnav de COVID le-a cântat medicilor la vioară
22/11/2020 16:43

Un pacient infectat cu SARS-CoV-2 a emotionat medicii dintr-un spital din statul american Utah. Pacientul in varstă de 70 de ani le-a cantat medicilor in semn de multumire. El a fost profesor de muzică si a t ...

Ce riscă medicul și asistenta care au făcut sex lângă bolnavii de COVID. Cine i-a reclamat
22/11/2020 14:28

Medicul şi asistenta care ar fi făcut sex in Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Targu Jiu, langă pacienţii cu COVID-19 aflaţi in stare gravă, sunt cercetaţi de Comisia de disciplină a unit ...

VIDEO/FOTO - Cine este cel mai înalt om din lume
22/11/2020 14:15

Turcul Sultan Kösen deţine recordul de cel mai inalt bărbat avand 2,465 m. Născut in 1982, la Marsin, Kösen suferă de „gigantism“, declanşat de către o tumoră la glanda pituitară. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei