Generaţia Z: Perspectiva tinerilor în privinţa tehnologiei şi locurilor de muncă ale viitorului/ "Nu am crescut o generaţie de roboţi"

default

Dimensiune font:

| 26-11-2018 12:41

Membrii generaţiei Z au competenţe tehnice, dar sunt preocupaţi că nu au abilităţile sociale necesare şi îşi doresc mai multă interacţiune umană, opt din 10 se văd lucând în tehnologie, arată un studiu comandat de Dell Technologies.

 

 Generaţia Z intră pe piaţa muncii, aducând o mentalitate orientată spre tehnologie, care va propulsa companiile şi mai departe în era digitală, dar, în acelaşi timp, având potenţialul de a adânci falia dintre cele cinci generaţii de la locul de muncă. Conform studiului global comandat de Dell Technologies, membrii generaţiei Z, adică cei născuţi după 1996, posedă o înţelegere profundă şi universală a tehnologiei şi a potenţialului său de a transforma modul în care muncim şi trăim.

„Este aproape un dat ca aceşti nativi digitali să aibă abilităţi tehnologice şi de ştiinţa datelor, dar ceea ce este surprinzător este nivelul de maturitate digitală pe care ei îl aduc la locul de muncă”, a declarat Danny Cobb, cercetător principal şi vicepreşedinte pentru strategii tehnologice în cadrul Dell Technologies.

„Totuşi, nu am crescut o generaţie de roboţi. Generaţia Z vede tehnologia nu numai ca pe un instrument care să faciliteze progresul umanităţii, ci şi ca pe un mijloc pentru echilibrarea forţelor pe terenul de joc al informaţiei. Combinaţia lor de viziune şi optimism este remarcabilă”.

Studiul, realizat în rândul a peste 12.000 de elevi de liceu şi studenţi din 17 ţări, relevă perspectiva generaţiei tinere în privinţa tehnologiei şi locurilor de muncă ale viitorului.

Astfel, 98% au utilizat tehnologia în cadrul educaţiei lor formale, 91% spun că tehnologia oferită de un angajator ar reprezenta un factor în alegerea dintre mai multe oferte de angajare similare, 80% doresc să lucreze cu tehnologie de vârf; dintre aceştia, 38% sunt interesaţi de cariere în IT, 39% vor să lucreze în securitatea cibernetică, iar 46% aspiră să lucreze în cercetare şi dezvoltare tehnologică. În plus, 80% cred că tehnologia şi automatizarea vor crea un mediu de lucru mai echitabil preîntâmpinând arbitrarul şi discriminarea.

Un procent copleşitor de 89% consideră că intrăm în era parteneriatului om-maşină: 51% dintre respondenţi cred că oamenii şi maşinile vor lucra în echipe integrate, iar 38% consideră că maşinile sunt instrumente pe care oamenii trebuie să le utilizeze după necesităţi.

Deşi majoritatea membrilor generaţiei Z este încrezătoare în calităţile sale tehnice, aceştia sunt de asemenea preocupaţi că nu posedă abilităţile sociale şi experienţa dorite de angajatori. 73% îşi evaluează gradul de alfabetizare tehnologică drept bun sau excelent, iar 68% declară că au abilităţi de codare peste medie. Şi mai grăitor este faptul că 77% sunt dispuşi să fie mentori pentru colegii mai în vârstă care ar putea avea experienţă mai puţină în ceea ce priveşte tehnologia. Cu toate acestea, aproape toţi proaspeţii absolvenţi (94%) sunt îngrijoraţi de găsirea unui loc de muncă.

Doar puţin peste jumătate dintre respondenţi (57%) evaluează ca fiind bun sau excelent aportul educaţiei lor la pregătirea pentru viitoarele cariere, iar 52% sunt încrezători că posedă abilităţile tehnice pe care angajatorii le doresc, dar nu neapărat şi abilităţile non-tehnice.

În acelaşi timp, angajaţii cu vechime sunt preocupaţi de faptul că sunt depăşiţi şi că majoritatea poziţiilor de conducere din viitor vor fi ocupate de nativii digitali. Conform unui studiu anterior realizat de Dell Technologies, 87% dintre liderii companiilor se tem că organizaţiile lor vor avea dificultăţi în a oferi şanse egale tuturor generaţiilor.

Având acum până la cinci generaţii printre angajaţii lor, companiile trebuie să îi ajute pe aceştia să găsească un numitor comun în demersul de a crea o cultură orientată în principal spre digital. Echipele inter-funcţionale cu seturi de abilităţi complementare pot încuraja schimbul de cunoştinţe şi o abordare nouă faţă de rezolvarea problemelor. Programele de practică, de rotaţie şi alte oportunităţi de dezvoltare a carierelor aflate la început pot ajuta tinerii angajaţi să acumuleze experienţă şi abilităţi sociale la locul de muncă. Iar programele de mentorat invers pot ameliora competenţele tehnice la nivelul unei întregi organizaţii, având membrii generaţiei Z drept deschizători de drumuri.

Deşi au interacţionat cu dispozitivele electronice practic încă de la naştere şi au crescut odată cu platformele de socializare, membrii generaţiei Z îşi doresc mai multă interacţiune umană la locul de muncă.

Comunicarea în persoană (43%) este metoda preferată de comunicare cu colegii, urmată de telefon (21%); aplicaţiile de mesagerie şi mesajele text s-au clasat ultimele.

75% se aşteaptă să înveţe la locul de muncă de la colegi sau alţi oameni, nu din online.

82% spun că platformele de socializare pot reprezenta un instrument valoros la locul de muncă

Peste jumătate dintre respondenţi (53%) preferă să meargă la un loc de muncă în comparaţie cu lucrul de acasă, iar 58% preferă să lucreze în cadrul unei echipe decât în mod independent.

„Tinerii angajaţi ai zilelor noastre au crescut într-un mediu educaţional care presupunea colaborare şi au aceleaşi aşteptări la locul de muncă”, a declarat Maribel Lopez, analist pentru industria tehnologică şi consultant strategic în cadrul Lopez Research. „Deşi comunicarea faţă în faţă nu este întotdeauna posibilă la locul de muncă modern al zilelor noastre, tehnologiile imersive permit tuturor tipurilor de lucrători să colaboreze atât în lumea reală, cât şi în lumea virtuală”.

Studiul a fost comandat de Dell Technologies şi realizat de o firmă de cercetare independentă. Între august şi septembrie 2018, Dimensional Research a realizat un studiu online printre elevii de liceu şi studenţi din 17 ţări din toată lumea. Studiul a fost tradus în 12 limbi şi chestionarul a fost completat de peste 12.000 de persoane cu vârste între 16 şi 23 de ani. MEDIAFAX.RO

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei