default

Dimensiune font:

In fata bolii

| 02-10-2012 19:10

Boli transmisibile sexual, malformatii ereditare - perturba activitatea generala a organismului si ii afecteaza capacitatea de reproducere, viata

Sexuala normala.

 

Boli ale sistemului reproducator

 

Alaturi de bolile transmisibile sexual mentionate in capitolul con­sacrat adolescentei va mai prezentam cateva boli ce afecteaza sis­temul reproducator.

Adenomul de prostata este marirea volumului prostatei, datorita modificarilor secretiei hormonilor sexuali masculini o data cu inain­tarea in varsta. Simptomele acestei boli sunt: nevoia permanenta de mictiune si eliminarea lenta a unei mici cantitati de urina la fiecare mictiune. Interventia care se recomanda in cazul adenomului de pro-

stata este extirparea chirurgicala a prostatei

Endometrita este o inflamatie a uterului, efect al nasterii sau al avortului. Simptomele acestei boli sunt: dureri in partea inferioara a abdomenului, stare febrila, secretii purulente sau sangvinolente. Tratamentul presupune mai intai analiza secretiei vaginale pentru a depista agentii patogeni ce au produs inflamarea, ulterior adminis­trarea de antibiotice si calmante.

Micozele genitale sunt infectii produse de ciuperci diferite, cum ar fi cele din genul Candida, mucegaiuri sau drojdii. Simptomele acestei boli sunt: usturimi, secretii vaginale abundente. Tratamentul presupune mai intai analiza secretiei genitale sau a urinei, apoi administrarea medicamentelor pe cale orala si vaginala.

 Prostatita acuta este consecinta unei puternice infectii cu diferiti agenti patogeni (coci, bacili, drojdii) a prostatei. Daca nu este tratata corespunzator, prostatita acuta trece in prostatita cronica. Simptomele bolii sunt: dureri puternice in zona organelor genitale externe, febra, frisoane, mictiuni frecvente si dureroase. Tratamentul presupune analizarea urinei pentru depistarea agentilor patogeni si apoi administrarea de antibiotice, calmante.

Tricomonaza genitala este o infectie a sistemului genital sau a sis­temelor genital si urinar. Ea este produsa de un protozoar parazit si se transmite sexual. Simptomele bolii sunt: secretii vaginale abun­dente, purulente; arsuri si dureri ale vaginului si vulvei; usturimi la mictiune, daca infectia a atins si sistemul urinar. Tratamentul pre­supune identificarea - pe baza analizei secretiei vaginale - a protozuarului care a produs infectia.

 

 

Boli cu efecte asupra sistemului reproducator

 

Alergia este o eruptie la nivelul pielii care poate sa apara si in regiunea genitala, datorita unor substante cu care pielea vine in contact sau care patrund in corp pe cale digestiva, prin injectii si vaccinuri.

Se recomanda mare atentie in alegerea lenjeriei intime, care tre­buie sa fie doar din bumbac. Simptomele alergiilor sunt eczemele si urticaria.

Eczema este o leziune rosiatica a pielii, cu formarea unor vezi­cule. Acestea se pot sparge si pot supura, producand durere, usturime, sangerare. Tratamentul corect al eczemei presupune mai intai gasirea si inlaturarea cauzei care a produs-o, apoi un tratament local medicamentos si regim alimentar.

Urticaria este o eruptie sub forma unor pete rosiatice, usor in relief. Acestea produc mancarime puternica, scarpinarea atragand dupa sine si infectarea pielii in aceasta regiune. Tratamentul consta in inlaturarea cauzei care a produs urticaria si tratament medicamen­tos.

Cistita este produsa de catre diferiti agenti patogeni, bacili si coci, si consta in inflamarea vezicii urinare. Simptomele acestei boli sunt: dureri puternice, arsuri si usturimi in partea inferioara a abdomenu­lui, febra si frisoane. Tratamentul presupune analiza urinei si urocul-tura pentru identificarea agentului patogen, apoi administrarea de calmante, medicamente diuretice, antibiotice.

Colica renala este boala datorata migrarii unui calcul renal din rinichi la nivelul ureterului. Acesta se contracta si se irita incercand sa impinga calculul in vezica urinara. Simptomele acestei boli sunt dureri puternice in zona abdominala, dar si in spate, in zona genitala etc.; urina eliminata este in cantitate redusa fata de situatia normala si inchisa la culoare datorita sangelui pe care-l contine. Tratamentul consta in calmante, repaus, regim alimentar cu hidratare intensa pen­tru a favoriza eliminarea calculului, in situatia in care calculul nu se elimina trebuie intervenit chirurgical.

Obezitatea endocrina se caracterizeaza printr-o ingrasare exage­rata datorata dereglarii activitatii unor glande endocrine, asociata sau nu cu supraalimentatia. Astfel, poate fi cauzata de hipofunctia si hiperfunctia hipofizara, hipofunctie tiroidiana, hipofunctie sexuala. Simptomele sunt evidente, dar se impune analiza hormonala a san­gelui si urinei pentru a avea certitudinea naturii endocrine a obe­zitatii. Tratamentul este de natura hormonala si este asociat cu un regim alimentar corespunzator si activitate fizica.

 

Anomalii genetice

 

Mongolismul sau sindromul Down este o boala ereditara, datorata prezentei in plus a unui cromozom in perechea 21, care afecteaza un copil din 700 de nou-nascuti.

Se caracterizeaza prin aspectul fizic particular: cutia craniana mica, aspect mongoloid al ochilor, anomalii ale mainilor, picioarelor, pleoapelor, intarziere mintala. Aceste persoane pot fi afectate si de malformatii interne, mai ales de natura cardiaca, precum si de leucemie. Persoanele mongoloide traiesc mai putin datorita diferitelor complicatii ale bolii care apar, mai ales, dupa 30 de ani.

Nu exista nici un tratament pentru aceasta boala

Anemia falcifonna este o boala frecventa pentru populatia Africii si este provocata de anomalii ale genei care determina sinteza hemo­globinei. Caracteristica acestei boli este forma hematiilor per­soanelor afectate de aceasta maladie atunci cand sangele dispune de cantitati reduse de oxigen. Din cauza modificarii formei de disc biconcav a hematiilor - absolut necesara pentru circulatia sangelui -hematiile se blocheaza si impiedica circulatia sangelui in arteriole, venule si capilare. Din aceasta cauza, organe sau parti de organe nu pot fi oxigenate normal.

Deoarece boala este datorata unei anomalii a unei gene, nu se poate spune ca exista un tratament. Se practica doar transfuzii si grefe de maduva osoasa.

O boala asemanatoare anemiei falciforme este talasemia, raspandita in bazinul mediteranean si in Asia. Tratamentul talasemiei, ca si in cazul anemiei falciforme, inseamna transfuzii si grefe de maduva

Malformatia congenitala reprezinta o anomalie a structurii sau formei unui organ, respectiv unor sisteme de organe. Aceste malfor­matii sunt determinate de tulburari ale proceselor de diferentiere si pot aparea in timpul vietii intrauterine.

Malformatiile congenitale pot fi mai mult sau mai putin grave, de la simplele pete pigmentare pana la anencefalie (lipsa aproape totala a encefalului). Printre malformatiile de natura ereditara sunt si poli-dactilia (numar suplimentar de degete), prognatism (iesirea in afara a mandibulei, buza inferioara atarnand in jos) etc.

In conditiile in care organele sau functionarea sistemului repro­ducator prezinta modificari fata de normal, se impune controlul me­dical si tratamentul prescris de medic. Cabinetele de planificare familiala asigura consilierea adolescentilor si depistarea la timp a eventualelor anomalii genetice.

 Raspunsuri la posibile Intrebari ?

1. Ce sunt anexitele?

Anexitele sunt inflamatii ale trompelor uterine si ovarelor, care produc le­ziuni, mai ales la nivelul trompelor. Simptomele sunt: dureri in zona abdo­minala si in cea lombara, febra, secretii vaginale abundente sau hemoragii. Tratamentul presupune administrarea de antibio­tice, calmante si vitamine.

2. Care este legatura dintre hepatita B si sistemul geni­tal?

Hepatita de tip B se poate transmite prin contact sexu­al sau prin contact cu san­gele, saliva sau urina purtatorilor de virus. Simptomele sunt: dureri articulare, lipsa poftei de mancare, icter al pielii si mucoaselor, urina intens colorata, materii fecale decolorate. Tratamentul presupune numai regim ali­mentar si repaus.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
Nu esti compatibila in pat cu partenerul tau? Iata ce trebuie sa faci
11/07/2020 14:00

Intr-o lume perfecta, barbatul pe care il iubesti este si cel cu care esti perfect compatibila sexual. In pat va sincronizati perfect, chimia dintre voi naste artificii si nici ca puteati avea parte de sex ma ...

Sugestii de nume pentru caine - mascul
03/07/2020 12:56

Sugestii de nume pentru caine - mascul   Grivei, Azorel, Rex, Bruno sau Bubico, sunt unele dintre cele mai cunoscute nume pentru cateii de sex masculin. In ultimul timp, proprietarii de patrupede au in ...

Caz ŞOCANT: Ce au descoperit poliţiştii în sicriul în care fusese îngropată o tânără
01/06/2020 10:06

 Chin Chean, in varstă de 47 de ani, a inceput să dezgroape moarta vineri, in jurul orei 22:00. Cu o zi inainte, bărbatul asistase la inmormantarea fetei. Necrofilul a reuşit să dea de sicriu, insă ...

Obisnuia sa bea zece cutii de Coca-Cola pe zi. Cum arata britanica care ajunsese la 88 de kilograme
11/05/2020 10:31

 Femeia a ajuns la o greutate de 88 de kilograme si un consum de 300 de cutii de Coca-Cola pe luna, potrivit Daily Mail. Tellam a reusit sa slabeasca mai mult de o treime din greutatea sa cu ajutorul CD-u ...

10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre sperma partenerului tau!
09/05/2020 00:05

  Cand vine vorba de sperma, femeile pot avea reactii diferite: fie considera ca este ceva absolut normal si care poate fi discutat ca orice alt subiect, fie sunt retinute in a-si spune parerea sau pur ...

Seminţele de dovleac au un efect surprinzător asupra bărbaţilor
09/04/2020 15:34

Dovleacul este vedeta sezonului, insă dincolo de pulpa de dovleac, delicioasă ca umplutură pentru plăcintă, seminţele de dovleac se dovedesc a fi extrem de benefice, mai ales pentru bărbaţii care işi d ...

Dieta cu lămâie face minuni. Slăbeşti în cinci zile
09/04/2020 13:32

Dieta cu lămaie te ajută să capi rapid pe kilogramele in plus. Urmează meniul de mai jos timp de cinci zile. Iată meniul pe care trebuie să-l urmezi Ziua 1 Începeţi dieta cu o băutură pe bază ...

Alcoolul sanitar, cum îl folosești. Situațiile în care te salvează
09/04/2020 11:26

Alcoolul sanitar te poate salva in multe situatii. Dacă pană acum l-ai folosit pentru dezinfectare, trebuie să stii că te poate ajuta mult mai mult de atat. Pulverizează o solutie din apă rece si alcool ...

Cum faci pâine fără drojdie. Cea mai simplă rețetă pentru acasă
30/03/2020 09:10

Cum faci paine fără drojdie. Cea mai simplă retetă pentru acasă. Zilele acestea, drojdia a inceput să lipsească de pe rafturile magazinelor. Oamenii si-au făcut provizii pentru o posibilă izolare din c ...

Nutriționist, cum îți crești imunitatea și rezistența la boli
30/03/2020 08:51

Medicul nutritionist Mihaela Bilic a spus ce trebuie să mancăm pentru a creste rezistenta la boli. „Wasabi, ghimbir si condimente din belsug pentru cresterea rezistentei la boli. Coronavirus inclus. Da ...