In fata bolii

default

Dimensiune font:

| 02-10-2012 19:10

Boli transmisibile sexual, malformatii ereditare - perturba activitatea generala a organismului si ii afecteaza capacitatea de reproducere, viata

Sexuala normala.

 

Boli ale sistemului reproducator

 

Alaturi de bolile transmisibile sexual mentionate in capitolul con­sacrat adolescentei va mai prezentam cateva boli ce afecteaza sis­temul reproducator.

Adenomul de prostata este marirea volumului prostatei, datorita modificarilor secretiei hormonilor sexuali masculini o data cu inain­tarea in varsta. Simptomele acestei boli sunt: nevoia permanenta de mictiune si eliminarea lenta a unei mici cantitati de urina la fiecare mictiune. Interventia care se recomanda in cazul adenomului de pro-

stata este extirparea chirurgicala a prostatei

Endometrita este o inflamatie a uterului, efect al nasterii sau al avortului. Simptomele acestei boli sunt: dureri in partea inferioara a abdomenului, stare febrila, secretii purulente sau sangvinolente. Tratamentul presupune mai intai analiza secretiei vaginale pentru a depista agentii patogeni ce au produs inflamarea, ulterior adminis­trarea de antibiotice si calmante.

Micozele genitale sunt infectii produse de ciuperci diferite, cum ar fi cele din genul Candida, mucegaiuri sau drojdii. Simptomele acestei boli sunt: usturimi, secretii vaginale abundente. Tratamentul presupune mai intai analiza secretiei genitale sau a urinei, apoi administrarea medicamentelor pe cale orala si vaginala.

 Prostatita acuta este consecinta unei puternice infectii cu diferiti agenti patogeni (coci, bacili, drojdii) a prostatei. Daca nu este tratata corespunzator, prostatita acuta trece in prostatita cronica. Simptomele bolii sunt: dureri puternice in zona organelor genitale externe, febra, frisoane, mictiuni frecvente si dureroase. Tratamentul presupune analizarea urinei pentru depistarea agentilor patogeni si apoi administrarea de antibiotice, calmante.

Tricomonaza genitala este o infectie a sistemului genital sau a sis­temelor genital si urinar. Ea este produsa de un protozoar parazit si se transmite sexual. Simptomele bolii sunt: secretii vaginale abun­dente, purulente; arsuri si dureri ale vaginului si vulvei; usturimi la mictiune, daca infectia a atins si sistemul urinar. Tratamentul pre­supune identificarea - pe baza analizei secretiei vaginale - a protozuarului care a produs infectia.

 

 

Boli cu efecte asupra sistemului reproducator

 

Alergia este o eruptie la nivelul pielii care poate sa apara si in regiunea genitala, datorita unor substante cu care pielea vine in contact sau care patrund in corp pe cale digestiva, prin injectii si vaccinuri.

Se recomanda mare atentie in alegerea lenjeriei intime, care tre­buie sa fie doar din bumbac. Simptomele alergiilor sunt eczemele si urticaria.

Eczema este o leziune rosiatica a pielii, cu formarea unor vezi­cule. Acestea se pot sparge si pot supura, producand durere, usturime, sangerare. Tratamentul corect al eczemei presupune mai intai gasirea si inlaturarea cauzei care a produs-o, apoi un tratament local medicamentos si regim alimentar.

Urticaria este o eruptie sub forma unor pete rosiatice, usor in relief. Acestea produc mancarime puternica, scarpinarea atragand dupa sine si infectarea pielii in aceasta regiune. Tratamentul consta in inlaturarea cauzei care a produs urticaria si tratament medicamen­tos.

Cistita este produsa de catre diferiti agenti patogeni, bacili si coci, si consta in inflamarea vezicii urinare. Simptomele acestei boli sunt: dureri puternice, arsuri si usturimi in partea inferioara a abdomenu­lui, febra si frisoane. Tratamentul presupune analiza urinei si urocul-tura pentru identificarea agentului patogen, apoi administrarea de calmante, medicamente diuretice, antibiotice.

Colica renala este boala datorata migrarii unui calcul renal din rinichi la nivelul ureterului. Acesta se contracta si se irita incercand sa impinga calculul in vezica urinara. Simptomele acestei boli sunt dureri puternice in zona abdominala, dar si in spate, in zona genitala etc.; urina eliminata este in cantitate redusa fata de situatia normala si inchisa la culoare datorita sangelui pe care-l contine. Tratamentul consta in calmante, repaus, regim alimentar cu hidratare intensa pen­tru a favoriza eliminarea calculului, in situatia in care calculul nu se elimina trebuie intervenit chirurgical.

Obezitatea endocrina se caracterizeaza printr-o ingrasare exage­rata datorata dereglarii activitatii unor glande endocrine, asociata sau nu cu supraalimentatia. Astfel, poate fi cauzata de hipofunctia si hiperfunctia hipofizara, hipofunctie tiroidiana, hipofunctie sexuala. Simptomele sunt evidente, dar se impune analiza hormonala a san­gelui si urinei pentru a avea certitudinea naturii endocrine a obe­zitatii. Tratamentul este de natura hormonala si este asociat cu un regim alimentar corespunzator si activitate fizica.

 

Anomalii genetice

 

Mongolismul sau sindromul Down este o boala ereditara, datorata prezentei in plus a unui cromozom in perechea 21, care afecteaza un copil din 700 de nou-nascuti.

Se caracterizeaza prin aspectul fizic particular: cutia craniana mica, aspect mongoloid al ochilor, anomalii ale mainilor, picioarelor, pleoapelor, intarziere mintala. Aceste persoane pot fi afectate si de malformatii interne, mai ales de natura cardiaca, precum si de leucemie. Persoanele mongoloide traiesc mai putin datorita diferitelor complicatii ale bolii care apar, mai ales, dupa 30 de ani.

Nu exista nici un tratament pentru aceasta boala

Anemia falcifonna este o boala frecventa pentru populatia Africii si este provocata de anomalii ale genei care determina sinteza hemo­globinei. Caracteristica acestei boli este forma hematiilor per­soanelor afectate de aceasta maladie atunci cand sangele dispune de cantitati reduse de oxigen. Din cauza modificarii formei de disc biconcav a hematiilor - absolut necesara pentru circulatia sangelui -hematiile se blocheaza si impiedica circulatia sangelui in arteriole, venule si capilare. Din aceasta cauza, organe sau parti de organe nu pot fi oxigenate normal.

Deoarece boala este datorata unei anomalii a unei gene, nu se poate spune ca exista un tratament. Se practica doar transfuzii si grefe de maduva osoasa.

O boala asemanatoare anemiei falciforme este talasemia, raspandita in bazinul mediteranean si in Asia. Tratamentul talasemiei, ca si in cazul anemiei falciforme, inseamna transfuzii si grefe de maduva

Malformatia congenitala reprezinta o anomalie a structurii sau formei unui organ, respectiv unor sisteme de organe. Aceste malfor­matii sunt determinate de tulburari ale proceselor de diferentiere si pot aparea in timpul vietii intrauterine.

Malformatiile congenitale pot fi mai mult sau mai putin grave, de la simplele pete pigmentare pana la anencefalie (lipsa aproape totala a encefalului). Printre malformatiile de natura ereditara sunt si poli-dactilia (numar suplimentar de degete), prognatism (iesirea in afara a mandibulei, buza inferioara atarnand in jos) etc.

In conditiile in care organele sau functionarea sistemului repro­ducator prezinta modificari fata de normal, se impune controlul me­dical si tratamentul prescris de medic. Cabinetele de planificare familiala asigura consilierea adolescentilor si depistarea la timp a eventualelor anomalii genetice.

 Raspunsuri la posibile Intrebari ?

1. Ce sunt anexitele?

Anexitele sunt inflamatii ale trompelor uterine si ovarelor, care produc le­ziuni, mai ales la nivelul trompelor. Simptomele sunt: dureri in zona abdo­minala si in cea lombara, febra, secretii vaginale abundente sau hemoragii. Tratamentul presupune administrarea de antibio­tice, calmante si vitamine.

2. Care este legatura dintre hepatita B si sistemul geni­tal?

Hepatita de tip B se poate transmite prin contact sexu­al sau prin contact cu san­gele, saliva sau urina purtatorilor de virus. Simptomele sunt: dureri articulare, lipsa poftei de mancare, icter al pielii si mucoaselor, urina intens colorata, materii fecale decolorate. Tratamentul presupune numai regim ali­mentar si repaus.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:06


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Viespile pun în pericol zborurile cu avionul
01/12/2020 17:06

O mică insectă care a evitat controalele stricte de biosecuritate din Australia amenintă siguranta avioanelor de pe aeroportul din Brisbane. Originară din America Centrală si de Sud si Caraibe, viespea gă ...

A început Adventul. Ce trebuie să faci în următoarele 24 de zile
01/12/2020 12:36

Astăzi, pe 1 decembrie, deschidem Calendarul de Advent, un timp de bucurie si liniste, in asteptarea Crăciunului. Cuvantul Advent provine din latinul “adventus”, care inseamnă “venire&rdq ...

FOTO/VIDEO - Muzicianul Khan, simbolul Bangladeshului, a murit de COVID
01/12/2020 10:45

Veste neagră despre cel care a fost un adevărat simbol naţional şi o figură apreciată la nivel internaţional, muzicianul Ustad Shahadat Hossain Khan, răpus de Covid-19, intr-un spital din capitala Repub ...

FOTO/VIDEO - Decorațiuni de casă inspirate din operele marilor artiști. Află cum poți avea în casă o pernă Matisse sau un bol Picasso
29/11/2020 16:36

Dacă operele unor artişti celebri sunt prea scumpe sau nu mai sunt disponibile fiindcă le-au cumpărat alţi colecţionari, se poate face colecţie de veselă şi textile pentru casă inspirate de lucrările ...

Sfatul lui Steve Jobs la vremuri de pandemie
29/11/2020 16:29

Este greu să realizezi cat de mult s-a schimbat lumea anul acesta, in special dacă ne gandim la cat de puţine lucruri facem: nu mai călătorim, nu mai mergem la restaurante, majoritatea lucrurilor se intamp ...

Campania #respectjurnaliștii, premiată la Romanian PR Award, la categoria „Cea mai bună comunicare în sectorul public”
27/11/2020 09:45

La un an de la lansarea campaniei #respectjurnalistii, TUDOR Communication castigă aurul la Romanian PR Award 2020, pentru categoria „Cea mai bună comunicare in sectorul public”. Juriul PR Award a ...

Top 3 zodii de bărbați care pot fi cuceriți ușor
27/11/2020 08:45

Cand vine vorba despre cuceriri, unii bărbati pot fi mai usor atrasi de către femei. Iată care sunt zodiile cele mai emotionale. Balantă E slab si usor de manipulat bărbatul din zodia Balantei. Lui nu ...

Frumusețea de zi cu zi. Beneficiile machiajului semipermanent
27/11/2020 08:00

Metodele cosmetice actuale ne permit să arătăm impecabil in fiecare secundă. Există produse de calitate, tehnici foarte bune, insă apare o altă problemă, cea a timpului alocat ingrijirii. Se intamplă ...

Meryl Streep şi concursul de televiziune Eurovision, nominalizări pentru Premiile Grammy
26/11/2020 07:36

Beyonce, Taylor Swift şi Dua Lipa domină lista artiştilor care au primit cele mai multe nominalizări la viitoarea ediţie a premiilor Grammy, o listă pe care s-au strecurat insă şi alte nume mai puţin o ...

În România, în fiecare săptămână o femeie este ucisă în bătaie
25/11/2020 18:58

Pe 25 noiembrie este Ziua Internatională a combaterii violentei impotriva femeilor, stabilită pentru a trage un semnal de alarmă pentru numărul incă ingrijorător de ridicat al cazurilor de violentă domes ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei