In Romania, procesul de adoptie a animalelor de companie se face dupa ureche!

default

Dimensiune font:

| 19-10-2012 13:46
In Romania, procesul de adoptie a animalelor de companie se face dupa ureche!

In ciuda activitatii sustinute si laudabile a organizatiilor civile pentru protectia animalelor si a adoptarii tuturor normelor europene pentru protejarea drepturilor animalelor de companie, in Romania inca nu exista un proces bine pus la punct de intocmire a unei documentatii mai de doamne-ajuta necesara adoptarii unui animal de companie, de multe ori totul desfasurandu-se la mica intelegere si fara prea mare tam-tam.

Nu mai e din aceasta cauza surprinzator faptul ca multe persoane profita de absenta unei legislatii clare si "salveaza" animalele de companie dintr-un adapost sau direct de la fostii lor stapani, eliberandu-i la scurta vreme dupa aceea in strada sau lasandu-i de capul lor atunci cand, la randul lor, nu mai gasesc resursele necesare intretinerii acestor animale.

Comertul cu animale este in floare in Romania si la fel si "adoptiile" facute la telefon sau prin intermediul presei, iar acest lucru nu poate fi intotdeauna benefic animalelor, mai ales atunci cand afli cu stupoare ca singura problema ridicata de catre cumparatori sau vanzatori este aceea a pretului de "comercializare" si in rest mai nimic altceva.

Nici vorba, o serie dintre persoanele care practica comertul cu animale pot oferi unele acte prin care sa demonstreze ca animalul de vanzare este sanatos, ca are un certificat medical complet eliberat de un medic autorizat sau chiar si un pedigree de invidiat, dar necazul este ca persoanele care cumpara astfel de animale nu sunt de multe ori instruite in detaliu asupra obiceiurilor alimentare, de viata sau a istoricului medical al animalului in cauza.

La adaposturile de animale de asemenea ti se poate elibera o documentatie din care sa rezulte faptul ca animalul este vaccinat, poti avea norocul sa si afli cate ceva despre peripetiile sale din trecut, dar cam atat, restul cazand in seama ta, cel care ai adoptat animalul de companie. Nu e rau nici asa doar ca ar fi bine ca administratorii adapostului de animale sa iti ceara macar de forma sa demonstrezi ca ai acasa niste conditii minime pentru a ingriji animalul si pentru a ii oferi o viata buna alaturi de tine.

Nici in alte state europene lucrurile nu stau cu mult mai bine in aceasta privinta, a comertului cu animale sau a adoptiei de animale, dar macar pe acolo se mai si verifica situatia exacta a cumparatorului sau a celui care doreste sa ia in adoptie un animal, se mai aplica si legea in cazul in care se descopera cazuri grave de cruzime asupra animalelor si, in general, se incearca sa se ofere animalului supus acestui proces traumatizant o viata mai buna si nu mai rea decat inainte.

La noi se pot totusi face foarte multe in acest sens, mai ales de cand romanii au demonstrat ca le pasa de soarta animalelor, fie vorba despre cele abandonate sau cele aruncate in adaposturile de animale insa ceea ce lipseste din plin este organizarea, asociatiile si organizatiile de protectie a animalelor nereusind sa faca pana acum front comun in directia propunerii unor pachete legislative sau a unor metodologii mai clare de rezolvare a problemei animalelor cu sau fara stapan din tara noastra.

Initiativa, daca va exista vreodata, ar trebui sa vina chiar din partea unor reprezentanti ai autoritatii de stat sau chiar si in plan local, de la reprezentantii municipalitatilor care pot face mai usor rost de spatiu de cazare si fonduri, dar in egala masura au si un acces mai larg in presa pentru a lansa adevarate campanii de constientizare si promovare a drepturilor animalelor.

Nici bisericile prezente in Romania, fie vorba despre cea ortodoxa, catolica sau diverse culte protestante nu ar trebui sa stea deoparte de aceasta problema a noastra, a tuturor, dar din partea lor slabe sunt sperantele de a se interveni, desi cel putin Biserica Ortodoxa se stie ca ar putea furniza gratuit terenuri suficient de intinse cat sa construiesti acolo zeci de adaposturi pentru animale si nu doar unul, doua de ochii lumii.

Plecandu-se astfel de la organizarea de adaposturi de animale cu adevarat la standarde europene, se pot pune apoi bazele unui adevarat proces de adoptie a acestor animale fara stapan, multe persoane particulare din intreaga Romanie dorindu-si si fiind capabili sa ofere conditii decente de viata unor biete animale care si asa sunt castrate si chinuite si nu isi mai doresc decat sa isi sfarseasca putinii anii ramasi in pace.

Printr-o buna promovare a tuturor pasilor de facut in directia adoptarii unui animal de companie, prin mentinerea unei stranse legaturi si pe viitor cu adapostul de unde a fost preluat animalul de companie si, in general, printr-o foarte stransa colaborare intre autoritati, medici, organizatii si asociatii si posesorii de animale de companie se pot obtine rezultate deosebite, dar organizarea desavarsita a unei asemenea intreprinderi ambitioase este primul pas de facut.

A adopta un animal este o responsabilitate la fel de mare ca si atunci cand adopti o fiinta umana, fiind acum nevoie sa oferi timp suplimentar, sa investesti mai multa energie si sa fii mereu alaturi de acesti noi membri ai familiei tale pentru a ii asigura de respectul si devotamentul tau fata de dansii. Aceasta este o mentalitate sanatoasa, iar cei care procedeaza astfel nu risca sa provoace alte traume animalelor si nici nu vor ceda usor la primele probleme care vor aparea garantat pe parcursul acestei relatii fructuoase dintre om si animal.

In Capitala si in alte orase mari din tara, multa lume se plange de inmultirea cateilor comunitari, lucru paradoxal deoarece s-a investit foarte mult in trecut in castrarea si adapostirea acestor catei, iar unii chiar indraznesc sa dea vina pe cei care au scos chipurile cainii (deja castrati!) din adaposturi si i-ar fi intors in mod iresponsabil in strada, dar mai vinovate se fac autoritatile si organizatiile de protectie a drepturilor acestor animale care nu au profitat la timp de valul de simpatie al cetatenilor pentru a se organiza mai eficient si a oferi si acestor animale o viata ceva mai buna.

Occidentul nu este nici pe departe un exemplu pozitiv in directia protejarii si adoptiei de animale, acolo existand sute de mii sau chiar milioane de animale fara stapan eutanasiate in fiecare an, dar aceasta nu poate fi o scuza pentru administratorii si politicienii din Romania ca sa procedeze si dansii la fel de "transant", asa cum s-a si procedat in trecut, dar cu singurul rezultat al inmultirii paradoxale a cateilor fara stapan.

Grija fata de animalele comunitare este neindoios o responsabilitate a noastra, a tuturor, insa nu toate lumea are si acces la tribuna Parlamentului sau la posturile nationale de televiziune si de aceea este de asteptat de la alesii nostri cu ceva inclinatii si experienta in asemenea probleme sa alcatuiasca o comisie serioasa care sa dea cea mai buna solutie de rezolvare si pentru aceasta grava problema a Capitalei si a oraselor noastre. Guvernul va putea fi astfel obligat la randul sau sa ia ceva masuri si astfel macar o parte dintre cateii si pisicile din adaposturi isi vor putea gasi o noua casa intr-un interval rezonabil de maximum 2 ani de zile.

Nimeni nu se asteapta desigur la minuni nici din partea autoritatilor si nici din partea celor care sunt implicati in protectia drepturilor animalelor, dar multe lucruri se pot face plecandu-se de la o organizare ceva mai buna. Alternativa aceasta este pe departe de preferat deciziei transante de ucidere a mii de animale fara stapan, decizie care sa umple de rusine nenumarati contribuabili iubitori de animale ai caror bani sa fie din nou folositi pentru a distruge si nu pentru a schimba ceva in bine.

Partea tragi-comica este ca animalele in cauza privesc in continuare pe oameni cu incredere si habar nu au ca au ajuns sa reprezinte o asa mare problema pentru natiunea romaneasca incat sa fie nevoiti sa dispara de-a dreptul de pe fata pamantului. La fel ca si noi, cetatenii obisnuiti, si aceste animale isi pun toate sperantele in "cei de sus", iar daca li se va oferi un raspuns pozitiv atunci cu adevarat vom sti ca exista si un dumnezeu al necuvantatoarelor, caci altfel duca-se pe pustii si de natiune, si de guvernanti ca tot degeaba va fi fost oricum totul.

 

 

http://www.egirl.ro/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei