Inteligenţa emoţională şi viaţa de cuplu

men-2425121_960_720

Dimensiune font:

| 25-08-2019 14:34

 foto: pixabay.com

Românii cred în puterea dragostei de a forma cupluri, dar se despart din cauza violenţei, a alcoolismului şi a infidelităţii, arată studiul efectuat de Fundaţia Soros în acest an. La baza ambelor situaţii se află inteligenţa emoţională, suficientă pentru a susţine formarea cuplurilor, dar insuficientă pentru a le putea menţine în timp. Pe 17 octombrie 2007, la EQ Day for Life - ziua în care dai viaţă inteligenţei emoţionale, se vor prezenta tehnici şi strategii de întărire a vieţii de cuplu. Iată în avanpremieră câteva dintre acestea.

Ce cred românii că asigură succesul unei relaţii de cuplu?

Cele aproape 2000 de persoane din întreaga ţară ce au fost au fost rugate de Fundaţia Soros să-şi spună părerea în legătură cu cea mai importantă condiţie a succesului într-o căsnicie au pus pe primul plan iubirea, urmată de condiţiile bune de locuit, de sprijinul reciproc, încredere şi fidelitate. Cu excepţia condiţiilor de locuit, care sunt doar o indicaţie secundară a succesului profesional, celelalte elemente sunt în mod evident legate de inteligenţa emoţională. Aceasta reprezintă capacitatea de a ne cunoaşte, înţelege şi folosi emoţiile pentru luarea celor mai bune decizii şi punerea lor în practică. Coeficientul de inteligenţă emoţională (EQ) s-a dovedit a fi un excelent predictor al succesului şi împlinirii atât în plan personal, cât şi profesional. De aceea, dezvoltarea sa poate influenţa semnificativ calitatea vieţii de cuplu.

Studiul Fundaţiei Soros a identificat un set de elemente ce sunt asociate de români cu ideea de căsătorie de succes, ce pot fi grupaţi în:

  • situaţie materială: să aibă bani şi condiţii bune de locuit,
  • reguli sexuale: fidelitate şi armonizare erotică,
  • legături emoţionale: iubire, respect şi încredere reciproce,
  • acţiuni bazate pe empatie: sprijin reciproc,
  • reguli de comunicare: acceptare reciprocă şi deschidere spre dialog.

Ordinea este cea descrescătoare a importanţei acordată de respondenţi acestor factori, cu excepţia armonizării erotice, ce ocupă ultimul loc în lista lor. Constatăm persistenţa efectului expresiei „să faci casă bună cu cineva”, care substituie obiectivul relaţiei emoţionale cu cel al bunăstării materiale. La fel şi cel al expresiei „ni s-a stricat casa”, ce descrie efectul infidelităţii unuia dintre soţi asupra relaţiei lor.

Ce factori subminează relaţia de cuplu?

În privinţa cauzelor principale ce subminează relaţia de cuplu, studiul a relevat următoarea ierarhie:

  • lipsurile materiale sau lipsa de bani 61%
  • împărţirea inechitabilă a treburilor casnice 16%
  • comportamentul copiilor 7%
  • abuzul de băuturi alcoolice 4%
  • influenţa părinţilor/socrilor 3%
  • neglijarea familiei de către unul dintre soţi/parteneri 2%
  • infidelitatea 1%.

Intrigă faptul că infidelitatea ar reprezenta doar 1% dintre motivele de dispută în cadrul cuplurilor, în condiţiile în care studiul a relevat că 64% dintre bărbaţi şi 52% dintre femei s-au declarat în favoarea relaţiilor sexuale extramaritale, şi doar 30%, respectiv 41% au susţinut ideea fidelităţii în cadrul cuplului.

Oricum, constatăm preponderenţa încălcării a altor doi dintre factorii de succes, care împreună stau la originea a peste trei sferturi din conflicte:

  • situaţia materială,
  • acţiunile bazate pe empatie.

Imposibilitatea de a creşte suficient de mult sau de repede averea familiei este un factor de stres major pentru bărbaţi, de la care există aşteptarea înscrisă la nivel social de a asigura bunăstarea căminului. Una dintre cele mai frecvente metode de gestionare a acestui factor este recursul la alcool - care însă nu face decât să creeze un cerc vicios şi să le reducă şansele de a beneficia reechilibrare în sânul familiei.

Împărţirea inechitabilă a treburilor casnice se bazează pe carenţe de înţelegere empatică a nevoilor celuilalt. Este semnificativ faptul că o proporţie semnificativă a celor care cred că au mai puţin timp liber decât partenerul sau partenera de cuplu se consideră şi mai puţin fericiţi.

Cum poate ajuta inteligenţa emoţională?

Una dintre calităţile majore ale inteligenţei emoţionale, despre care se va vorbi pe larg pe 17 octombrie 2007 la EQ Day for Life, este faptul că poate fi dezvoltată prin exersare. Iar altă calitate este faptul că efectele acestei dezvoltări nu se limitează la domeniul pe care vrem să-l îmbunătăţim, de exemplu viaţa de cuplu, ci se extinde la orice alte contexte în care abilităţile respective pot fi utilizate. Vă puteţi de aceea aştepta ca să apară efecte şi în viaţa profesională, sau în celelalte relaţii pe care le aveţi. În fine, pe dezvoltarea inteligenţei emoţionale se bazează şi tehnici extrem de eficiente de gestionare a stresului, ce vor fi învăţate de participanţi şi le vor permite să reducă semnificativ nevoia de a recurge la mijloace neadecvate de reducere a stresului (ceartă, exces de TV, mâncare, cumpărături etc.).

„Am conceput atât prezentările, cât mai ales exerciţiile ce vor fi propuse participanţilor la EQ Day astfel încât să acopere o gamă extrem de largă de situaţii” precizează Daniel Bichiş, consilier şi trainer de inteligenţă emoţională. „Obiectivul nostru este ca această zi să reprezinte punctul de plecare pentru schimbări majore în viaţa lor, astfel încât să-şi sporească semnificativ şansele de a se bucura de fericire şi împlinire. Iar ca exemplificare, vă propun câteva strategii şi tehnici simple, adaptate vieţii de cuplu. Cel mai eficient este dacă ambii parteneri exersează în acest sens, dar schimbarea modalităţii de reacţie a unuia este adesea suficientă pentru a schimba dramatic situaţia.”

Ce am de făcut pentru ca să-mi îmbunătăţesc viaţa de cuplu?

1. Dezvoltaţi-vă autocunoaşterea emoţională

Suntem un popor latin, temperamental, ce are emoţii puternice şi îi place să şi le exprime. De aceea, este util să ne cunoaştem emoţiile, să înţelegem semnificaţia lor şi să le integrăm în acţiunile noastre. Indiferent dacă vrem sau nu, ele tot apar şi, dacă încercăm să le ignorăm sau înăbuşim, ajung să preia controlul asupra noastră. De aceea, primul şi cel mai important lucru este să începeţi să observaţi ce simţiţi, ce gândiţi şi ce faceţi ca răspuns la o provocare sau o alintare din partea persoanei iubite. În felul acesta, veţi putea descoperi din vreme dacă vi se schimbă starea emoţională şi vă enervaţi sau, din contră, vă piere cheful de a mai comunica. Iar când descoperiţi acest lucru, aveţi posibilitatea de a alege: fie reacţionaţi în modul obişnuit (probabil declanşând o ceartă), fie vă abţineţi şi deschideţi discuţia doar atunci când situaţia este mult mai calmă.

2. Reduceţi din presiunea legată de situaţia materială

O foarte bună definiţie a fericirii este să-ţi doreşti şi să apreciezi ceea ce ai, nu să-ţi faci griji şi să-ţi doreşti ceea ce nu ai. Familiile de origine, prietenii, colegii fac presiuni asupra cuplurilor, mai ales tinere, să-şi sporească cât mai rapid confortul. Eliberarea de sub acest control extern se face printr-o decizie. Hotărâţi împreună ca în următoarele luni ori de câte ori simţiţi invidie faţă de cineva care are mai mult, ori teamă de reproşurile celor care „se aşteaptă” să aveţi voi mai mult, să faceţi inventarul lucrurilor pe care le-aţi realizat în ultima vreme şi să vă bucuraţi pentru fiecare dintre ele.

3. Discutaţi deschis şi stabiliţi propriile voastre reguli sexuale

Amintiţi-vă: o relaţie de succes se bazează pe iubire, respect şi încredere reciproce. De aceea, este cât se poate de firesc ca fiecare dintre voi să dispună de o „hartă erotică” a celuilalt, să cunoască ce îi place şi ce nu, ce acceptă şi ce nu, ce îşi doreşte şi ce nu. Daţi-vă voie să experimentaţi lucruri noi, dar dacă nu vă plac spuneţi direct. Căci dacă ceva ce unul dintre voi şi-ar dori se dovedeşte inacceptabil pentru persoana iubită, puteţi descoperi alte modalităţi prin care atingerea, mângâierea, plăcerea respectivă poate fi obţinută, respectând sensibilităţile sau limitele celuilalt. Şi asta pentru că cea mai bună modalitate de asigurare a fidelităţii este armonizarea erotică. S-ar putea să aveţi surpriza că buna împărţire a sarcinilor aducătoare de plăcere erotică să echilibreze şi distribuirea celorlaltor sarcini casnice!

4. Fiţi predictibili, fără a fi plicticoşi

Relaţia de cuplu este una dintre modalităţile prin care creăm un mediu în care să ne simţim în siguranţă, astfel încât să ne putem exprima adevăratele gânduri şi sentimente, pe care poate că le mascăm la serviciu sau în cercul de prieteni. Pentru a păstra încrederea la nivel ridicat, este esenţial ca orice schimbare mai importantă (culoare părului, tunsoarea, dieta de slăbire sau exerciţiile de fitness) să fie anunţată şi explicată. În felul acesta, persoana iubită va ştii care este intenţia noastră şi nu va fi chinuită de bănuieli şi gelozie. Această strategie este extrem de importantă mai ales pentru cei care au mai puţin de 35 de ani, pentru care frica de infidelitate este extrem de marcată. În schimb, evitaţi monotonia în acţiunile repetitive, cum ar fi zilele fixe din săptămână în care faceţi dragoste, ritualul neschimbat de urcare în pat şi spus „noapte bună”, mersul la film sau la restaurant exclusiv în anumite situaţii etc.

5. Amintiţi-vă cât mai des de ce v-aţi îndrăgostit

Puteţi începe fiecare zi redescoperind ochii, gura, părul, vocea, şoldurile, inteligenţa sau umorul persoanei iubite. Lăsaţi dragostea să reînvie în inima voastră şi spuneţi-i ce anume apreciaţi, ce anume iubiţi la persoana sa. Cei care se simt admiraţi şi iubiţi se comportă cu totul altfel decât cei care sunt ignoraţi, abuzaţi, minimizaţi ori trataţi ca un servitor (de exemplu „Iar ai uitat să duci gunoiul?”). Lăudaţi, mulţumiţi, recompensaţi persoana iubită pentru orice lucru deosebit pe care îl realizează sau vi-l dedică.

6. Acordaţi-vă sprijin la greu

Un alt rol important al relaţiei de cuplu este să ne ofere sprijin atunci când ne confruntăm cu situaţii care ne depăşesc: boală, dificultăţi profesionale, scăderea încrederii în propriile forţe, respingere din partea familiei sau a prietenilor etc. În asemenea situaţii, este esenţial în primul rând să fim cu totul prezenţi şi să acordăm persoanei iubite toată atenţia noastră. Chiar dacă pierdem un meci sau un episod din serialul preferat, chiar dacă nu facem altceva decât să ascultăm, fără să judecăm, fără să criticăm, fără să luăm partea altcuiva. Acestea sunt momentele în care legământul de a fi împreună „la bine şi la rău” trebuie să funcţioneze, iar eventualele discuţii despre pagube, reparaţii, scuze să fie amânate. Sunt situaţiile în care cuplul se întăreşte sau se destramă, aşa că trebuiesc tratate cu deosebită atenţie.

7. Exprimaţi-vă gândurile şi emoţiile

Creaţi în cadrul cuplului obişnuinţa ca fiecare dintre voi să-şi poate exprima liber gândurile şi emoţiile, fără a fi întrerupt, ci doar ascultat cu multă atenţie. Pentru început, puteţi să vă fixaţi o limită de timp (5-15 minute) în care fiecare dintre voi să vorbească, iar celălalt să asculte. Dacă faceţi acest lucru nu în faţa televizorului sau în maşină, când sunteţi prinşi în trafic, ci pe balcon sau în grădină, fiecare având câte o ceaşcă de ceai sau cafea, ori o îngheţată sau bere, veţi descoperi că vă este mult mai uşor atât să vă exprimaţi, cât şi să ascultaţi. Vorbiţi despre nevoile, despre dorinţele, despre aşteptările voastre. Nu presupuneţi că celălalt va înţelege dincolo de cuvinte - s-ar putea să „citească” cu totul altceva decât ceea ce gândiţi. Iar după câteva zile de cronometrare, veţi descoperi că nu mai aveţi nevoie de ceas, întrucât fiecare dintre voi va fi sigur că îi vine rândul să se exprime.

Cum să procedez ca să reuşesc?

Vă propunem să alegeţi (singur/ă sau în cuplu) una dintre aceste strategii şi să o aplicaţi de-a lungul acestei săptămâni. Apoi, verificaţi modul în care rezultatele pe care le-aţi obţinut confirmă deviza Competent Consulting: „Succesul dumneavoastră este profesia noastră!” În felul acesta, vă va fi uşor să luaţi decizia de a afla şi alte tehnici şi strategii de întărire a vieţii de cuplu, prin participarea pe 17 octombrie 2007 la EQ Day for Life - ziua în care dai viaţă inteligenţei emoţionale. eqday.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei