men-2425121_960_720

Dimensiune font:

Inteligenţa emoţională şi viaţa de cuplu

| 25-08-2019 14:34

 foto: pixabay.com

Românii cred în puterea dragostei de a forma cupluri, dar se despart din cauza violenţei, a alcoolismului şi a infidelităţii, arată studiul efectuat de Fundaţia Soros în acest an. La baza ambelor situaţii se află inteligenţa emoţională, suficientă pentru a susţine formarea cuplurilor, dar insuficientă pentru a le putea menţine în timp. Pe 17 octombrie 2007, la EQ Day for Life - ziua în care dai viaţă inteligenţei emoţionale, se vor prezenta tehnici şi strategii de întărire a vieţii de cuplu. Iată în avanpremieră câteva dintre acestea.

Ce cred românii că asigură succesul unei relaţii de cuplu?

Cele aproape 2000 de persoane din întreaga ţară ce au fost au fost rugate de Fundaţia Soros să-şi spună părerea în legătură cu cea mai importantă condiţie a succesului într-o căsnicie au pus pe primul plan iubirea, urmată de condiţiile bune de locuit, de sprijinul reciproc, încredere şi fidelitate. Cu excepţia condiţiilor de locuit, care sunt doar o indicaţie secundară a succesului profesional, celelalte elemente sunt în mod evident legate de inteligenţa emoţională. Aceasta reprezintă capacitatea de a ne cunoaşte, înţelege şi folosi emoţiile pentru luarea celor mai bune decizii şi punerea lor în practică. Coeficientul de inteligenţă emoţională (EQ) s-a dovedit a fi un excelent predictor al succesului şi împlinirii atât în plan personal, cât şi profesional. De aceea, dezvoltarea sa poate influenţa semnificativ calitatea vieţii de cuplu.

Studiul Fundaţiei Soros a identificat un set de elemente ce sunt asociate de români cu ideea de căsătorie de succes, ce pot fi grupaţi în:

 • situaţie materială: să aibă bani şi condiţii bune de locuit,
 • reguli sexuale: fidelitate şi armonizare erotică,
 • legături emoţionale: iubire, respect şi încredere reciproce,
 • acţiuni bazate pe empatie: sprijin reciproc,
 • reguli de comunicare: acceptare reciprocă şi deschidere spre dialog.

Ordinea este cea descrescătoare a importanţei acordată de respondenţi acestor factori, cu excepţia armonizării erotice, ce ocupă ultimul loc în lista lor. Constatăm persistenţa efectului expresiei „să faci casă bună cu cineva”, care substituie obiectivul relaţiei emoţionale cu cel al bunăstării materiale. La fel şi cel al expresiei „ni s-a stricat casa”, ce descrie efectul infidelităţii unuia dintre soţi asupra relaţiei lor.

Ce factori subminează relaţia de cuplu?

În privinţa cauzelor principale ce subminează relaţia de cuplu, studiul a relevat următoarea ierarhie:

 • lipsurile materiale sau lipsa de bani 61%
 • împărţirea inechitabilă a treburilor casnice 16%
 • comportamentul copiilor 7%
 • abuzul de băuturi alcoolice 4%
 • influenţa părinţilor/socrilor 3%
 • neglijarea familiei de către unul dintre soţi/parteneri 2%
 • infidelitatea 1%.

Intrigă faptul că infidelitatea ar reprezenta doar 1% dintre motivele de dispută în cadrul cuplurilor, în condiţiile în care studiul a relevat că 64% dintre bărbaţi şi 52% dintre femei s-au declarat în favoarea relaţiilor sexuale extramaritale, şi doar 30%, respectiv 41% au susţinut ideea fidelităţii în cadrul cuplului.

Oricum, constatăm preponderenţa încălcării a altor doi dintre factorii de succes, care împreună stau la originea a peste trei sferturi din conflicte:

 • situaţia materială,
 • acţiunile bazate pe empatie.

Imposibilitatea de a creşte suficient de mult sau de repede averea familiei este un factor de stres major pentru bărbaţi, de la care există aşteptarea înscrisă la nivel social de a asigura bunăstarea căminului. Una dintre cele mai frecvente metode de gestionare a acestui factor este recursul la alcool - care însă nu face decât să creeze un cerc vicios şi să le reducă şansele de a beneficia reechilibrare în sânul familiei.

Împărţirea inechitabilă a treburilor casnice se bazează pe carenţe de înţelegere empatică a nevoilor celuilalt. Este semnificativ faptul că o proporţie semnificativă a celor care cred că au mai puţin timp liber decât partenerul sau partenera de cuplu se consideră şi mai puţin fericiţi.

Cum poate ajuta inteligenţa emoţională?

Una dintre calităţile majore ale inteligenţei emoţionale, despre care se va vorbi pe larg pe 17 octombrie 2007 la EQ Day for Life, este faptul că poate fi dezvoltată prin exersare. Iar altă calitate este faptul că efectele acestei dezvoltări nu se limitează la domeniul pe care vrem să-l îmbunătăţim, de exemplu viaţa de cuplu, ci se extinde la orice alte contexte în care abilităţile respective pot fi utilizate. Vă puteţi de aceea aştepta ca să apară efecte şi în viaţa profesională, sau în celelalte relaţii pe care le aveţi. În fine, pe dezvoltarea inteligenţei emoţionale se bazează şi tehnici extrem de eficiente de gestionare a stresului, ce vor fi învăţate de participanţi şi le vor permite să reducă semnificativ nevoia de a recurge la mijloace neadecvate de reducere a stresului (ceartă, exces de TV, mâncare, cumpărături etc.).

„Am conceput atât prezentările, cât mai ales exerciţiile ce vor fi propuse participanţilor la EQ Day astfel încât să acopere o gamă extrem de largă de situaţii” precizează Daniel Bichiş, consilier şi trainer de inteligenţă emoţională. „Obiectivul nostru este ca această zi să reprezinte punctul de plecare pentru schimbări majore în viaţa lor, astfel încât să-şi sporească semnificativ şansele de a se bucura de fericire şi împlinire. Iar ca exemplificare, vă propun câteva strategii şi tehnici simple, adaptate vieţii de cuplu. Cel mai eficient este dacă ambii parteneri exersează în acest sens, dar schimbarea modalităţii de reacţie a unuia este adesea suficientă pentru a schimba dramatic situaţia.”

Ce am de făcut pentru ca să-mi îmbunătăţesc viaţa de cuplu?

1. Dezvoltaţi-vă autocunoaşterea emoţională

Suntem un popor latin, temperamental, ce are emoţii puternice şi îi place să şi le exprime. De aceea, este util să ne cunoaştem emoţiile, să înţelegem semnificaţia lor şi să le integrăm în acţiunile noastre. Indiferent dacă vrem sau nu, ele tot apar şi, dacă încercăm să le ignorăm sau înăbuşim, ajung să preia controlul asupra noastră. De aceea, primul şi cel mai important lucru este să începeţi să observaţi ce simţiţi, ce gândiţi şi ce faceţi ca răspuns la o provocare sau o alintare din partea persoanei iubite. În felul acesta, veţi putea descoperi din vreme dacă vi se schimbă starea emoţională şi vă enervaţi sau, din contră, vă piere cheful de a mai comunica. Iar când descoperiţi acest lucru, aveţi posibilitatea de a alege: fie reacţionaţi în modul obişnuit (probabil declanşând o ceartă), fie vă abţineţi şi deschideţi discuţia doar atunci când situaţia este mult mai calmă.

2. Reduceţi din presiunea legată de situaţia materială

O foarte bună definiţie a fericirii este să-ţi doreşti şi să apreciezi ceea ce ai, nu să-ţi faci griji şi să-ţi doreşti ceea ce nu ai. Familiile de origine, prietenii, colegii fac presiuni asupra cuplurilor, mai ales tinere, să-şi sporească cât mai rapid confortul. Eliberarea de sub acest control extern se face printr-o decizie. Hotărâţi împreună ca în următoarele luni ori de câte ori simţiţi invidie faţă de cineva care are mai mult, ori teamă de reproşurile celor care „se aşteaptă” să aveţi voi mai mult, să faceţi inventarul lucrurilor pe care le-aţi realizat în ultima vreme şi să vă bucuraţi pentru fiecare dintre ele.

3. Discutaţi deschis şi stabiliţi propriile voastre reguli sexuale

Amintiţi-vă: o relaţie de succes se bazează pe iubire, respect şi încredere reciproce. De aceea, este cât se poate de firesc ca fiecare dintre voi să dispună de o „hartă erotică” a celuilalt, să cunoască ce îi place şi ce nu, ce acceptă şi ce nu, ce îşi doreşte şi ce nu. Daţi-vă voie să experimentaţi lucruri noi, dar dacă nu vă plac spuneţi direct. Căci dacă ceva ce unul dintre voi şi-ar dori se dovedeşte inacceptabil pentru persoana iubită, puteţi descoperi alte modalităţi prin care atingerea, mângâierea, plăcerea respectivă poate fi obţinută, respectând sensibilităţile sau limitele celuilalt. Şi asta pentru că cea mai bună modalitate de asigurare a fidelităţii este armonizarea erotică. S-ar putea să aveţi surpriza că buna împărţire a sarcinilor aducătoare de plăcere erotică să echilibreze şi distribuirea celorlaltor sarcini casnice!

4. Fiţi predictibili, fără a fi plicticoşi

Relaţia de cuplu este una dintre modalităţile prin care creăm un mediu în care să ne simţim în siguranţă, astfel încât să ne putem exprima adevăratele gânduri şi sentimente, pe care poate că le mascăm la serviciu sau în cercul de prieteni. Pentru a păstra încrederea la nivel ridicat, este esenţial ca orice schimbare mai importantă (culoare părului, tunsoarea, dieta de slăbire sau exerciţiile de fitness) să fie anunţată şi explicată. În felul acesta, persoana iubită va ştii care este intenţia noastră şi nu va fi chinuită de bănuieli şi gelozie. Această strategie este extrem de importantă mai ales pentru cei care au mai puţin de 35 de ani, pentru care frica de infidelitate este extrem de marcată. În schimb, evitaţi monotonia în acţiunile repetitive, cum ar fi zilele fixe din săptămână în care faceţi dragoste, ritualul neschimbat de urcare în pat şi spus „noapte bună”, mersul la film sau la restaurant exclusiv în anumite situaţii etc.

5. Amintiţi-vă cât mai des de ce v-aţi îndrăgostit

Puteţi începe fiecare zi redescoperind ochii, gura, părul, vocea, şoldurile, inteligenţa sau umorul persoanei iubite. Lăsaţi dragostea să reînvie în inima voastră şi spuneţi-i ce anume apreciaţi, ce anume iubiţi la persoana sa. Cei care se simt admiraţi şi iubiţi se comportă cu totul altfel decât cei care sunt ignoraţi, abuzaţi, minimizaţi ori trataţi ca un servitor (de exemplu „Iar ai uitat să duci gunoiul?”). Lăudaţi, mulţumiţi, recompensaţi persoana iubită pentru orice lucru deosebit pe care îl realizează sau vi-l dedică.

6. Acordaţi-vă sprijin la greu

Un alt rol important al relaţiei de cuplu este să ne ofere sprijin atunci când ne confruntăm cu situaţii care ne depăşesc: boală, dificultăţi profesionale, scăderea încrederii în propriile forţe, respingere din partea familiei sau a prietenilor etc. În asemenea situaţii, este esenţial în primul rând să fim cu totul prezenţi şi să acordăm persoanei iubite toată atenţia noastră. Chiar dacă pierdem un meci sau un episod din serialul preferat, chiar dacă nu facem altceva decât să ascultăm, fără să judecăm, fără să criticăm, fără să luăm partea altcuiva. Acestea sunt momentele în care legământul de a fi împreună „la bine şi la rău” trebuie să funcţioneze, iar eventualele discuţii despre pagube, reparaţii, scuze să fie amânate. Sunt situaţiile în care cuplul se întăreşte sau se destramă, aşa că trebuiesc tratate cu deosebită atenţie.

7. Exprimaţi-vă gândurile şi emoţiile

Creaţi în cadrul cuplului obişnuinţa ca fiecare dintre voi să-şi poate exprima liber gândurile şi emoţiile, fără a fi întrerupt, ci doar ascultat cu multă atenţie. Pentru început, puteţi să vă fixaţi o limită de timp (5-15 minute) în care fiecare dintre voi să vorbească, iar celălalt să asculte. Dacă faceţi acest lucru nu în faţa televizorului sau în maşină, când sunteţi prinşi în trafic, ci pe balcon sau în grădină, fiecare având câte o ceaşcă de ceai sau cafea, ori o îngheţată sau bere, veţi descoperi că vă este mult mai uşor atât să vă exprimaţi, cât şi să ascultaţi. Vorbiţi despre nevoile, despre dorinţele, despre aşteptările voastre. Nu presupuneţi că celălalt va înţelege dincolo de cuvinte - s-ar putea să „citească” cu totul altceva decât ceea ce gândiţi. Iar după câteva zile de cronometrare, veţi descoperi că nu mai aveţi nevoie de ceas, întrucât fiecare dintre voi va fi sigur că îi vine rândul să se exprime.

Cum să procedez ca să reuşesc?

Vă propunem să alegeţi (singur/ă sau în cuplu) una dintre aceste strategii şi să o aplicaţi de-a lungul acestei săptămâni. Apoi, verificaţi modul în care rezultatele pe care le-aţi obţinut confirmă deviza Competent Consulting: „Succesul dumneavoastră este profesia noastră!” În felul acesta, vă va fi uşor să luaţi decizia de a afla şi alte tehnici şi strategii de întărire a vieţii de cuplu, prin participarea pe 17 octombrie 2007 la EQ Day for Life - ziua în care dai viaţă inteligenţei emoţionale. eqday.ro

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

ANUNT LICITAȚIE ÎNCHIRIERE PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ONEȘTI reorganizează licitație publică deschisă cu oferta în plic închis. 1) Informații privind locatorul: MUNICIPIUL ONEȘTI, reprezentat legal prin PRIMAR –Ing. Nicole Gnatiuc, cu sediul în B-dul Oituz, nr. 17, municipiul Onești, județul Bacău, Cod poștal 601032, Telefon: 0234/324.243, Fax: 0234/313.911, e-Mail: primarie@onesti.ro, www.onesti.ro având cont de virament nr. RO29TREZ06221A300530XXXX, deschis la Trezoreria Onești; 2) Informații privind obiectul închirierii: Informații privind obiectul închirierii conform HCL nr. 200/14.11.2019, anexa nr. 1: Nr. Crt.; Adresă amplasament; Suprafaţă mp; Preţ lei/mp/lună; Durata; Destinaţia. 1. B-dul Oituz nr. 12, 4,00 mp, 10,00 lei, 10, Amplasare totem; 2. Calea Bacăului (parte dreaptă a DN Oneşti -Bacău), 4,90 mp, 2,50 lei, 10, Amplasare panou publicitar; 3. Calea Bacăului (partea stângă a DN Oneşti -Bacău), 4,90 mp, 2,50 lei, 10, Amplasare panou publicitar; 3) Informații suplimentare si Documentația de atribuire pot fi obținute: -în format tipărit la Serviciul Patrimoniu și Pază din cadrul Primăriei Municipiului Onești, etaj VII, cam. 703, în urma achitării contravalorii de 20 lei/exemplar (în numerar la casierie sau în contul RO33TREZ0612118025XXXXX –CUI 4353250 beneficiar Municipiul Oneşti) -data limită pentru solicitarea clarificărilor: 17.02.2020, ora 16.00; 4) Informații privind ofertele: -Data limită de depunere a ofertelor: 25 februarie 2020, ora 12.00. -Ofertele se vor depune într-un număr de 1 (unu) exemplare la adresa: B-dul Oituz nr.17, municipiul Onești, județul Bacău, Cod poștal 601032; -Data licitaţiei: 26 februarie 2020, ora 12.00; 5) Locul desfăşurării şedinţei de licitaţie: la parterul Primăriei Municipiului Oneşti, la sala mică de şedinţe; 6) Denumirea, adresa, numărul de telefon, telefax și/sau adresa de e-mail a instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Bacău; Adresa: Bacău, Str. Ştefan cel Mare nr. 4 cod 600356, tel: 0234514419, fax 023452521; email: tr-bacau-reg2@just.ro; 7) Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04.02.2020..
S.C. Remat S.A., cu sediul în mun. Iaşi, str. Aurel Vlaicu, nr. 88, jud. Iaşi, O.R.C. J22/286/1991, C.U.I. RO1977144, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., potrivit Hotărârii nr. 1230/12.07.2016, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secția a II-a Civilă-Faliment, în dosarul nr. 9134/99/2014, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în data de 14.02.2020, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, a următoarelor active: Nr. activ Descrierea comercială a activelor - Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.) - Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.). Activ 7 Teren intravilan construit în mun. Dej, str. Bistriţei, nr. 44, pe sensul către Cuzdrioara, jud. Cluj (zona industrială, la ieşire spre Bistriţa Năsăud, înainte de S.C. Someşul S.A.), St teren-7.149 m.p., curţi-construcţii, St construită-1.659,16 m.p., regim de înălţime: P+1parţial, împrejmuit, betonat (100%), învecinat cu S.C. Somtrans S.A., S.C. Samus Mex S.A., S.C. Com-Beton S.A., deschidere la stradă aprox. 53 m.l.; Identif. imobil: nr. cds. 837/2/1 în C.F. nr. 18837/N a localităţii Dej (nr. cds. nou 53437 al C.F. 53437/mun. Dej); - 2.732.400,00 lei; - 683.100,00 lei. Activ 16 PROPRIETATE IMOBILIARĂ, compusă din teren în suprafață totală de 3.914 m.p. și construcții în suprafață totală de 1.117 m.p., situată în oraş Mărăşeşti, str. Doinei, nr. 2, jud. Vrancea, la 6km de nodul rutier Tișița. Este alcătuită din: - Imobil situat în oraşul Mărăşeşti, str. Doinei, nr. 2, T25, P1735, jud. Vrancea, Imobilul a fost dobândit prin Contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 1111/22.03.2001 de B.N.P. Tanase Rodica. - Împrejmuire depozit Mărăşeşti (degradat, nr. inv. 2088), platformă betonată 1.040 m.p. (degradat, nr. inv. 2092); Proprietatea are deschidere frontală la str. Doinei și este pretabilă pentru activități industriale având în vedere și caracterul zonei în care este amplasat imobilul. - 437.600,00 lei; - 80.000,00 lei. Activ 46 Construcție metalică demontată în mun. Iași, Șos. Iași – Tomești, nr. 6, jud. Iași. - 46.000,00 lei; - 7.000,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 13.02.2020, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00 – 16.00, până pe data de 13.02.2020, ora 13.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la e-mail vanzari@insolventa.ro, fax: 0232/212231, tel. 0232/243864, 0755132473..
Refluxul acid și anxietatea: Ce trebuie știut
19/02/2020 16:00

Refluxul acid si anxietatea pot avea o legătură stransă. Unele cercetări sugerează că anxietatea ar putea agrava simptomele refluxului gastroesofagian. Anxietatea si stresul pot fi, de asemenea, factor ...

Produsele de curățare a gospodăriei, PERICOL. Ce boli riscăm
19/02/2020 15:44

Expunerea timpurie a bebelusilor la produsele de curătare a gospodăriei este asociată cu dezvoltarea astmului si a problemelor respiratorii la varsta de 3 ani, potrivit unor noi cercetări. "Majoritate ...

Dieta irlandeză cu bere, cât este de sănătoasă?
19/02/2020 15:15

Unii oameni ar putea crede că nu este nimic mai bun decat o dietă cu bere. Iată dieta inventată de irlandezi acum 300 de ani. Dieta cu bere a fost creată la Dublin, Irlanda, in 1759. De-a lungul deceniilo ...

12 factori de risc pentru cancerul de prostată
19/02/2020 14:53

Chiar dacă nu intampinati simptome, este important să intelegeti factorii de risc pentru cancerul de prostată. Prezenta unuia sau mai multor factori de risc cunoscuti pentru cancerul de prostată nu inseamn ...

Opt alimente care te scapă de migrenă
19/02/2020 14:40

Dacă suferi de migrenă poti lua pastile sau poti face exercitii pentru a incerca să vindeci durerea, dar aceste remedii sunt temporare, ceea ce inseamnă că durerea de cap vă poate reveni intotdeauna. Iat ...

Dieta fertității. Ce să mănânci ca să rămâi însărcinată
19/02/2020 11:26

Dieta fertilitătii se concentrează pe alimente specifice si este menită să crească sansele de a concepe un copil. Cand incerci să rămai insărcinată, vrei să faci tot ce iti stă in putere pentru a ...

Cum se congelează carnea corect. Cea mai mare greșeală pe care o faci
18/02/2020 15:37

Esti sigur că stii să congelezi corect carnea? Există o greseală pe care o faci, de fiecare dată. Iată cum trebuie să procedezi. Cea mai bună metodă să congelezi carnea este să o tai in bucăti mai ...

Alcool, efectele pe care nu știai că le are asupra corpului
18/02/2020 15:29

Pe langă mai mult acid stomacal si probleme cu ficatul, alcoolul are efecte asupra sănătătii oaselor si modifică temperatura corporală. Alcool, efectele. La treizeci de secunde după prima inghititură, ...

Cum desfaci un lănțișor înnodat. Cea mai simplă metodă
18/02/2020 13:02

Nu de putine ori te-ai confruntat si tu cu această problemă. Nodurile apărute pe lăntisor iti dau bătăi de cap? Există o metodă extrem de simplă prin care le poti deznoda. Iată ce trebuie să faci. P ...

Cum cureți ușor petele de vopsea de păr de pe piele sau haine
18/02/2020 11:58

Te vopsesti acasă si mereu inampini această problemă? Ei bine, dacă te-ai ales cu pete de vopsea pe piele sau pe haine, trebuie să stii că există cateva modlaităti prin care poti scăpa de ele. Pentru ...