sun-3130638_960_720

Dimensiune font:

Lumina naturala

| 24-08-2019 19:51

foto:pixabay.com

Soarele reprezinta bogata sursa de lumina naturala pentru iluminarea formelor si spatiilor in arhitectura.

Soarele reprezinta bogata sursa de lumina naturala pentru iluminarea formelor si spatiilor in arhitectura. Penetrand un spatiu prin ferestre sau luminatoare, energia luminoasa a soarelui se napusteste asupra suprafetelor din incapere, le insufleteste culorile si le releva texturile. Prin tiparele schimbatoare ale luminii, si umbrelor pe care le creaza, soarele anima spatiul incaperii, si articuleaza formele din cadrul acesteia. Energia luminoasa poate sa clarifice forma unui spatiu, sau, dimpotriva, sa o distorsioneze, in functie de intensitatea si dispersarea acesteia in cadrul incaperii. Culoarea si stralucirea luminii solare pot crea o atmosfera festiva, in timp ce o lumina naturala difuza poate crea stari de melancolie.

S-a sugerat ideea ca efectele de iluminare pot sa constituie un limbaj aparte. De exemplu, daca se doreste ca un obiect sa primeasca atentie maxima, acel obiect se lumineaza intens, deoarece in momentul in care o persoana paseste intr-o incapere observa prima data obiectul cel mai luminos din spatiul respectiv. Aceasta se numeste atractie fototropica. In cazul obiectului intens luminat mesajul transmis este pur si simplu: „Priveste aici!” Insa, pe de alta parte, daca o sursa de lumina este prea puternica, astfel incat dauneaza ochiului, mesajul transmis este „Priveste in alta parte!” Astfel de consideratii sunt foarte importante in functie de necesitatea iluminarii.
Avand in vedere ca intensitatea si directia luminii solare pot fi anticipate cu usurinta, impactul vizual al acestora asupra suprafetelor, formelor si spatiului unei incaperi, se poate prevede in functie de marimea, locatia si orientarea ferestrelor si luminatoarelor din cadrul incaperii. Se impune astfel o analiza extrem de riguroasa si detaliata inca din stadiul de conceptie a cladirii.

Exista o serie de motive pentru care, in ultima vreme s-a constatat o renastere a interesului pentru folosirea luminii naturale, printre care se numara costul ridicat al combustibililor si constientizarea faptului ca sursele electicitatii au o viata finita. Insa, cel mai important factor il reprezinta aspectele mai putin tangibile ale luminii, care se refera la spiritul uman, si la calitatea traiului.
Prezenta ferestrelor pentru a permite patrunderea luminii naturale intr-o incapere si pentru a permite ocupantilor sa priveasca in exterior, reprezinta un factor major in satisfacerea necesitatilor celor care folosesc acel spatiu. Totusi, uneori este necesara excluderea luminii naturale in scopuri functionale sau spatiul este situat intr-o zona a cladirii in care lumina naturala nu poate fi asigurata. Forma, marimea si pozitia ferestrelor sunt factori foarte importanti deoarece au efecte majore nu doar asupra iluminarii spatiului interior ci si asupra relatiei cu lumea exterioara, asupra infatisarii exterioare a constructiei si, nu in ultimul rand, asupra eficientei energetice a acesteia. Cu toate ca oamenii prefera incaperi luminate natural, trebuie sa se asigure luminarea artificiala, deoarece lumina naturala nu e disponibila intotdeauna sau poate fi inadecvata.

Sisteme de iluminare naturala

Conceptual, iluminarea naturala poate fi distribuita in spatiul interior prin deschideri laterale, de sus sau prin combinatia celor doua tipuri. Tipul de cladire, inaltimea acesteia, conditiile climatice, prezenta unor cladiri adiacente reprezinta probleme care necesita diferite strategii de iluminare.

- Iluminarea laterala singulara asigura dintr-o singura directie o calitate ridicata directionata a luminii.
- Iluminarea bilaterala apare in momentul in care lumina patrunde intr-un spatiu interior din doua directii, imbunatatind uniformitatea distributiei luminii, fiind dependenta de latimea si inaltimea spatiului si de locatia ferestrelor.
- Iluminarea multilaterala patrunde din mai multe directii si are calitatea de a reduce contrastul si stralucirea, imbunatatind uniformitatea luminii pe suprafetele orizontale si verticale.
- Luminatoarele plasate orizontal in acoperisurile plate sau in ape, asigura un nivel uniform de iluminare in cadrul unui spatiu, atunci cand acestea sunt spatiate la un raport de 1.5 cu inaltimea tavanului. Luminatoarele, in general, sunt eficiente pentru iluminarea unor obiecte orizontale si functioneaza foarte bine in cazul cladirilor cu un singur nivel.
- Curtile interioare reprezinta spatii in aer liber si sunt partial sau in totalitate imprejmuite de constructie. In cazul curtilor partial imprejmuite, orientarea spre nord ar trebui sa fie deshisa pentru a reduce stralucirea si nevoia de control al luminii.
- Sisteme de redirectionare a luminii: Deoarece unele spatii nu pot fi iluminate de sistemele de vitrare conventionale s-au dezvoltat o serie de sisteme de redirectionare a luminii. Sistemul tubular de ghidare a luminii (tuburi de lumina) are scopul de a capta, transporta si distribui lumina in spatii fara deschideri catre exterior (subsoluri, holuri, birouri inchise, toalete etc.) sau in zone cu aport redus de lumina naturala (camere adanci). Eforturile de cercetare sunt orientate spre perfectionarea dispozitivului de transport a luminii, pentru marirea eficacitatii luminoase si reducerea considerabila a pretului de cost.
kudika.ro

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.

 

Un copil din Statele Unite s-a nascut in ziua de 11 septembrie, la ora 9.11 si a cantarit 9,11 livre
15/09/2019 18:26

 Christina Brown a venit pe lume la Spitalul Metodist LeBonheur din Germantown, Tennessee. "Ea este noua viata intre dezastru si distrugere", a spus mama ei, Cametrione Moore-Brown. Comemorari ...

Află care sunt probleme de sănătate pe care le ascunde oboseala cronică
15/09/2019 16:52

 Printre posibilele afectiuni pe care le poate ascunde oboseala cronică pe termen lung se numără hipotiroidismul, anemia, insuficienta cardiacă, diabetul zaharat, dar si tulburările de somn. Hipotiro ...

Vârsta la care bei prima dată alcool poate determina riscul de cancer
15/09/2019 15:20

 În timp ce legătura dintre alcool si cancer nu este clar stabilită de studii, o nouă teorie spune că băutura poate influenta estrogenul circulant si receptorii de estrogen din tesutul sanului. ...

The New York Times: Incendiul de la Catedrala Notre-Dame a generat particule TOXICE / Ce spun experţii
15/09/2019 13:21

 Particulele de plumb provin de la acoperişul catedralei şi, conform testelor, s-au răspandit in numeroase zone din Paris, intrand probabil chiar şi in sistemele de ventilaţie. Conform NYT, autorită ...

6 alimente care îţi omoară inteligenţa pe care vrei să le eviţi
15/09/2019 12:50

 1. Dulciurile Zaharul si dulciurile nu sunt doar inamicii taliei, ci si ai functionarii creierului. Consumul de zahar pe termen lung poate crea probleme neurologice si, totodata, interfereaza cu memoria. ...

Dieta cu lămâie şi muşeţel. Regimul de slăbit rapid care te pregăteşte pentru vară
15/09/2019 10:49

Daca doresti o dieta permisiva, flexibila si sa reduci nivelul stresului din viata ta, atunci dieta cu lamaie si musetel este ideala pentru tine! Dieta cu lamaie si musetel presupune sa bei pana la patru can ...

Ce să bei înainte de culcare ca să arzi calorii... întreaga noapte
14/09/2019 20:30

 Un studiu efectuat de Universitatea de Stat din Washington in iulie 2015 a arătat că vinul te poate ajuta să slăbesti, conform news.wsu.edu. Cum este posibil acest lucru? Ei bine, un compus care se af ...

Condimentul care te scapă de insomnie
14/09/2019 19:42

  Persoanele care sufera de insomnie stiu cat de teribila poate fi aceasta afectiune. Ea afecteaza nu numai persoana suferinda, ci pe toti oamenii din jurul sau. Nucsoara este unul dintre cele mai efici ...

Tipuri de miscare si cu ce te ajuta fiecare
14/09/2019 18:56

Asa ca, daca tot vrei sa faci sport, alege tipul de miscare cu cele mai multe efecte pozitive pentru tine. Studiile recente au aratat ca, pentru a ne proteja de efectele imbatranirii, cele mai bune tipuri de m ...

Cât de des este nevoie să ne spălăm părul? Trucuri pe care nu le ştiai
14/09/2019 18:14

Părul, atunci cand există, este minunat să fie ingrijit, curat, pieptănat. Majoritatea oamenilor au tendinţa de a spăla părul extrem de des, tocmai din dorinţa de a-l face să arate bine. Însă, e ...