sun-3130638_960_720

Dimensiune font:

Lumina naturala

| 24-08-2019 19:51

foto:pixabay.com

Soarele reprezinta bogata sursa de lumina naturala pentru iluminarea formelor si spatiilor in arhitectura.

Soarele reprezinta bogata sursa de lumina naturala pentru iluminarea formelor si spatiilor in arhitectura. Penetrand un spatiu prin ferestre sau luminatoare, energia luminoasa a soarelui se napusteste asupra suprafetelor din incapere, le insufleteste culorile si le releva texturile. Prin tiparele schimbatoare ale luminii, si umbrelor pe care le creaza, soarele anima spatiul incaperii, si articuleaza formele din cadrul acesteia. Energia luminoasa poate sa clarifice forma unui spatiu, sau, dimpotriva, sa o distorsioneze, in functie de intensitatea si dispersarea acesteia in cadrul incaperii. Culoarea si stralucirea luminii solare pot crea o atmosfera festiva, in timp ce o lumina naturala difuza poate crea stari de melancolie.

S-a sugerat ideea ca efectele de iluminare pot sa constituie un limbaj aparte. De exemplu, daca se doreste ca un obiect sa primeasca atentie maxima, acel obiect se lumineaza intens, deoarece in momentul in care o persoana paseste intr-o incapere observa prima data obiectul cel mai luminos din spatiul respectiv. Aceasta se numeste atractie fototropica. In cazul obiectului intens luminat mesajul transmis este pur si simplu: „Priveste aici!” Insa, pe de alta parte, daca o sursa de lumina este prea puternica, astfel incat dauneaza ochiului, mesajul transmis este „Priveste in alta parte!” Astfel de consideratii sunt foarte importante in functie de necesitatea iluminarii.
Avand in vedere ca intensitatea si directia luminii solare pot fi anticipate cu usurinta, impactul vizual al acestora asupra suprafetelor, formelor si spatiului unei incaperi, se poate prevede in functie de marimea, locatia si orientarea ferestrelor si luminatoarelor din cadrul incaperii. Se impune astfel o analiza extrem de riguroasa si detaliata inca din stadiul de conceptie a cladirii.

Exista o serie de motive pentru care, in ultima vreme s-a constatat o renastere a interesului pentru folosirea luminii naturale, printre care se numara costul ridicat al combustibililor si constientizarea faptului ca sursele electicitatii au o viata finita. Insa, cel mai important factor il reprezinta aspectele mai putin tangibile ale luminii, care se refera la spiritul uman, si la calitatea traiului.
Prezenta ferestrelor pentru a permite patrunderea luminii naturale intr-o incapere si pentru a permite ocupantilor sa priveasca in exterior, reprezinta un factor major in satisfacerea necesitatilor celor care folosesc acel spatiu. Totusi, uneori este necesara excluderea luminii naturale in scopuri functionale sau spatiul este situat intr-o zona a cladirii in care lumina naturala nu poate fi asigurata. Forma, marimea si pozitia ferestrelor sunt factori foarte importanti deoarece au efecte majore nu doar asupra iluminarii spatiului interior ci si asupra relatiei cu lumea exterioara, asupra infatisarii exterioare a constructiei si, nu in ultimul rand, asupra eficientei energetice a acesteia. Cu toate ca oamenii prefera incaperi luminate natural, trebuie sa se asigure luminarea artificiala, deoarece lumina naturala nu e disponibila intotdeauna sau poate fi inadecvata.

Sisteme de iluminare naturala

Conceptual, iluminarea naturala poate fi distribuita in spatiul interior prin deschideri laterale, de sus sau prin combinatia celor doua tipuri. Tipul de cladire, inaltimea acesteia, conditiile climatice, prezenta unor cladiri adiacente reprezinta probleme care necesita diferite strategii de iluminare.

- Iluminarea laterala singulara asigura dintr-o singura directie o calitate ridicata directionata a luminii.
- Iluminarea bilaterala apare in momentul in care lumina patrunde intr-un spatiu interior din doua directii, imbunatatind uniformitatea distributiei luminii, fiind dependenta de latimea si inaltimea spatiului si de locatia ferestrelor.
- Iluminarea multilaterala patrunde din mai multe directii si are calitatea de a reduce contrastul si stralucirea, imbunatatind uniformitatea luminii pe suprafetele orizontale si verticale.
- Luminatoarele plasate orizontal in acoperisurile plate sau in ape, asigura un nivel uniform de iluminare in cadrul unui spatiu, atunci cand acestea sunt spatiate la un raport de 1.5 cu inaltimea tavanului. Luminatoarele, in general, sunt eficiente pentru iluminarea unor obiecte orizontale si functioneaza foarte bine in cazul cladirilor cu un singur nivel.
- Curtile interioare reprezinta spatii in aer liber si sunt partial sau in totalitate imprejmuite de constructie. In cazul curtilor partial imprejmuite, orientarea spre nord ar trebui sa fie deshisa pentru a reduce stralucirea si nevoia de control al luminii.
- Sisteme de redirectionare a luminii: Deoarece unele spatii nu pot fi iluminate de sistemele de vitrare conventionale s-au dezvoltat o serie de sisteme de redirectionare a luminii. Sistemul tubular de ghidare a luminii (tuburi de lumina) are scopul de a capta, transporta si distribui lumina in spatii fara deschideri catre exterior (subsoluri, holuri, birouri inchise, toalete etc.) sau in zone cu aport redus de lumina naturala (camere adanci). Eforturile de cercetare sunt orientate spre perfectionarea dispozitivului de transport a luminii, pentru marirea eficacitatii luminoase si reducerea considerabila a pretului de cost.
kudika.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
Alege o crema de tatuaj din gama de cosmetice CBD! Iata de ce!
04/08/2020 09:20

  De fiecare data cand iti faci un nou tatuaj, probabil astepti cu nerabdare momentul in care il poti arata intregii lumi. Cu toate acestea, trebuie sa stii ca rezultatul final nu depinde numai de pricepe ...

Nu esti compatibila in pat cu partenerul tau? Iata ce trebuie sa faci
11/07/2020 14:00

Intr-o lume perfecta, barbatul pe care il iubesti este si cel cu care esti perfect compatibila sexual. In pat va sincronizati perfect, chimia dintre voi naste artificii si nici ca puteati avea parte de sex ma ...

Sugestii de nume pentru caine - mascul
03/07/2020 12:56

Sugestii de nume pentru caine - mascul   Grivei, Azorel, Rex, Bruno sau Bubico, sunt unele dintre cele mai cunoscute nume pentru cateii de sex masculin. In ultimul timp, proprietarii de patrupede au in ...

Caz ŞOCANT: Ce au descoperit poliţiştii în sicriul în care fusese îngropată o tânără
01/06/2020 10:06

 Chin Chean, in varstă de 47 de ani, a inceput să dezgroape moarta vineri, in jurul orei 22:00. Cu o zi inainte, bărbatul asistase la inmormantarea fetei. Necrofilul a reuşit să dea de sicriu, insă ...

Obisnuia sa bea zece cutii de Coca-Cola pe zi. Cum arata britanica care ajunsese la 88 de kilograme
11/05/2020 10:31

 Femeia a ajuns la o greutate de 88 de kilograme si un consum de 300 de cutii de Coca-Cola pe luna, potrivit Daily Mail. Tellam a reusit sa slabeasca mai mult de o treime din greutatea sa cu ajutorul CD-u ...

10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre sperma partenerului tau!
09/05/2020 00:05

  Cand vine vorba de sperma, femeile pot avea reactii diferite: fie considera ca este ceva absolut normal si care poate fi discutat ca orice alt subiect, fie sunt retinute in a-si spune parerea sau pur ...

Seminţele de dovleac au un efect surprinzător asupra bărbaţilor
09/04/2020 15:34

Dovleacul este vedeta sezonului, insă dincolo de pulpa de dovleac, delicioasă ca umplutură pentru plăcintă, seminţele de dovleac se dovedesc a fi extrem de benefice, mai ales pentru bărbaţii care işi d ...

Dieta cu lămâie face minuni. Slăbeşti în cinci zile
09/04/2020 13:32

Dieta cu lămaie te ajută să capi rapid pe kilogramele in plus. Urmează meniul de mai jos timp de cinci zile. Iată meniul pe care trebuie să-l urmezi Ziua 1 Începeţi dieta cu o băutură pe bază ...

Alcoolul sanitar, cum îl folosești. Situațiile în care te salvează
09/04/2020 11:26

Alcoolul sanitar te poate salva in multe situatii. Dacă pană acum l-ai folosit pentru dezinfectare, trebuie să stii că te poate ajuta mult mai mult de atat. Pulverizează o solutie din apă rece si alcool ...

Cum faci pâine fără drojdie. Cea mai simplă rețetă pentru acasă
30/03/2020 09:10

Cum faci paine fără drojdie. Cea mai simplă retetă pentru acasă. Zilele acestea, drojdia a inceput să lipsească de pe rafturile magazinelor. Oamenii si-au făcut provizii pentru o posibilă izolare din c ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!