O noua boala distruge recifele de corali

O-noua-boala-distruge-recifele-de-corali

Dimensiune font:

| 27-09-2019 12:27

In largul coastelor insulei St. Thomas (din Arhipelagul Insulelor Virgine, apartinand SUA), un grup de biologi marini rup bucati din recifele de corali intr-o incercare disperata de a salva ce se mai poate salva.

Foto: Arhiva Pixabay
 
 
 

 

Cercetatorii se lupta cu o boala letala care ucide foarte rapid coralii, relateaza joi Reuters. Aceasta boala este noua si distruge formatiunile de corali din Marea Caraibilor cu o viteza fara precedent.

Incalcand regula de aur de a nu atinge niciodata coralii, cercetatorii indeparteaza specimenele bolnave in speranta ca vor putea impiedica transmiterea bolii si ca vor salva coralii inca sanatosi.

Intre timp, cercetatori si scafandri din Florida, zona unde aceasta boala a fost descoperita pentru prima oara in 2014, culeg mostre de corali si le trimit spre analiza la centre din Kansas si Oklahoma, intr-un efort concertat de a salva cele peste 20 de specii de corali susceptibile la boala denumita SCTLD (Stony Coral Tissue Loss Disease).

Asa cum ii spune numele, aceasta boala se manifesta la corali prin pierderi rapide de tesut si apare sub forma unor mici pete albe pe corpul coralilor, care apoi se extind rapid, lasand coralii complet albi si lipsiti de viata.

Aproximativ jumatate dintre speciile de corali care formeaza recifele din zona Floridei si o treime dintre speciile din Marea Caraibilor sunt vulnerabile in fata acestei boli. In total, peste 40% dintre masa de corali din Upper Keys (Florida) s-a pierdut intre anii 2013 si 2018, conform Florida Fish and Wildlife Commission.

Aceasta boala a fost identificata si la coralii din alte sapte locatii caraibiene. Spre deosebire de mai cunoscutul fenomen de albire al coralilor, coralii care contracteaza aceasta boala nu isi mai revin. Diferitele specii de corali ii cad victima mai rapid sau mai incet, rata de mortalitate fiind cuprinsa intre 66% si 100%.

"Nu am mai vazut vreodata ceva care sa afecteze atat de multe specii, atat de rapid si atat de puternic", a declarat Marilyn Brandt de la University of the Virgin Islands, unul dintre cercetatorii implicati in efortul de a salva coralii din reciful din apropiere de St. Thomas.

"Toate bolile pe care le-am studiat pana acum pot fi considerate simple raceli. Apar in fiecare an, in functie de sezon si cateodata sunt epidemii mai mari sau mai mici. Prin comparatie, aceasta noua boala este ca Ebola. Ucide si nu stim cum sa o oprim", a comentat ea.

Echipa lui Marilyn Brandt a observat corali afectati de aceasta noua boala in luna ianuarie, de-a lungul coastei vestice a insulei St. Thomas si s-a lansat intr-un efort frenetic pentru a-i stopa raspandirea, indepartand coralii bolnavi din recif cu dalta si ciocanul.

"Practic, coralii se lichefiaza din interior spre exterior", a adaugat ea.

Aceasta boala a fost observata in premiera langa Miami, Florida si s-a raspandit in prezent in aproape toate recifele din apropierea acestui stat american. Coralii din aceasta regiune erau deja slabiti dupa operatiunile de dragaj din portul Miami, desfasurate pentru largirea canalelor navigabile si trecusera si printr-un proces de albire, asa ca, sustin cercetatorii, nu este de mirare ca s-au imbolnavit si de aceasta noua maladie. La fel ca si in cazul organismului uman, un sistem imunitar slabit ii poate face pe corali mai susceptibili la noi boli.

"De obicei doar studiem astfel de evenimente. Le monitorizam. Incercam sa aflam ce trebuie facut. Ne uitam cum se desfasoara si speram ca Mama natura va restabili pana la urma echilibrul si totul va fi bine", a declarat si Maurizio Martinelli, biolog marin la Florida Sea Grant, in cadrul Universitatii din Florida.

Amploarea noului fenomen de imbolnavire i-a convins insa pe cercetatori ca este nevoie de o abordare invaziva si urgenta. Corali foarte mari, cu varste seculare, mureau in cateva saptamani. "Nu putem sa stam si sa ne uitam cum mor toti acesti corali in fata noastra", a adaugat Martinelli.

Coloniile de corali, care acopera aproximativ 1% din suprafata terestra, se dezvolta pe fundul marin si devin ecosisteme pentru numeroase specii de vietuitoare subacvatice. Pe langa faptul ca sustin viata a mii de specii de plante acvatice, pesti si nevertebrate marine, recifele de corali sunt si o importanta atractie turistica.

Recifele reprezinta si o bariera naturala impotriva inundatiilor aduse de furtuni, preintampinand, conform calculelor, producerea unor pagube anuale de peste 1,8 miliarde de dolari in zonele de coasta ale SUA si protejand vietile si proprietatile a peste 18.000 de americani, conform unui raport U.S. Geological Survey.

Aceasta boala este probabil cea mai mortala pentru corali de la asa-numita maladie "banda-alba" care a aparut in anii '70 si a dus in pragul disparitiei doua specii de corali. Noua boala este similara, insa afecteaza nu mai putin de 22 de specii de corali, iar daca nu va fi oprita, rezultatele ar putea fi catastrofale pentru aceste parti ale ecosistemului marin. ziare.com 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei