Plasticul si gunoaiele noastre au ajuns si-n cuiburile berzelor. Un pui era sa moara sufocat cu o panglica

Plasticul-si-gunoaiele-noastre-au-ajuns-si-n-cuiburile-berzelor--Un-pui-era-sa-moara-sufocat-cu-o-pa

Dimensiune font:

| 16-07-2019 17:00

Pentru al treilea an consecutiv, numerosi romani au numarat berzele din tara cu ajutorul aplicatiei "Uite, Barza!". Pe langa faptul ca aplicatia se dovedeste a fi din ce in ce mai utila, cei de la Societatea Ornitologica Romana atrag atentia si asupra faptului ca in acest fel au descoperit ca deseurile noastre au ajuns deja si in cuiburile berzelor.
 

Foto: SOR - Sebastian Bugariu

 Conform Societatii Ornitologice Romane (SOR), deja au fost numarate peste 2.000 de cuiburi, dintre care trei se afla in Bucuresti.

Pe 8 iulie 2019, aplicatia se afla pe locul intai in topul celor mai populare aplicatii din categoria Calatorii si informatii locale, in Google Play. Pana acum, "Uite, Barza!" a fost downlodata de peste 10.000 de ori.

Cele mai multe intrari de cuiburi recenzate (345) sunt cele din judetul Harghita. Pe locul secund se afla judetul Constanta (249), urmat de Tulcea (237) si Suceava (217) . Intrarile de cuiburi reprezinta doar semnalarile utilizatorilor de aplicatie si pot fi dublate - statistica oficiala a cuiburilor de berze va fi gata abia dupa 31 iulie, cand se incheie numaratoarea oficiala, iar cuiburile sunt validate.

Numararea berzelor albe a inceput pe 25 iunie. In acea zi, o echipa de la Societatea Ornitologica Romana si Centrala Ornitologica Romana a inelat 62 de pui de barza in cuiburile de pe stalpii retelei de electricitate de joasa tensiune din judetul Tulcea.

Biologii Ioana Cobzaru, Sebastian Bugariu, Lucian Fasola-Matasaru, Gabriel Chisamera si Viorel Gavril, ajutati de tehnicienii Enel, au pus puilor de barza cate doua inele pe picior, unul metalic si unul din plastic color, inele cu ajutorul carora vor fi monitorizati pe viitor.

Biologii au fost nevoiti sa intervina si pentru a incerca salvarea unui pui.

"Unul dintre puii pe care i-am inelat avea probleme serioase si probabil lucrurile s-ar fi terminat tragic: inghitise partial (probabil odata cu hrana adusa de adulti) o bucata de panglica din cuib, care era si infasurata pe picior. Norocul lui a fost ca l-am gasit, el probabil nu se mai putea hrani si ar fi murit in cuib, fie sufocat, fie de inanitie. Am reusit sa inlaturam cea mai mare parte din acel rest de panglica si speram sa fie in regula. Gunoaiele care ajung in cuiburi pot prezenta pericole serioase pentru pui", a povestit biologul Sebastian Bugariu.

Berzele din sopron

Lucian Fasola Matasaru a inelat apoi patru pui de barza din Moldova, dintr-un cuib cel putin... inedit. La circa 30 de kilometri de Iasi, un cuib de barza a fost daramat de furtuna, acum patru ani. Cuibul si puii au cazut in iarba, iar batranul proprietar al curtii unde picase a luat resturile din cuib si le-a asezat pe sopronul lui.

Adultii care urmareau din apropiere au continuat sa ingrijeasca puii pana cand acestia au zburat, iar de atunci berzele sunt protejate in fiecare an de proprietarii sopronului.

"Stiu ca poate parea ciudat, dar rar am vazut atata dedicare si respect pentru aceste pasari. Initial am crezut ca doamna care ingrijea pasarile se bucura din plin de prezenta lor, dar am aflat imediat ca nu. Doamna este nevazatoare, dar chiar si asa a ales sa protejeze berzele. Acestea nu si-au mai refacut cuibul de pe stalp, ci an de an revin la acesti batrani pe sopron.

Dar ce este mai important, acesti batrani au inteles ca puii de pasari sunt cel mai bine ingrijiti de parintii lor, iar noi nu ar trebui sa preluam puii din natura daca acestia nu sunt raniti sau in imediat pericol", a spus biologul SOR Lucian Fasola-Matasaru.

Gunoaiele noastre, in cuiburile lor

A doua runda de inelari ornitologice din Dobrogea, in Tulcea, a fost realizata de Sebastian Bugariu si de Kiss Botond. Cei doi au ramas surprinsi de ceea ce au gasit in unele cuiburi.

Berzele albe sunt pasari care construiesc cuiburi mari, pe care le consolideaza de la an la an utilizand materialele pe care le gasesc usor si, din pacate, mizeria din asezarile umane se reflecta in cuiburile de barza. Pe langa crengi, pasarile folosesc des pentru consolidarea cuiburilor deseuri rezultate din activitatea umana.

"Resturile aruncate neglijent si depozitele de gunoi ilegale, atat de frecvente la noi din pacate, sunt o sursa de deseuri care ajung frecvent in cuib. Am gasit cuiburi cu sfori, plase si pungi de plastic, am gasit diverse articole de imbracaminte, saci de rafie si alte resturi menajere.

Este cunoscut faptul ca pasarile preiau deseurile din apropierea cuiburilor si le folosesc la consolidarea cuibului. Din pacate, tot mai mult plastic. Pe langa faptul ca reprezinta un indicator al poluarii in zonele unde sunt verificate cuiburile, multe din aceste deseuri sunt un real pericol pentru pui, pentru ca acestia le pot inghiti sau pot deveni captivi incurcandu-se in ele sau se pot rani", a spus Sebastian Bugariu. ziare.com

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei