Postul intermitent: dieta cu care trăiești bine și mai mult. Rezoluții de Anul Nou

mancaruri-de-post

Dimensiune font:

| 03-01-2020 15:16

Un neurolog a realizat o analiza a tuturor studiilor medicale relevante despre postul intermitent, iar concluzia sa este că ar fi o bună rezoluție de Anul Nou adoptarea acestei diete.

Pentru multe persoane, Anul Nou este un moment pentru a adopta noi obiceiuri, ca un angajament reînnoit pentru sănătatea personală. Abonamente la sală, diete miraculoase, un nou stil de viață...

Dar, dovezile științifice susțin afirmațiile făcute despre aceste diete? Într-un studiu de revizuire publicat în numărul din 26 decembrie al New England Journal of Medicine, neurologul Mark Mattson de la Johns Hopkins Medicine, doctor în științe medicale, concluzionează că postul intermitent merită „toți banii", cum se spune.

Dr Mattson, care a studiat impactul asupra sănătății al postului intermitent timp de 25 de ani și l-a adoptat chiar el în urmă cu aproximativ 20 de ani, scrie că „postul intermitent ar putea face parte dintr-un stil de viață sănătos". Profesor de neuroștiințe la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins, Mattson spune că noul său articol este destinat să clarifice știința și aplicațiile clinice ale postului intermitent, în moduri care pot ajuta medicii să ghideze pacienții care vor să-l încerce.

Tipurile de post intermitent
El spune că dietele de tip post intermitent se încadrează, în general, în două categorii: hrănirea zilnică cu într-un timp limitat, care restrânge practic orele de mâncare la până la 6-8 ore pe zi și așa-numitul post intermitent 5:2, în care oamenii se limitează la o masă de mărime moderată în două zile din fiecare săptămână.

O serie de studii efectuate pe animale și unele studii umane au arătat că alternarea între perioadele de post și mâncare susține sănătatea celulară, probabil prin declanșarea unei adaptări antice la perioadele de lipsă de alimente, numită comutație metabolică. Un astfel de comutator se produce atunci când celulele își consumă depozitele de combustibil pe bază de zahăr, accesibile rapid, și încep să transforme grăsimea în energie într-un proces metabolic mai lent.

Mattson spune că studiile au arătat că această activare îmbunătățește reglarea glicemiei, crește rezistența la stres și suprimă inflamațiile. Deoarece majoritatea americanilor mănâncă trei mese plus gustări în fiecare zi, nu declanșează comutatorul și nici n-au parte de beneficiile sugerate.

În articol, Mattson notează că patru studii, atât la animale, cât și la oameni, au descoperit că postul intermitent a scăzut și tensiunea arterială, nivelul lipidelor din sânge și ritmul cardiac în stare de repaus.

Dovezi sunt, de asemenea, și că postul intermitent poate modifica factorii de risc asociați obezității și diabetului, spune Mattson. Două studii efectuate la Spitalul Universitar din South Manchester, NHS Foundation Trust, pe 100 de femei supraponderale, au arătat că cele din dieta intermitentă 5: 2 au pierdut pe parcurs aceeași greutate ca și femeile care au restricționat caloriile, dar s-au descurcat mai bine în ceea ce privește sensibilitatea la insulină și reducerea grăsimii de pe abdomen decât cele din grupul de reducere a caloriilor.

Beneficii dovedite
Mai recent, spune dr Mattson, studiile preliminare sugerează că postul intermitent ar putea aduce și sănătatea creierului. Un studiu clinic multicentric coordonat de Universitatea din Toronto, în aprilie, a descoperit că 220 de adulți sănătoși, neobezi, care au menținut o dietă cu restricție de calorii timp de doi ani, au prezentat semne de îmbunătățire a memoriei la o baterie de teste cognitive. Deși este nevoie de mult mai multe cercetări pentru a dovedi orice efecte ale postului intermitent asupra învățării și a memoriei, Mattson spune că dacă se găsește această dovadă, postul - sau un echivalent farmaceutic care îl imită - poate oferi intervenții care pot opri neurodegenerarea și demența.

„Ne aflăm într-un punct de tranziție în care în curând am putea lua în considerare adăugarea de informații despre postul intermitent în curricula din școlile medicale, alături de sfaturi standard despre diete sănătoase și exerciții fizice", spune el.

Mattson recunoaște că cercetătorii „nu înțeleg pe deplin mecanismele specifice de comutație metabolică" și că „unele persoane sunt incapabile sau nu doresc să adere" la regimurile de post. Dar el susține că, cu îndrumare și cu oarecare răbdare, majoritatea oamenilor le-ar poate încorpora în viața lor.

Durează ceva timp pentru ca organismul să se adapteze postului intermitent și să depășească foamea și iritabilitatea care o însoțesc. „Pacienții trebuie informați că faptul că simt foame și iritabilitate este frecvent la început și, de obicei, asta trece după două săptămâni până la o lună, pe măsură ce corpul și creierul se obișnuiesc cu noul obicei", spune Mattson.

Pentru a gestiona acest obstacol, dr Mattson sugerează ca medicii să sfătuiască pacienții să crească treptat durata și frecvența perioadelor de post pe parcursul mai multor luni, în loc de a se avânta direct într-un astfel de regim. La fel ca în cazul tuturor schimbărilor din stilul de viață, spune el, este important ca medicii să cunoască informațiile, astfel încât să poată comunica beneficii potențiale, prejudicii și provocări, și să ofere sprijin". 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:48

%ANUNTSPECIAL%
Lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 200/89/2011, aflat pe rolul Tribunalului Vaslui şi C.E.C. Bank Sucursala Vaslui, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „GENIALUL” S.R.L. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Alexandru cel Bun, bl. 187, sc. C, et. 2, ap. 12, judeţul Vaslui, cât şi terenul proprietatea lui Cordunianu Tudorel, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, ADRESA, Componenţa/Observaţii, Valoare - lei- 1. Construcţia C2 – magazin, birou, spaţiu odihnă, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui, suprafaţă construită 130,96 m.p., iar terenul pe care este amplasată construcţia nu aparţine debitoarei, 24.720,00 2. Bunuri mobile, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui Vitrină frigorifică Mondial Elite, Rafturi PAL, Birou-masă PAL, Raft pâine lemn, Cântar electronic, Casă de marcat Datecs MP55A, 1.165,00. Preţul de pornire la licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârii Adunării creditorilor din data de 23.03.2021. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile debitoarei va avea loc la data de 18.06.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe săptămânale, respectiv la până la data de 16.07.2021. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 5% din preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile mobile şi 2.000 lei din valoarea activului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei pentru bunurile imobile şi 50,00 lei pentru bunurile mobile şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0335/566.035, 0727/850.575, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
1. Informații generale privind autoritatea contractantă, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax și/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Zemeș, str. Principală, nr. 200, Zemeș, judeţul Bacău, telefon 0234383037, fax 023438330, email adp@zemes.ro, persoană de contact Alupei Teofil. 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie închiriat: Spațiu nr. 1 (boxă), în suprafață de 16,03 m.p., ce face parte din imobilul Piață Zemeș, strada Principală nr.160, proprietate publică a Comunei Zemeș, pentru activități economice comerț sau servicii. Închirierea se face conform H.C.L. 82/17.05.2021, si O.U.G. nr. 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in Caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: de pe site-ul www.zemes.ro sau de la sediul U.A.T. Comuna Zemeș. 3.2. Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul instituției de la care se poate obține un exemplar din documentația de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, U.A.T. Comuna Zemeș, strada Principală nr. 200, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.3. Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 lei, se poate achita numerar la casieria UAT Comuna Zemeș. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 14/06/2021, ora 13.00. 4. Informații privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 23/06/2021, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Zemeș, strada Principală, nr. 200, județul Bacău. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: un exemplar. 5. Data și locul la care se va desfășura ședința publică de deschidere a ofertelor: 24/06/2020, ora 10.00, la sediul UAT Comuna Zemeș, str. Principală nr. 200, județul Bacău. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Bacău, Str. Ştefan cel Mare nr. 4, tel: 0234/514419, fax 0234/525211, email tr-bacau-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate, în vederea publicării: 26/05/2021
Nu esti compatibila in pat cu partenerul tau? Iata ce trebuie sa faci
11/06/2021 11:00

Intr-o lume perfecta, barbatul pe care il iubesti este si cel cu care esti perfect compatibila sexual. In pat va sincronizati perfect, chimia dintre voi naste artificii si nici ca puteati avea parte de sex ma ...

Netflix a lansat primul magazin online pentru produse derivate din popularele sale seriale
11/06/2021 09:26

Netflix a lansat, joi, primul magazin online pentru produse derivate din popularele sale seriale, anunţă AFP. Magazinul virtual a pus in vanzare, pentru inceput, tricouri şi cămăşi imprimate cu "Yasu ...

 Autocontrolul undelor cerebrale și al stărilor de conștiință
10/06/2021 15:00

  „Controlul mintii” se referă in general la monitorizarea activitătii creierului si, in particular la schimbarea sau consolidarea tiparelor de unde cerebrale dorite. Creierul este form ...

Manichiură făcută de un robot. Durează doar 10 minute și costă 8 dolari
09/06/2021 15:09

Un robot le face femeilor manichiura mai rapid si mai ieftin decat angajatele de la saloane. Dispozitivul este produs de compania americană Clockwork. Robotul are nevoie de doar 10 minute pentru a finaliza lu ...

O femeie din Africa a născut zece bebeluși
09/06/2021 14:15

O femeie din Africa de Sud a dat naştere luni seara la zece copii, cu doi mai mulţi decat preconizau iniţial medicii, intr-un spital din Pretoria. Gosiame Tharma Sithole are 37 de ani şi se afla in cea de- ...

O româncă a născut în parcarea unui spital din Olanda
08/06/2021 09:45

Cristina Budea, o romancă de 37 de ani din Leeuwarden a născut recent a doua fiică. Nasterea a decurs atat de repede incat nu a mai ajuns la spital. Fetita s-a născut in parcarea spitalului, iar Mihai, proa ...

Doliu la Hollywood. A murit un actor celebru
08/06/2021 08:15

Doliu la Hollywood, după moartea lui Clarence Williams III, in varstă de 81 de ani. El a devenit cunoscut de-a lungul carierei pentru rolurile din „The Mod Squad” şi „Purple Rain”. A ...

Frumusețea de zi cu zi. Beneficiile machiajului semipermanent
03/06/2021 16:45

Metodele cosmetice actuale ne permit să arătăm impecabil in fiecare secundă. Există produse de calitate, tehnici foarte bune, insă apare o altă problemă, cea a timpului alocat ingrijirii. Se intamplă ...

Grupul italian de lux Valentino renunță la a mai folosi blănurile naturale în colecţiile sale
03/06/2021 15:00

Grupul italian de lux Valentino a anunţat joi că nu va mai folosi blănuri naturale in colecţiile sale incepand de anul viitor şi că, din 2024, intenţionează să renunţe la linia sa vestimentară secund ...

Drumul către tine însuți
03/06/2021 14:30

 Se vorbeşte mult despre dezvoltarea personală, insă puţini ştiu că este un concept foarte vechi, rebranduit pe alte dimensiuni. Totul pleacă de la descoperirea puterii interioare, lucru care duce l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei