Postul Paștelui. Alimentele minune pe care trebuie să le integrezi neapărat!

31_4_20210330211332

Dimensiune font:

| 12-03-2022 17:45


Dr. Maria Nițescu, celebru specialist în nutriție, a explicat cum facem să ținem un post corect.

”Postul poate fi urmat doar de oamenii sănătoși! Nu este cură de slabire, nu este pentru gravide, copii și nici pentru oamenii bolnavi! Unii dintre dumneavoastră privesc această perioadă ca pe o detoxifiere sau cură de slăbire, în timp ce majoritatea, câștigă ponderal, satisfăcuți de gândul că dovedesc (cui?) că sunt credincioși și, în plus, mănâncă foarte sănătos (MULTE legume și fructe, cereale, etc.)!

Să reținem de la bun început că detoxifiere înseamnă să scăpăm de substanțe chimice toxice, ori legumele și fructele sunt pline de asfel de substanțe. Și alimentele vegetale și cele animale reprezintă surse de substanțe chimice toxice în aceeași măsură.

Faptul că nu mai mâncăm alimente de origine animală nu înseamnă că ne detoxifiem, înseamnă că în lipsa aportului de grăsimi de origine animală vom avea un LDL-C (colesterol rău) mai scăzut, ceea ce este foarte bine. În plus, cantitatea redusă de grăsimi înseamnă și un aport energetic mai redus, deci am putea slăbi.

Dacă dați o căutare pe Google pentru a afla ce ar fi bine să mâncăm în post, veți găsi zeci de articole, care mai de care mai convingătoare. Eu nu vreau să conving pe nimeni, vreau doar să vă propun să citiți și apoi, procedați conform convingerilor. Postul reprezintă o opțiune a celor credincioși, a celor care vor să se pregătească spiritual și nicidecum o obligație sau o modă! Și dacă totuși dorim să ținem post, ar fi bine ca mai întâi să ne informăm, așa încât să nu ne agravăm starea de sănătate sau să ne îmbolnăvim.

A mânca doar legume și fructe, fără leguminoase și cereale nu este o opțiune corectă, așa cum nici alimentația dezechilibrată dar cu adaos de suplimente, nu reprezintă o alegere bună
Postul, mai ales cel de 40 de zile, poate priva organismul de micronutrienți importanți: Ca, Fe, Zn, vit B1, colină, dar și de proteine (în cazul în care nu consumăm leguminoase și cereale, pentru că... îngrașă)! Mâncarea de post trebuie să fie echilibrată și adecvată caloric. Legume și cereale, leguminoase și salate, fructe, semințe și nuci.

Un mic dejun cu nuci și fructe sau o felie de paine integrală, avocado și legume; gustare cu fructe, prânz cu o ciorbă de fasole și o salată de sfeclă sau ardei copți, apoi o cină cu ciuperci și alte legume la cuptor sau tocăniță de ciuperci, o salată și o felie de pâine integrală, iată doar un exemplu de meniu de post.

Nu vă speriați de leguminoase!
Sunt foarte sănătoase, sunt recomandate inclusiv în diabet și dislipidemii. Atâta timp cât nu le asociem cu o jumătate de pâine, nu au de ce să ne îngrașe! În schimb, aduc o cantitate importantă de proteine de calitate și fibre alimentare și contribuie la o bună sănătate a microbiotei intestinale. Gătite sănătos, cu multe legume, fără ceapă prăjită, cu puțin ulei adăugat la finalul prelucrării termice și combinate cu salate, reprezintă o bună alegere pentru o masă de prânz. Sigur, nu este bine să le mâncăm seara, când, glucidele pe care le conțin, nefiind consumate, se pot transforma în grăsime. Le putem consuma, de asemenea, în salate, alături de alte vegetale, echilibrând astfel aportul de aminoacizi (proteine).

Pâinea și alte cereale integrale (orez, paste), reprezintă un „must„ (ceva foarte necesar) pentru cei care țin post! Alături de leguminoase și în combinație cu acestea, cerealele integrale reprezintă o bună sursă de proteine. Numai în această formulă „leguminoase-cereale integrale” persoanele care postesc vor avea un aport adecvat de aminoacizi esențiali, altfel, pentru nevoile zilnice de proteine, organismul recurge la proteinele musculare.

Sunt convinsă că nu vă doriți să pierdeți în greutate pe seama masei musculare. În plus, din cauza faptului că nu consumăm carne, principala sursă de vitamină B1, absența cerealelor integrale ne-ar priva de această vitamină foarte importantă în metabolismul glucidelor. Organismul uman nu depozitează vitamine hidrosolubile, în consecință, carența acestora se instalează rapid, în câteva zile.

Absența vitaminei B1 pe o perioadă de timp scurtă poate fi cauza stărilor de irascibilitate și oboseală, pentru ca pe termen lung să determine afectarea serioasă a sănătății. Consumați așadar leguminoase și cereale integrale în cantități moderate, legume și fructe, nuci, semințe și ulei de măsline, de asemenea în cantități adecvate activității fizice pe care o desfășurați.

Menținerea unei greutăți constante (bine ar fi să fie și optimă!) reprezintă dovada că sunteți în echilibru energetic. Renunțați la obiceiul de a consuma preparate de post din supermarket (pline de grasimi și E-uri), renunțați la prăjeli (cartoful este bun într-o ciorba/supă, sau în ghiveci, nicidecum ca o garnitură) și, bineînțeles, la toate dulciurile de post. Veți reuși cu această alimentație să ajungeți la Crăciun sănătoși și plini de energie”, a spus Dr. Maria Nițescu. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: * Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. * Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023, ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP10 GABANA FERM MĂICĂNEȘTI, cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0721253612, e-mail: frizonagra@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail frizonagra@gmail.com, pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
 Cum spălăm hainele corect în funcție de simbolurile de pe etichetă
03/12/2023 12:13

 Cum spălăm hainele corect in functie de simbolurile de pe etichetă  Cu totii ne dorim haine curate, care să isi păstreze cat mai mult timp strălucirea si culorile originale. Pentru asta, este ...

Tratamente naturale eficiente împotriva celulitei
28/11/2023 10:40

Tratamente naturale eficiente impotriva celulitei  Celulita reprezintă o afectiune comună a pielii si a tesutului adipos subcutanat, care afectează in primul rand femeile. Aceasta se caracterizează ...

 Momente și servicii ce au cucerit mirii și invitații în anul 2023. Creează și tu spectacol la nunta ta în 2024
27/11/2023 14:45

Momente si servicii ce au cucerit mirii si invitatii in anul 2023. Creează si tu spectacol la nunta ta in 2024              Anul 2023 a fost un an remarcabil pentru ind ...

Profesoară de biologie despre invazia plosnitelor: „Principala cauză o reprezintă dobândirea rezistenței la insecticide
19/11/2023 19:22

O profesoară de la Facultatea de Biologie a Universitătii din Bucuresti răspunde la nouă intrebări referitoare la plosnitele de pat, după ce aceste insecte supărătoare au reapărut in marile orase, incl ...

Cât de scump este pentru românii care vor să țină Postul Crăciunului
18/11/2023 10:17

În postul Crăciunului, romanii mănancă doar legume si fructe si, in zilele in care este permis, peste. Acestea sunt tot mai scumpe, astfel că traditia este păstrată tot mai greu de credinciosi Săr ...

Andreea Mantea nu îi cumpără fiului ei un telefon: „Pentru ce-i trebuie? Are alte activități. , are prieteni, se joacă, descoperă lucruri, ne jucăm împreună
17/11/2023 00:10

Andreea Mantea refuză să-i cumpere un telefon fiului ei, David, in varstă de 8 ani. Prezentatoarea de la Kanald D spune că băiatul este supravegheat in permanentă, iar in timpul liber poate folosi un tele ...

Taylor Swift a doborât un record la Grammy
12/11/2023 08:00

Taylor Swift a doborat un record la Grammy cu cea mai recentă nominalizare pentru cantecul anului, potrivit BBC.   Selectia hitului Anti-Hero face din Swift primul compozitor care obtine sapte nominaliz ...

Mâncarea sănătoasă, o invitație la o viață plină de vitalitate și la o lume mai curată
08/11/2023 12:43

Pe măsură ce lumina zilei pătrunde timid prin ferestrele bucătăriilor noastre, multi dintre noi ne incepem ziua cu o cană de cafea si o decizie constientă sau inconstientă despre ce vom manca * in ...

 Ce trebuie să știi înainte de a tranzacționa indicele S&P 500
08/11/2023 11:08

 Ce trebuie să stii inainte de a tranzactiona indicele S&P 500      Dacă in trecut oamenii aveau tendinta de a economisi bani la bancă, pentru a-i avea la bătranete sau pentru z ...

 Cultură și divertisment în era digitală
06/11/2023 14:34

Streaming-ul a revolutionat industria muzicală si cinematografică. Platforme precum Spotify si Netflix au devenit noii giganti, oferind acces nelimitat la muzică si filme la cerere, afectand veniturile tradi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei