Principalele tipuri de iluminat si cum sa le alegi

iluminat led

Dimensiune font:

| 04-08-2022 16:47

 De la frecarea pietrelor care produceau scantei si cu ajutorul carora stramosii nostri reuseau sa se incalzeasca si sa-si lumineze locurile, pana la lumanari si astazi la aplice LED si candelabre - asa este descrisa pe scurt mica istorie a sistemelor de iluminat, din Antichitate incoace.

 

Evident, tehnologia a avut un cuvant important de spus si contribuie in permanența la gasirea de soluții cat mai vaste si potrivite pentru iluminarea tuturor incaperilor, fie ca vorbim de case sau blocuri, de masini, cladiri si depozite, strazi etc.

Astazi putem trece in revista mai multe sisteme de iluminat, concepute sa ofere intregul confort necesar intr-o zona, dar si sa asigure un consum redus de resurse, sa asigure un impact estetic corespunzator la nivel tot-unitar, inclusiv sa disperseze cantitatea si intensitatea ideala intr-un spatiu.

Cate tipuri de sistem de iluminat exista?

Dupa destinația de uz, putem vorbi de doua tipuri principale de sisteme de iluminat - cel de exterior si cel de interior. Iluminatul de exterior este adaptat temperaturilor variabile, la vânt și precipitații, astfel încât acesta să poată oferi performanțele ideale atunci când este poziționat în grădină, la intrarea în locuință etc. Cel de interior bineînțeles, nu este adecvat a se utiliza la exterior, această categorie împărțindu-se în diferite alte sisteme de iluminat în funcție de încăperi.

Exista si o a treia categorie, dar mai putin utilizata in viata de zi cu zi, de catre persoanele obisnuite, si anume iluminatul extrem, conceput astfel incat sa reziste de exemplu, sub apa.

 

In categorisirea iluminatului interior se gasesc multe optiuni pentru fiecare incapere, pentru cele mai pretentioase si expuse la umiditate sau fum (precum baia si bucataria), pana la cele destinate relaxarii, precum living, dormitor, sufragerie.

 

Bineinteles, nu putem uita nici de clasificarea sistemelor de iluminat in functie de temperatura. Aceasta categorisire face referire la tipul de lumina pe care il emana, de la cea rece, pana la cea calda si cea neutra.

 

Se poate vorbi si despre iluminat raportandu-ne la stilul corpurilor unde, cele cu forme geometrice sunt adecvate amenajarilor in stil clasic, cele impunatoare de tipul unor candelabre living cu cristale sau flori se adapeaza usor stilului vintage, lustra cu telecomanda este exact ce are nevoie un utilizator intr-o locuinta moderna si multe altele.

 

Iar daca ar fi sa ne raportam la sistemele de iluminat din punct de vedere al pozitionarii si formei, gasim aplice led, aplice perete si candelabre mici si mari, lampi de podea sau de tavan, sisteme de iluminat pentru pozitionare direct pe perete etc.

 

O varietate atat de mare de sisteme de iluminat se poate transforma intr-o adevarata provocare cand vine vorba de alegerea si decorarea incaperilor cu cele mai potrivite modele. Noi ne-am inspirat de la profesionisti si iti relatam mai jos cateva trucuri pe care sa le pui in practica.

Cum iti alegi sistemul de iluminat ideal - 5 trucuri si sfaturi

1. Tine cont de tipul si dimensiunea incaperii

Corpurile de iluminat iti pot face orice incapere sa para mai aerisita, mai mare din punct de vedere vizual, dar te ajuta sa beneficiezi si de o acuratete cat mai sporita in realizarea sarcinilor obisnuite.

Dimensiunea si forma spatiilor sunt aspecte esentiale pentru a-ti alege cele mai bune sisteme de iluminat care pot fi date de amplasarea unei lustre bucatarie in vecinatatea zonei de gatit sau de o aplica perete pentru hol. Poti folosi sistemul de iluminat inclusiv pentru a delimita anumite zone dintr-o singura incapere (cum e cazul la o garsoniera open-space unde poti folosi o aplica perete ca sa delimitezi zona de odihna, de cea de lucru la care poti folosi o veioza de podea sau una de birou).

Cu cat incaperea e mai mica sau mai ingusta, cu atat poti alege sisteme de iluminat mai mici sau mai mari (daca vrei sa acoperi o arie mai mare sau alegi un design minimalist in care iluminatul sa fie un punct de accent).

 

2. Creeaza un efect de lumina naturala

Lumina naturala ofera acel contrast perfect intre cald si rece, fara a te obosi atunci cand stai intr-o incapere ce nu dispune de lumina naturala. Vizual, aceasta poate oferi si un confort psihologic.

Ea poate fi obtinuta imbinand cele doua extreme sau complectand sursa naturala de lumina predominanta (cea care vine de la exterior), cu opusul sau. Nu uita si ca, elementele prezente in incapere pot influenta intensitatea si sa reflecte o anumita temperatura a luminii. Mai poti alege si o lustra led cu telecomanda prin intermediul careia sa-ti ajustezi culoarea si intensitatea luminii in functie de starea de spirit sau de nevoi.

 

3. Foloseste lumini inteligente pentru un plus de confort

O locuinta amenajata corespunzator va exprima intotdeauna o stare de bine si de confort, iar sistemul de iluminat va avea si el un cuvant de spus la crearea senzatiei perfecte de relaxare si siguranta. Iata, poti inlocui un candelabru living clasic cu unul modern, cu control de la distanta, vocal prin intermediul unor gadgeturi moderne sau cu telecomanda de care aminteam si anterior. Dar mai ai si posibilitatea de a investi in aplica led cu senzori, care se activeaza la fiecare miscare.

 

4. Asigura un contrast intre designul incaperii si forma sistemelor de iluminat

Fiecarei culori ii este atribuita o stare de spirit. Iar regula culorilor este intens utilizata si in amenajari. Iti propunem asadar sa tii si tu cont de acest aspect si sa te asiguri ca forma, designul si temperatura emanata de sistemele alese de iluminat corespunde cu cea a decorului de ansamblu. Intr-o bucatarie minimalista sau clasica merge perfect o lustra bucatarie simpla, geometrica. Dar intr-un living boho-chic ai nevoie de un candelabru living de preferat din materiale naturale sau care sa imite acest cocept.

 

5. Ai nevoie de sisteme de iluminat multiple? Alege-le pe cele cu un consum redus!

Iar daca locuinta ta nu dispune de acces la lumina naturala, nu uita ca poti suplimenta in materie de iluminat artificial. Dar ca sa imbini utilul cu placutul, orienteaza-te mai cu seama catre sisteme care au un consum redus, cum sunt cele LED.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Inundații în Emirate. Trei filipinezi au murit
19/04/2024 15:39

Trei lucrători filipinezi au murit in urma unor inundaţiilor fără precedent care au afectat la inceputul acestei săptămani Emiratele Arabe Unite, unde traficul rămane perturbat vineri pe aeroportul din D ...

ARTICOL TEST
19/04/2024 07:00

LOREM IPSUM

Colagenul și acidul hyaluronic, tinerețea la sticluță
18/04/2024 15:39

Colagenul si acidul hialuronic au devenit cuvinte de ordine in industria cosmetică, promise adesea ca solutia supremă pentru inversarea sau incetinirea semnelor vizibile ale imbătranirii. Aceste două comp ...

  Culorile frumuseții, o călătorie prin istoria fardurilor
18/04/2024 15:23

Fardurile au jucat un rol crucial in cultura si societatea umană de mii de ani, servind nu doar ca mijloace de infrumusetare, dar si ca simboluri ale statutului social, sănătătii si chiar moralitătii. De l ...

Iubești confortul? Alege mătasea naturală de la Tadame
18/04/2024 15:00

 Mătasea naturală este un material textil rafinat si o investitie in confortul celor care o aleg. De sute de ani, a fost pretuită pentru proprietătile sale. De-a lungul timpului, a devenit un material ...

Iubești confortul? Alege mătasea naturală de la Tadame
18/04/2024 12:00

 Mătasea naturală este un material textil rafinat si o investitie in confortul celor care o aleg. De sute de ani, a fost pretuită pentru proprietătile sale. De-a lungul timpului, a devenit un material ...

Ce implică o operație de fimoză și cât costă?
18/04/2024 11:10

 Fimoza, o problemă care apare atat la copii, cat si la adulti, poate fi tratată cu usurintă dacă pacientul ajunge la medic inainte de aparitia unor complicatii. Ce este fimoza? Fimoza descrie condit ...

Povestea fructului miraculos
16/04/2024 13:51

 Într-o lume in care zahărul este omniprezent si lupta impotriva obezitătii si a bolilor legate de dietă continuă să fie o prioritate globală, apare un aliat neasteptat: fructul miraculos, sau ...

Evoluția Agentului Imobiliar: Cursurile Smart Experience de la Inter Imobiliare modelează profesioniștii de mâine
15/04/2024 14:02

 Ai observat vreodată cat de rapid se schimbă lumea imobiliarelor? Dacă esti agent imobiliar sau te gandesti să devii unul, e esential să fii mereu informat si pregătit pentru noile provocări. &Ici ...

Povestea parfumului de trandafiri
14/04/2024 14:46

În grădina cu flori a naturii, există un personaj incantător care captivează simturile cu frumusetea si misterul său delicat: parfumul de trandafiri. În spatele fiecărui strop de esentă parfu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei