PUBERTATEA

default

Dimensiune font:

| 04-10-2013 13:00

Pubertatea, trecerea de la copilarie la adolescenta, este o perioada difi­cila, o varsta critica, datorita transformarilor interne ce dezechilibreaza temporar organismul.

 De la copilarie la pubertate

 In timpul copilariei, la 4-5 ani, cand isi da seama de diferentele dintre sexe, copilul este curios - isi exploreaza corpul, se joaca "de-a doctorul', "de-a mama si tata', se intereseaza de diferitele aspecte sexuale.

Mai tarziu, copilul de 10 ani pare a nu mai fi interesat de aceste aspecte, deoarece trebuie sa-si canalizeze toata energia spre a invata "meseria' de elev - sa se inteleaga cu colegii de clasa, sa le impar­taseasca preocuparile, sa accepte ca nu poate fi cel mai bun intot­deauna si la orice etc. Acum, copilul stie sa citeasca, sa scrie, sa socoteasca, sa gandeasca, are multe experiente. Evolutia sa pe plan fizic, intelectual, social ii estompeaza pentru moment curiozitatea sexuala, desi, chiar inainte de pubertate, copiii se intreaba si discuta intre ei despre mangaiere, sarut, placere. Copilul de 10 ani cunoaste bine diferentele dintre sexe, stie ca organele sexuale sunt necesare reproducerii, nasterii copiilor, dar si ca familia si societatea confera sarcini diferite fetelor si baietilor. La fel de mult cat difera din punct de vedere anatomic, ei difera si prin comportamentul lor psihologic; inca din copilarie, baiatul se arata in mod natural puternic, luptator, intreprinzator, in timp ce fata este delicata, rabdatoare, tandra, dovedind usurinta in realizarea unor activitati legate de infru­musetarea universului ce o inconjoara, de ingrijirea ei si a celorlalti.

 Sursa:  www.romedic.ro

Dupa varsta de 10-12 ani incepe afirmarea personalitatii copilu­lui, cu conturarea tendintei de independenta a acestuia. Aceasta este perioada in care copilul considera ca se poate descurca singur si-si manifesta "eul' in orice situatie.

Pentru a se forma, ca barbat sau ca femeie, copilul are in jurul sau diferite modele: parintii, exemplele propuse de societate, colegii si prietenii.

in zilele noastre, televiziunea, revistele, cartile, filmele ofera diferite modele care inspira copiii, de la zeii stadioanelor la idolii grupurilor rock sau rap, la vedetele filmului.

De foarte multe ori, presa, televiziunea, reclamele, dar si familia, prietenii incearca sa influenteze tanarul, sa-i dea "retete' in ceea ce priveste tinuta vestimentara, petrecerea timpului liber, prietenii si idolii.

Dar ceea ce are o importanta covarsitoare in aceasta perioada este viata laolalta, la scoala, a fetelor si baietilor, care le ofera acestora ocazia sa se cunoasca mai bine inainte de a se diferentia cu adevarat. Aceasta convietuire duce in mod firesc la trezirea instinctului sexual, determinand transformari profunde, care ating toate sectoarele per­sonalitatii umane.

 Transformarile corpului la pubertate

 Pubertatea este anuntata, atat la fete, cat si la baieti, de diferite transformari ale corpului, incepand cu aparitia firelor de par in regiunea pubisului; la fete, dezvoltarea sanilor, largirea bazinului, care le pregateste pentru viitorul rol de mama; la baieti, erectii care apar ca urmare a diferitelor emotii, in timpul unei plimbari pe bici­cleta sau in timpul noptii. Spre varsta de 11-12 ani, copiii cresc cu aproximativ 4 cm pe an, corpul indreptandu-se spre forma si talia viitoare. La fete, principalul fenomen care arata instalarea pubertatii il constituie menstruatia. Prima menstruatie constituie un adevarat eveniment pentru fete, deoarece reprezinta trecerea lor de la copilarie la adolescenta, in ciuda unor posibile neregularitati la inceput, organele sexuale ale tinerelor fete vor produce de acum inainte, lunar, cate un ovul.

Menstruatia nu trebuie sa fie perceputa ca un aspect murdar, degradant pentru corpul feminin. Este adevarat ca, de-a lungul tim­pului, a fost considerata un semn de inferioritate in raport cu sexul masculin, ceea ce atragea dupa sine diferite interdictii pentru fete in perioada menstruatiei. Astazi, insa, in lumea civilizata, se stie ca menstruatia este un fenomen natural, care confirma capacitatea de procreatie a tinerelor fete, un element din drumul care le conduce spre implinirea lor ca femei si viitoare mame. in nici un caz, men­struatia nu trebuie sa perturbe activitatea fetelor, chiar daca este mar­cata de usoare dureri, de o stare de moleseala si de melancolie.

 Daca varsta pubertatii este confirmata la fete de un fenomen indiscutabil, menstruatia, la baieti semnele pubertatii sunt mai putin evidente. Prima eliminare a spermei poate fi mai tarzie fata de alte transformari fizice ale corpului sau poate fi ignorata, mai ales daca baietii nu au fost preveniti, deoarece poate determina o senzatie de jena si de rusine. Totusi, prima ejaculare poate fi considerata si ea un adevarat eveniment pentru baieti, la trecerea de la copilarie la ado­lescenta, un fenomen normal ce confirma faptul ca organele sexuale lucreaza corespunzator, ca se elibereaza spermiile produse de testi­cule, in afara de transformarile mentionate, nu trebuie uitate impor­tantele transformari psihologice care incep la pubertate si se continua pe toata perioada adolescentei. Astfel, adolescentul se desprinde treptat de exemplele concrete si incepe sa fie capabil sa judece situatiile generale sau evenimentele care nu-l privesc in mod direct.

Datorita judecatii sale, el poate sa infrunte evenimentele zilnice sau sa si le imagineze pe cele ce vor urma. Relatiile pe care adoles­centul le are cu cei din jurul sau se modifica foarte mult in aceasta perioada. Din momentul in care organele sale sexuale functioneaza din plin, el are o anumita sexualitate, chiar daca nu are inca o viata sexuala. Din aceasta cauza percepe altfel lumea, incepe sa distinga in jurul sau persoane de care este atras fizic, in timp ce de altele este legat doar prin legaturi de rudenie, de colegialitate si de prietenie.

Tanarul cauta dialogul in domeniul sexualitatii, cauta raspunsuri autorizate din partea familiei, scolii, medicinii.

  Formarea celulelor sexuale

 De la pubertate, glandele sexuale incep sa produca celule sexu­ale, in mod diferit la organismele feminine fata de cele masculine.

La sexul feminin, formarea celulelor sexuale se numeste ovulatie, iar eliminarea celor nefecundate, menstruatie.

Varsta pubertatii fiind variabila de la o fata la alta, prima men­struatie poate aparea de la varsta de 10 ani pana spre 16 ani, in majoritatea cazurilor fiind vorba de perioada 12-14 ani.

Primele menstruatii apar atunci cand ovarele, sub comanda hipofizei, sunt capabile sa produca hormoni in cantitati suficient de mari pentru a dezvolta mucoasa care captuseste uterul. Hipofiza primeste si ea comenzi de la sistemul nervos, care este foarte sensi­bil la variatiile cantitatii de hormoni secretate de ovare. Ca urmare, hipofiza produce hormoni hipofizari, care se varsa in sange si duc comenzi ovarelor, adevarati mesageri care asigura "comunicarea' dintre hipofiza, ovare si mucoasa uterului.

In fiecare luna se dezvolta la suprafata unuia dintre ovare un fel de vezicula, Micului, care se mareste in timp de aproximativ doua saptamani. Ajuns la maturitate, acesta "explodeaza' (ovulatia), eliberand o mica celula, ovulul.

 FSH este un hormon hipofizar care stimuleaza dezvoltarea folicu-lului la nivelul ovarului, care secreta un hormon estrogen ce asigura dezvoltarea mucoasei uterine. Atunci cand foliculul a ajuns la matu­ritate se rupe si se transforma, sub influenta unui alt hormon hipofizar - LH-, in corpul galben. Acesta secreta o substanta, progesteron, care modifica mucoasa uterului, o ingroasa si o pliaza , dandu-i aspect de dantela si facand-o apta sa primeasca embrionul, in cazul fecundatiei. Daca nu a avut loc fecundatia, scaderea brusca a cantitatii celor doi hormoni hipofizari duce la involutia corpului gal­ben, care este distrus.

In organismul feminin, in timpul vietii intrauterine, la nivelul ovarelor se formeaza o rezerva de aproximativ 400 000 de foliculi. Acestia raman stocati pana la pubertate, cand incep sa se maturizeze si sunt expulzati de ovar, in mod obisnuit, la interval de 28 de zile. Aceasta maturizare si expulzare a ovulelor se opreste in jurul varstei de 48-52 ani, varsta dupa care o femeie nu mai poate avea copii. Acest fenomen se numeste menopauza. Din cei 400 000 de foliculi ajung la maturitate doar cateva sute (420 in 35 de ani), restul atrofiindu-se in cursul maturizarii.

Deoarece ovarul imbatraneste si devine incapabil sa transforme foliculii pe care-i mai contine in foliculi maturi, menstruatia se opreste. Acest fenomen de intrerupere a menstruatiei este caracteris­tic speciei umane, deoarece la alte specii ciclul menstrual se mentine pana la sfarsitul vietii

La sexul masculin, testiculele sunt in repaus toata perioada copilariei, ele nefabricand nici hormoni, nici celule sexuale.

 Spre varsta de 13-15 ani, testiculele incep sa functioneze sub influenta secretiei hipofizei. Testiculele produc hormonul testo­steron, care asigura aparitia caracterelor sexuale secundare. Secretia testosteronului, o data inceputa, se va continua toata viata. In acelasi timp cu producerea testosteronului incepe si fabricarea spermiilor, care isi incep drumul catre caile genitale.

Spermiile au nevoie de aproximativ 2,5 luni pentru a parcurge lungul drum care separa testiculul in care sunt formati de extremi­tatea uretrei prin care sunt eliminati in timpul ejacularii. Ei tra­verseaza finele canale ale epididimului, canalul deferent si raman stocati in veziculele seminale inainte de a fi eliminati in timpul rapor­tului sexual. Atunci, spermiile se amesteca cu secretiile prostatei si formeaza sperma ce se elimina in vagin. De aici, aceasta trece in uter si mai departe in trompa uterina, in treimea superioara a acesteia, unde poate avea loc fecundatia.

Lichidul spermatic contine proteine, glucide, acizi organici: acid citric, acid ascorbic si hormoni, substante care asigura supravietuirea spermiilor.

Toata viata barbatului, de la pubertate pana la moarte, testiculele fabrica spermii in numar deosebit de mare. Aceasta producere a sper­miilor se diminueaza sau se opreste doar in caz de boala grava sau de o stare severa de oboseala. Deci, in timp ce o femeie nu produce decat un ovul pe luna, un barbat elimina in timpul unei ejaculari circa 350 de milioane de spermii. De asemenea, in timp ce, in mod obisnuit, femeia este fertila doar in timpul ovulatiei, barbatul este fer­til toata viata, incepand cu pubertatea.

  Raspunsuri la posibile Intrebari?

 1. Care sunt semnele pubertatii?

Pubertatea determina aparitia caracterelor sexuale secundare, la 9-10 ani pen­tru fete si la 12-13 ani pen­tru baieti. La fete apare mai intai dezvoltarea sanilor, apoi pilozitatea axilara,

menstruatie, intre 11-14 ani. La baieti se dezvolta musculatura, penisul si tes­ticulele se maresc, apare pilozitatea faciala, se pro­duc erectii neasteptate, ejaculari mai ales in timpul somnului.

2. Exista schimbari comune fetelor si baietilor la puber­tate?

O parte a schimbarilor cor­pului datorate pubertatii sunt asemanatoare si afecteaza aceleasi parti ale corpului. Astfel, fetele si baietii cresc in inaltime si in greutate, manifesta atractie fata de persoane de sex opus sau de acelasi sex. in corpul lor se dezvolta organele sexuale, glandele sudoripare si sebacee au . activitate intensa, apare pilozitatea pubiana si axilara etc.

pubiana si prima

3. De ce majoritatea tineri­lor au cosuri pe fata si pe spate?

Cosurile adolescentilor -acneea juvenila - sunt in raport cu hormonii secretati de glandele sexuale. La pubertate, aceste substante chimice, care sunt la origi­nea tuturor modificarilor fizice si sexuale, circula in sange in cantitati foarte mari. Mai tarziu, la adult, hormonii sunt prezenti in continuare, dar raporturile dintre diferitele tipuri de hormoni se schimba, ducand la stabilizarea acneei si disparitia ei.

4. Cum se explica declansarea tuturor trans­formarilor fizice, fiziologi­ce si comportamentale de la pubertate?

Sistemul endocrin, coordo­nat de sistemul nervos, are rolul de a regla si coordona activitatea diferitelor organe prin intermediul hormonilor, produsii glan­delor endocrine. Hipofiza este implicata in declansarea transformarilor de la pubertate sub con­trolul hipotalamusului -parte componenta a encefalului.

5. De ce, la pubertate, exista diferente atat de mari intre tineri?

Pubertatea nu este identica la toti tinerii; se poate vorbi chiar de doua cazuri extreme: pubertatea pre­coce si pubertatea tarzie. In primul caz, transforma­rile corpului apar cu 2-3 ani mai devreme fata de varsta obisnuita, adica la varsta de 9-10 ani. Adolescentul care a crescut prea repede sufera din cauza siluetei sale si incearca, aplecandu-se, sa ramana la inaltimea colegilor sai. ii este rusine de transformarile si mani­festarile sale sexuale. Pe de alta parte, datorita pres­tigiului pe care-l are in ran­dul colegilor sai, prin inaltimea si talia sa, poate sa devina certaret, instabil, nervos, bataios. Pubertatea tarzie apare abia la varsta de 15-16 ani. Cand tinerii isi compara talia, musculatura, organele sexuale cu cele ale colegilor de aceeasi varsta, se simt umiliti. Acesti tineri trebuie sa stie ca nimic nu este pierdut pentru totdeau­na, ca din momentul in care "motorul sexual' a pornit, intarzierea va fi recuperata.

6. In perioada menstruatiei exista reguli de igiena specifice, care trebuie respectate?

in timpul menstruatiei se impune o igiena locala deosebita, utilizarea tam­poanelor igienice si spalarea cu apa calda si sapun pentru indepartarea resturilor de sange. Se vor evita efortul fizic intens si baile calde.

7. Cum se explica durerile abdominale din timpul menstruatiei?

in timpul menstruatiei, uterul se contracta pentru a dezlipi mucoasa pregatita pentru a primi zigotul, care s-ar fi putut forma in urma fecundarii.

8. Care sunt consecintele ciclului menstrual asupra corpului feminin?

In timpul ciclului menstrual au loc schimbari hormonale care pot influenta dispozitia si starea psihica a femeii, in general, femeile sunt mai energice in perioada ovulatiei si usor iritabile in perioada premenstruala. inaintea menstruatiei, sanii se pot mari, pot deveni usor durerosi, iar pe fata pot aparea cosuri.

9. Ce determina maturizarea ovulului?

Maturizarea foliculilor - forma initiala a ovulelor - este controlata de hormonul hipofizar FSH [hormon foliculostimulator].

10. Ovulul nu este o celula mobila. Cum se explica deplasarea lui prin

trompele uterine? Deplasarea ovulului de-a lungul trompelor uterine este asigurata prin con­tractiile fibrelor musculare existente in peretii trompelor. Este vorba de numeroase contractii, de intensitate redusa, care nu sunt de obicei simtite de femeie.

11. Ce inseamna procesul de ovogeneza?

Ovogeneza este procesul de transformare a unor celule sexuale primordiale in ovule. Aceste celule sexu­ale primordiale se pot observa chiar in ovarul in curs de diferentiere, al embrionului de doua luni

12. Sunt cazuri in care menopauza se instaleaza mai devreme?

Da, sunt cazuri cand, din diferite motive, menopauza se instaleaza la varsta de 28-30 de ani. Este necesar un tratament de suplinire hor­monala. Acelasi tratament este indicat si in situatia extirparii chirurgicale a ovarelor sau uterului.

13. Cum se modifica echilibrul hormonal la instalarea menopauzei?

Pe masura ce functia ovariana incetineste, se intensi­fica activitatea hipofizei; hipofiza isi mareste secretia pentru a ajuta ovarele sa-si continue activitatea. Pe de alta parte, incetinirea func­tiei ovariene este insotita si de intensificarea activitatii altor glande endocrine (tiroida si glandele suprarenale).

14. Care sunt simptomele menopauzei?

Menopauza aduce schimbari in plan fizic si fiziologic, ce pot fi insotite de simptome, ca: nervozi­tate, insomnie, dureri de cap, bufeuri de caldura, senzatie de oboseala, dureri articulare, tendinta de ingrasare etc.

15. Ce este andropauza?

Desi in corpul barbatului testiculele pot sa produca spermii toata viata, la varsta de 55-60 de ani apare o incetinire a activi­tatii acestora. Pe de alta parte, incepe sa se micsoreze si cantitatea de lichid spermatic produsa de glandele masculine.

16. Care este viteza de deplasare a spermiilor?

Spermiile se deplaseaza cu o viteza de aproximativ 3 mm/minut datorita miscarilor ondulatorii ale cozii lor. Ele sunt ajutate in deplasare atat de lichidul spermatic in care plutesc, cat si de secretiile cailor genitale feminine, in mod deosebit de mucusul aflat la nivelul colului uterin.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:40


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
În România, în fiecare săptămână o femeie este ucisă în bătaie
25/11/2020 18:58

Pe 25 noiembrie este Ziua Internatională a combaterii violentei impotriva femeilor, stabilită pentru a trage un semnal de alarmă pentru numărul incă ingrijorător de ridicat al cazurilor de violentă domes ...

Ministerul Afacerilor Externe vrea să apere femeile de bătăile bărbațilo
25/11/2020 11:37

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută marcarea Zilei Internaţionale pentru Eliminarea Violenţei impotriva Femeilor, reiterandu-şi angajamentul "ferm" faţă de promovarea şi protejarea drept ...

YouTube a interzis canalul One America News Network, pro-Trump. Timp de  o săptămână nu va putea posta videoclipuri
25/11/2020 07:30

YouTube a interzis canalului ultra-conservator One America News Network (OAN) să posteze videoclipuri noi timp de o săptămană şi i-a interzis să obţină venituri din conţinutul deja online, a informat r ...

FOTO/VIDEO - Top BBC. Cine sunt cele 100 de femei care au influențat lumea în acest an
24/11/2020 16:00

BBC a dezvăluit lista sa cu cele 100 de femei care şi-au pus amprenta asupra lumii in anul 2020, unul dintre cei mai complicaţi pe plan internaţional. Topul conţine nume din diverse domenii, de la politici ...

  Laura Bretan, colaborare cu artiștii canadieni care au cântat pentru Barack Obama
24/11/2020 15:15

   Laura Bretan, una dintre cele mai promiţătoare artiste din noua generaţie, dar şi vocea care a cucerit publicul la emisiuni precum Romanii au talent şi America’s Got Talent, lansează s ...

Studiu - Exerciţiile fizice regulate reduc riscul de spitalizare din cauza COVID-19
24/11/2020 13:04

  Riscul de spitalizare al persoanelor care au contractat noul coronavirus a fost cu peste 34% mai mic in randul persoanelor „suficient de active”, conform constatărilor anunţate luni de Fun ...

O fetiță de 11 ani a salvat un rechin
24/11/2020 12:45

În timp ce cuvintele rechin şi Australia evocă de obicei imagini cu atacuri asupra inotătorilor şi surferilor, Billie Rea, in varstă de 11 ani, nu a stat pe ganduri şi a intervenit pentru a salva un ...

FOTO/VIDEO - Rechinul Bruce va teroriza vizitatorii Muzelui Oscarurilor
24/11/2020 10:27

  La aproape jumătate de secol după ce a terorizat inotătorii din „Jaws” („Fălci”), macheta rechinului cu lungimea de aproape 8 metri a ajuns in mult-aşteptatul muzeu al ...

Cuvintele Anului, în Dicționarul Oxford. Ce sintagme au fost introduse în celebra publicație
24/11/2020 10:15

Dicţionarul Oxford a ales mai multe sintagme drept Cuvantul Anului, intr-un 2020 ''fără precedent'': coronavirus, lockdown, circuit breaker, shelter-in-place, remote/ly, unmute Editorii celei mai cuprinzăt ...

Sfaturi pentru un ten frumos
24/11/2020 08:13

Tenul vorbeste adesea despre noi, ne trădează obiceiurile sănătoase sau nu, si necesită o intreţinere permanentă. Primul pas este hidratarea, foarte importantă in dobandirea unei pieli frumoase si ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei