default

Dimensiune font:

PUBERTATEA

| 04-10-2013 13:00

Pubertatea, trecerea de la copilarie la adolescenta, este o perioada difi­cila, o varsta critica, datorita transformarilor interne ce dezechilibreaza temporar organismul.

 De la copilarie la pubertate

 In timpul copilariei, la 4-5 ani, cand isi da seama de diferentele dintre sexe, copilul este curios - isi exploreaza corpul, se joaca "de-a doctorul', "de-a mama si tata', se intereseaza de diferitele aspecte sexuale.

Mai tarziu, copilul de 10 ani pare a nu mai fi interesat de aceste aspecte, deoarece trebuie sa-si canalizeze toata energia spre a invata "meseria' de elev - sa se inteleaga cu colegii de clasa, sa le impar­taseasca preocuparile, sa accepte ca nu poate fi cel mai bun intot­deauna si la orice etc. Acum, copilul stie sa citeasca, sa scrie, sa socoteasca, sa gandeasca, are multe experiente. Evolutia sa pe plan fizic, intelectual, social ii estompeaza pentru moment curiozitatea sexuala, desi, chiar inainte de pubertate, copiii se intreaba si discuta intre ei despre mangaiere, sarut, placere. Copilul de 10 ani cunoaste bine diferentele dintre sexe, stie ca organele sexuale sunt necesare reproducerii, nasterii copiilor, dar si ca familia si societatea confera sarcini diferite fetelor si baietilor. La fel de mult cat difera din punct de vedere anatomic, ei difera si prin comportamentul lor psihologic; inca din copilarie, baiatul se arata in mod natural puternic, luptator, intreprinzator, in timp ce fata este delicata, rabdatoare, tandra, dovedind usurinta in realizarea unor activitati legate de infru­musetarea universului ce o inconjoara, de ingrijirea ei si a celorlalti.

 Sursa:  www.romedic.ro

Dupa varsta de 10-12 ani incepe afirmarea personalitatii copilu­lui, cu conturarea tendintei de independenta a acestuia. Aceasta este perioada in care copilul considera ca se poate descurca singur si-si manifesta "eul' in orice situatie.

Pentru a se forma, ca barbat sau ca femeie, copilul are in jurul sau diferite modele: parintii, exemplele propuse de societate, colegii si prietenii.

in zilele noastre, televiziunea, revistele, cartile, filmele ofera diferite modele care inspira copiii, de la zeii stadioanelor la idolii grupurilor rock sau rap, la vedetele filmului.

De foarte multe ori, presa, televiziunea, reclamele, dar si familia, prietenii incearca sa influenteze tanarul, sa-i dea "retete' in ceea ce priveste tinuta vestimentara, petrecerea timpului liber, prietenii si idolii.

Dar ceea ce are o importanta covarsitoare in aceasta perioada este viata laolalta, la scoala, a fetelor si baietilor, care le ofera acestora ocazia sa se cunoasca mai bine inainte de a se diferentia cu adevarat. Aceasta convietuire duce in mod firesc la trezirea instinctului sexual, determinand transformari profunde, care ating toate sectoarele per­sonalitatii umane.

 Transformarile corpului la pubertate

 Pubertatea este anuntata, atat la fete, cat si la baieti, de diferite transformari ale corpului, incepand cu aparitia firelor de par in regiunea pubisului; la fete, dezvoltarea sanilor, largirea bazinului, care le pregateste pentru viitorul rol de mama; la baieti, erectii care apar ca urmare a diferitelor emotii, in timpul unei plimbari pe bici­cleta sau in timpul noptii. Spre varsta de 11-12 ani, copiii cresc cu aproximativ 4 cm pe an, corpul indreptandu-se spre forma si talia viitoare. La fete, principalul fenomen care arata instalarea pubertatii il constituie menstruatia. Prima menstruatie constituie un adevarat eveniment pentru fete, deoarece reprezinta trecerea lor de la copilarie la adolescenta, in ciuda unor posibile neregularitati la inceput, organele sexuale ale tinerelor fete vor produce de acum inainte, lunar, cate un ovul.

Menstruatia nu trebuie sa fie perceputa ca un aspect murdar, degradant pentru corpul feminin. Este adevarat ca, de-a lungul tim­pului, a fost considerata un semn de inferioritate in raport cu sexul masculin, ceea ce atragea dupa sine diferite interdictii pentru fete in perioada menstruatiei. Astazi, insa, in lumea civilizata, se stie ca menstruatia este un fenomen natural, care confirma capacitatea de procreatie a tinerelor fete, un element din drumul care le conduce spre implinirea lor ca femei si viitoare mame. in nici un caz, men­struatia nu trebuie sa perturbe activitatea fetelor, chiar daca este mar­cata de usoare dureri, de o stare de moleseala si de melancolie.

 Daca varsta pubertatii este confirmata la fete de un fenomen indiscutabil, menstruatia, la baieti semnele pubertatii sunt mai putin evidente. Prima eliminare a spermei poate fi mai tarzie fata de alte transformari fizice ale corpului sau poate fi ignorata, mai ales daca baietii nu au fost preveniti, deoarece poate determina o senzatie de jena si de rusine. Totusi, prima ejaculare poate fi considerata si ea un adevarat eveniment pentru baieti, la trecerea de la copilarie la ado­lescenta, un fenomen normal ce confirma faptul ca organele sexuale lucreaza corespunzator, ca se elibereaza spermiile produse de testi­cule, in afara de transformarile mentionate, nu trebuie uitate impor­tantele transformari psihologice care incep la pubertate si se continua pe toata perioada adolescentei. Astfel, adolescentul se desprinde treptat de exemplele concrete si incepe sa fie capabil sa judece situatiile generale sau evenimentele care nu-l privesc in mod direct.

Datorita judecatii sale, el poate sa infrunte evenimentele zilnice sau sa si le imagineze pe cele ce vor urma. Relatiile pe care adoles­centul le are cu cei din jurul sau se modifica foarte mult in aceasta perioada. Din momentul in care organele sale sexuale functioneaza din plin, el are o anumita sexualitate, chiar daca nu are inca o viata sexuala. Din aceasta cauza percepe altfel lumea, incepe sa distinga in jurul sau persoane de care este atras fizic, in timp ce de altele este legat doar prin legaturi de rudenie, de colegialitate si de prietenie.

Tanarul cauta dialogul in domeniul sexualitatii, cauta raspunsuri autorizate din partea familiei, scolii, medicinii.

  Formarea celulelor sexuale

 De la pubertate, glandele sexuale incep sa produca celule sexu­ale, in mod diferit la organismele feminine fata de cele masculine.

La sexul feminin, formarea celulelor sexuale se numeste ovulatie, iar eliminarea celor nefecundate, menstruatie.

Varsta pubertatii fiind variabila de la o fata la alta, prima men­struatie poate aparea de la varsta de 10 ani pana spre 16 ani, in majoritatea cazurilor fiind vorba de perioada 12-14 ani.

Primele menstruatii apar atunci cand ovarele, sub comanda hipofizei, sunt capabile sa produca hormoni in cantitati suficient de mari pentru a dezvolta mucoasa care captuseste uterul. Hipofiza primeste si ea comenzi de la sistemul nervos, care este foarte sensi­bil la variatiile cantitatii de hormoni secretate de ovare. Ca urmare, hipofiza produce hormoni hipofizari, care se varsa in sange si duc comenzi ovarelor, adevarati mesageri care asigura "comunicarea' dintre hipofiza, ovare si mucoasa uterului.

In fiecare luna se dezvolta la suprafata unuia dintre ovare un fel de vezicula, Micului, care se mareste in timp de aproximativ doua saptamani. Ajuns la maturitate, acesta "explodeaza' (ovulatia), eliberand o mica celula, ovulul.

 FSH este un hormon hipofizar care stimuleaza dezvoltarea folicu-lului la nivelul ovarului, care secreta un hormon estrogen ce asigura dezvoltarea mucoasei uterine. Atunci cand foliculul a ajuns la matu­ritate se rupe si se transforma, sub influenta unui alt hormon hipofizar - LH-, in corpul galben. Acesta secreta o substanta, progesteron, care modifica mucoasa uterului, o ingroasa si o pliaza , dandu-i aspect de dantela si facand-o apta sa primeasca embrionul, in cazul fecundatiei. Daca nu a avut loc fecundatia, scaderea brusca a cantitatii celor doi hormoni hipofizari duce la involutia corpului gal­ben, care este distrus.

In organismul feminin, in timpul vietii intrauterine, la nivelul ovarelor se formeaza o rezerva de aproximativ 400 000 de foliculi. Acestia raman stocati pana la pubertate, cand incep sa se maturizeze si sunt expulzati de ovar, in mod obisnuit, la interval de 28 de zile. Aceasta maturizare si expulzare a ovulelor se opreste in jurul varstei de 48-52 ani, varsta dupa care o femeie nu mai poate avea copii. Acest fenomen se numeste menopauza. Din cei 400 000 de foliculi ajung la maturitate doar cateva sute (420 in 35 de ani), restul atrofiindu-se in cursul maturizarii.

Deoarece ovarul imbatraneste si devine incapabil sa transforme foliculii pe care-i mai contine in foliculi maturi, menstruatia se opreste. Acest fenomen de intrerupere a menstruatiei este caracteris­tic speciei umane, deoarece la alte specii ciclul menstrual se mentine pana la sfarsitul vietii

La sexul masculin, testiculele sunt in repaus toata perioada copilariei, ele nefabricand nici hormoni, nici celule sexuale.

 Spre varsta de 13-15 ani, testiculele incep sa functioneze sub influenta secretiei hipofizei. Testiculele produc hormonul testo­steron, care asigura aparitia caracterelor sexuale secundare. Secretia testosteronului, o data inceputa, se va continua toata viata. In acelasi timp cu producerea testosteronului incepe si fabricarea spermiilor, care isi incep drumul catre caile genitale.

Spermiile au nevoie de aproximativ 2,5 luni pentru a parcurge lungul drum care separa testiculul in care sunt formati de extremi­tatea uretrei prin care sunt eliminati in timpul ejacularii. Ei tra­verseaza finele canale ale epididimului, canalul deferent si raman stocati in veziculele seminale inainte de a fi eliminati in timpul rapor­tului sexual. Atunci, spermiile se amesteca cu secretiile prostatei si formeaza sperma ce se elimina in vagin. De aici, aceasta trece in uter si mai departe in trompa uterina, in treimea superioara a acesteia, unde poate avea loc fecundatia.

Lichidul spermatic contine proteine, glucide, acizi organici: acid citric, acid ascorbic si hormoni, substante care asigura supravietuirea spermiilor.

Toata viata barbatului, de la pubertate pana la moarte, testiculele fabrica spermii in numar deosebit de mare. Aceasta producere a sper­miilor se diminueaza sau se opreste doar in caz de boala grava sau de o stare severa de oboseala. Deci, in timp ce o femeie nu produce decat un ovul pe luna, un barbat elimina in timpul unei ejaculari circa 350 de milioane de spermii. De asemenea, in timp ce, in mod obisnuit, femeia este fertila doar in timpul ovulatiei, barbatul este fer­til toata viata, incepand cu pubertatea.

  Raspunsuri la posibile Intrebari?

 1. Care sunt semnele pubertatii?

Pubertatea determina aparitia caracterelor sexuale secundare, la 9-10 ani pen­tru fete si la 12-13 ani pen­tru baieti. La fete apare mai intai dezvoltarea sanilor, apoi pilozitatea axilara,

menstruatie, intre 11-14 ani. La baieti se dezvolta musculatura, penisul si tes­ticulele se maresc, apare pilozitatea faciala, se pro­duc erectii neasteptate, ejaculari mai ales in timpul somnului.

2. Exista schimbari comune fetelor si baietilor la puber­tate?

O parte a schimbarilor cor­pului datorate pubertatii sunt asemanatoare si afecteaza aceleasi parti ale corpului. Astfel, fetele si baietii cresc in inaltime si in greutate, manifesta atractie fata de persoane de sex opus sau de acelasi sex. in corpul lor se dezvolta organele sexuale, glandele sudoripare si sebacee au . activitate intensa, apare pilozitatea pubiana si axilara etc.

pubiana si prima

3. De ce majoritatea tineri­lor au cosuri pe fata si pe spate?

Cosurile adolescentilor -acneea juvenila - sunt in raport cu hormonii secretati de glandele sexuale. La pubertate, aceste substante chimice, care sunt la origi­nea tuturor modificarilor fizice si sexuale, circula in sange in cantitati foarte mari. Mai tarziu, la adult, hormonii sunt prezenti in continuare, dar raporturile dintre diferitele tipuri de hormoni se schimba, ducand la stabilizarea acneei si disparitia ei.

4. Cum se explica declansarea tuturor trans­formarilor fizice, fiziologi­ce si comportamentale de la pubertate?

Sistemul endocrin, coordo­nat de sistemul nervos, are rolul de a regla si coordona activitatea diferitelor organe prin intermediul hormonilor, produsii glan­delor endocrine. Hipofiza este implicata in declansarea transformarilor de la pubertate sub con­trolul hipotalamusului -parte componenta a encefalului.

5. De ce, la pubertate, exista diferente atat de mari intre tineri?

Pubertatea nu este identica la toti tinerii; se poate vorbi chiar de doua cazuri extreme: pubertatea pre­coce si pubertatea tarzie. In primul caz, transforma­rile corpului apar cu 2-3 ani mai devreme fata de varsta obisnuita, adica la varsta de 9-10 ani. Adolescentul care a crescut prea repede sufera din cauza siluetei sale si incearca, aplecandu-se, sa ramana la inaltimea colegilor sai. ii este rusine de transformarile si mani­festarile sale sexuale. Pe de alta parte, datorita pres­tigiului pe care-l are in ran­dul colegilor sai, prin inaltimea si talia sa, poate sa devina certaret, instabil, nervos, bataios. Pubertatea tarzie apare abia la varsta de 15-16 ani. Cand tinerii isi compara talia, musculatura, organele sexuale cu cele ale colegilor de aceeasi varsta, se simt umiliti. Acesti tineri trebuie sa stie ca nimic nu este pierdut pentru totdeau­na, ca din momentul in care "motorul sexual' a pornit, intarzierea va fi recuperata.

6. In perioada menstruatiei exista reguli de igiena specifice, care trebuie respectate?

in timpul menstruatiei se impune o igiena locala deosebita, utilizarea tam­poanelor igienice si spalarea cu apa calda si sapun pentru indepartarea resturilor de sange. Se vor evita efortul fizic intens si baile calde.

7. Cum se explica durerile abdominale din timpul menstruatiei?

in timpul menstruatiei, uterul se contracta pentru a dezlipi mucoasa pregatita pentru a primi zigotul, care s-ar fi putut forma in urma fecundarii.

8. Care sunt consecintele ciclului menstrual asupra corpului feminin?

In timpul ciclului menstrual au loc schimbari hormonale care pot influenta dispozitia si starea psihica a femeii, in general, femeile sunt mai energice in perioada ovulatiei si usor iritabile in perioada premenstruala. inaintea menstruatiei, sanii se pot mari, pot deveni usor durerosi, iar pe fata pot aparea cosuri.

9. Ce determina maturizarea ovulului?

Maturizarea foliculilor - forma initiala a ovulelor - este controlata de hormonul hipofizar FSH [hormon foliculostimulator].

10. Ovulul nu este o celula mobila. Cum se explica deplasarea lui prin

trompele uterine? Deplasarea ovulului de-a lungul trompelor uterine este asigurata prin con­tractiile fibrelor musculare existente in peretii trompelor. Este vorba de numeroase contractii, de intensitate redusa, care nu sunt de obicei simtite de femeie.

11. Ce inseamna procesul de ovogeneza?

Ovogeneza este procesul de transformare a unor celule sexuale primordiale in ovule. Aceste celule sexu­ale primordiale se pot observa chiar in ovarul in curs de diferentiere, al embrionului de doua luni

12. Sunt cazuri in care menopauza se instaleaza mai devreme?

Da, sunt cazuri cand, din diferite motive, menopauza se instaleaza la varsta de 28-30 de ani. Este necesar un tratament de suplinire hor­monala. Acelasi tratament este indicat si in situatia extirparii chirurgicale a ovarelor sau uterului.

13. Cum se modifica echilibrul hormonal la instalarea menopauzei?

Pe masura ce functia ovariana incetineste, se intensi­fica activitatea hipofizei; hipofiza isi mareste secretia pentru a ajuta ovarele sa-si continue activitatea. Pe de alta parte, incetinirea func­tiei ovariene este insotita si de intensificarea activitatii altor glande endocrine (tiroida si glandele suprarenale).

14. Care sunt simptomele menopauzei?

Menopauza aduce schimbari in plan fizic si fiziologic, ce pot fi insotite de simptome, ca: nervozi­tate, insomnie, dureri de cap, bufeuri de caldura, senzatie de oboseala, dureri articulare, tendinta de ingrasare etc.

15. Ce este andropauza?

Desi in corpul barbatului testiculele pot sa produca spermii toata viata, la varsta de 55-60 de ani apare o incetinire a activi­tatii acestora. Pe de alta parte, incepe sa se micsoreze si cantitatea de lichid spermatic produsa de glandele masculine.

16. Care este viteza de deplasare a spermiilor?

Spermiile se deplaseaza cu o viteza de aproximativ 3 mm/minut datorita miscarilor ondulatorii ale cozii lor. Ele sunt ajutate in deplasare atat de lichidul spermatic in care plutesc, cat si de secretiile cailor genitale feminine, in mod deosebit de mucusul aflat la nivelul colului uterin.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

„EuroBusiness LRJ ”S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020 și 10.09.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31 ,et. 1, cam. 25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următorului bun imobil, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) ,,Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI”, proprietate compusă din teren și construcții cu destinație nerezidențială, împreună cu bunurile mobile integrate, mijloacele fixe, obiectele de inventar și activele necorporale, situată în Sat Baldovinești, Com. Vădeni, Jud. Brăila, CF nr. 70378 a Com. Vădeni, astfel: 962.727,20. 1. Teren și construcții cu destinație nerezidențială 727.711,20. a. Teren intravilan, în suprafață de 4.507,00 mp, amplasat în Sat Baldovinești, Com.Vădeni, Jud. Brăila, nr. cad.70378, CF nr. 70378 a Com. Vădeni 30.720,00. b. Construcția C1, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C1, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,30 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.613,60. c. Construcția C2, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C2, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,45 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.644,00. d. Construcția C3, cu destinație depozit ambalaje, nr. cad.70378-C3, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=501,10 mp, cu regim de înălțime P 17.497,60. e. Construcția C4, cu destinație pavilion administrativ, nr. cad.70378-C4, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=149,75 mp, cu regim de înălțime P+1E 39.305,60. f. Construcția C5, cu destinație depozit produse finite, cu nr. cad.70378-C5, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=130,75 mp, cu regim de înălțime P 5.312,80. g. Construcția C6, cu destinație anexă depozitare, nr. cad.70378-C6, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=294,00 mp, cu regim de înălțime P 5.279,20. h. Construcția C7, cu destinație de spații de producție și depozitare, nr. cad.70378-C7, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=449,00 mp, cu regim de înălțime P+1E 74.085,60. i. Construcția C11, cu destinație hală producție, nr. cad.70378-C11, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=530,00 mp și Sc desfășurată=2.120,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 359.211,20. j.Construcția C12, cu destinație anexă tehnologică, nr. cad.70378-C12, CF nr. 70378, Com. Vădeni, cu Sc la sol=155,00 mp și Sc desfășurată=620,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 111.041,60 2. Bunuri mobile integrate (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 102.312,00. 3. Bunuri mobile constând în mijloace fixe și obiecte de inventar (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 98.304,00. 4.Active necorporale: mărci, desene și modele 34.400,00. Activul imobil, ”Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI” se vinde doar în bloc, ca activ funcțional. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin.2), lit. F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestuia efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail: vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro.Vizitarea şi prezentarea activului se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activului imobil este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702,e mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail: paula.stoian@fanyon.ro.
ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Nu esti compatibila in pat cu partenerul tau? Iata ce trebuie sa faci
11/07/2020 14:00

Intr-o lume perfecta, barbatul pe care il iubesti este si cel cu care esti perfect compatibila sexual. In pat va sincronizati perfect, chimia dintre voi naste artificii si nici ca puteati avea parte de sex ma ...

Sugestii de nume pentru caine - mascul
03/07/2020 12:56

Sugestii de nume pentru caine - mascul   Grivei, Azorel, Rex, Bruno sau Bubico, sunt unele dintre cele mai cunoscute nume pentru cateii de sex masculin. In ultimul timp, proprietarii de patrupede au in ...

Caz ŞOCANT: Ce au descoperit poliţiştii în sicriul în care fusese îngropată o tânără
01/06/2020 10:06

 Chin Chean, in varstă de 47 de ani, a inceput să dezgroape moarta vineri, in jurul orei 22:00. Cu o zi inainte, bărbatul asistase la inmormantarea fetei. Necrofilul a reuşit să dea de sicriu, insă ...

Obisnuia sa bea zece cutii de Coca-Cola pe zi. Cum arata britanica care ajunsese la 88 de kilograme
11/05/2020 10:31

 Femeia a ajuns la o greutate de 88 de kilograme si un consum de 300 de cutii de Coca-Cola pe luna, potrivit Daily Mail. Tellam a reusit sa slabeasca mai mult de o treime din greutatea sa cu ajutorul CD-u ...

10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre sperma partenerului tau!
09/05/2020 00:05

  Cand vine vorba de sperma, femeile pot avea reactii diferite: fie considera ca este ceva absolut normal si care poate fi discutat ca orice alt subiect, fie sunt retinute in a-si spune parerea sau pur ...

Seminţele de dovleac au un efect surprinzător asupra bărbaţilor
09/04/2020 15:34

Dovleacul este vedeta sezonului, insă dincolo de pulpa de dovleac, delicioasă ca umplutură pentru plăcintă, seminţele de dovleac se dovedesc a fi extrem de benefice, mai ales pentru bărbaţii care işi d ...

Dieta cu lămâie face minuni. Slăbeşti în cinci zile
09/04/2020 13:32

Dieta cu lămaie te ajută să capi rapid pe kilogramele in plus. Urmează meniul de mai jos timp de cinci zile. Iată meniul pe care trebuie să-l urmezi Ziua 1 Începeţi dieta cu o băutură pe bază ...

Alcoolul sanitar, cum îl folosești. Situațiile în care te salvează
09/04/2020 11:26

Alcoolul sanitar te poate salva in multe situatii. Dacă pană acum l-ai folosit pentru dezinfectare, trebuie să stii că te poate ajuta mult mai mult de atat. Pulverizează o solutie din apă rece si alcool ...

Cum faci pâine fără drojdie. Cea mai simplă rețetă pentru acasă
30/03/2020 09:10

Cum faci paine fără drojdie. Cea mai simplă retetă pentru acasă. Zilele acestea, drojdia a inceput să lipsească de pe rafturile magazinelor. Oamenii si-au făcut provizii pentru o posibilă izolare din c ...

Nutriționist, cum îți crești imunitatea și rezistența la boli
30/03/2020 08:51

Medicul nutritionist Mihaela Bilic a spus ce trebuie să mancăm pentru a creste rezistenta la boli. „Wasabi, ghimbir si condimente din belsug pentru cresterea rezistentei la boli. Coronavirus inclus. Da ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!