Puterea Genelor

default

Dimensiune font:

| 02-10-2012 19:09

Copiii seamana mai mult sau mai putin cu parintii lor, asemanare "programata' din momentul fecundatiei,

 

Toti asemanatori, toti diferiti

 

Este suficient sa privim o clipa in jurul nostru, oriunde ne-am afla - la scoala, pe strada, intr-un magazin, pe stadion - ca sa fim convinsi ca oamenii sunt de o diversitate incredibila si, in acelasi timp, de o banalitate surprinzatoare.

Diversitatea inseamna ca nu exista doua persoane identice: blonda cu pielea diafana, bruneta cu pielea aramie, roscat cu parul cret, blond cu ochii albastri etc. Banalitatea inseamna ca toti suntem facuti din aceeasi materie, ca avem un cap si doi umeri, o gura si doua brate, un nas in mijlocul fetei, doua picioare etc. Daca, de-a lun­gul existentei noastre, personalitatea fiecaruia se modeleaza, marea majoritate a caracterelor noastre aparente le avem in noi la nastere. Mici de tot, aveam deja nasul carn, pielea alba sau parul cret.

Pentru a cauta sursa diferentelor dintre noi trebuie sa intram in profunzimea organismului nostru, sa analizam organele si celulele, in ciuda aspectului si amplasarii lor identice. De fapt, originea carac­terelor trebuie descoperita la nivelul moleculelor ce constituie celulele, in mod deosebit la nivelul proteinelor.

Constituente ale membranei si citoplasmei celulelor, proteinele regleaza schimburile cu mediul inconjurator si armonizeaza toate reactiile chimice celulare. Intre 50 si 100 000 de tipuri de proteine sunt necesare pentru a asigura viata corecta a miliardelor de celule; o parte dintre ele sunt comune pentru noi toti, iar altele asigura particu­laritatile grupurilor de indivizi si ale fiecarui individ.

Orice fiinta este, de fapt, un "cocktail' proteic unic, in care com­binatiile "ingredientelor' sunt infinite, totul realizat dupa "reteta' ce se afla in nucleul celulelor.

 

  7.2. Suportul informatiei genetice

 

Stim cu totii, conform intelepciunii anonime, ca "Ce naste din pisica, soareci mananca', "Aschia nu sare departe de trunchi', "Asa tata, asa fiu'. Deci, toate caracterele proprii unei specii sunt transmise in descendenta. Dintr-un ou de peste va iesi intotdeauna un peste, iar dintr-unul de broasca, o broasca - ambele gasindu-se si dezvoltandu-se in acelasi loc. Ceea ce este transmis de la o generatie la alta se gaseste in ou si nu in mediul care este acelasi si pentru peste, si pentru broasca.

in cazul reproducerii sexuate, succesiunea generatiilor trece obligatoriu prin stadiul de o singura celula, zigotul, in care trebuie sa se afle informatia necesara realizarii caracterelor proprii speciei respective. Aceasta informatie este numita informatie genetica, iar suportul ei material este materialul ereditar sau genetic.

Un individ se poate descrie cu ajutorul diferitelor sale caractere, unele comune speciei umane, altele diferite de la un individ la altul.

Ansamblul caracterelor ereditare prezente intr-o celula este deter­minat de informatia genetica. Aceasta este organizata in unitati functionale numite gene, la nivelul cromozomilor, in interiorul nucleilor celulelor.

 

 

Zigotul, format in urma fecundarii ovulului de catre o spermie, contine nucleii contopiti ai celor doi garneti. Acesta contine carac­terele provenite de la cei doi parinti.

Toti nucleii celulelor corpului omenesc, cu exceptia garnetilor, contin 46 de cromozomi - 23 provenind de la tata si 23 de la mama. Garnetii contin fiecare doar 23 de cromozomi si asigura impreuna in zigot cele 23 de perechi de cromozomi ale viitorului organism. Cromozomii de acelasi fel - proveniti unul de la tata, altul de la mama - formeaza o pereche. Fiecare individ are astfel in celulele sale 23 de perechi de cromozomi, suficiente pentru a-i purta caracteristicile per­sonale, unele provenind de la tata sau bunicii paterni, altele provenind de la mama sau bunicii materni.

Cromozomii sunt purtatori ai genelor, regiuni bine determinate ale macromoleculei de acid dezoxiribonucleic (ADN), care formeaza cromozomul. Molecula de ADN este imensa; daca s-ar derula molec­ula de ADN care exista in una dintre celulele noastre, ea ar masura mai mult de 3 m. De aceea, pentru a putea incapea in spatiul stramt de cativa micrometri al nucleului, aceasta este fragmentata in 46 de bucati. Fiecare bucata este rasucita, astfel incat sa se reduca spatiul pe care il ocupa de mai bine de un milion de ori. Aceste fragmente de ADN sunt cromozomii care apar la microscop ca niste bastonase. Fiecare cromozom este un purtator multiplu de gene; absenta unei gene sau deteriorarea ei determina anomalii genetice care se transmit ereditar.

 

 

 7.3. Baiat sau fata?

 

Intre cei 46 de cromozomi existenti in celule exista diferente in ceea ce priveste aspectul lor exterior. Marimea si forma lor variaza mult, dar se aseamana doi cate doi, 44 din cei 46 de cromozomi. Se claseaza aceste perechi de cromozomi in ordinea marimii lor, cea mai mare avand numarul 1 si cea mai mica numarul 22. Perechea 23 este deosebita. La femeie, aceasta va fi formata din doi cromozomi asemanatori, care sunt numiti cromozomi X. La barbat, in perechea 23 de cromozomi, unul va fi tot un cromozom X, iar celalalt va fi un cromozom mai mic numit cromozom Y.

Deoarece garnetii nu au decat 23 de cromozomi, inseamna ca toate ovulele vor avea un cromozom X, respectiv al 23-lea cromo­zom, iar spermiile vor fi de doua feluri - unele vor avea cel de-al 23-lea cromozom, un cromozom X si unele, un cromozom Y.

Daca ovulul va fi fecundat de o spermie cu cromozom X, din zigot se va dezvolta un fat feminin. Daca ovulul va fi fecundat de o spermie cu cromozom Y, din zigot se va dezvolta un fat masculin. Deci, se poate recunoaste sexul copilului imediat dupa fecundatie, daca se dispune de mijloace tehnice de observare a zigotului.

Asa cum s-a precizat in capitolul anterior, atunci cand zigotul este format, el va incepe sa se divida, in 2,4, 8,16 celule etc. Dupa cate­va zile, celulele se vor specializa pentru a forma anumite organe. Sub influenta cromozomului Y, celulele genitale se vor dezvolta in sensul formarii organelor genitale masculine. Chiar daca sexul anatomic nu va fi vizibil decat spre luna a 4-a de sarcina, sexul cromozomial, care determina aparitia celui anatomic, exista din momentul fecundarii.

 

 

 7.4. Gemeni,,falsi' si "adevarati'

 

Nasterea a doi copii in loc de unul nu este un fenomen rar, ci, dimpotriva, unul aproape obisnuit, pentru care statisticile arata un procent de aproximativ 1%.

in ceea ce priveste formarea, gemenii pot proveni fie din doua ovule fecundate (gemeni biovulari, bivitelini, dizigotici), fie dintr-un singur ovul fecundat (gemeni uniovulari, univitelini, monozigotici). Aproximativ 70% dintre gemenii nou-nascuti sunt biovulari si doar 30% sunt uniovulari. Factorul determinant in producerea gemenilor este adeseori influenta ereditara; asemenea sarcini pot surveni si dupa o lunga perioada de contraceptie hormonala sau dupa un trata­ment de combatere a sterilitatii.

In cazul gemenilor biovulari poate fi vorba de doua ovule fecun­date la aceeasi data, provenind din cate un ovar, fie din acelasi ovar, fie dintr-un singur folicul ovarian cu doua ovule.

Gemenii biovulari, "gemeni falsi', pot fi de acelasi sex sau de sexe diferite. Asemanarea fizica e mai putin fidela sau nu exista deloc. Implantati in uterul matern, gemenii biovulari au fiecare o pla­centa proprie.

Gemenii uniovulari, "gemeni adevarati', provin dintr-un singur ovul. Zigotul rezultat din fecundatia ovulului va forma doi embrioni, de obicei cu aceeasi placenta. Gemenii uniovulari au acelasi sex, ca­ractere ereditare identice, asemanarea dintre ei este perfecta, atat din punct de vedere al infatisarii, al caracterelor morfologice si fiziolo­gice, cat si al comportamentului psihic si patologic.

 

 

 Capitolu 7

 Raspunsuri la posibile Intrebari ?

 

1. Ce este ereditatea?

Ereditatea consta in trans­miterea caracterelor de la o generatie la alta. Denumirea vine din limba latina, unde hereditas inseamna a mosteni.

2. Ce este genetica?

Genetica este una dintre cele mai tinere stiinte bio­logice, care studiaza eredi­tatea si variabilitatea orga­nismelor.

Denumirea de genetica vine din limba greaca, unde genesis inseamna nastere.

3. Unde se gasesc stocate, in mod codificat, toate ca­racterele noastre?

Caracterele fiecarui orga­nism sunt codificate la nivelul nucleului celulelor acestuia.

4. Ce sunt proteinele?

Proteinele sunt o categorie de substante organice alcatuite din aminoacizi.

5. De ce acidul dezoxiri-bonucleic poate sa codifice informatia genetica?

Acidul dezoxiribonucleic este format din doua lanturi rasucite fiecare in jurul pro­priei axe, unul dupa altul, structura cunoscuta sub numele de dublu helix. Acidul dezoxiribonucleic este o macromolecula care poarta patru mici molecule esentiale, bazele azotate (adenina, timina, citozina, guanina), care se repeta la infinit, intr-o ordine parti­culara.

inlantuirea acestor baze constituie un mesaj codifi­cat, purtator al informatiei necesare fabricarii pro­teinelor. La om, acest mesaj este lung de 3 miliarde de caractere, echivalentul a 200 de volume enciclope­dice. Urmarind litera cu litera "instructiunile' acidu­lui dezoxiribonucleic, celulele fabrica proteinele care fac din noi ceea ce suntem.

6. Alcoolismul este transmis ereditar?

Alcoolismul, in multe cazuri, are o origine partial genetica, in ciuda acestei cauze, anturajul si lipsa vointei raman marii respon­sabili ai alcoolismului.

7. Coeficientul de inteligenta (QI) este un caracter ereditar?

 Nu se poate raspunde cu mare precizie la aceasta intrebare. Ceea ce se stie cu exactitate, in acest moment, este ca aptitudinile intelec­tuale sunt determinate genetic de legaturile mai mult sau mai putin intinse intre neuroni. Apoi, creierul se transforma psihic prin invatatura; conexiunile nervoase se schimba in timp prin expe­rientele fiecaruia. Genele inteligentei exista fara indoiala, dar redistribuirea lor genetica este inca necunoscuta

8. Se poate accepta ideea ca violenta este datorata unei predispozitii genetice?

Studiile de genetica legate de comportament arata ca exista "urme genetice' ale violentei, mutatii ale unor gene. Aceste mutatii, "pa­ralizand' gena, afecteaza in acelasi timp mai multi hor­moni implicati in reactiile oamenilor.

9. Este posibil ca parintii sa aleaga sexul viitorului copil?

inca nu este posibil. Se fac cercetari pentru a se realiza separarea, in sperma, a spermiilor ce contin cromo­zom X de cele ce contin cromozom Y.

10. Cum se poate cunoaste sexul copilului inainte de nastere?

La inceputul sarcinii, in primele 2-3 luni, sexul copilului poate fi cunoscut prin analiza cromozomilor din celulele embrionului. Aceste celule se gasesc in lichidul amniotic, din care se poate extrage o cantitate redusa pentru a fi studiat. Dupa luna a 4-a de sarcina, sexul copilului se poate cunoaste prin ecografie, care permite, cu ajutorul ultrasunetelor, observarea organelor genitale ale

Fatului. 11 Homosexualitatea este determinata genetic?

Studii actuale sustin origi­nea partial genetica a homosexualitatii, in cazul "gemenilor adevarati', daca unul este homosexual exista 57% sanse ca si celalalt sa fie homosexual, comparativ cu procentul de 24% pentru "gemenii falsi', in familiile in care fiul este homosexual, exista mai multi barbati cu aceasta ori­entare sexuala din partea materna, decat din partea paterna. Deci homosexuali­tatea s-ar transmite prin intermediul mamei, datorita prezentei cromozomului X in dublu exemplar.

12. Ce este superfetatia?

Fenomenul cunoscut sub numele de superfetatie consta in implantarea unui blastocist intr-un uter care contine deja un embrion in curs de dezvoltare. Mama concepe cel de-al doilea copil atunci cand este deja gravida- la inceputul sarcinii, fenomen extrem de rar, deoarece, la femeia gravida, ovulatia se opreste si o noua fecundatie este imposibila.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

„EuroBusiness LRJ” S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020, 10.09.2020, 24.09.2020, 08.10.2020, 22.10.2020, respectiv 05.11.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31, et. 1, cam. 25, Sector, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobil și mobile, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA). Proprietate imobiliară, teren, căsuțe de vacanță și anexe, situată în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud. Vrancea, înscrisă în CF nr. 50048 a Com. Soveja, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 2.438,00 mp, amplasat în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud.Vrancea, CF nr. 50048 a Com. Soveja, nr. cad.50048, Construcția C1-magazie, nr. cad.50048-C1Sc=67,00 mp, Construcția C2-anexă, nr. cad.50048-C2, Sc=170,00 mp, Construcția C3-magazie, nr. cad50048-C3, Sc=12,00 mp, Construcția C4-grup sanitar, nr. cad.50048-C4, Sc=17,00 mp, Construcția C5-bucatarie, nr. cad.50048-C5, Sc=24,00 mp, Construcția C6-umbrar lemn, nr. cad.50048-C6, Sc=9,00 mp, Construcția C7-umbrar lemn, nr. cad.50048-C7, Sc=9,00 mp, Construcția C8-casă de vacanță, nr. cad.50048-C8, Sc=15,00 mp, Construcția C9-casă de vacanță, nr. cad.50048-C9, Sc=14,00 mp, Construcția C10-club, nr. cad.50048-C10, Sc=64,00 mp, Construcția C11-casă de vacanță, nr. cad.50048-C11, Sc=15,00 mp, Construcția C12-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=15,00 mp, Construcția C13-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=65,00 mp, Construcția C14-casă de vacanță, nr. cad.50048-C14, Sc=15,00 mp, Construcția C15-casă de vacanță, nr. cad.50048-C15, Sc=15,00 mp, Construcția C16-casă de vacanță, nr. cad.50048-C16, Sc=65,00 mp, Construcția C17-casă de vacanță, nr. cad.50048-C17, Sc=15,00 mp, Construcția C18-casă de vacanță, nr. cad.50048-C18, Sc=15,00 mp, Construcția C19-casă de vacanță, nr. cad.50048-C19, Sc=65,00 mp, Construcția C20-casă de vacanță, nr. cad.50048-C20, Sc=28,00 mp, Construcția C21-magazie, nr. cad.50048-C21, Sc=145,00 mp, Construcția C22-casă de vacanță, nr. cad.50048-C22, Sc=51,00 mp, Construcția C23-casă de vacanță, nr. cad.50048-C23, Sc=35,00 mp și Construcția C24 - wc, nr. cad.50048-C24, Sc=17,00 mp. 65.110,50 BUNURI MOBILE PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) CARUCIOR + CUVA 7,27, MASINA GLAZURAT CIOCOLATA 3.236,26, Masina cernut faina 46,49, CARUCIOARE CU NIVELE pt cuptor 211,55, CUPTOR POLINI MOD.80100 211,55, CUPTOR POLINI MOD.8080190 211,55, CUPTOR ROTATIV ROTO 6080SR.200SC 2.531,01, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, MASINA ROTATIVA ROTOFORM, 4.489,66, Moara ptr. Preg. Probelor, 767,59, Balanta analitica, 412,62, Echip. Ptr. Determ. Aciditatii, 570,56, Etuva, 215,59, Balanta tehnica 176,30, Sist. Automat ptr. Determ. Azot 2.761,19, Sist. Autom. Ptr. Determ. Gras 2.563,97, Distilator apa 550,82, Aparat perf. Pt.Deter. Cant. De z 1.605,07, Incinta termostatare probe 471,85, Sistem aut. Amb. Prod. Gr.IP600 21.265,94, Aparat de realiz. Mixuri pt. Ret 3.026,27, Malaxor spiral cuva rabatabil 4.821,88, Linie pentru obtinere covrigi 57.418,17, Camera racire semifabricat 3.446,86, Cuptor rotativ, 7.048,60 Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptoar rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Masina de glazurat si uscat turta dulce 8.830,77, DEDURIZATOR FD-25, 418,00, LINIE PENTRU OBTINEREA CROCHETE 105.250,22, LINIE PENTRU OBTINERE COVRIGI 74.381,28, MALAXOR 7.023,99, Oala fierbere 233,69, DULAP FRIGORIFIC 381,22, AGENT FRIGORIFIC 77,01, ECHIPAMENT MIXER PLANETAR 8.207,35, MASINA PADO PT FURSEC SI TURTA 12.311,02, Masina taiat foi nap -Doina 263,51, Masina taiat nuga 441,19, Cuptor rotativ 2.078,25, CUPTOR FOI 12.232,98. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietele de sarcini care pot fi procurate on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestora fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, pentru bunuri mobile și 2.380,00 RON, TVA pentru bunul imobil/caiet de vanzare, dovada achiziţiei acestora fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892 RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.: RO76BUCU1032235342465 RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei (zilele de miercuri), ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietele de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail : vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro. Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini. Vizualizarea activului imobil, respectiv a bunurilor mobile, este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, e-mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, e-mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, e-mail: paula.stoian@fanyon.ro.
„EuroBusiness LRJ ”S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020 și 10.09.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31 ,et. 1, cam. 25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următorului bun imobil, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) ,,Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI”, proprietate compusă din teren și construcții cu destinație nerezidențială, împreună cu bunurile mobile integrate, mijloacele fixe, obiectele de inventar și activele necorporale, situată în Sat Baldovinești, Com. Vădeni, Jud. Brăila, CF nr. 70378 a Com. Vădeni, astfel: 962.727,20. 1. Teren și construcții cu destinație nerezidențială 727.711,20. a. Teren intravilan, în suprafață de 4.507,00 mp, amplasat în Sat Baldovinești, Com.Vădeni, Jud. Brăila, nr. cad.70378, CF nr. 70378 a Com. Vădeni 30.720,00. b. Construcția C1, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C1, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,30 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.613,60. c. Construcția C2, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C2, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,45 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.644,00. d. Construcția C3, cu destinație depozit ambalaje, nr. cad.70378-C3, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=501,10 mp, cu regim de înălțime P 17.497,60. e. Construcția C4, cu destinație pavilion administrativ, nr. cad.70378-C4, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=149,75 mp, cu regim de înălțime P+1E 39.305,60. f. Construcția C5, cu destinație depozit produse finite, cu nr. cad.70378-C5, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=130,75 mp, cu regim de înălțime P 5.312,80. g. Construcția C6, cu destinație anexă depozitare, nr. cad.70378-C6, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=294,00 mp, cu regim de înălțime P 5.279,20. h. Construcția C7, cu destinație de spații de producție și depozitare, nr. cad.70378-C7, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=449,00 mp, cu regim de înălțime P+1E 74.085,60. i. Construcția C11, cu destinație hală producție, nr. cad.70378-C11, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=530,00 mp și Sc desfășurată=2.120,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 359.211,20. j.Construcția C12, cu destinație anexă tehnologică, nr. cad.70378-C12, CF nr. 70378, Com. Vădeni, cu Sc la sol=155,00 mp și Sc desfășurată=620,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 111.041,60 2. Bunuri mobile integrate (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 102.312,00. 3. Bunuri mobile constând în mijloace fixe și obiecte de inventar (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 98.304,00. 4.Active necorporale: mărci, desene și modele 34.400,00. Activul imobil, ”Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI” se vinde doar în bloc, ca activ funcțional. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin.2), lit. F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestuia efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail: vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro.Vizitarea şi prezentarea activului se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activului imobil este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702,e mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail: paula.stoian@fanyon.ro.
Nu esti compatibila in pat cu partenerul tau? Iata ce trebuie sa faci
11/07/2020 14:00

Intr-o lume perfecta, barbatul pe care il iubesti este si cel cu care esti perfect compatibila sexual. In pat va sincronizati perfect, chimia dintre voi naste artificii si nici ca puteati avea parte de sex ma ...

Sugestii de nume pentru caine - mascul
03/07/2020 12:56

Sugestii de nume pentru caine - mascul   Grivei, Azorel, Rex, Bruno sau Bubico, sunt unele dintre cele mai cunoscute nume pentru cateii de sex masculin. In ultimul timp, proprietarii de patrupede au in ...

Caz ŞOCANT: Ce au descoperit poliţiştii în sicriul în care fusese îngropată o tânără
01/06/2020 10:06

 Chin Chean, in varstă de 47 de ani, a inceput să dezgroape moarta vineri, in jurul orei 22:00. Cu o zi inainte, bărbatul asistase la inmormantarea fetei. Necrofilul a reuşit să dea de sicriu, insă ...

Obisnuia sa bea zece cutii de Coca-Cola pe zi. Cum arata britanica care ajunsese la 88 de kilograme
11/05/2020 10:31

 Femeia a ajuns la o greutate de 88 de kilograme si un consum de 300 de cutii de Coca-Cola pe luna, potrivit Daily Mail. Tellam a reusit sa slabeasca mai mult de o treime din greutatea sa cu ajutorul CD-u ...

10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre sperma partenerului tau!
09/05/2020 00:05

  Cand vine vorba de sperma, femeile pot avea reactii diferite: fie considera ca este ceva absolut normal si care poate fi discutat ca orice alt subiect, fie sunt retinute in a-si spune parerea sau pur ...

Seminţele de dovleac au un efect surprinzător asupra bărbaţilor
09/04/2020 15:34

Dovleacul este vedeta sezonului, insă dincolo de pulpa de dovleac, delicioasă ca umplutură pentru plăcintă, seminţele de dovleac se dovedesc a fi extrem de benefice, mai ales pentru bărbaţii care işi d ...

Dieta cu lămâie face minuni. Slăbeşti în cinci zile
09/04/2020 13:32

Dieta cu lămaie te ajută să capi rapid pe kilogramele in plus. Urmează meniul de mai jos timp de cinci zile. Iată meniul pe care trebuie să-l urmezi Ziua 1 Începeţi dieta cu o băutură pe bază ...

Alcoolul sanitar, cum îl folosești. Situațiile în care te salvează
09/04/2020 11:26

Alcoolul sanitar te poate salva in multe situatii. Dacă pană acum l-ai folosit pentru dezinfectare, trebuie să stii că te poate ajuta mult mai mult de atat. Pulverizează o solutie din apă rece si alcool ...

Cum faci pâine fără drojdie. Cea mai simplă rețetă pentru acasă
30/03/2020 09:10

Cum faci paine fără drojdie. Cea mai simplă retetă pentru acasă. Zilele acestea, drojdia a inceput să lipsească de pe rafturile magazinelor. Oamenii si-au făcut provizii pentru o posibilă izolare din c ...

Nutriționist, cum îți crești imunitatea și rezistența la boli
30/03/2020 08:51

Medicul nutritionist Mihaela Bilic a spus ce trebuie să mancăm pentru a creste rezistenta la boli. „Wasabi, ghimbir si condimente din belsug pentru cresterea rezistentei la boli. Coronavirus inclus. Da ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!