Se poarta ecologia

default

Dimensiune font:

| 01-10-2012 11:54

Se poarta ecologia

 

Acum vreo 10 ani, pentru a trai "ecologic" trebuia sa te muti la tara, sa locuiesti intr-o sura pierduta in fundul judetului, sa detesti televizorul, sa te dedai la cultura analfabetista si sa porti rochii de dimie. Din fericire, ritualurile astea nu mai impresioneaza pe nimeni. Astazi, o fata "ecologista" este incontestabil mai speciala decat celelalte.

Lasa masina in garaj

De acord, masina e mult mai confortabila decat transportul in "comun" si cu mult mai linistita decat trenul. Si, in plus, te simti ca la tine acasa - cu mirosuri de inchis care nu-ti apartin decat tie. In fond, de-aia ai tendinta de a te refugia in automobil de fiecare data cand trebuie sa te deplasezi, chiar si numai pentru a merge la piata din colt dupa trei mere. Dupa statisticile Institutului Mediului, un drum din doua cu masina nu e mai lung de trei kilometri; iar unul din patru are sub un kilometru. Si astfel, pentru trei mere, automobilul e responsabil de 26% din emisia de bioxid de carbon, acel faimos CO2 care este cauza incalzirii planetei.

Ei bine, trei kilometri de mers pe jos elimina 182 calorii, echivalentul unei jumatati de ora de fitness si a unei ore de tenis, cu aceleasi efecte pentru pulpele, coapsele si fesele tale. Pozitia verticala si miscarea ajuta la irigarea membrelor inferioare, ceea ce permite evitarea problemelor specifice: senzatia de greutate, varicele, circulatia sangvina defectuoasa. Daca aderi la acest rationament, gandeste-te ce castigi: inlocuieste cei 10 kilometri de… sedentarism (si cele doua ore de ambuteiaj) cu o cursa sanatoasa pe bicicleta; iata 300 calorii in minus si un efort benefic pentru posteriorul si coapsele tale.

Castig pentru planeta. Reducand distantele parcurse anual cu vehiculul motorizat, iti reduci si contributia la emisia de gaze poluante, vinovatele principale pentru efectul de sera.

Castig estetic. Pe putin doi centimetri pe luna in minus la circumferinta soldurilor si pulpelor, muschi de otel si dreptul de a purta cu mandrie sort - chiar si toamna, ca e in mare voga.

Factura de intretinere sta marturie: sa umpli o cada cu apa fierbinte e consum de energie, nu gluma! Pentru a o crea se utilizeaza in principal combustibil nuclear, carbune, gaz si hidrocarburi. Toate astea nu-ti evoca nimic? Ba da. Cu exceptia combustibilului nuclear, care nu emite gaze cu efect de sera dar produce deseuri foarte poluante, toate sursele de energie incalzesc planeta in acelasi timp cu cada ta. Numai 13% din ce primesti este si recuperabil. Aceasta electricitate "curata" provine in mare parte din baraje hidraulice, si in foarte mica masura de la eoliene si solare. Te prevenim: daca nu vezi barajul si lacul de acumulare de la fereastra, daca n-ai panouri solare pe acoperis sau cateva eoline in gradina, atunci orice ai folosi pentru jacuzzi polueaza. Desigur, perspectiva de a renunta la baia ta "vaporoasa" nu deloc placuta, dar nici nu ti se cere un astfel de sacrificiu, ci doar moderatie. Caci a te lafai prea des in apa prea calda nu e bine nici pentru atmosfera, nici pentru tine. Dupa frecvente bai fierbinti, pielea se "lasa" ireversibil, din pacate. Te-ai gandit deja la sani, asa-i? Singurul lor suport de sustinere e tesutul din jur, nu musculatura. Ca sa nu te abonezi la un corset sportiv de acum 40 de ani, esteticienii si dermatologii te sfatuiesc sa termini dusul cu un jet de apa rece pe bust, cu scopul de a-i reintari. Acelasi tratament si pe fata. Nu-i intotdeauna agreabil, dar este eficace.

Castig pentru planeta. Productia de energie se adapteaza la consum, deci reducandu-l, eviti pornirea catorva centrale. Metaforic vorbind.

Castig estetic. O epiderma ferma si intinsa, precum coaja unui mar sanatos.

Faptura umana - rareori satisfacuta, deseori foarte ingenioasa - a creeat incalzitoare si climatizoare. Inventii formidabile; asta daca n-ar fi masa de energie necesara pentru a le face sa functioneze. In timpul caniculei, s-a inregistrat o crestere a consumului cu 6% peste normal. Agentia pentru mediu estimeaza ca, daca jumatate din populatie ar decide sa apeleze la aer conditionat, ar trebui sa se construiasca douazeci de centrale nucleare in plus in tara respectiva. Climatizarea utilizeaza fluide frigorifice care, daca scapa in atmosfera, produc gaze cu efect de sera de o mie de ori mai nocive decit CO2. De fiecare data cand iesi pe usa, te confrunti cu un decalaj de cca. 10 °C. Daca ai scapat de traditionala bronsita de decembrie, iata-te acum servita! Suedezii iti pot explica de ce au inventat sauna: pentru ca transpiratia este indispensabila omului. Astfel organismul se debaraseaza de toxinele stocate sub piele. Caldura generata de corp incalzeste de asemenea tesuturile musculare, arzand in tacere cateva calorii bune. Pe de alta parte, climatizarea si fluidele sale frigorifice contribuie la deshidratarea pielii, provocand uneori chiar aparitia de mici riduri la suprafata epidermei. Ca sa nu mai vorbim ca aerul conditionat din masina te usuca si la buzunare!

Castig pentru planeta. Intarzii sau eviti constructia unei (alte) centrale nucleare si a unei unitati speciale pentru fluide frigorifice.

Castig estetic. Chiar daca vara e pe trecute, tine minte pentru la anul: pielea se aeriseste in spatii deschise, nu in curenti reci artificiali si uscati.

Sa spui ca in fiecare sambata dimineata faci piata cumparand numai produse "bio" da bine la un dineu monden, e de efect asupra anturajului. Dar si asupra mediului ambiant. Caci contrar agriculturii clasice, agricultura biologica nu incearca sa faca sa creasca fragii in februarie sau sa aduca un mar la maturitate in opt zile. Deci fara pesticide, hormoni de crestere si alte substante straine. Cand cumperi un mar "bio", eviti ca agricultorul, familia sa si cei cincizeci de bieti vecini care traiesc langa tarla sa respire pesticide dimineata, la pranz si seara. Si, mancand acest mar, ingurgitezi de doua ori mai multe vitamine hranitoare si antioxidante decat dintr-un mar "clasic". Mai naturale, alimentele biologice asigura o piele frumoasa si luminoasa, o greutate corporala la fel de sanatoasa, un echilibru fizic. Dar atentie, fara minciuni: daca mananci un hamburger, cat o fi el de "bio", ingurgitezi totusi grasimi saturate. Sa mananci "bio" e si o stare de spirit ce consta in a fi atenta la alimentatia ta si a-ti asculta corpul. Nu corpul care iti zice lacom: "Hai, mananca-l!", ci pe cel care murmura prieteneste: "Nici salata nu-i rea".

Castig pentru planeta. Eviti ca pamantul, aerul si apele sa fie saturate cu particule chimice. Se estimeaza astazi ca poluarea este responsabila pentru 80% din cancere.

Castig estetic. Antioxidantii naturali din alimentatia cotidiana sunt apreciati pentru efectele sau contra imbatranirii.

Mai mult decat ca e cancerigen, duhnitor pentru respiratie, iti astupa arterele, iti ingalbeneste dintii si iti ruineaza contul bancar, fumatul e la fel de rau si pentru mediul inconjurator. Este dovedit: trei tigari fumate una dupa alta intr-o camera inchisa polueaza aerul de zece ori mai mult decat un motor diesel, timp de jumatate de ora. Testele merg mai departe: rasuflarea unui fumator e de doua ori mai "poluata" decat un garaj de taxiuri. Singura diferenta notabila fata de garaje e ca tigara nu polueaza atmosfera pentru totdeauna. Particulele emise nu sunt periculoase decat pentru tine, familia ta, prietenii si colegii pe care ii fericesti zilnic cu mahorca. Nu este cazul chistocului. De fiecare data cand ingropi un chistoc sub zece centimetri de nisip, poluezi o suprafata de un metru patrat imprejur. Naturii va avea nevoie de aproape un an pentru a se dezagrega. Lasa-te de fumat! Iti va regla sebumul pielii, de aici o piele de bebelus si scaderea la sfert a frecventei cosurilor. Iti revine gustul. Poti sa surazi fara sa risti sa primesti cadou un tub de Colgate de ziua ta. Poti sa-ti saruti iubitul fara sa-l urmaresti daca face vreo grimasa de dezgust… Ramane greutatea. N-o sa te mintim, e o realitate: cand te lasi de fumat, te ingrasi. Dar stiind ca ti-ai regasit suflul, poti urma toate sfaturile ecologico-sportive mai sus pomenite.

Castig pentru planeta. Eviti pe putin trei cancere: al tau, al partenerului, al colegului de birou. Incetezi sa transformi plajele si trotuarele in gigantice scrumiere.

Castig estetic. Descoperi, in sfarsit, ca nu griul e culoarea naturala a pielii tale.

http://www.femeia.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei