Se poarta ecologia

default

Dimensiune font:

| 01-10-2012 11:54

Se poarta ecologia

 

Acum vreo 10 ani, pentru a trai "ecologic" trebuia sa te muti la tara, sa locuiesti intr-o sura pierduta in fundul judetului, sa detesti televizorul, sa te dedai la cultura analfabetista si sa porti rochii de dimie. Din fericire, ritualurile astea nu mai impresioneaza pe nimeni. Astazi, o fata "ecologista" este incontestabil mai speciala decat celelalte.

Lasa masina in garaj

De acord, masina e mult mai confortabila decat transportul in "comun" si cu mult mai linistita decat trenul. Si, in plus, te simti ca la tine acasa - cu mirosuri de inchis care nu-ti apartin decat tie. In fond, de-aia ai tendinta de a te refugia in automobil de fiecare data cand trebuie sa te deplasezi, chiar si numai pentru a merge la piata din colt dupa trei mere. Dupa statisticile Institutului Mediului, un drum din doua cu masina nu e mai lung de trei kilometri; iar unul din patru are sub un kilometru. Si astfel, pentru trei mere, automobilul e responsabil de 26% din emisia de bioxid de carbon, acel faimos CO2 care este cauza incalzirii planetei.

Ei bine, trei kilometri de mers pe jos elimina 182 calorii, echivalentul unei jumatati de ora de fitness si a unei ore de tenis, cu aceleasi efecte pentru pulpele, coapsele si fesele tale. Pozitia verticala si miscarea ajuta la irigarea membrelor inferioare, ceea ce permite evitarea problemelor specifice: senzatia de greutate, varicele, circulatia sangvina defectuoasa. Daca aderi la acest rationament, gandeste-te ce castigi: inlocuieste cei 10 kilometri de… sedentarism (si cele doua ore de ambuteiaj) cu o cursa sanatoasa pe bicicleta; iata 300 calorii in minus si un efort benefic pentru posteriorul si coapsele tale.

Castig pentru planeta. Reducand distantele parcurse anual cu vehiculul motorizat, iti reduci si contributia la emisia de gaze poluante, vinovatele principale pentru efectul de sera.

Castig estetic. Pe putin doi centimetri pe luna in minus la circumferinta soldurilor si pulpelor, muschi de otel si dreptul de a purta cu mandrie sort - chiar si toamna, ca e in mare voga.

Factura de intretinere sta marturie: sa umpli o cada cu apa fierbinte e consum de energie, nu gluma! Pentru a o crea se utilizeaza in principal combustibil nuclear, carbune, gaz si hidrocarburi. Toate astea nu-ti evoca nimic? Ba da. Cu exceptia combustibilului nuclear, care nu emite gaze cu efect de sera dar produce deseuri foarte poluante, toate sursele de energie incalzesc planeta in acelasi timp cu cada ta. Numai 13% din ce primesti este si recuperabil. Aceasta electricitate "curata" provine in mare parte din baraje hidraulice, si in foarte mica masura de la eoliene si solare. Te prevenim: daca nu vezi barajul si lacul de acumulare de la fereastra, daca n-ai panouri solare pe acoperis sau cateva eoline in gradina, atunci orice ai folosi pentru jacuzzi polueaza. Desigur, perspectiva de a renunta la baia ta "vaporoasa" nu deloc placuta, dar nici nu ti se cere un astfel de sacrificiu, ci doar moderatie. Caci a te lafai prea des in apa prea calda nu e bine nici pentru atmosfera, nici pentru tine. Dupa frecvente bai fierbinti, pielea se "lasa" ireversibil, din pacate. Te-ai gandit deja la sani, asa-i? Singurul lor suport de sustinere e tesutul din jur, nu musculatura. Ca sa nu te abonezi la un corset sportiv de acum 40 de ani, esteticienii si dermatologii te sfatuiesc sa termini dusul cu un jet de apa rece pe bust, cu scopul de a-i reintari. Acelasi tratament si pe fata. Nu-i intotdeauna agreabil, dar este eficace.

Castig pentru planeta. Productia de energie se adapteaza la consum, deci reducandu-l, eviti pornirea catorva centrale. Metaforic vorbind.

Castig estetic. O epiderma ferma si intinsa, precum coaja unui mar sanatos.

Faptura umana - rareori satisfacuta, deseori foarte ingenioasa - a creeat incalzitoare si climatizoare. Inventii formidabile; asta daca n-ar fi masa de energie necesara pentru a le face sa functioneze. In timpul caniculei, s-a inregistrat o crestere a consumului cu 6% peste normal. Agentia pentru mediu estimeaza ca, daca jumatate din populatie ar decide sa apeleze la aer conditionat, ar trebui sa se construiasca douazeci de centrale nucleare in plus in tara respectiva. Climatizarea utilizeaza fluide frigorifice care, daca scapa in atmosfera, produc gaze cu efect de sera de o mie de ori mai nocive decit CO2. De fiecare data cand iesi pe usa, te confrunti cu un decalaj de cca. 10 °C. Daca ai scapat de traditionala bronsita de decembrie, iata-te acum servita! Suedezii iti pot explica de ce au inventat sauna: pentru ca transpiratia este indispensabila omului. Astfel organismul se debaraseaza de toxinele stocate sub piele. Caldura generata de corp incalzeste de asemenea tesuturile musculare, arzand in tacere cateva calorii bune. Pe de alta parte, climatizarea si fluidele sale frigorifice contribuie la deshidratarea pielii, provocand uneori chiar aparitia de mici riduri la suprafata epidermei. Ca sa nu mai vorbim ca aerul conditionat din masina te usuca si la buzunare!

Castig pentru planeta. Intarzii sau eviti constructia unei (alte) centrale nucleare si a unei unitati speciale pentru fluide frigorifice.

Castig estetic. Chiar daca vara e pe trecute, tine minte pentru la anul: pielea se aeriseste in spatii deschise, nu in curenti reci artificiali si uscati.

Sa spui ca in fiecare sambata dimineata faci piata cumparand numai produse "bio" da bine la un dineu monden, e de efect asupra anturajului. Dar si asupra mediului ambiant. Caci contrar agriculturii clasice, agricultura biologica nu incearca sa faca sa creasca fragii in februarie sau sa aduca un mar la maturitate in opt zile. Deci fara pesticide, hormoni de crestere si alte substante straine. Cand cumperi un mar "bio", eviti ca agricultorul, familia sa si cei cincizeci de bieti vecini care traiesc langa tarla sa respire pesticide dimineata, la pranz si seara. Si, mancand acest mar, ingurgitezi de doua ori mai multe vitamine hranitoare si antioxidante decat dintr-un mar "clasic". Mai naturale, alimentele biologice asigura o piele frumoasa si luminoasa, o greutate corporala la fel de sanatoasa, un echilibru fizic. Dar atentie, fara minciuni: daca mananci un hamburger, cat o fi el de "bio", ingurgitezi totusi grasimi saturate. Sa mananci "bio" e si o stare de spirit ce consta in a fi atenta la alimentatia ta si a-ti asculta corpul. Nu corpul care iti zice lacom: "Hai, mananca-l!", ci pe cel care murmura prieteneste: "Nici salata nu-i rea".

Castig pentru planeta. Eviti ca pamantul, aerul si apele sa fie saturate cu particule chimice. Se estimeaza astazi ca poluarea este responsabila pentru 80% din cancere.

Castig estetic. Antioxidantii naturali din alimentatia cotidiana sunt apreciati pentru efectele sau contra imbatranirii.

Mai mult decat ca e cancerigen, duhnitor pentru respiratie, iti astupa arterele, iti ingalbeneste dintii si iti ruineaza contul bancar, fumatul e la fel de rau si pentru mediul inconjurator. Este dovedit: trei tigari fumate una dupa alta intr-o camera inchisa polueaza aerul de zece ori mai mult decat un motor diesel, timp de jumatate de ora. Testele merg mai departe: rasuflarea unui fumator e de doua ori mai "poluata" decat un garaj de taxiuri. Singura diferenta notabila fata de garaje e ca tigara nu polueaza atmosfera pentru totdeauna. Particulele emise nu sunt periculoase decat pentru tine, familia ta, prietenii si colegii pe care ii fericesti zilnic cu mahorca. Nu este cazul chistocului. De fiecare data cand ingropi un chistoc sub zece centimetri de nisip, poluezi o suprafata de un metru patrat imprejur. Naturii va avea nevoie de aproape un an pentru a se dezagrega. Lasa-te de fumat! Iti va regla sebumul pielii, de aici o piele de bebelus si scaderea la sfert a frecventei cosurilor. Iti revine gustul. Poti sa surazi fara sa risti sa primesti cadou un tub de Colgate de ziua ta. Poti sa-ti saruti iubitul fara sa-l urmaresti daca face vreo grimasa de dezgust… Ramane greutatea. N-o sa te mintim, e o realitate: cand te lasi de fumat, te ingrasi. Dar stiind ca ti-ai regasit suflul, poti urma toate sfaturile ecologico-sportive mai sus pomenite.

Castig pentru planeta. Eviti pe putin trei cancere: al tau, al partenerului, al colegului de birou. Incetezi sa transformi plajele si trotuarele in gigantice scrumiere.

Castig estetic. Descoperi, in sfarsit, ca nu griul e culoarea naturala a pielii tale.

http://www.femeia.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
FOTO/VIDEO - Cine este și cum arată femeia cu cele mai mari buze din lume
02/12/2020 14:00

Este numită „Păpusa Barbie" si a reusit să socheze pe toată lumea cu buzele sale uriase. Andrea Ivanova este din Bulgaria, are 22 de ani si si-a injectat acid hialuronic in buze de 20 de ori pan ...

Viespile pun în pericol zborurile cu avionul
01/12/2020 17:06

O mică insectă care a evitat controalele stricte de biosecuritate din Australia amenintă siguranta avioanelor de pe aeroportul din Brisbane. Originară din America Centrală si de Sud si Caraibe, viespea gă ...

A început Adventul. Ce trebuie să faci în următoarele 24 de zile
01/12/2020 12:36

Astăzi, pe 1 decembrie, deschidem Calendarul de Advent, un timp de bucurie si liniste, in asteptarea Crăciunului. Cuvantul Advent provine din latinul “adventus”, care inseamnă “venire&rdq ...

FOTO/VIDEO - Muzicianul Khan, simbolul Bangladeshului, a murit de COVID
01/12/2020 10:45

Veste neagră despre cel care a fost un adevărat simbol naţional şi o figură apreciată la nivel internaţional, muzicianul Ustad Shahadat Hossain Khan, răpus de Covid-19, intr-un spital din capitala Repub ...

FOTO/VIDEO - Decorațiuni de casă inspirate din operele marilor artiști. Află cum poți avea în casă o pernă Matisse sau un bol Picasso
29/11/2020 16:36

Dacă operele unor artişti celebri sunt prea scumpe sau nu mai sunt disponibile fiindcă le-au cumpărat alţi colecţionari, se poate face colecţie de veselă şi textile pentru casă inspirate de lucrările ...

Sfatul lui Steve Jobs la vremuri de pandemie
29/11/2020 16:29

Este greu să realizezi cat de mult s-a schimbat lumea anul acesta, in special dacă ne gandim la cat de puţine lucruri facem: nu mai călătorim, nu mai mergem la restaurante, majoritatea lucrurilor se intamp ...

Campania #respectjurnaliștii, premiată la Romanian PR Award, la categoria „Cea mai bună comunicare în sectorul public”
27/11/2020 09:45

La un an de la lansarea campaniei #respectjurnalistii, TUDOR Communication castigă aurul la Romanian PR Award 2020, pentru categoria „Cea mai bună comunicare in sectorul public”. Juriul PR Award a ...

Top 3 zodii de bărbați care pot fi cuceriți ușor
27/11/2020 08:45

Cand vine vorba despre cuceriri, unii bărbati pot fi mai usor atrasi de către femei. Iată care sunt zodiile cele mai emotionale. Balantă E slab si usor de manipulat bărbatul din zodia Balantei. Lui nu ...

Frumusețea de zi cu zi. Beneficiile machiajului semipermanent
27/11/2020 08:00

Metodele cosmetice actuale ne permit să arătăm impecabil in fiecare secundă. Există produse de calitate, tehnici foarte bune, insă apare o altă problemă, cea a timpului alocat ingrijirii. Se intamplă ...

Meryl Streep şi concursul de televiziune Eurovision, nominalizări pentru Premiile Grammy
26/11/2020 07:36

Beyonce, Taylor Swift şi Dua Lipa domină lista artiştilor care au primit cele mai multe nominalizări la viitoarea ediţie a premiilor Grammy, o listă pe care s-au strecurat insă şi alte nume mai puţin o ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei