Ştiinţa furiei: Cum este modelată de sex, vârstă şi personalitate această emoţie

mad-max-captura-video

Dimensiune font:

| 13-05-2019 15:53

Furia este una dintre emoţiile primitive umane, cu un spectru larg de intensitate, de la frustrare la violenţă absolută, în funcţie de modul de a acţiona al fiecăruia. Cercetătorii oferă din ce în ce mai multe explicaţii privind modul în care personalitatea, vârsta, genul modelează această emoţie.

 

Ce este furia?
Cercetătorii cred că furia este o emoţie primară, impregnată în creier de milioane de ani de evoluţie, ca element al instinctelor de reacţie la ameninţări, de luptă pentru resurse şi de impunere a normelor sociale, potrivit The Guardian. Furia este un sentiment înrădăcinat în circuitul de recompensare din creier. Constant - şi de multe ori inconştient -, oamenii stabilesc ce aşteaptă din toate situaţiile date şi, atunci când apare o nepotrivire între aşteptări şi rezultate, circuitul de recompensare din creier trage un semnal de alarmă, rezultând o intensificare a activităţii într-o mică regiune numită amigdală.

Furia declanşează reacţia "luptă sau fugi", glandele suprarenale invadează organismul cu hormoni ai stresului, precum adrenalină sau testosteron, pregătind corpul pentru agresiune fizică. Însă, modul de reacţie, de la o simplă insultă la agresiune fizică, depinde de o a doua zonă din creier, cortexul prefrontal, responsabil de luarea deciziilor şi de judecata raţională. Acesta este responsabil de controlarea furiei, reamintind celui în cauză de comportamente care pot fi social acceptabile şi de care mulţi ţin seama.

Cum modifică furia modul de a gândi?

Multe studii au arătat că furia îi face pe oameni mai impulsivi, cu o mai mare probabilitate de a subestima şansele unor consecinţe negative. În funcţie de context, furia îi poate face pe oameni curajoşi sau nesăbuiţi.

Furia influenţează şi dinamica de grup. Când ne simţim furioşi, avem o tendinţă mai mare de a gândi negativ, de a-i prejudicia pe ceilalţi şi de a găsi trăsături negative în natura unei persoane mai degrabă decât în circumstanţele acţiunilor lor. Oamenii furioşi au tendinţa de a da vina pe alţii, arată mai multe studii. Furia unei persoane poate creşte şi mai mult în intensitate în momentul în care jigneşte un individ sau un grup, în unele cazuri perpetând spirala unei crize iraţionale.

Ce beneficii are furia?

În general, furia este văzută ca un sentiment negativ. Unele studii au arătat însă că are unele beneficii, servind, de exemplu, ca motivaţie puternică.

Într-un studiu din 2010 realizat în Olanda, voluntarilor le-au fost arătate pe computer fotografii cu obiecte, precum creioane şi căni, intercalate cu imagini subliminale cu chipuri umane neutre şi furioase. Obiectele care apăreau după chipuri furioase au fost catalogate de voluntari ca fiind mai dezirabile, deşi participanţii la studiu nu au fost conştienţi că sunt motivaţi - aceştia au menţionat doar că acele obiecte le plac mai mult. Un alt studiu a arătat că oamenii au tendinţa de a agrea mai mult o persoană care îşi exprimă furia decât una care îşi exprimă tristeţea.

Totodată, participanţii la studiu au asociat candidaţii la o slujbă cu un salariu mai mare şi o poziţie ierarhică mai înaltă decât pe cei care s-au descris drept trişti.

Manifestarea furiei în timpul unor negocieri a fost, de asemenea, asociată cu o creştere a şanselor de a reuşi, persoanele furioase fiind percepute ca dominatoare şi încăpăţânate.

Însă studiile au avut în vedere doar bărbaţii şi unele cercetări au arătat că femeile au o imagine puţin mai proastă în acest sens.

Sunt bărbaţii mai furioşi decât femeile?

Deşi, din afară, bărbaţii par mai agresivi, studiile au arătat că femeile simt furie la fel de frecvent şi intens. Bărbaţii furioşi prezintă, însă, mai mari probabilităţi de a manifesta agresiune, potrivit cercetătorilor.

Singura diferenţă identificată ar fi că bărbaţii se simt mai puţin eficienţi când sunt obligaţi să-şi controleze sentimentul de furie, în timp ce femeile sunt mai pricepute la a-şi controla impulsurile imediate.

Potrivit unui studiu al unor cercetători americani, deosebirile ar veni din diferenţa de dimensiune a cortexului frontal orbital, care la femei este mai mare şi care este implicat în controlarea impulsurilor agresive.

Alte studii arată că şi educaţia diferită pe care o primesc băieţii şi fetele poate juca un rol în reglarea acestor reacţii.

De ce sunt copiii mici furioşi şi ce pot face părinţii?

Pentru copiii mici, de până la trei ani, totul este nou şi trebuie explorat, însă aceştia nu ştiu la ce trebuie să se aştepte. Motiv pentru care şi cea mai mică greşeală poate provoca o criză de furie, care, în cazul lor, este o combinaţie de furie şi tristeţe. Michael Potegal, psiholog la Universitatea din Minnesota, SUA, a decis să trateze aceste crize de furie ca fenomene naturale. În urma unui studiu, echipa sa a descoperit că aceste crize urmează o traiectorie previzibilă, fiind rezultatul a două emoţii: furie (ţipă, aruncă obiecte) şi tristeţe (plânge, se târăşte pe podea).

Sunetele triste se auzeau constant în timpul crizelor, iar furia creştea până la un punct maxim apoi dispărea, au descoperit cercetătorii, care au concluzionat că, pentru a evita astfel de momente, este nevoie doar să determini copilul să devină furios cât mai repede... nefăcând nimic.

Sănătatea mintală şi furia

Reacţia la furie depinde de o comunicare echilibrată între mai multe regiuni ale creierului. Când comunicarea este perturbată, apare reacţia agresivă. maladiile neurodegenerative, precum Alzheimer, pot afecta regiunile frontale ale creierului care inhibă reacţiile instinctive la frustrare şi furie şi conexiunile dintre aceste arii şi amigdala. Acesta este motivul pentru care persoanele cu demenţă frontotemporală devin agresive şi morocănoase.

Modul în care sunt gestionate sentimentele de furie contribuie la sănătatea mintală. Persoanele care prezintă un nivel mare de inhibare a emoţiilor pot preveni crizele de furie, dar acest lucru poate duce la depresie.

Experienţele de viaţă pot modela modul în care oamenii resimt furia. Multe studii arată că expunerea la violenţă este asociată cu agresivitatea şi transformarea furiei într-un sentiment romantic.

Un studiu recent a arătat că oamenii care au avut o copilărie violentă au putut face diferenţa între străini "buni" şi "răi", dar au prezentat o probabilitate mai mică de a manifesta încredere, chiar şi faţă de persoane care au avut faţă de ei un comportament generos.

Sentimentul constant de ameninţare se traduce printr-o declanşare mai rapidă a stării de agresivitate şi furie. În cazul acestor persoane, în viitor, una dintre soluţii ar putea fi terapia comportamentală cognitivă. MEDIAFAX.RO 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei