Storceag (storceac)
Dimensiune font:
Timp de preparare:
1 ora (complexitate medie)
Ingrediente:
500 de grame de pește dezosat (file)
un ardei gras
două cepe
o lămâie
un cartof
oțet
ulei
doi morcovi
două roșii
un gălbenuș de ou
câteva linguri de smântână
o lămâie
leuștean verde
Mod de preparare:
Storceagul este o ciorbă care se face în principal din sturion, sau, în orice caz, din pește cu carne albă și, numai din pește dezosat! Eu am făcut din somn, sau iaprac cum numesc pescarii valahi de la Dunărea de jos, somoteii de sub un kilogram!
Pentru început, dați peștele cu sare și puneți-l la rece!
Puneți la fiert circa doi litri de apă. Tăiați mărunt morcovii, ardeiul gras și ceapa și puneți-le un pic la călit în ulei, la foc domol. Nu veți căli însă și cartoful! Pe acesta îl tăiați cubulețe și îl veți pune să fiarbă în ciorbă, la timpul potirvit!
După trei-patru minute adăugați și roșiile curățate de coajă și tăiate cubulețe. Lăsați la călit foarte puțin acest zarzavat. După aceea, puneți-l peste apa care fierbe. E momentul să adăugați și bucățile de cartof. Lăsați să fiarbă zarzavatul, încercând când și când cartofii. Nu trebuie să lăsăm ca aceștia să se fiarbă până să se fărâme!
Tăiați peștele cubulețe.
Adăugați peștele în zeama care fierbe și lăsați 15-20 de minute, să fiarbă și peștele.
Tăiați lămâia decojită cubulețe și adăugați-o în zeama în care acum fierbe și peștele.
Separați gălbenușul unui ou, amestecați-l cu două-trei linguri de smântână și cu puțină zeamă de ciorbă, ca să fie fluid. Nu se pune și albușul de la ou, pentru că se vor face zdrențe și nua sta urmărim la această ciorbă, ci doar s-o îngroșăm cu smântână și ou!
Opriți focul și adăugați peste ciorbă amestecul de gălbenuș, smântână și zeamă de ciorbă. Dregeți cu oțet, după gust!
Puneți cât mai mult leuștean!
În farfurie, puneți piper pisat și serviți cu ardei iute! Nu uitați de harissa!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau