Te topesti de caldura? Cumpara-ti un aparat de aer conditionat

Document1

Dimensiune font:

| 07-07-2022 11:33

 Avem un organism homeotermous, adica avem un sange cald si mentinem o temperatura constanta, independenta de exterior. 37ºC este temperatura interna a corpului nostru si exista mai multe functii nervoase, hormonale si metabolice implicate in mentinerea constanta fara variatii. Temperatura corpului se schimb nu doar pe timp de canicula, ci si atunci cand suntem bolnavi, avem o infectie sau si in situatia in care mecanismele de reglare nu pot depasi caldura din mediul exterior.

Vara un aer conditionat a devenit o necesitate reala si din fericire, nu mai este un lux. Gandeste-te ca temperaturile inalte, caldura intensa dauneaza corpului nostru in diferite moduri si afecteaza, mai presus de toate, mecanismele biologice necesare pentru a mentine temperatura corpului in limite normale. Unul dintre cele mai intalnite moduri prin care organismul pierde apa este atunci cand ar loc procesul de transpiratie.

Cum ne afecteaza caldura corpul?

Cel mai eficient sistem pe care corpul nostru il are pentru a reduce temperatura corpului este productia de transpiratie. Glandele sudoripare care sunt distribuite pe intreaga suprafata a corpului, desi sunt mai abundente in pliurile pielii si pe frunte, sunt responsabile pentru producerea transpiratiei, care absorbcaldura din piele si o racesc. Cu toate acestea, caldura intensa produce urmatoarele efecte:

· Adinamia (absenta fortei fizice);

· Oboseala;

· Pierdere crescuta de apa si electroliti prin transpiratie;

· Hipotensiune arteriala;

· Crampe musculare;

· Stres.

Cand caldura este foarte puternica si mecanismele organice de reglare a temperaturii esueaza, poate aparea o senzatie de lesin. In cel mai grav caz, puteti ajunge la accident vascular cerebral cauzat de caldura, probleme neurologice si metabolice, hipertermie extrema (cresterea temperaturii), care necesita o asistenta medicala urgenta si calificata.

Cum ne protejam de caldura?

In mijlocul verii, in multe locuri temperaturile cresc la niveluri foarte ridicate. Nu este intotdeauna usor sa ne desfasuram activitatile din viata de zi cu zi atunci cand termometrele indica valori extrem de mari. Este important sa nu lasam garda jos si sa luam cateva masuri simple de prevenire a caldurii extreme, ce ne poate puna in pericol sanatatea.

Hidratarea este esentiala

Consumati apa si lichide de multe ori pe zi. Nu abuzati de bauturi cofeinizate sau racoritoare dulci. Evitati alcoolul, care favorizeaza deshidratarea.

Diminuati consumul de alimente bogate in grasimi

Evitati mesele copioase si alegeti mancaruri usoare care va ajuta sa va mentineti hidratati. Salate, fructe sunt alimente care ar trebui sa ocupe un loc important in meniurile de vara.

Protejati-va de soare

Utilizati protectie solara si repetati aplicatia de mai multe ori pe zi. Cu masuri de precautie extreme pentru copii, folosind un factor de protectie ridicat, evitati sa petreceti mult timp in soare. Pe plaja, in piscina sau in parc, nu sunteti in siguranta sub umbrela, deoarece prin aceasta trece o parte din radiatiile ultraviolete.

Alegeti pe cat posibil deplasarile prin locuri umbrite

Incercati sa stati in locuri racoroase, umbroase sau cu aer conditionat, evitati sa va expuneti la temperaturile caniculare atunci cand nu este necesar. Amintiti-va ca, atunci cand este foarte cald, trebuie sa reduceti activitatea fizica si sa evitati sporturile in aer liber in mijlocul zilei.

Purtati haine din materiale vaporoase

Purtati tesaturi usoare, moi, respirabile. Alegeti pantofi confortabili care permit ca picioarele sa respire.

Aerul conditionat – aliatul contra caniculei

Odata cu sosirea caldurii intense, este recomandat sa cautati formule pentru a mentine, printr-o buna climatizare, casele si birourile noastre racoroase si confortabile. Sistemele de aer conditionat devin din ce in ce mai puternice, eficiente, silentioase si elegante.

Persoanele care au aceste dispozitive in casa lor ar trebui sa stie ca locatia lor este foarte importanta. Daca este instalat intr-un loc strategic unde nu exista pierderi de racire, se obtine o utilizare eficienta. Acelasi lucru se intampla atunci cand alegeti sistemul de aer conditionat, fiind de preferat sa alegeti unul care ofera o eficienta mai mare in reducerea cheltuielilor generate de costuri mari ale facturilor de energie electrica.

Conform expertilor, temperatura ideala pentru a seta temperatura aerului conditionat trebuie sa aiba un minim de 24 de grade. Acest lucru va face ca mediul sa fie suficient de racoros, optimizand in acelasi timp consumul de energie electrica. In cazul in care decideti sa puneti sistemul de aer conditionat la o temperatura mai mica de douazeci si patru de grade, singurul lucru pe care il obtineti este o senzatie de racorire imediata a incaperii, dar aceasta actiune nu este recomandata in cazul in care aparatul va fi conectat pentru o lunga perioada de timp, deoarece costurile facturii de energie electrica pot creste simtitor.

Care sunt cele mai bune aparate de aer conditionat?

Intr-un top al celor mai bune aparate de aer conditionat, se plaseaza cateva marci. 

Marca LG este o optiune de luat in considerare. Modelele acestui brand sunt uneledintre cele mai bine vandute, acestea fiind o optiune de luat in considerare daca bugetul nu este suficient de mare. Iata topul celor mai bune aparate de aer conditionat

· Heinner;

· Samsung;

· Daikin;

· Panasonic;

· GREE;

· Whirlpool.

Cat consuma un aparat de aer conditionat?

In acest sens, trebuie sa se tina seama de faptul ca aparatele de aer conditionat, ca toate aparatele, necesita o tensiune diferita. Din acest motiv, ar trebui furnizate valorile standard pentru calcul. Se poate indica prin exemplu, un consum de 1.8 kW pe ora, cu o durata de functionare de 7 ore.

Apoi vom face calculul dupa cum urmeaza:

1.8 kW/h x 7 ore pe zi = 12.60 kW/zi

Acum, ceea ce vrei sa stiti este impactul consumului asupra bugetului familiei. Calculul este extrem de simplu, daca stiti pretul energiei electrice. Trebuie remarcat faptul ca acesta este un exercitiu demonstrativ de a cheltui aerul conditionat timp de o luna. Pentru un calcul mai real al cantitatii consumate de aerul conditionat, trebuie luati in considerare alti factori. Aceste aspecte ar fi timpul in care stam acasa, preturile energiei electrice, tipul de aer conditionat pe care il aveti, printre altele.

Cum alegi cel mai bun aer conditionat pentru nevoile tale?

Piata echipamentelor de aer conditionat continua sa creasca in tara noastra. Fara indoiala, a avea un astfel de dispozitiv este un pariu sigur daca dorim sa avem in interiorul unei incaperi o temperatura ideala, pentru un plus de confort. Cu toate acestea, inainte de a decide cu privire la un aparat de aer conditionat, este important sa luam in considerare o serie de aspecte.

Caracteristici pentru a alege un bun aparat de aer conditionat

 

Un aparat de aer conditionat, in plus fata de puterea potrivita, trebuie sa aiba cateva dotari tehnice pentru a asigura confortul si bunastarea. Ca, de exemplu, un termostat, viteze diferite si grilele difuzorului (clapa) sa poata fi reglate. In plus, este bine ca dispozitivul ales sa aiba oprire automata a ventilatorului atunci cand echipamentul detecteaza ca s-a atins temperatura pe care noi am setat-o. De asemenea, o accesibilitate buna si manipularea usoara a filtrelor, astfel incat curatarea si intretinerea sa fie simpla, sunt caracteristici de luat in considerare atunci cand inspectam piata, pentru a alege cel mai bun aer conditiont. Fara a uita, optiunea unui filtru electrostatic pentru acei membri ai familiei care sunt alergici, este un alt aspect de retinut.

Locul in care il vom amplasa

 

Nu toate camerele au aceleasi nevoi de aer conditionat. Prin urmare, este recomandat nu numai sa stiti clar numarul de camere in care temperatura sa fie una rglata, dar, de asemenea, aranjamentul lor. Deoarece, in functie de aceasta, va fi un tip sau un altul sistem de aer conditionat, mai potrivit pentru casa noastra. Acesta trebuie sa fie de obicei amplasat acolo unde veti petrece mai mult timp, in special in camere frecvent utilizate, cum ar fi dormitoare si livinguri, dar nici bucataria nu trebuie omisa.

Distanta de instalare (unitate exterioara si interioara)

 

La momentul instalarii aerului conditionat, nu trebuie doar sa luam in considerare locul, ci si distanta. Stiati ca cu cat este mai mare distanta dintre aparatul interior si cel exterior, cu atat performanta sistemului este mai scazuta? De exemplu, o instalatie de 10 metri duce la o pierdere de performanta intre 3 si 5% si o instalatie de 15 metri intre 7 si 10%. In plus, nu toti producatorii ofera aceleasi posibilitati in ceea ce priveste distantele de instalare.

Cand vine vorba de unitatea exterioara, locatia sa este foarte importanta. Ventilatia adecvata este esentiala. Deci, daca il instalati langa un perete, nu trebuie sa uitam ca ar trebui sa existe suficienta distanta pentru ca aerul sa circule usor. Prin urmare, este de preferat sa-l instalati intr-un loc umbrit. De ce? Diferenta de temperatura de la a fi in lumina directa a soarelui sau de a fi la umbra poate fi de la 5 ° C la 10 ° C. O diferenta care ne poate ajuta sa reducem din consumul in exces. In cazul unitatii interioare, aspectul pe care trebuie sa il prioritizam este economisirea energiei. Desi in prezent exista si persoane pentru care estetica joaca un rol important.

 

Tehnologia invertorului ca o solutie eficienta

 

Avand un sistem de aer conditionat cu invertor nu numai ca maximizeaza capacitatea de racire, dar mentine constanta racirea. Cum ne ajuta acest lucru? Aceasta permite sa nu existe schimbari majore de temperatura, creste eficienta aerului conditionat, pe care le observam in confort (un aer optim). Cu alte cuvinte, functia sa nu este alta decat reglarea vitezei compresorului. Astfel incat, fara oprire, aparatul incetineste pana la minimul necesar pentru a mentine temperatura dorita.

Intelegerea etichetei energetice

 

Un lucru important pe care trebuie sa-l observati intr-un aparat de aer conditionat este eticheta de eficienta energetica. Ce ne spune aceasta eticheta? Aceasta eticheta ne arata, pe o scara, consumul de energie al produsului. Cea mai eficienta clasa este A+++. Cum putem citi aceste etichete? Trebuie doar sa ne uitam la cele doua parti pe care le are, dreapta si stanga. Pe partea stanga vom vedea scara completa a tuturor claselor de energie de acolo, de la A la G (de la mai mult la mai putin eficient), iar pe partea dreapta vom vedea cateva numere care indica cat de mult consum are produsul nostru.

Eticheta energetica este foarte importanta atunci cand alegeti un sistem de aer conditionat bun. In ea veti putea vedea nu numai produsul, modelul si caracteristicile, cum ar fi nivelul sunetului, ci si clasificarea energetica sau puterea dispozitivului.

Dupa cum am mentionat deja, puterea echipamentului este determinata in raport cu mp ai camerei in care urmeaza sa plasati dispozitivul. Totodata, se calculeaza dimensiunile tuturor incaperilor in care dorim ca aerul rece sa ajunga. Chiar daca achizitionati un echipament mai puternic nu inseamna ca acele cheltuielile de consum vor fi mai mari, ci ca aerul conditionat va ajunge la temperatura dorita mai devreme.

Astazi, toate aparatele de aer conditionat merg cu o telecomanda care va permite sa controlati temperatura si sa temporizati pornirea/oprirea. Dar de fiecare data cand avem nevoie de un controler cu mai multe functii pentru a facilita utilizarea aerului si pentru a ne ajuta sa controlam consumul. Cu aceste functii simple, va veti face ziua mai usoara in ceea ce priveste aerul conditionat al casei, locului de munca, etc.

Multi producatori, in afara de utilizarea tehnologiei inverter in dispozitivele lor, introduc alte sisteme in masinile lor pentru a obtine economii de energie si mai mari si pentru a oferi o eficienta mai mare.

Sisteme inteligente

Senzori de miscare inteligent sunt din ce in ce mai integrati de catre marii producatori in masinile lor. Acesti senzori detecteaza prezenta oamenilor in camera, si in cazul in care nu le detecteaza, aerul este automat pus pe "stand by. Acest senzor detecteaza, de asemenea, temperatura necesara a camerei, detectand numarul de persoane din aceasta si temperatura pe care ati marcat-o, astfel incat va fi modificata ori de cate ori considera ca este necesar pentru a va creste confortul. Acest sistem, pe langa facilitarea functiei de aer conditionat, va ajuta, de asemenea, sa economisiti pe consumul de energie.

Acestea sunt puncte fundamentale pe care trebuie sa le luati in considerare atunci cand alegeti un nou aparat de aer conditionat. In afara de caracteristicile pe care le-am punctat in articolul de astazi, se va tine cont si de bugetul alocat. Pe piata exista numeroase modele perfecte pentru nevoi diferite, iar unele modele beneficiaza uneori de reduceri generoase ale pretului.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Povestea fructului miraculos
16/04/2024 13:51

 Într-o lume in care zahărul este omniprezent si lupta impotriva obezitătii si a bolilor legate de dietă continuă să fie o prioritate globală, apare un aliat neasteptat: fructul miraculos, sau ...

Evoluția Agentului Imobiliar: Cursurile Smart Experience de la Inter Imobiliare modelează profesioniștii de mâine
15/04/2024 14:02

 Ai observat vreodată cat de rapid se schimbă lumea imobiliarelor? Dacă esti agent imobiliar sau te gandesti să devii unul, e esential să fii mereu informat si pregătit pentru noile provocări. &Ici ...

Povestea parfumului de trandafiri
14/04/2024 14:46

În grădina cu flori a naturii, există un personaj incantător care captivează simturile cu frumusetea si misterul său delicat: parfumul de trandafiri. În spatele fiecărui strop de esentă parfu ...

La 48 de ani, Georgiana Văcaru are 10 băieți și 10 fete. Ireal câți urmași are femeia cu cei mai mulți copii din lume
12/04/2024 17:11

Georgiana Văcaru este o adevărată mamă eroină. Argeseanca născută in anul 1976 este femeia cu cei mai multi copii din Romania. La doar 48 de ani, femeia a adus pe lume 10 băieti si 10 fete. Iată povest ...

Surori siameze, dezvăluiri despre viața amoroasă. Ce se întâmplă dacă una dintre ele moare
11/04/2024 16:03

Desi la nastere cadrele medicale au spus că vor trăi doar cateva zile, două surori siameze, Carmen si Lupita Andrade, au sfidat sansele de supravietuire si se bucură de tot ce le oferă viata la cei 23 de a ...

 Cele mai populare branduri de ochelari de soare
09/04/2024 12:18

 Cele mai populare branduri de ochelari de soare  Într-o lume in care protectia ochilor de razele soarelui nu mai este doar o necesitate, ci si o declaratie de stil, este esential să alegi cor ...

 3 trucuri prin care poți prelungi viața laptopului tău
08/04/2024 18:00

 3 trucuri prin care poti prelungi viata laptopului tău Investitia intr-un laptop, fie el Lenovo Thinkpad, Lenovo Yoga sau Lenovo Legion, este una destul de mare, asa că nu credeam că există vreun uti ...

Mirajul vindecării. Adevărul ascuns despre uleiul de șarpe
02/04/2024 15:52

  De-a lungul istoriei, omenirea a căutat in mod constant remedii miraculoase pentru diverse afectiuni, un panaceu universal care să ofere vindecare rapidă si eficientă pentru toate bolile. În a ...

În Thailanda, legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex trece de prima lectură în Senat
02/04/2024 15:07

Thailanda a mai făcut un pas spre legalizarea căsătoriei pentru toti, după ce Senatul a adoptat textul cu o largă majoritate. Instabilitatea care caracterizează viata politică a regatului a infrant inc ...

Esarfele și pălăriile - Cele mai potrivite accesorii pentru primăvară
02/04/2024 10:13

Esarfele si pălăriile - Cele mai potrivite accesorii pentru primăvară  Odată cu sosirea primăverii, garderoba noastră suferă transformări semnificative, nu doar din punct de vedere al pieselor ve ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei