102523428-l

Dimensiune font:

The Guardian: Tendinţe extremiste - clivajele puternice de pe harta politică a Europei

| 19-05-2019 14:42

Formaţiunile extremiste, în principal cele care critică Uniunea Europeană, ar putea obţine rezultate bune în scrutinul europarlamentar, deşi este dificil de anticipat dacă vor putea forma un grup politic coerent în viitoarea legislatură a Parlamentului European.

 

 "În perspectiva scrutinului pentru desemnarea membrilor Parlamentului European, partidele de extremă-dreapta sunt în ascensiune şi ameninţă să modifice echilibrul de putere" în Uniunea Europeană, observă editorialiştii Jon Henley, Angela Giuffrida şi Kim Willsher, într-un articol publicat în The Guardian / The Observer sub titlul "Tendinţe spre extreme: clivajele puternice de pe harta politică a Europei".
Atunci când Matteo Salvini vizitase ultima dată orăşelul italian Pesaro, pentru un eveniment organizat înaintea scrutinului regional din mai 2015, a fost atacat cu ouă şi roşii. Ester Principi, care se afla aproape de scena amplasată în Piaţa Poporului (Piazza del Popolo), s-a trezit în mijlocul protestului. "M-au stropit şi pe mine", îşi aminteşte ea. După patru ani, s-au schimbat multe. Ester Principi s-a aflat din nou în zona frontală, în aceeaşi Piaţă, într-o dimineaţă de mai, aşteptându-l pe cel numit acum cu simpatie de susţinătorii locali drept "căpitanul". "Înainte nu era plăcut foarte mult, dar acum mulţi oameni îl iubesc. El reprezintă cetăţenii şi ne apără", spune Ester Principi.

Înaintea alegerilor europene catalogate drept o luptă pentru spiritul continentului între principalele formaţiuni proeuropene şi partidele de extremă-dreapta, populiste şi critice la adresa UE, inclusiv Liga Nordului, condusă de Matteo Salvini, influentul vicepremier şi ministru de Interne al Italiei a venit în campanie în regiunea Marche, situată în centrul ţării, care a fost un fief de stânga după al II-lea Război Mondial. Aici a găsit un public interesat. Prietenul lui Ester Principi este Antonio Alfieri, un fost membru al Partidului Democrat, înlăturat de la putere în iunie 2018 de Liga Nordului (extremă-dreapta) şi de formaţiunea antisistem Mişcarea Cinci Stele (M5S). Alfieri crede că formaţiunea de centru-stânga Partidul Democrat "nu se mai gândeşte deloc la italieni", "îndepărtându-se prea mult de cetăţeni".

Sute de oameni au fost prezenţi la discursul lui Matteo Salvini din Pesaro. Promiţând redeschiderea spitalelor, combaterea traficului de droguri şi acordarea de asistenţă locativă şi alte beneficii sociale în primul rând italienilor, iar apoi imigranţilor dacă Liga Nordului va câştiga alegerile locale programate în aceeaşi zi cu scrutinul europarlamentar, Matteo Salvini a pledat şi pentru apărarea angajaţilor din agricultură care în opinia sa sunt afectaţi puternic de "reglementările europene".

Au fost şi grupuri care au opus rezistenţă. Aproximativ 15 protestatari au întrerupt discursul lui Savini scandând "Urâm Liga Nordului! Fascist! Mincinos!". Însă principala problemă a contestatarilor lui Matteo Salvini este că nu mai au niciun alt partid spre care să îşi îndrepte susţinerea, nici pe plan local, nici la nivel european. Partidul Democrat nu este considerat «adevărata stângă», iar Mişcarea Cinci Stele este prea ambivalentă. "Când fasciştii sunt în ascensiune, acest lucru se întâmplă pentru că forţele politice de stânga sunt prea slabe", apreciază Alessandro Admiri, unul dintre protestatari.

Aravena Volli, un alt fost membru al Partidului Democrat din Italia, afirmă că nu a vrut să treacă de la o formaţiune la alta, dar crede că forţele de stânga pur şi simplu nu au reuşit să ofere "lucruri esenţiale, precum locuri de muncă". "Nu ajută oamenii vulnerabili sau angajaţii de rând, ajută bancherii şi clasele sociale puternice", afirmă ea.

Matteo Salvini i-a ironizat pe protestatari şi a apărat LIga Nordului de acuzaţiile de rasism şi fascism: "Dacă forţele de stânga recurg la fascism când nu există fascism şi la rasism când nu există rasism, atunci înseamnă că sunt terminate. Noi doar luptăm pentru italienii care sunt mândri că sunt italieni", a spus el.

"Este vorba de un mesaj auzit nu doar în Italia, ci pe întregul continent. Într-un recent sondaj electoral, Liga Nordului se află pe primul loc, cu 30,9%, faţă de doar 6,4% în precedentul scrutin din 2014, Mişcarea Cinci Stele este creditată cu 24,9%, iar Partidul Democrat, de centru-stânga, cu 20,5%. În Marea Britanie, un sondaj al Institutului Opinium efectuat la comanda publicaţiei The Observer, plasează pe primul loc în intenţiile de vot Partidul Brexit, condus de Nigel Farage, cu 34%, cu 23% în plus faţă de Partidul Conservator şi cu 13% în faţa Partidului Laburist", observă editorialiştii.

În alte zone din Europa, sondajele de opinie sugerează că partidele care critică UE ar putea deveni a doua forţă politică din Parlamentul European, cu până la 35% din cele 751 de locuri. Reprezentanţii a trei formaţiuni - Alternativă pentru Germania (AfD), Partidul Popular danez şi Partidul Finlandezilor - au fost alături de Matteo Salvini la un eveniment electoral desfăşurat în oraşul Milano, unde s-a lansat Alianţa Europeană peentru Popoare şi Naţiuni, o coaliţie de partide care acordă prioritate naţiunilor şi pledează pentru limitarea imigraţiei din care face parte şi Mişcarea Naţională a lui Marine Le Pen, precum şi alte trei formaţiuni.

"Analiştii politici au dubii că numeroasele partide suveraniste şi critice la adresa UE din Europa, care împărtăşesc obiectivele transferului de putere în sarcina statelor membre şi contracarării imigraţiei, dar au de multe ori politici economice şi sociale diametral opuse şi abordări total diferite faţă de relaţiile cu Rusia, pot reuşi să formeze şi să menţină un grup europarlamentar coerent", subliniază editorialiştii.

Spre deosebire de situaţia din Marea Britanie, cei mai mulţi politicieni populişti din alte ţări europene nu vor retragerea din Uniunea Europeană. În 2016, cel puţin 15 partide pledau pentru organizarea de referendumuri privind apartenenţa la Uniunea Europeană. În prezent, pledează mai degrabă pentru o Uniune Europeană diferită, concentrată mai mult pe securitate, pe limitarea imigraţiei şi pe politici economice care să acorde prioritate naţiunilor.

"Dar, într-un nou Parlament European fragmentat, în care atât Partidul Popular European (PPE), cât şi grupul Socialiştilor şi Democraţilor (S&D, centru-stânga) riscă să piardă un număr semnificativ de locuri cu efectul lipsei majorităţii parlamentare a «marii coaliţii» care este dominantă de mult timp, sigur că potenţialul forţelor eurosceptice de a configura viitorul Uniunii Europene este evident", observă editorialiştii.

În noua legislatură a Parlamentului European, "coaliţiile de centru-dreapta şi de centru-stânga vor fi mai mici, iar majorităţile vor fi mai greu de format. Drept efect, eurodeputaţii populişti şi eurosceptici vor putea configura agenda politică. De asemenea, este probabil ca ei să obţină funcţii-cheie în Parlamentul UE, precum cele din conducerea comisiilor europarlamentare", explică Simon Hix, profesor la Şcoala de Economie din Londra (London School of Economics). Prin această nouă influenţă, aceşti oameni probabil vor cere "politici mai restrictive în materie de refugiaţi şi azil, alocarea de fonduri suplimentare pentru controlul frontierelor externe, acordarea de prerogative suplimentare guvernelor naţionale în coordonarea deficitelor bugetare în zona euro şi măsuri comerciale mai protecţioniste", apreciază Simon Hix. MEDIAFAX.RO

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE S.C. HYDRAMOLD S.R.L. IAŞI, cu sediul social în Mun. Iaşi, str. Calea-Chişinăului, nr.29, corp C43/4, parţial, jud. Iaşi, CUI : RO1966633; Nr. de înregistrare la O.R.C. J22/1247/1991, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 02.10.2019, ora 12.00, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie (lei, fără T.V.A.*) Activ 3 - AUTOUTILITARĂ MARCA RENAULT, FURGON, 2006, 2,5 TDI, 99 CP - 4.792,00 lei Activ 5 - STIVUITOR MANUAL SDJ 1000 - 640,00 lei Activ 6 - Imobilizări Necorporale. Instalaţii Tehnice. Prototipuri. Mobilier, Aparatură, Birotică - 40.968,00 lei Activ 7 - Programe şi Aplicaţii Web. Echipamente IT - 21.624,00 lei Activ 8 - Agregat de probat pompe de adâncime - 2.168,00 lei Activ 9 - Ancoră hidraulică (presiune 260 bari) - 2.400,00 lei Activ 10 - Cheie hidraulică 100 dan*m modernizată - 656,00 lei Activ 11 - Cheie hidraulică 1500 daNxm modernizată - 2.088,00 lei Activ 12 - Cheie hidraulică 350 dan”m modernizată - 2.064,00 lei Activ 13 - Echipament de tensionare/detensionare TENSRELAX - 43.152,00 lei Activ 14 - Echipament mobil pentru asamblări filetate - 44.128,00 lei Activ 15 - Echipament spate UEMA - 6.440,00 lei Activ 16 - Presă rabatabilă de 400 tf - 19.200,00 lei Activ 17 - Stand probat grup combinat acţionare (mb telecom) STH-21 - 86.624,00 lei Activ 18 - Stand probat prevenitoare - 2.872,00 lei Activ 19 - Unitate de acţionare hidraulică UAH.700 - 4.336,00 lei Activ 20 - Stand pentru montat cilindri hidraulici - 2.856,00 lei Activ 21 - Stand pentru probat pompe manuale - 4.480,00 lei Activ 22 - Traductor combinat de turaţie, cuplu şi putere - 2.544,00 lei * Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 01.10.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Relaţii suplimentare se pot obţine la Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel. 0232/243864, 0751083082, fax: 0232/212231, email: vanzari@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Un preot a murit după ce a ţinut post negru 30 de zile. A vrut să bată ,,recordul lui Iisus''
21/09/2019 16:59

 Alfred Ndlovu, din Africa de Sud, a vrut să doboare ,,recordul lui Iisus'', de 40 de zile şi 40 de nopţi fără a manca şi fără a bea apă. Bărbatul şi-a părăsit locuinţa şi a plecat intr-o c ...

O carte cu scrisorile revoluţionarului Che Guevara va fi lansată în limba engleză, în anul 2021
21/09/2019 16:54

 "Letters 1947 - 67" va fi lansată in Statele Unite al Americii de Seven Stories, editura făcand anunţul joi. O versiune in limba spaniolă a fost publicată recent in Cuba. Corespondenţa r ...

Greșeli care duc la îngrășare. Mulți oameni le fac în fiecare dimineaţă
21/09/2019 15:33

 Însă dimineata, foarte multe persoane au cateva obiceiuri care le afectează silueta. Dacă nu beti un pahar cu apă căldută. Dimineata, pe stomacul gol, apa căldută echilibrează organismul, ...

Caz confirmat de „sânge albastru”: Cum au diagnosticat medicii o tânără, care s-a prezentat cu simptome neobişnuite la spital
21/09/2019 14:56

 Potrivit documentului publicat in Jurnalul de Medicină New England, femeia in varstă de 25 de ani le-a spus medicilor că folosise un analgezic obişnuit pentru a trata o durere de dinţi. A doua zi dim ...

Cât ne costă de fapt alimentarea cu energie a electrocasnicelor lăsate în stand-by. Ce recomandă experţii
21/09/2019 14:20

 Un congelator poate consuma cu pană la 30% mai multă energie dacă in el se adună gheaţă, iar utilizarea o singură dată a unui uscător de rufe poate necesită de două ori mai multă energie decat ...

Dexonline, unul dintre cele mai accesate site-uri din România, a fost suspendat pentru o cauză nobilă. Mesajul care se afişează | FOTO
21/09/2019 13:53

 "Casa noastră arde. Pe 20 septembrie 2019 dexonline participă la greva climatică globală. Scopul grevei este să atragă atenţia lumii (atat guvernelor, cat şi populaţiei) că schimbările cli ...

Motivul rușinos pentru care Radu Banciu a șocat presa internațională
20/09/2019 13:43

 Radu Banciu este subiectul unui articol al publicatiei online Business Insider, care scrie despre acuzatiile de rasism lansate la adresa moderatorului TV. Site-ul face referire la afirmatiile considerate ...

Casa de modă Ralph Lauren a lansat o colecţie de toamnă dedicată serialului
20/09/2019 13:08

 Compania Ralph Lauren a lansat colecţia de toamnă realizată in colaborare cu producătorii serialului emblematic "Prietenii tăi/ Friends". Colecţia a rămas fidelă aspectelor clasice, per ...

Sub Europa se afla un continent stravechi, Adria cea mare
20/09/2019 12:31

 Adria cea mare se afla mai ales sub sudul Europei, arata un studiu recent, coordonat de Douwe van Hinsbergen, expert in paleogeografie la Universitatea din Utrecht, relateaza Business Insider. "Cele ...

Află care sunt probleme de sănătate pe care le ascunde oboseala cronică
15/09/2019 16:52

 Printre posibilele afectiuni pe care le poate ascunde oboseala cronică pe termen lung se numără hipotiroidismul, anemia, insuficienta cardiacă, diabetul zaharat, dar si tulburările de somn. Hipotiro ...