Vitamine și suplimente: semne că aveți deficit de vitamina B12

NDAmaGFzaD0xMTQyNTk3NGJmYTE2YjJkMGY2NDVlNTk1YmZjMjZlZA==.thumb

Dimensiune font:

| 25-01-2020 07:48

Deficiența de vitamina B12 se produce atunci când organismul nu are suficient de multă vitamina B12 pentru a produce globule roșii, care transportă oxigenul prin corp. Faptul că nu ai suficient B12 poate duce la o serie de simptome.


Iată care sunt semnele și simptomele deficienței de vitamina B12, dar si posibilele cauze, potrivit Medicine Net.

Amorţeală

Deficitul de B12 poate provoca amorțeală și furnicături.
Lipsa de B12 poate deteriora teaca protectoare care acoperă nervii. Boli precum celiacă, Crohn sau alte boli ale intestinului pot îngreuna absorbția vitaminei din organismul tău.

Extremități reci
Deficitul de B12 înseamnă mai puține globule roșii, astfel încât s-ar putea să simțiți frig.
Fără suficientă B12, s-ar putea să nu aveți suficiente globule roșii sănătoase pentru a muta oxigenul în jurul corpului (anemie). Acest lucru vă poateda senzația de rece, în special în mâini și picioare.

Ceata creierului
Lipsa suficientă de B12 poate duce la confuzie și probleme de memorie.
Lipsa de B12 poate duce la depresie, confuzie, probleme de memorie și demență. De asemenea, vă poate afecta echilibrul. Suplimentele B12 sunt de obicei sigure. Pentru adulți, medicii recomandă 2,4 micrograme pe zi. Dacă iei mai mult decât ceea ce ai nevoie, corpul tău trece restul prin urină. Totuși, dozele mari pot avea unele reacții adverse, cum ar fi amețeli, dureri de cap, anxietate, greață și vărsături.

Slăbiciune
Slăbiciunea, oboseala și ușurința pot însemna că nu aveți suficient B12.
Muschii tai fi lipsiți de forta. De asemenea, s-ar putea să vă simțiți obosit sau cu capul. Medicul dumneavoastră poate verifica cât de mult B12 aveți.

Limbă netedă
Nivelurile inadecvate de B12 pot duce la o limbă netedă și dureroasă.
Este posibil ca medicul dumneavoastră să îl numească glossită atrofică. Micile denivelări pe limba ta numite papile încep să se risipească. Asta face să pară și să se simtă un fel de neted și lucios. Infecțiile, medicamentele și alte afecțiuni o pot provoca. Dar, dacă nu ai suficient B12 sau alți nutrienți, limba ta poate fi și dureroasă.

Boala vegetarienilor
Vitamina B12 se găsește exclusiv în produsele de origine animală, astfel încât veganii trebuie să mănânce alimente fortificate.
Deficitul de B12 este rar, deoarece corpul tău poate stoca mai mulți ani de aprovizionare. Dar plantele nu conțin B12. Așadar, veganii și vegetarienii care nu mănâncă niciun produs de origine animală ar trebui să adauge unele alimente procesate, cum ar fi pâinea fortificată, biscuiti și cereale.

Palpitații cardiace
Palpitațiile cardiace sunt un posibil simptom al deficitului de vitamina B12.
Puteți obține mai multe vitamine B12 de la pui, ouă și pește. Dar una dintre cele mai bune surse este, de departe, ficatul de vită.

Motiv al deficienței: vârsta
Oamenii absorb mai puțin B12 pe măsură ce îmbătrânesc.
Pe măsură ce îmbătrânești, este posibil ca organismul tău să nu absoarbă B12 la fel de ușor. Dacă nu îl tratați, nivelurile scăzute de B12 pot duce la anemie, leziuni ale nervilor, starea de spirit deteriorată și alte probleme grave. Așadar, urmăriți orice simptome și faceți un test de sânge dacă medicul vă recomandă acest lucru.

Motiv pentru deficiență: slăbire chirurgicală
Bypass ul gastric poate duce la un nivel scăzut de B12.
Una dintre cele mai frecvente operații de pierdere în greutate este numită „bypass gastric". După operație, alimentele ocolesc părți ale stomacului și intestinului subțire. De obicei, B12 se descompune într-o formă utilizabilă. Este posibil ca medicul să vă monitorizeze nivelul B12 și să vă sugereze suplimente, dacă aveți nevoie de ele.

Afte bucale
Lipsa de B12 poate provoca afecțiuni bucale.
Puteți obține aceste ulcere pe gingie sau limbă. Ele ar putea fi un semn de scădere a B12, anemie sau o altă afecțiune. Plăgile de obicei se limpezează de la sine, dar ajută la evitarea ingredientelor care ar putea fi iritante sau dureroase, cum ar fi oțetul, citricele și condimentele fierbinți precum pulberea de chili. Unele medicamente fără vopsire îți pot calma durerea.

Motiv pentru deficiență: medicamente
Anumite medicamente interferează cu absorbția sau activitatea B12.
Unele medicamente scad nivelul B12 sau îngreunează utilizarea organismului de vitamine pentru organism. Ei includ:

Cloramfenicol (Chloromycetin), un antibiotic utilizat pentru tratarea infecției
Inhibitori ai pompei de protoni precum lansoprazol și omeprazol
Medicamentele cu ulcer peptic precum cimetidina (Tagamet) și ranitidina (Zantac)
Metformin pentru diabet.
Spuneți medicului dumneavoastră și farmacistului despre toate medicamentele și suplimentele pe care le luați.

Probleme digestive
Scăzutul B12 poate duce la probleme digestive.
S-ar putea să vă pierdeți pofta de mâncare, să scădeați prea mult în greutate sau să aveți probleme de constipație. Dacă nivelul B12 este scăzut, medicul îl va injecta adesea într-un mușchi pentru a fi sigur că organismul îl absoarbe. Uneori, doze mari de pastile funcționează la fel de bine. Amintiți-vă însă că simptomele deficienței de B12 pot fi similare cu semnele multor alte boli.

Atenție pentru gravidele vegetariene
B12 este extrem de important pentru mame însărcinate, femeile care alăptează și pentru copiii lor.
Discutați cu medicul dumneavoastră despre suplimentele B12, atât în timpul sarcinii, cât și la alăptare. Bebelușii care nu obțin suficient ar putea avea leziuni grave și permanente ale nervilor sau ale celulelor creierului. Copilul tău ar putea avea nevoie și de suplimente 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:23

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4664/99/2016 (333/2016), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Est – Rom” S.A., cu sediul în sat Valea Lupului, comuna Valea Lupului, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ, Adresa Componenţa/ suprafaţa construită, Valoare - lei - 1. Clădiri şi teren - Sat Valea Lupului, comuna Valea Lupului, judeţul Iaşi C4 – Hală producţie şi reparaţii P+1 – 682 m.p.; - C3 – Magazie – 86 m.p.; - C5 – Magazie (şopron) – 35 m.p.; - C6 – Magazie (şopron) – 178 m.p.; - C7 – Magazie (şopron) – 18 m.p.; - C8 – Magazie (şopron) – 20 m.p.; - C9 – Magazie (şopron) – 9 m.p.; - C10 – Magazie (şopron) – 16 m.p.; - C11 – Magazie (vestiar) – 39 m.p.; - C12 – Magazie (vestiar) – 49 m.p.; - C13 – Hală producţie şi magazii – 231 m.p.; - Teren – 6.310 m.p. 307.296,00 24.696,90 609,30 296,10 314,10 348,30 156,60 278,10 12.809,70 16.093,80 119.435,40 1.648.800,00 2. Bunuri mobile Sat Valea Lupului, comuna Valea Lupului, judeţul Iaşi Mijloace fixe şi obiecte de inventar (mijloace de transport, echipamente tehnologice) 530.768,40 Total * * 2.661.902,70. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunul scos la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 16.07.2021. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 09.08.2021, ora 1000 şi se vor organiza 18 şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv până la data de 06.12.2021, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat şi a caietului de sarcini, respectiv 2.000 lei pentru bunurile imobile şi 500 lei pentru bunurile mobile, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Știai că și florile au nevoie de îngrășăminte? Iată cum le poți ajuta să fie mai frumoase și sănătoase!
23/07/2021 12:25

Îti plac florile, indiferent dacă sunt plantate in ghiveci sau in grădină? Le admiri zilnic, le ingrijesti atent ori de cate ori ai ocazia si totusi parcă le lipseste ceva? În cazul in care ...

De ce să alegi scaune din catifea pentru living? 5 motive ce te vor determina să le comanzi cât mai repede!
23/07/2021 12:19

Sursa foto: www.hobbymobila.ro Dintre toate camerele unei locuinte, probabil vei fi de acord cu noi că livingul este cel mai greu de amenajat. Trebuie să alegi mobilă si decoratiuni pe placul tău ...

Sorin Onișor, la finalul proiectului „Poveștile #IuliusGardens în imagini”: „Este important ca noi să valorificăm acest simț al frumosului, prin fotografii”
23/07/2021 11:31

 Sorin Onisor, la finalul proiectului „Povestile #IuliusGardens in imagini”: „Este important ca noi să valorificăm acest simt al frumosului, prin fotografii” Cadre cu natura, ins ...

4 pași simpli către silueta mult visată. Cum îți setezi creierul pentru SLĂBIT
22/07/2021 11:30

Cori Grămescu vine cu o serie de sfaturi care te vor ajuta să isi educi creierul in asa fel incat să poti ajunge la silueta mult visată. „Cand incepi un procesul de slăbire, trebuie să te setezi ...

Cum să slăbești câteva kilograme în 3 zile. Dieta de detoxifiere
21/07/2021 14:30

Dacă mă intrebi cum să slăbesti cateva kilograme in 3 zile, personal iti voi răspunde nicicum. Asta deoarece dietele extreme mi se par foarte periculoase. Însă nu vorbim aici despre cum să dai jos ...

Soția lui Benone Sinulescu, mărturii despre starea artistului
12/07/2021 15:35

Elena Sinulescu rupe tăcerea si vorbeste despre starea de sănătate a lui Benone Sinulescu. Cum se simte, de fapt, artistul, dar si cum au apărut in spatiul public informatii false despre situatia prin care ...

Care sunt melodiile preferate ale Prințului Charles
12/07/2021 14:30

Printul Charles a dezvăluit cateva dintre melodiile sale preferate, apartinand unor nume precum Diana Ross, Edith Piaf si Barbra Streisand. El a evidentiat hit-ul grupului The Three Degrees, „Givin &l ...

Irina Loghin nu a mai vorbit cu Benone Sinulescu de doi ani. Mărturisiri despre soția artistului
11/07/2021 13:45

Cantăreata Irina Loghin a vorbit despre Benone Sinulescu, care se află, in prezent, internat la Spitalul Judeţean din Arad. „Aflu cu stupoare. Mai aflăm de la colegi care au tinut legătura cu el ...

Dieta în funcție de vârstă. Cum slăbești rapid la 20, 30, 50 de ani: meniu
06/07/2021 17:03

Dacă vreă să dai cateva kilograme jos, poti opta pentru o dietă care se tine diferit, in functie de varstă. Iată ce trebuie să mănanci. De la 20 la 30 de ani Mic-dejun 1. Cereale cu lapte (40 g c ...

Un semn de carte, vechi de 130 de ani şi desenat de Vincent Van Gogh, a fost găsit într-un volum despre Revoluţia franceză
05/07/2021 09:15

Un semn de carte, desenat de Vincent Van Gogh, a fost descoperit intr-o lucrare despre Revoluţia franceză, oferit compatriotului şi prietenului său, artistul olandez Anthon van Rappard in 1883. Potrivit ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei