Zece condimente care au efect terapeutic

default

Dimensiune font:

| 23-10-2017 13:00

Pe lângă gustul deosebit pe care îl conferă diverselor preparate culinare, condimentele dispun și de un efect terapeutic, având potențial curativ sau preventiv pentru anumite afecțiuni.

Află în continuare ce rol pot juca scorțișoara, usturoiul sau coriandrul în ceea ce privește starea ta de sănătate.

1. Usturoi

Ingredientul pentru care usturoiul este cel mai cunoscut este alicina, un compus sulfuros considerat responsabil pentru beneficiile usturoiului și gustul său specific. Consumat zilnic usturoiul poate reduce riscul de boală cardiacă cu până la 76%; reduce în mod moderat și nivelul de colesterol (între 5-10% conform studiilor), ajută la prevenirea cheagurilor de sânge și acționează ca antioxidant. Alicina din compoziția acestui condiment poate combate și cancerul de stomac și colorectal, iar datorită porprietăților antibacteriene și antifungice poate combate infecțiile cu candida, unele infecții de sinusuri și răceala.

2. Piperul Cayenne (roșu)

Capsaicina, ingredientul uleios din piperul cayenne precum și din celelalte sortimente, poate fi regăsit ca ingredient activ în multe produse farmaceutice, precum și creme, unguente sau plasturi pentru artrită sau dureri musculare. Este folosit și pentru tratarea durerii cauzate de zona zoster sau a nevralgiei asociate diabetului. Este vorba despre efectul antiinflamator și antioxidant, motiv pentru care poate fi folosit și în perioada de răceală (contractă vasele de sânge din nas și gât și ameliorează congestia toracică). Ajută metabolismul, accelerând arderea caloriilor timp de 2 ore după masă, dispune de proprietăți anticancerigene și se pare, conform unui studiu publicat în Revista Americană de Nutriție Clinică, că este util și în diabet, scâzând glicemia.

3. Ghimbir

Și acest condiment dispune de proprietăți benefice tractului digestiv, fiind util pentru sucul gastric și neutralizând acizii, precum și reducând contracțiile intestinale. S-a dovedit eficace și în tratamentul stării de greață, dacă este consumat anterior instalării acesteia, iar pe termen scurt și în tratamentul grețurilor matinale. Ghimbirul are și proprietăți antiinflamatorii, reducând durerea și inflamația în cazul persoanelor cu artrită, dar și prevenind sau încetinind dezvoltarea cancerului. Acționează în cazul migrenelor blocând substanțele inflamatorii denumite prostglandine.

4. Scorțișoara

Este recunoscută pentru abilitatea de a ajuta în controlul glicemiei în cazul diabeticilor. O cantitate de ¼ până la ½ linguriță pe zi poate reduce nivelul trigliceridelor și al colesterolului total cu 12-30%. Poate chiar să prevină cheagurile de sânge, fiind astfel benefică și inimii. Dispune și de proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, fiind demonstrat că poate elimina E.coli. Este bogată în antioxidanți denumiți polifenoli (buni pentru sănătatea inimii) și fibre și poate contribui la reducerea senzației de arsură în capul pieptului.

5. Cuișoare

Cuișoarele conțin o substanță antiinflamatorie cu denumirea de eugenol și dispune de proprietăți antioxidante ridicate, prin urmare pot preveni bolile cardiace, cancerul, dar și încetinesc leziunile de la nivel cartilaginos și osos cauzate de artrită. Compușii chimici din acest condiment pot ajuta mecanismul insulinic. Ajută în tratarea durerilor de dinți, iar sub formă de ulei dispun de efect anestezic precum și antibacterian (chiar împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice) și, nu în ultimul rând antihistaminic.

6. Coriandru

Aceste semințe sunt utilizate de multă vreme ca ajutor în probleme digestive, fiind util persoanelor care se confruntă cu sindromul colonului iritabil (calmează spasmele intestinale care pot conduce la diaree). Studiile preliminare îl indică drept util în tratarea anxietății. Uleiurile pe care le conține pot combate bacteriile, inclusiv E.coli și Salmonella. Are în plus și potențial în reducerea nivelului de colesterol și, bineînțeles, are efect antioxidant.

7. Muștar

Semințele de muștar dispun de proprietăți anticancerigene, fiind dovedit prin studii științifice că poate inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Ajută la ameliorarea congestiei pulmonare și are abilitatea de a elimina din neuroni substanța P, o neuropeptidă care transmite durerea către creier. Sub formă de compresă poate fi folosit de cei care suferă de sindromul Reynaud (pentru a restabili circulația sanguină din degete). Muștarul stimulează apetitul, crescând fluxul de salivă și cantitatea de sucuri digestive (în exces are efect laxativ și vomitiv) și elimină ciuperca cunoscută drept piciorul atletului.

8. Nucșoara

Conține eugenol, benefic pentru sănătatea inimii. Dispune de proprietăți antibacteriene puternice, având abilitatea de a distruge o serie de bacterii cauzatoare de carii. Miristicina, ingredientul său activ, s-a demonstrat a inhiba o enzimă din creier care contribuie la boala Alzheimer și îmbunătățește memoria șoarecilor. Cercetătorii iau în considerare și potențialul său efect antidepresiv.

9. Salvia

Dispune de proprietăți de stimulare a memoriei și poate proteja creierul împotriva proceselor degenerative care conduc la boala Alzheimer. Conform studiilor, acest condiment îmbunătățește dispoziția, crește vigilența, starea de calm și de mulțumire. La fel ca și restul condimentelor, dispune de proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și anticancerigene. Dispune de potențial în tratamentul diabetului; crește acțiunea insulinei și reduce glicemia, sugerându-se că poate preveni diabetul de tip 2.

10. Turmeric

În medicina indiană este folosit de mult timp pentru stimularea apetitului și ca ajutor în digestie. Dispune și de proprietăți anticancerigene datorită ingredientului său curcumină; aceasta combate inflamația responsabilă de dezvoltarea tumorilor, dar și formarea de plăci de amiloid - specifice depozitelor din creier în cazul persoanelor cu boala Alzheimer. Conform cercetărilor, poate proteja împotriva cancerului de colon și de piele (melanom). Ca urmare a proprietăților antiinflamatorii, poate ajuta într-o serie de afecțiuni, inclusiv psoriazis, conform qbebe.ro. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei