Menopauza si modificarile pe care le produce in organism

femei frumoase  valentina-pelinel_02_11ee41266c_02_5b0289e363

Dimensiune font:

| 14-10-2020 08:46

Desi menopauza este o etapa normala in viata fiecarei femei, le ingrozeste pe toate. Credintele populare despre menopauza abunda de idei preconcepute - false, cele mai multe dintre ele.

De aceea este foarte important ca femeile sa fie bine si corect informate despre ce presupune aceasta schimbare in viata lor, care nu inseamna nicidecum sfarsitul vietii ca femeie, ci doar sfarsitul functiei reproductive.

Menopauza este un proces fiziologic ce presupune incetarea ciclurilor menstruale, din cauza "consumarii" numarului de foliculi din ovare. Femeile se nasc cu un numar fix de foliculi primordiali, multi se pierd pana la pubertate, apoi, lunar, prin ovulatie. Asadar, genetic, fiecare femeie detine un numar diferit de foliculi si, prin urmare, varsta de instalare a menopauzei este variabila.

Debutul normal al menopauzei este la varsta de minim 40 de ani. Anterior acestei varste, se considera ca menopauza este prematura si patologica, astfel ca se impun investigatii de specialitate, endocrinologice si ginecologice. Deasemenea, cazurile femeilor care mai au menstruatie dupa 55 de ani sunt de urmarit, din cauza riscului de hiperplazie de endometru si cancer de san.

 

Menopauza se poate instala brusc (menstruatia inceteaza dintr-o data) sau progresiv (menstruatii rare, la doua, trei luni, sau, dimpotriva, mai dese, la doua, trei saptamani). Perioada de premenopauza se poate intinde pe o durata de aproximativ doi ani.

Menopauza poate aparea natural, dar si in urma unor interventii chirurgicale: indepartarea chirurgicala a uterului (histerectomie totala, pentru fibrom uterin) sau histerectomie cu ovarectomie bilaterala (inlaturarea ovarelor, din cauza diverselor patologii oncologice sau nononcologice).

 

 


Regina Maria a notat semnele care anunta menopauza si cum pot fi ele contracarate:

Bufeuri
Bufeurile apar inainte de menopauza si dupa instalarea ei, fiind o reactie a organismului in fata rezervelor scazute de estrogen. Ele sunt descrise de specialisti ca niste senzatii bruste si tranzitorii de caldura care cuprind intregul organism, determinand inrosirea vizibila a pielii, in special in partea de sus a corpului si pe fata.

 

Bufeurile pot fi de intensitate mica sau mare, de la bufeuri blande, pana la valuri de foc in tot corpul. Daca au intensitate mare, pot fi confundate cu starile febrile. Sunt resimtite mai puternic cand ovarele opresc productia de estrogen mai abrupt, si nu gradual.

Aceste crize pot fi rezolvate cu suplimente pe baza de estrogen, care ajuta organismul sa se echilibreze si sa treaca mai usor peste aceasta perioada.

Nu toate femeile experimenteaza bufeuri, ele apar in aproximativ 50% din cazuri.

Transpiratii nocturne
Cunoscute si sub numele de hiperhidroza somnului, transpiratiile nocturne sunt de fapt tot bufeuri, care se declanseaza pe timpul noptii. Si acestea pot fi usoare sau mai intense si sunt cauzate de dezechilibre hormonale, asociate cu factori de mediu: un dormitor supraincalzit, o dieta intens condimentata, abuzul de tigari sau alcool.

Atunci cand transpiratiile nocturne sunt severe, ele pot intrerupe somnul, iar asta duce la oboseala, stres si irascibilitate.

Atentie, insa, aceste transpiratii, la fel ca bufeurile de peste zi, pot masca stari febrile. Chiar daca sunteti la menopauza, nu intotdeauna transpiratiile nocturne au legatura cu menopauza. Ele pot avea si alte cauze si, daca situatia persista, trebuie mers la medicul specialist, pentru investigatii.

Menstruatii neregulate
In premenopauza, menstruatiile pot deveni neregulate, din pricina dezechilibrelor hormonale premergatoare menopauzei. Sangerarile pot fi mai usoare sau mai abundente si pot dura mai mult sau mai putin decat de obicei.

Pierderea libidoului
In perioada de premenopauza, femeile pot observa o scadere brusca a apetitului sexual, de regula pe fondul deficientei de hormoni masculini (androgeni). Pierderea libidoului mai poate fi cauzata si de alte simptome, precum uscaciunea vaginala sau depresia.

In aceasta situatie, se recomanda anumite produse sau suplimente, care sa remedieze situatia.

Schimbari de dispozitie
Schimbarile de dispozitie cauzate de menopauza sunt frecvente, insa rareori sunt puse pe seama acestei transformari firesti a organismului feminin. In plus, fiecare femeie este diferita, iar schimbarile de dispozitie se manifesta si ele in mod particular - de la caz la caz, pot fi usoare sau intense, frecvente sau rare.

Cand, insa, pe langa sistemul hormonal perturbat, si stilul de viata este agitat si dieta nesanatoasa, aceste schimbari de dispozitie pot fi mai intense si mai greu de asimilat.

Oboseala
Acest simptom mai poate fi insotit si de apatie, iritabilitate si capacitate de concentrare scazuta, de aceea poate impiedica o femeie sa isi continue activitatile in ritmul si eficienta obisnuite.

Oboseala apare si in premenopauza, si in menopauza, deoarece multi hormoni, in special estrogenul, regleaza utilizarea energiei la nivel celular. Cand dezechilibrele hormonale apar, organismul sufera schimbari si in modul in care isi utilizeaza energia.

Specialistii atrag atentia ca, pana la instalarea completa a menopauzei, nu trebuie intrerupta protectia contraceptiva, pentru ca inca exista risc de sarcina nedorita.

In plus, trebuie avut grija la osteoporoza, care apare progresiv si, in primii ani de la instalarea menopauzei, se pierde rapid din masa osoasa. Este nevoie de monitorizare si tratament preventiv, cu Calciu si vitamina D.

Kilogramele in plus pot fi un alt neajuns al menopauzei, care poate fi insa controlat prin alimentatie sanatoasa si echilibrata si miscare fizica.

Deasemenea, menopauza creste riscul de boli cardio-vasculare. Exista cazuri in care femei hipotensive ajung hipertensive, dupa instalarea menopauzei. Se impune, asadar, o monitorizare mai atenta a tensiunii arteriale.

Un lucru este cert: menopauza face parte din transformarile prin care organismul trece odata cu inaintarea in varsta. Si barbatii trec printr-un proces asemanator, numit andropauza, care desi e mai subtil si nu la fel de mediatizat ca menopauza femeilor, le provoaca si domnilor destul deranj.

Astfel, in aceasta etapa a vietii este foarta importanta cunoasterea si intelegerea schimbarilor prin care trecem cu totii si, mai ales in cuplu, sprijinul si dragostea partenerului. 

 

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
28 de medicamente noi pe lista  medicamente compensate şi gratuite
23/04/2024 14:07

Guvernul a aprobat, marţi, o hotărare care prevede introducerea in lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratu ...

De câtă apă ai nevoie să bei zilnic? Poți să calculezi singur cât este necesarul tău
22/04/2024 11:23

   Pană acum, regula de bază era să bei 2 pană la 2,5 litri de apă pe zi. Dar, potrivit expertilor, ar trebui să respectati o altă regulă. Cel mai cunoscut răspuns la intrebarea ...

Asigurătorii din sănătate plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică!
18/04/2024 10:27

  Conform datelor prezentate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), cei 458 milioane lei sunt bani care nu au mai fost cheltuiţi din fondul public de as ...

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută
17/04/2024 11:03

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută Orice persoană se poate confrunta cu sinuzită la un moment dat in viată, de aceea este bine să stii ce remedii te pot ajuta să scapi mai repede de această ...

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Spitalul ca o morgă. Morțile suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon din București au băgat groaza în pacienți din toată țara
15/04/2024 19:03

Scandalul monstru in care este implicat Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, acolo unde in decurs de patru zile si-au pierdut viata 17 pacienti, este departe de a se fi incheiat. Rudele celor decedati au nevo ...

Amurgul echilibrului: călătoria neașteptată a vertijului
15/04/2024 14:07

 Vertigo, un cuvant incărcat de tensiune si mister, descrie o senzatie pe care multi o consideră terifiantă: aceea de a te simti ca si cum te-ai rostogoli prin gol sau ca si cum lumea inconjurătoare se ...

Aliații ascunși: cum ne modelează flora intestinală sănătatea
15/04/2024 11:41

  În adancurile tractului nostru digestiv trăieste o lume complexă si diversificată de microorganisme, cunoscută sub numele de flora intestinală sau microbiomul intestinal. Acest ecosistem micr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei