Bogomilismul

default

Dimensiune font:

| 04-10-2012 12:50

Bogomilismul

 

Bogomilismul de ieri, satanismul de astazi

Exista în Mesterul Manole o afirmatie a staretului Bogumil care a determinat constiinta critica sa îl interpreteze în mod traditional ca exponent al dogmei mitice bogomilice: „Si daca întru vesnicie bunul Dumnezeu si crâncenul Satanail sunt frati? Si daca îsi schimba obrazarele înselatoare, ca nu stii când e unul si când e celalalt? Poate ca unul slujeste celuilalt. Eu, staret credincios, nu spun ca este asa, dar ar putea sa fie”.

Si, mai tarziu, tot in Mesterul Manole, Lucian Blaga pune baza tezei bogomilice prin definirea binomului trup-suflet:

„Sufletul unui om cladit în zid ar tine laolalta încheieturile lacasului pâna-n veacul veacului. Nu vrei sa pui odata capat acestei griji? Ce e trupul asta? Râia sufletului. Faptuieste, nu cumpani! Sufletul iese din trupul harazit viermilor albi si parosi si intra în trupul bisericii, harazit vesniciei. Pentru suflet e un câstig. Manole, fa-ti cruce larga si picura-ti pe inima ceara asta topita: numai jertfa cea mare poate sa ajute!”

Si in cele din urma imnul credinciosului:

„Îmblânzeste-ti, Manole, cuvintele. Crede! Nu judeca, nu cântari. Nu cârti. Nu socoti. Crede!”

Katharii, adica bogomilii de apus care nu credeau nici in Infern, nici in Purgatoriu. Lumea e domeniul lui Satan, spun ei.  Bogomiliii din Dragovita care sustineau autonomia lui Satan, afirmand ca el este un zeu vesnic si atotputernic, nu un fiu decazut al lui Dumnezeu si frate al lui Iisus.

Hasdeu, Gaster, Muller  dedica capitole intregi reabilitarii acestora. Ce stiu este ca bizantinii ii numeau “satanieni”, iar germanii “luciferieni”. Se spune ca erau primii satanisti. De fapt urmasi ai cultului fecunditatii de tip hedonist. Erau situati in genere, pe campia Dunarii, din Germania pana la noi (la Severin). Asta se intampla in Europa evului mediu intr-un teritoriu barbar, in care misionarii catolici nu aveau curaj sa intre, iar cei bizantini si ortodocsi, nu se sinchiseau.

Dupa ce toate documentele cathare au fost definitiv pierdute, dupa inchizitie si alte orori nebanuite, ne mai ramane o singura enigma de rezolvat.  Daca stam sa apreciem pe drept numai legendele populare ale bulgarilor si romanilor (cele despre Scaraotchi, fratele lui Dumnezeu sau Dumnezeu-Fartate si Diavol-Nefartate) ajungem la niste asemanari izbitoare cu dualismul iranian.

In secolul al X-lea Bizantul se confrunta cu o miscare religioasa sectara: bogomilismul.  Bogomil (Cel iubit de Dumnezeu), preot de tara, propovaduia in spatiul bulgar saracia, umilinta, pocainta si rugaciunea. Cum ar fi altfel cand – spunea el – lumea asta rea in care traim a fost creata de Satanail, care nu este decat fratele lui Hristos si fiu al lui Dumnezeu? Acceptand ca “Tatal nostru” este singura rugaciune care trebuie rostita, declara ca icoanele si ritualurile Bisericii Ortodoxe sunt lucrari ale lui Satan iar Crucea trebuie detestata deoarece a fost suportul rastignirii lui Hristos.

Bogomil

Comunitatea bogomililor nu recunostea nicio ierarhie, respingea casatoria, nu ingaduia carnea ca hrana si vinul ca bautura. Satul de fastul Bisericii si bogatia nobililor, poporul adera la miscarea declansata de Bogomil.. “La sfarsitul sec. XII lea miscarea devine o secta cu ritualuri monastice si invatatura speculativa in care conflictul dintre dualism si crestinism este din ce in ce mai vadit”( Arno Borst). Numarul comunitatilor creste, cuprinzand Bizantul, Asia Mica si Dalmatia. Sesizand periculozitatea miscarii, crestinismul reactioneaza declansand – la inceputul sec. al XII lea – represiunea. Bogomilii se retrag in nordul Balcanilor, misionarii lor plecand in Dalmatia, Italia si Franta. Sunt, insa, momente in care bogomilismul revine in forta impunandu-se ca religie de stat in Bulgaria si Bosnia la inceputul sec. al XIII lea. Dupa cucerirea de catre turci a Peninsulei Balcanice, majoritatea bogomililor s-au convertit la islam. Totusi, in Europa de Sud-Est, anumite conceptii bogomilice au fost transmise prin texte apocrife supravietuind, inca, in folclor. Verisunea slavona a lucrarii “Lemnul Crucii” incepe cu fraza: “Cand a faurit Dumnezeu toate, numai El si Satanail erau pe lume”. Exista in folclorul balcanic ideea bogomilica, prezenta in apocriful “Adam si Eva” conform careia intre Adam si Satan a existat un “contract” care stipula faptul ca Adam si urmasii sai apartineau lui Satan care era fauritorul Pamantului. Aceasta stare se mentinea pana la venirea lui Hristos.

In singura lucrare bogomilica autentica “Interogatio Iohannis“, este redat un dialog intre Ioan Evanghelistul si Iisus Hristos privind facerea lumii, caderea lui Satan, inaltarea la Cer a lui Enoh si povestea Lemnului Crucii. In limbajul teologic bogomilist avem de-a face cu o prelungire a religiilor primitive conform carora dupa ce Dumnezeu creaza Lumea si oamenii, devine dezinteresat de soarta creatiei sale, se retrage in Cer iar desavarsirea operei sale o lasa pe mana unui Demiurg care nu este decat Satan, identificat cu Iahve.

Incepand cu sec. al XII lea bogomilismul patrunde in Europa de Vest unde esenta sa poate fi rezumata astfel: lumea vizibila nu este creata de Dumnezeu; traim inconjurati de materie impura; botezul, euharistia ( impartasania) si mantuirea pacatelor sunt inutile. Bogomilii sunt primii eretici arsi pe rug (in Franta – 28.12.1022). In ciuda acestui fapt, miscarea se extinde capatand numele de religie kathra (kathros-curat). Katharii nu credeau in Infern si Purgatoriu. Credeau ca trupul lui Iisus este numai Duh, nu realitate. Unii kathari chiar negau divinitatea lui Iisus. Toti acceptau varianta in care lumea este Imperiul lui Satan care a creat-o ca pe o temnita a spiritului Satan este identificat cu Dumnezeul Vechiului Testament. Adevaratul Dumnezeu, intr-adevar bun si luminos, este mult prea departe de lumea noastra. El este cel care l-a trimis pe Hristos pentru a-i invata pe oameni cum sa-si capete mantuirea.

Cruciada Albigenzilor

La inceputul sec. al XII lea, Sf.Dominic se straduieste, fara succes, sa combata erezia kathara. Papei Inocentiu al III lea nu-i mai ramane decat sa declanseze Cruciada impotriva Albigenzilor (Katharilor). Primul razboi dureaza cam 20 ani si se continua cu altele. Abia spre 1330 putem spune ca Biserica Kathara nu mai exista in Franta. “Printr-o ironie a istoriei, Cruciada Albigenzilor a fost singura cruciada victorioasa” (M.Eliade). Urmarea sinistra a constat in acapararea puterii religioase de catre Inchizitie. Modul in care au fost masacrati albigenzii reprezinta, poate, cea mai neagra pagina a catolicismului.

A trebuit sa vina sec. al XX lea pentru ca ideile bogomilismului, exacerbate nevrotic, sa fie preluate de tot felul de indivizi frustrati care au dezvoltat satanismul. Unul dintre primii adoratori ai Satanei, in prima jumatate a secolului al XX lea a fost Aleistar Crowley. In cadrul miscarii New Age, David Spangler (care pretinde ca poate comunica, spiritist, cu apostolul Ioan) afirma ca Hristos si Lucifer sunt aceeasi persoana. Lucifer este preluat si de alte culte cum ar fi Fundatia Credintei in Dumnezeu, cu centre puternice in SUA si Canada. Miscarea a fost fondata de englezul Robert De Grimston, Membrii ei se imbracau in sutane negre brodate cu cruci de argint pe care era incolacit un sarpe.

In jurul Bisericii de la Dragovita ( Macedonia) se grupeaza cei care sustin autonomia lui Satan, vazand in el un zeu vesnic, omnipotent .

Sursele mele il includ pe Eliade, Culianu, Ionescu, Tokarev si alti cativa rusi care prezinta prin prisma marxismului ideea, dar macar o amintesc.

Dualismul cathar

Langa Drobeta Turnu Severin, la granita si dincolo, in Serbia si Dragovita am intalnit in studiile mele reminiscente ale acestui curent. Intr-adevar numai in zonele slab populate, in special rurale. Dar au ramas. Incercam sa mergem aici pe teoria transmigratiei, un curent circula la fel de bine ca o legenda, un zvon.
Si tot aici, un punct foarte important, povestile si legendele. Orice carte de folclor vei deschide pe malurile Dunarii poti gasi povestea lui Satanail (usor tragi-comica) si felul in care a creat lumea. Daca la noi, la bulgari si la sarbi circula aceleasi glume nesarate pe tema asta veche de cateva secole insemna ca se ascunde ceva adevar sub atata praf.

Prin definitie bogomilii sunt urmasii “pavlicienilor”, miscare de origine maniheista. Deci sursa inspiratiei lor e Pavel, insa ramane un curent dualist (cand spunem dual ne referim la binomul bine-rau) in care credeau ca Iisus e un inger salvator INSA un dumnezeu rau, malefic a creat lumea.

Depindem de:
1. origini documentate cum ar fi manuscrisul paleo-slav de la 1210, altele grecesti.
2. locatie – erezia se plimba pe “buze” tocmai din Asia Mica, prin Bulgaria, Macedonia, apoi Constantinopol si se pare ajunge la albigenezi si cathari in Italia , Franta si Vestul Germaniei.
3. Ramificatii – mai mult sau mai putin adevarate Patarini (Italia), Cathari (Germania), Albigenzi (Franta) – din mare nefericire nu pot fi demonstrate
Bogomilii de rasarit – Bizant, Serbia, Tarile Romane si Rusia, Bosnia mai apoi si mai aproape de zilele noastre Ucraina.
4. Doctrina – Satanael, fiul lui Dumnezeu creaza lumea vizibila, creaza omul imperfect si incomplet (Tatal ii da suflul), o seduce pe Eva si in sfarsit toate elementele pentru care un satanist ar fi in culmea fericirii.

DAR
- dispretul pentru trup si materie si abtinerea de la placeri nu ii face candidatii ideali. In plus, duceau o viata in stil mormon, foarte aspra si austera.

Cimitir bogomil in Croatia

Bogomilismul pare sa fi fost precursorul satanismului, ce a deschis apetitul spre nerespectarea dogmelor pe de o parte (ramura bisericii autentice din Macedonia sa-i zicem, purii – ce ironie), dar a instituit alte reguli mult mai stricte in cealalta jumatate (secta canonica chiar).

Depinde cat de mult vrem sa credem asta. Pentru ca, in lipsa documentelor si a dovezilor, imaginatia zboara liber.

O legatura elocventa sa zicem, probabila chiar ar fi Yezidii. Acestia sunt un amestec indo-iranian de religii.  Au “adunat” de prin zona tot ce puteau in materie de spiritualitate. Insa, se pare ca se supun diavolului reabilitat de Allah. Sistemul lor este un sincretism evident de credinte populare si de franturi de invataturi ale marilor religii universale. Acestia au un fel de biblie – Mishefa Res (Cartea Neagra) si de obicei totul e transmis pe cale orala. Vorbim aici de Melek Taus – un inger paun (simbolul diavolului in sufism) care devine un demon luminat. Contradictiile sunt si ele la locul lor.

Daca s-ar descoperi adevarata origine a acestor invataturi am descoperi si primul gand sau prima idee satanista in sine (in sensul bun). Si asta e dovada ca pentru om nimic nu este imposibil.

 

http://www.descopera.org

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
PORECLA SEXUALĂ a zodiei tale
26/06/2021 17:01

  Berbec – "Omul minutului" Acest semn de foc este cunoscut ca un jucător rapid, un impulsiv robust căruia ii place sexul pur şi mai puţin detaliile romantice care l-ar putea condimen ...

Schimbarea la care nu se aștepta o ZODIE. Astrolog: ”Va fi o nebunie!”-VIDEO
21/11/2019 08:41

 Pe parcursul lunii noiembrie, horoscopul dragostei capătă o nouă valentă pentru o zodie. „Venus in Săgetător inseamnă că iubirea capătă o nouă valentă, este mai pozitivă, este plină d ...

Cel mai mare păcat pe care îl fac femeile în timpul postului! Părintele Calistrat a transmis un mesaj
17/11/2019 10:14

Suntem in perioada Postului Crăciunului, iar părintele Calistrat vorbeste despre unul dintre păcatele mari pe care femeile il fac acum. Potrivit preotului, acestea ar trebui să fie mult mai atente la rugăc ...

​Horoscopul pentru marti 12 noiembrie 2019
12/11/2019 04:00

BERBEC Veti descoperi ca o situatie nu trebuie sa fie neaparat logica pentru a avea un final fericit. Inregistrati un varf de "incasari" fara precedent, din relatii comerciale la care nu va pricepeti ...

Ce înseamnă dacă visez că îmi cad dinții. Grijă mare!
11/11/2019 10:04

    Ce inseamnă dacă visez că imi cad dintii. Ar trebui să ai grijă! Cum se interpretează acest tip de vis. Iată la ce să fii atent.        Ce inseamnă dacă visez ...

Ce NU trebuie sa faci SUB NICIO FORMA de Mihail si Gavril! Lucrul care este INTERZIS cu desavarsire! E PACAT mare sa faci asta
07/11/2019 16:03

  Ce nu trebuie să faci pe noiembrie, de Sfintii Mihail si Gavril.   Sfintii Mihail si Gavril este una dintre cele mai importante sărbători ale toamnei. Acesti doi sfinti sunt cinstiti ...

O stiinta milenara: zodiacul indian
08/09/2019 20:47

  In tara multiplelor stiinte, tehnici si experiente spirituale, demersul de cunoastere al naturii umane ce se bazeaza exclusiv pe folosirea horoscopului este primordial. Va prezentam deci acest zodiac ...

 Fazele lunii, zodiile si viata zilnica
08/09/2019 10:49

Cunoastem faptul ca in astrologie luna simbolizeaza principiul feminin, sufletul, calitatile psihice, sanatatea, sensibilitatea si inconstientul. Ea parcurge patru perioade (luna in descrestere,luna noua, lu ...

 Casele astrologice
07/09/2019 10:52

Casele astrologice sunt foarte importante atunci cand se face citirea unui horoscop. Pe parcursul vietii vei petrece mai mult timp in unele case astrologice dacat in altele. Casele pot determina daca esti o ...

BABA VANGA previziuni 2019 - predicții surprinzătoare
01/09/2019 10:01

  Descriere foto: BABA VANGA PREDICTII 2019   BABA VANGA previziuni 2019. Baba Vanga a făcut predictii pentru 2019. Desi a murit in 1996, ea a făcut predictii pană pentru secolul 51 cand, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei