Cărui sfânt să te rogi pentru serviciu, în funcție de meseria pe care o ai

66472-woman-praying-sunset-gettyimages-antonioguill.1200w.tn

Dimensiune font:

| 31-03-2021 15:45


În funcție de meseria pe care o practici, există sfinți ocrotitori pentru fiecare domeniu în parte, de la statistică, până la arhitectura, contabilitate sau diplomație. Iată care sunt categoriile protejate și ce sfinți le ocrotesc:
Medicii și cadrele medicale sunt protejați de acei sfinți care au studiat și practicat medicina și au tratat bolnavi.

Cosma și Damian, Chir și Ioan, Pantelimon și Ermolae, Samson și Diomid, Fotie și Anichit, Talaleu și Trifon; Luca al Crimeei se numără printre acești sfinți, supranumiți și "doctori fără-de-arginți". Aceștia sunt considerați drept potectori ai tuturor celor care lucrează în sistemul de sănătate. Există un tropar pentru aceștia: ”Doctorii cei înţelepţi ai lumii, de la Dumnezeu luând compătimirea, rugaţi-vă acum pentru noi cei ce strigăm: Doamne mântuieşte poporul şi ţara aceasta şi slobozeşte sufletele noastre de cumplitele primejdii, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu”.

Pompierii
Pompierii sunt ocrotiți de Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, prăznuit pe 15 septembrie. Între anii 1650-1653, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș a fost mitropolit al Banatului. În timpul ”mandatului” său, în Timișoara a avut loc un incendiu devastator. Acesta s-a rugat pentru ploaie, la Dumnezeu, iar imediat după ce rugile sale s-au înălțat la cer, averse torențiale au pornit și au stins vâlvătaia, salvând orașul de la pieire.

Masina de pompieri

De aceea, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș a fost ales protectorul spiritual al pompierilor din România. Troparul Sf. Iosif cel Nou de la Partoş: ”Din tinereţe cu totul te-ai supus Domnului, cu rugăciunile şi cu ostenelile şi cu postul. Pentru aceasta, văzând Dumnezeu nevoinţele tale, arhiereu şi păstor Bisericii Sale te-ai rânduit; şi, după moarte, în cetele sfinţilor te-ai sălăşluit, Sfinte Părinte Iosif. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască iertare de greşeli nouă, celor ce cu credinţă şi cu dragoste săvârşim sfântă pomenirea ta.”

Statisticienii
Statisticienii sunt protejați de Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul. Acesta este prăznuit pe 1 septembrie. Datorită lui, sistemul de măsurare a trecerii timpului a fost modificat, el fiind cel care a stabilit cronologia erei creștine. Acesta a fost motivul pentru care, în 2008, Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul este ales ocrotitor al Institutului Național de Statistică din România.

Arhitecții
Arhitecții (constructori, zidari) - Sfântul Apostol Toma, prăznuit pe 6 octombrie, este cel care îi protejează pe arhitecți, constructori sau zidari. Conform scrierilor biblice, Sfântul Toma a ajuns să propovăduiască Evanghelia în India, iar regele de la acea vreme, Gandofor, i-a cerut acestuia să ii construiască cel mai mare palat, contra unei sume uriașe de bani. În loc să-i construiască regelui palatul, Toma a luat banii și i-a împărțit celor săraci. Palatul lui Gandofor a fost, în schimb, construit în ceruri. Când monarhul a aflat s-a înfuriat și l-a acuzat pe Toma de înșelăciune, condamnându-l la moarte. Însă, înainte ca Toma să fie executat, fratele împăratului a avut o epifanie, în care i-a apărut palatul ceresc închinat regelui. Acesta i-a spus fratelui său, care l-a cruțat, iar mai apoi s-a convertit la creștinism. Troparul Sf. Apostol Toma: ”Apostole Sfinte Toma, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.”

Grădinarii
Grădinarii, agricultori, viticultori, pomicultori - Sfântul Mucenic Trifon, prăznuit pe 1 februarie, este cel care îi ocrotește grădinari, agricultori, viticultori, pomicultori, dar și pe cei care se ocupă de creșterea pasărilor. În ziua prăznuirii sfântului, viticultorii și pomicultorii credincioși țin post și cheamă preotul să le stropească via și livezile cu agheasmă, spre a fi ferite de nerodire, de secetă și de grindină. În iconografie, Sfântul Trifon este reprezentat purtând în mână o seceră, o crenguță de viță-de-vie sau un șoim.

Păstorii de animale
Păstorii de animale sunt protejați de Sf. Mare Mucenic Dumitru, prăznuit pe 26 octombrie. Sfântul Dumitru este patronul păstorilor, iar în această zi, ciobanii află cum va fi iarna. Tropar Sf. Mare mucenic Dumitru: “Mare apărător te-a aflat întru primejdii lumea, Purtătorule de chinuri, pe tine cel ce ai biruit pe păgâni. Deci, precum mândria lui Lie ai surpat şi la luptă îndrăzneţ ai făcut pe Nestor, aşa Sfinte Dimitrie, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.”

Arheologii
Arheologii sunt ocrotiți de Sfânta Împărăteasă Elena, mama Sfântului împărat Constantin cel Mare, prăznuită pe 21 mai. Legenda spune că, spre finalul vieții ei, aceasta a mers într-o expedițieîn Ierusalim, pentru a vedea Sfânta Cruce, pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. Pentru că, pentru vârsta ei, acest demers a fost unul foarte anevoios, arheologii au ales-o să le fie protectoare. Tropar Sf. Elena: Chipul Crucii Tale pe cer văzându-l şi ca Pavel chemarea nu de la oameni luând, cel între împăraţi Apostolul Tău, Doamne, împarătească cetate în mâinile Tale a pus-o, pe care păzeşte-o totdeauna în pace, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Unule, Iubitorule de oameni.

Diplomații
Diplomații (mesagerii, poștași, curieri) sunt ocrotiți de Sfântul Arhanghel Gavriil, prăznuit pe 8 noiembrie. Motivul pentru care a fost ales pentru această misiune a fost acela că Gavriil a fost trimisul lui Dumnezeu către Fecioara Maria, pentru a-i da vestea nașterii Mântuitorului. Tropar: ”Mai-marilor Voievozi ai oştirilor cereşti, rugămu-vă pe voi, noi nevrednicii, ca să ne acoperiţi pe noi, prin rugăciunile voastre, cu acoperământul aripilor măririi voastre celei netrupeşti, păzindu-ne pe noi cei ce cădem cu deadinsul şi strigăm: Izbăviţi-ne din nevoi, cei ce sunteţi mai-mari peste cetele puterilor de sus.”

Contabilii
Contabilii (vameși, gestionari, vânzători) îl au drept ocrotitor pe Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, prăznuit pe 16 noiembrie. Matei, înainte de a deveni apostolul Mântuitorului, acesta a fost vameș, strângând taxele celor care traversau Marea Galileei.

Minerii
Minerii sunt protejați de Sfânta Muceniță Varvara, prăznuită pe 4 decembrie. Varvara a trăit în secolul al IV-lea, dar are o poveste terifiantă. Tatăl ei a vrut să o omoare, iar Varvara a fugit din casa părintească. Ascunsă în munți, sfânta a ajuns într-o fundătură, însă peretele de piatră al muntelui s-a crăpat, făcându-i loc să se ascundă. În cele din urmă, Varvara a fost găsită și ucisă de iscoadele tatălui său. Pentru minunea înfăptuită, Sfânta Varvara a fost aleasa drept protectoarea minerilor. Troparul Sfintei Muceniţe Varvara: Pe sfânta Varvara să o cinstim; că a sfărâmat cursele vrăjmaşului şi ca o vrăbioara s-a izbăvit dintr-însele, cu ajutorul armei Crucii, preacinstita.

Teologii
Teologii sunt protejați de Sfinții Trei Ierarhi, anume Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, prăznuiți împreună în ziua de 30 ianuarie, sunt socotiți drept ocrotitori ai învățământului teologic. Acești trei "mari dascăli ai lumii și ierarhi", după cum sunt numiți în rugăciunile Bisericii, au fost rânduiți ocrotitori ai învățământului teologic în anul 1936, în urma unui Congres de Teologie întrunit la Atena. Troparul Sf. Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur: Pe acești trei luminători mai mari ai dumnezeirii cei întreit strălucitoare, pe cei ce luminează lumea cu razele dumnezeieştilor învăţături, pe râurile înţelepciunii cele cu miere curgătoare care adapă toată făptura cu apele cunoştinţei de Dumnezeu, pe Marele Vasile şi de Dumnezeu cuvântătorul Grigorie, împreună cu slăvitul Ioan, cel cu limba şi cu cuvintele de aur, toţi cei iubitori de cuvintele lor, adunându-ne cu cântări să-i cinstim; că aceştia Treimii pururea se roagă pentru noi.

Militarii
Militarii îl au ca protector pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, prăznuit pe 23 aprilie. Acesta a fost ales de către Forțele Terestre ale Armatei Române drept ocrotitor, deoarece înainte de a îmbrățișa credința sa în Hristos, a fost soldat în armata împăratului păgân Dioclețian. Militarii ai au drept protectori pe Sfântul Mucenic Dimitrie, Sfinții Teodor Tiron și Teodor Stratilat.

 

Aviatorii
Aviatorii sunt ocrotiți de Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, prăznuit pe 20 iulie, ziua în care se sărbătorește Ziua Forțelor Aeriene, începând din 1994. Troparul Sf. Ilie: Cel ce a fost înger în trup, temeiul prorocilor, al doilea mergător înainte al venirii lui Hristos, Ilie slăvitul, care a trimis de sus lui Eelisei har, bolile alungă şi pe cei leproşi curăţeşte, pentru aceasta şi celor ce-l cinstesc le izvorăşte tămăduiri.

Marinarii
Marinarii sunt protejați de Maica Domnului, prăznuită pe 15 august, și Sfântul Ierarh Nicolae, prăznuit în ziua de 6 decembrie. Acesta din urmă, conform legendelor, a salvat câțiva marinari de la înec, când corabia acestora se scufundase.

Brutarii
Brutarii (cofetari, patiseri) îl au ca protector pe Sfântul Ierarh Nicolae, prăznuit pe data de 6 decembrie. Tropar: Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-ai arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câştigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Nicolae, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Bucătarii
Bucătarii sunt ocrotiți de Sfântul Cuvios Eufrosin, prăznuit pe 11 septembrie. Acest sfânt a trăit în secolul al IX-lea, într-o mănăstire din Palestina, și a fost bucătar."Slujea fraților, la bucătărie, dar slujea nu ca oamenilor, ci ca lui Dumnezeu, cu mare smerenie si supunere, ostenindu-se în ascultare ziua și noaptea", spun documentele sfinte.

Bibliotecarii
Bibliotecarii au drept mentor pe Fericitul Ieronim. Născut în jurul anilor 340 – 350 în zona dintre Dalmația și Panonia, a plecat de acasă la vârsta de 7 ani și a ajuns la Roma, unde a studiat gramatica, retorica și filozofia, printre filozodii lui preferați numărându-se Virgiliu si Cicero.

Artiștii
Artiștii, actori, regizori, scenariști sunt protejați de Sfântul Mucenic Filimon, deoarece a slujit ca actor. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

%ANUNTSPECIAL%
Lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 200/89/2011, aflat pe rolul Tribunalului Vaslui şi C.E.C. Bank Sucursala Vaslui, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „GENIALUL” S.R.L. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Alexandru cel Bun, bl. 187, sc. C, et. 2, ap. 12, judeţul Vaslui, cât şi terenul proprietatea lui Cordunianu Tudorel, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, ADRESA, Componenţa/Observaţii, Valoare - lei- 1. Construcţia C2 – magazin, birou, spaţiu odihnă, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui, suprafaţă construită 130,96 m.p., iar terenul pe care este amplasată construcţia nu aparţine debitoarei, 24.720,00 2. Bunuri mobile, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui Vitrină frigorifică Mondial Elite, Rafturi PAL, Birou-masă PAL, Raft pâine lemn, Cântar electronic, Casă de marcat Datecs MP55A, 1.165,00. Preţul de pornire la licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârii Adunării creditorilor din data de 23.03.2021. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile debitoarei va avea loc la data de 18.06.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe săptămânale, respectiv la până la data de 16.07.2021. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 5% din preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile mobile şi 2.000 lei din valoarea activului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei pentru bunurile imobile şi 50,00 lei pentru bunurile mobile şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0335/566.035, 0727/850.575, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
1. Informații generale privind autoritatea contractantă, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax și/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Zemeș, str. Principală, nr. 200, Zemeș, judeţul Bacău, telefon 0234383037, fax 023438330, email adp@zemes.ro, persoană de contact Alupei Teofil. 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie închiriat: Spațiu nr. 1 (boxă), în suprafață de 16,03 m.p., ce face parte din imobilul Piață Zemeș, strada Principală nr.160, proprietate publică a Comunei Zemeș, pentru activități economice comerț sau servicii. Închirierea se face conform H.C.L. 82/17.05.2021, si O.U.G. nr. 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in Caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: de pe site-ul www.zemes.ro sau de la sediul U.A.T. Comuna Zemeș. 3.2. Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul instituției de la care se poate obține un exemplar din documentația de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, U.A.T. Comuna Zemeș, strada Principală nr. 200, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.3. Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 lei, se poate achita numerar la casieria UAT Comuna Zemeș. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 14/06/2021, ora 13.00. 4. Informații privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 23/06/2021, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Zemeș, strada Principală, nr. 200, județul Bacău. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: un exemplar. 5. Data și locul la care se va desfășura ședința publică de deschidere a ofertelor: 24/06/2020, ora 10.00, la sediul UAT Comuna Zemeș, str. Principală nr. 200, județul Bacău. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Bacău, Str. Ştefan cel Mare nr. 4, tel: 0234/514419, fax 0234/525211, email tr-bacau-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate, în vederea publicării: 26/05/2021
HOROSCOPUL ZILEI
16/06/2021 06:05

 BERBEC Din dorinta de a vă administra mai bine banii, veti concedia persoanele care v-au dat sfaturi proaste. Căutati o a doua slujbă, mai putin stresantă, dar mult mai bănoasă! TAUR Munca dv. es ...

FOTO/VIDEO - Minunile părintelui Macarie
15/06/2021 12:46

Părintele Macarie, fost stareţ al Mănăstirii de la Poiana Mărului, in prezent la schitul Munteoru, este poate cel mai important duhovnic al zonei Vrancea. Supranumit „al doilea Vasile de la Poiana M ...

Sfântul Augustin, părintele latin al Bisericii. Campionul libertății umane
15/06/2021 10:22

Sfantul Augustin, prăznuit astăzi, 15 iunie, a fost episcopul Hipopotamului (acum Annaba, Algeria) intre 396 si 430. Teolog renumit si scriitor prolific, a fost, de asemenea, un predicator si retorician isc ...

Statuia Sfintei Fecioare Maria dintr-un sat din județul Caraș-Severin a fost incendiată
15/06/2021 09:45

Este revoltă intr-o localitate din Caras Severin, după ce oamenii au găsit statuia Fecioarei Maria incendiată. Focul ar fi fost pus intentionat chiar in curtea bisericii, iar preotul a alertat imediat polit ...

HOROSCOPUL ZILEI
15/06/2021 05:52

 BERBEC Optimismul cu care reactionati la replicile foarte dure ale rudelor le dezamorsează imediat starea de tensiune. Cineva foarte drag suferă, dar nu prea aveti cum să-l ajutati acum. TAUR Vi se ...

HOROSCOPUL ZILEI
14/06/2021 05:43

 BERBEC Optimismul cu care reactionati la replicile foarte dure ale rudelor le dezamorsează imediat starea de tensiune. Cineva foarte drag suferă, dar nu prea aveti cum să-l ajutati acum. TAUR Vi se ...

Reguli la spovedanie. Ce nu trebuie să spui
13/06/2021 09:30

Spovedania trebuie făcută la initiativa celui care merge să mărturisească păcatele, respectand cateva reguli fără de care acest act nu poate fi implinit in totalitate. Unul dintre cele mai importante ...

HOROSCOPUL ZILEI
13/06/2021 06:05

BERBEC Situatia ta financiară este invăluită intr-o ceată greu de pătruns si bine ar fi să lasi lucrurile asa. Chiar dacă iti doreai mai mult, ai incredere că la momentul potrivit vei primi.   T ...

HOROSCOPUL ZILEI
12/06/2021 05:47

 BERBEC Accentul zilei revine segmentului amoros. Atat in relatia cu persoana iubită cat si in relatia cu copiii se intrezăresc schimbări plăcute, mai mult sau mai putin. TAUR Situatia ta financiar ...

HOROSCOPUL ZILEI
11/06/2021 05:40

 BERBEC Ziua iti aduce multe schimbări in plan profesional. Se pare că unele relatii cu persoane care te-au sustinut pană acum in demersurile tale de la locul de muncă se vor reconfigura, dacă nu chi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei