Cele 8 biserici din Antarctica. Religia de la capătul lumii

preot  postul_pastelui1_

Dimensiune font:

| 01-06-2022 15:26

 Într-un articol din Vice, Brian Merchant susține că prima structură pe care oamenii o vor construi probabil pe Lună, după ce vor termina de construit o bază acolo, va fi o biserică. Într-adevăr, misionarii și clericii creștini au construit biserici în cele mai aspre climate, fie că este vorba de junglele tropicale din Africa sau de deșerturile însorite din Australia.

Atunci când grupul Ross Sea Party din cadrul Expediției imperiale transantarctice a lui Shackleton din 1914-1917 a debarcat în Antarctica, printre oameni se afla un preot anglican pe nume Arnold Spencer-Smith.

Foto: iStockPhoto.com
Capela Zăpezilor de la stația McMurdo.  

Spencer-Smith a înființat o mică capelă într-o cameră obscură din cabana lui Scott de la Cape Evans, unde a construit un altar cu cruce și sfeșnice. Spencer-Smith a consemnat în jurnalul său că a celebrat Euharistia și, de asemenea, s-a spovedit pe continent. 

Din anii 1950 au fost ridicate mai multe biserici în Antarctica. Șederile prelungite în această regiune pot fi o experiență extrem de stresantă pentru cercetători, care adesea stau despărțiți de familiile lor luni întregi, acesta fiind unul dintre motivele pentru care există biserici pe acest continent îndepărtat.

Câte biserici există în Antarctica?

În prezent, există opt biserici în Antarctica. Capela Zăpezilor, construită în 1956, se află la Stația McMurdo a Statelor Unite ale Americii de pe Insula Ross. 

 

Capela oferă diverse servicii protestante și catolice, dar permite și întâlniri ale adepților altor religii și este folosită și pentru grupuri laice, precum Alcoolicii Anonimi.

Capela originală a ars în 1978 și a fost reconstruită în 1989. Actuala capelă are vitralii personalizate care înfățișează continentul Antarctica, potirul Erebus și suveniruri de la implicarea istorică a marinei americane în Operațiunea Deep Freeze. 

Se crede că altarul Capelei Zăpezilor provine de la capela din Noua Zeelandă unde Robert Falcon Scott s-a închinat înainte de a se îmbarca în nefericita Expediție Terra Nova.

Capela Doamnei Noastre a Zăpezilor este o biserică catolică situată într-o peșteră de gheață, în apropierea bazei Belgrano II, pe teritoriul revendicat ca parte a Antarcticii argentiniene. Înființată în 1979, este cel mai sudic lăcaș de cult al vreunei religii din lume.

Foto: Wikimedia
Capela Doamnei Noastre a Zăpezilor.  

Capela Sfântului Francisc de Assisi se află pe baza Esperanza, administrată de Argentina, în vârful nordic al Peninsulei Antarctice. Fondată la 18 februarie 1976, a fost prima capelă catolică de pe continentul antarctic.

Capela oferă sprijin spiritual rezidenților și personalului bazei. Acest loc a luat parte la mai multe evenimente importante din Antarctica, inclusiv prima căsătorie religioasă, botezul lui Emilio Palma, care a fost prima naștere înregistrată în Antarctica, și prima ceremonie de împărtășanie. 

Capela Sfânta Maria Regina Păcii se află în Villa Las Estrellas, în teritoriul Antarcticii chiliene. Capela este, practic, un container mare de metal, modificat astfel încât să semene cu o biserică obișnuită. Ceremoniile religioase sunt oficiate de un diacon.

Foto: FreeImages.com
Capela Sfintei Maria Regina Păcii. Foto: Wikimedia

Capela Santisima Virgen de Lujan sau Capela Sfintei Fecioare din Lujan este o capelă cu structură de oțel situată la baza argentiniană Marambio de pe insula Seymour-Marambio din Antarctica. Este al treilea cel mai sudic lăcaș de cult al vreunei religii.

Foto: Shutterstock.com
Capela Sfântul Ivan Rilski. Foto: Shutterstock.com

Capela Sfântul Ivan Rilski se află la baza bulgară Sfântul Kliment Ohridski de pe insula Livingston din Insulele Shetland de Sud. Este primul edificiu ortodox răsăritean din Antarctica și cel mai sudic edificiu de cult ortodox răsăritean din lume. 

Capela Sfântul Vladimir, închinată Sfântului Vladimir cel Mare, este o micuță capelă ortodoxă ucraineană care deservește baza de cercetare Vernadski de pe insula Galindez, în Antarctica.

Foto: FreeImages.com
Biserica Sfânta Treime. Foto: FreeImages.com

Construită în 2011, capela este o construcție simplă din lemn și, în ciuda dimensiunilor sale mici, este bogat decorată. Conținutul său include o icoană a Sfântului Nicolae.

Una dintre cele mai elaborate biserici este Biserica Sfânta Treime de pe Insula King George, în apropiere de Stația Bellingshausen, o stație de cercetare rusă din Antarctica.

Este cea mai sudică biserică ortodoxă răsăriteană din lume. Biserica este construită din lemn, în stil tradițional rusesc, și poate găzdui până la 30 de credincioși.

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:56

Calendar Ortodox, 17 august. Pomenirea Sfântului Mucenic Miron
17/08/2022 07:47

Sfantul Mucenic Miron este pomenit in Calendarul Ortodox, astăzi, 17 august. A fost un martir care nu a renuntat la credinta sa, chiar dacă a fost nevoit să indure torturi cumplite. Acest sfant a trăit i ...

HOROSCOPUL ZILEI
17/08/2022 05:01

 BERBEC Va grabiti sa achitati facturile restante si sa faceti si mici investitii, cu toate ca mai aveti de asteptat pana va reechilibrati financiar. Vi se cer referinte pentru un coleg. TAUR Sentimenta ...

Mihai Chirica -Astăzi sărbătorim pe Sfinții martiri brâncoveni, sfinți români/FOTO
16/08/2022 17:59

 Astăzi sărbătorim pe Sfintii martiri brancoveni, sfinti romani. In Saptamana Patimilor din anul 1714, in urma tradarii unor boieri, care l-au clevetit ca unelteste impotriva turcilor, la B ...

HOROSCOPUL ZILEI
16/08/2022 05:00

BERBEC Tensiunea de la serviciu este din ce in ce mai accentuată si simtiti nevoia unei libertăti mai mari. Faceti planuri pentru schimbări majore, dar fără să vă sfătuiti cu nimeni si veti fi refuza ...

Două dintre profețiile Babei Vanga pentru 2022 s-au adeverit! Vezi care sunt acestea
15/08/2022 14:54

Două dintre predictiile Babei Vanga pentru anul curent s-au indeplinit. Două dintre profetiile Babei Vanga pentru 2022 s-au adeverit. Clarvăzătoarea din Bulgaria, ale cărei predictii vagi s-au răspand ...

Rugăciuni către Maica Domnului, rostite de musulmani în Grădina Ghetsmani
15/08/2022 13:30

Credincioşi de alte religii şi foarte mulţi musulmani cer ajutor Sfintei Fecioare in Biserica din Grădina Ghetsimani, le-a spus, luni, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul, c ...

INCREDIBIL! Slujba de Sfânta Maria, întreruptă de oficialități la malul mării. IPS Teodosie a rămas fără microfon
15/08/2022 12:28

Slujba oficiată de Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, de Ziua Marinei a fost intreruptă luni de organizatori şi i-a fost dat cuvantul şefului Statului Major al Forţelor Navale, Mihai Panait.   ...

În ciuda furtunii, zeci de mii de oameni sunt în pelerinaj pe dealul Mănăstirii Nicula
15/08/2022 12:03

Zeci de mii de pelerini sunt pe dealul Mănăstirii Nicula, pentru a participa la pelerinaj pentru a se ruga in ziua Adormiri Maicii Domnului. În ciuda furtunii de aseară, credinciosii nu au renuntat ...

HOROSCOPUL ZILEI
15/08/2022 05:00

 BERBEC Astăzi trebuie să-ţi ţii promisiunile. Cu toate că eşti in criză de timp, prin rapiditatea ta reuşeşti mereu să te găseşti la locul potrivit şi la momentul indicat, salvand situaţia. ...

Se spune sau nu „La mulți ani” pe 15 august, de Sfânta Maria?
14/08/2022 17:37

 Este o „dilemă” pornind de la care s-au scris o multime de articole pe internet in ultimii ani, intrebarea fiind: este păcat să le urăm „La multi ani!” pe 15 august oamenilor c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei