Crăciun pentru întregul univers

default

Dimensiune font:

| 14-10-2012 11:22

Există, în lumea sensibilă, în universul vizibil, o fereastră deschisă mereu deasupra noastră, către celălalt mal al lumii, către inteligibil: bolta cerească. De-a lungul veacurilor, consideraţii- cheie din cuprinsul metafizicii, dar şi unele reflecţii decisive ale filosofiei morale sau estetice, s-au născut la întâlnirea omului cu cerul văzut! Gândurile şi emoţiile ce se nasc în noi, când privim cerul, ne pot convinge cu uşurinţă că imensitatea întunecată a spaţiului cosmic, lumina mereu strălucitoare a stelelor sau mişcarea lor ordonată indică, în cuprinsul unei vieţi pământeşti, şi într-un mod distinct de cel în care lumea aceasta ne poate sugera, infinit, taină şi armonie.

Înţelegerea acestora scoate la iveală, inevitabil, câteva întrebări tulburătoare: bolta cerească are margini? De ce lumina stelelor ne dezvăluie istoria universului? De ce strălucirea aştrilor de pe cer şi forţele care îi mişcă se cuprind bine în simbolurile şi construcţiile matematice ale minţii noastre?

În mod tainic însă, în acestea se ascunde o minune şi mai mare. Pentru că universul vizibil, lumina şi reliefarea universului prin ea, poate prefigura, simbolic, deschiderea mai amplă şi mai tainică a lumii inteligibile către om, realizată prin Naşterea lui Hristos, Lumina cunoştinţei.

Existenţa şi cunoaşterea ştiinţifică sunt scufundate în lumină

Secolele de explorare a spaţiului cosmic, numeroasele descoperiri din câmpul fizicii şi astrofizicii au dovedit, în repetate rânduri, că întreg universul şi pământul, viaţa omului şi întreaga istorie a umanităţii au fost, sunt şi vor fi multă vreme scufundate într-un ocean de lumină.

Sunt multe argumente ce pot fi aduse aici. Cea mai mare parte a descoperirilor fizicii din ultimele secole a fost făcută sau verificată prin intermediul proprietăţilor luminii. S-a pomenit aici, cu alt prilej, că lumina fizică şi proprietăţile ei au avut un rol decisiv în realizarea multor descoperiri ştiinţifice. Lumina a făcut posibile realizările astronomiei, a ajutat la descoperirea petelor solare şi a furnizat indicii despre masa stelelor şi luminozitatea lor. Lumina a facilitat o descriere unificată pentru procesele electrice şi magnetice, după ce secole la rând acestea au fost considerate distincte1. În legătură cu lumina s-au formulat şi primele ipoteze privind aria mecanicii cuantice, existenţa cuantelor de energie şi a dualităţii undă-corpuscul. Însă lumina a facilitat şi formularea Teoriei Relativităţii Restrânse, tocmai pentru că radiaţia electromagnetică nu respecta întru totul legile mişcării, adică cele privitoare la compunerea vitezelor. În fine, pentru a enumera doar câteva aspecte, lumina a oferit primele indicii despre mişcarea galaxiilor, aspecte ce au condus la ideea universului în expansiune.

Istoria şi prezentul universului - un flux de lumină

În acelaşi timp, luminând bolta cerească, aştrii scot la iveală o serie de date esenţiale despre univers şi despre procesele existente în el. Spectroscopia ne arată că fiecare corp luminos trimite în univers o radiaţie precisă, o adevărată semnătură particularizată ce poartă în ea date despre identitatea lui şi despre procesele care se petrec în el în momentul emisiei. Lumina receptată ne dezvăluie cât de fierbinte este corpul ceresc, dacă se află în rotaţie şi dacă se îndepărtează de noi. Iar aceasta se întâmplă pentru că toate procesele afectează într-un mod distinct lumina emisă de el. Încât s-ar putea spune că lumina ne luminează nu doar bolta cerească, pentru ca ochii noştri să vadă stelele din depărtările întunecate ale cosmosului, ci, mai mult, lumina ne descifrează şi înţelesurile structurilor sensibile şi starea precisă a acestora, oferind indicii esenţiale despre interacţiunile fundamentale ce acţionează în miezul aştrilor. Mai mult chiar, "informaţiile" oferite de stele sunt de foarte bună calitate, în ciuda faptului că lumina receptată de noi a parcurs distanţe inimaginabile! Şi, ajungând cu întârziere din diferite puncte ale spaţiului, radiaţia oferă omului o "mărturie" despre stadiile trecute ale acestor procese. Prin aceasta, Universul păstrează o mare parte din istoria lui imprimată în lumină2.

Încercând să introducă toate aceste situaţii într-un model cuprinzător, cosmologii au propus în 2005 un model cosmologic computaţional în care fiecare corp din univers este înţeles ca un procesor de date, un dispozitiv natural ce prelucrează şi emite informaţii în formă radiativă. În acest fel, universul este văzut ca un calculator, iar fiecare fenomen sau proces e parte dintr-un mesaj, iar corpurile stochează, prelucrează şi emit informaţie, consumând diverse forme de energie. Încât şi datele despre realitate, şi întreaga istorie a universului ar putea fi privite ca un flux neîntrerupt de informaţii în stare luminoasă3.

O poezie astrofizică despre un cosmos luminos

Aşadar, în lumina aceasta fizică şi prin ea descoperim istoria întregului cosmos sensibil, cu trecutul şi locurile sale îndepărtate. Încât, pe firul acestor constatări, s-ar putea spune fără greşeală că lumina luminează universul, scoţând la iveală frumuseţea şi ordinea structurilor lui, într-un mod convenabil nouă oamenilor (!) fiinţe obişnuite să privim ca să înţelegem.

Ceea ce spunem ar putea să pară mai degrabă poezie. Iar dacă este aşa, atunci de vină este fizica! Este vorba de o poezie inedită, dovedită ştiinţific, susţinută din plin de datele observaţionale. Da, fizica, o disciplină bine ancorată în realitatea sensibilă, ne convinge să receptăm poetic universul! Lumea înconjurătoare şi viaţa noastră petrecută în ea sunt pline de lumină. Toate cele ce sunt în ele par a fi "lumini" gata să ne urce către o dimensiune mai înaltă a vieţii, către o înţelegere mai cuprinzătoare.

Materia şi viaţa metabolizează lumină

Avem de-a face, în toate acestea, cu câteva situaţii privilegiate. Pe de o parte, lumina aceasta fizică dezvăluie, în chip natural, pentru ochii şi mintea noastră, forma, dispunerea lucrurilor şi legităţile existente în lumea fizică, mărimea şi mişcarea stelelor situate în spaţii îndepărtate. Pe de altă parte, materia lumii se deschide explorărilor omeneşti, dezvăluindu-şi structura ei prin lumina ce izvorăşte din ea. În fine, lumina "vine", din universul îndepărtat, către oameni, şi "relatează", fără greşeală, date esenţiale despre structura şi istoria lui. Însă la toate acestea se adaugă şi faptul că anumite înţelesuri ascunse în lucruri sunt scoase la iveală de lumină pentru ochii noştri trupeşti. Şi mai mult, aceste înţelesuri inteligibile sunt pentru ochii minţii noastre înţelegătoare, un alt fel de lumină, care ne face să "vedem" lăuntric de data aceasta înţelesurile lucrurilor sensibile situate în afară.

Ei bine, la baza acestor situaţii extraordinare care-l privilegiază pe om găsim o caracteristică deopotrivă surprinzătoare şi grăitoare a lumii sensibile, o tainică legătură între atomi şi lumină, între materia sensibilă a lumii şi lumina ei. Faptul că stelele ard şi materia încinsă din miezul lor emite radiaţii ne arată că materia "metabolizează" lumină. Iar acest fapt este şi mai pregnant în rândul vieţuitoarelor care trăiesc de pe urma luminii; ea e constitutivă corpurilor vii şi asigură hrana lor. Însă acest aspect e deosebit de semnificativ într-o perspectivă teologică. Faptul că lumina este intim legată de materia lumii converge spre un sens mai cuprinzător, anume acela că materia sensibilă a lumii este intim legată de Cuvânt, de Cel ce a spus despre sine Eu Sunt Lumina lumii (Ioan 8, 12).

Cerul inteligibil - la marginile cerului sensibil

Aşadar, la marginile lumii sensibile, acest cuprins pe care-l putem atinge sau vedea într-un mod desluşit se deschide, prin lumina fizică, către lumea inteligibilă. Astăzi, privind cerul, ne putem uimi. O putem face cu mai multe motive decât aveau grecii în Antichitate sau decât cele pe care le aveau creştinii în perioada patristică. Însă, spre deosebire de omul recent, pentru greci şi mai ales pentru Sfinţii Părinţi ai teologiei răsăritene, deschiderea lumii sensibile către cea inteligibilă a fost deosebit de relevantă în ordine spirituală. Aceia au subliniat, în mod repetat, că întrucât este mai presus de simţuri, lumea inteligibilă poate fi receptată ca o şcoală pentru ele, indicând că în efortul de a se deschide către ea, omul trebuie să se elibereze, într-un fel, de limitările simţurilor şi de toate celelalte condiţionări pe care acestea le introduc în experienţa lumii. Fiind mai presus de raţiune, de legăturile strâmte ale logicii, având entităţi spirituale, lumea inteligibilă poate fi înţeleasă ca avertisment pentru omul limitat la orizontul raţiunii. Ea poate fi invitaţia fermă adresată lui pentru dezmărginirea raţiunii sale, pentru deschiderea către o experienţă de cunoaştere ce depăşeşte tot ceea ce pot cuprinde matematica şi raţiunea.

Şi, tocmai de aceea, chestiunile menţionate sunt deosebit de relevante astăzi. În multe privinţe, prin dezvoltarea ştiinţelor şi tehnologiilor, ne-am obişnuit să sprijinim afirmaţiile şi convingerile noastre pe demonstraţii, pe ceea ce simţurile noastre pot verifica. La prima vedere, ştiinţa pare să ne îndemne să nu credem decât ceea ce poate fi verificat. Ea pare să reducă întreg cuprinsul cunoaşterii la graniţele a ceea ce poate fi dovedit în mod obiectiv. Chestiuni ca cele menţionate mai sus arată însă că demersul ştiinţific întâlneşte situaţii uimitoare, învecinate mai degrabă cu estetica sau poezia. Constatăm că universul e miraculos, scăldat în lumină şi poate fi cunoscut. Mai mult, facem această constatare din mijlocul unei alte minuni: minunea vieţii, capacitatea aceasta nedeplin înţeleasă a materiei de a "găzdui" ceva ce este mai mult decât ea. În fine, facem aceste constatări uimitoare din miezul unei taine chiar mai mari; taina nepătrunsă a minţii omeneşti care e capabilă să le cuprindă, să le înţeleagă şi să se uimească de ele!

Şi aşa, în miezul demersului lor raţional, menit să închidă tainele Creaţiei în explicaţii logice, irelevante spiritual, eforturile omeneşti de explorare a lumii întâlnesc, în locul discursului rece, minuni şi miracole tulburătoare. Şi chiar dacă nu le pot cuprinde prin forţa judecăţilor lor, oamenii pot întrevedea în ele cerul inteligibil de la marginile lumii sensibile. "Dacă cineva vrea să vadă în chip just creaţiunea (căci omul are putere naturală să vadă bine şi să deosebească binele de rău), va fi călăuzit spre pomul vieţii, care este Dumnezeu, Făcătorul a tot pomul, în care sunt ascunse comorile cunoştinţei şi ale înţelepciunii 4.

Răsăritul Cel de Sus - Lumina lumii

Ei bine, astăzi, la slăvitul Praznic al Naşterii Domnului, toate acestea se văd mai desluşit. Se vede mai bine temeiul universului luminos şi al vieţii noastre luminate de lumina fizică. Astăzi cerul sensibil se luminează de lumina inteligibilă care a călăuzit pe magi şi care a vestit Naşterea Celui ce este Lumina lumii şi Lumina cunoştinţei. Astăzi cerul sensibil devine transparent, lăsând să se întrevadă în luminile sale şi dincolo de luminile sale văzute şi inteligibile lumina cea mai presus de simţuri şi de înţelegere, lumina necreată, lucrarea lui Dumnezeu. Astăzi, lucrarea luminii fizice, care ne apropie depărtările universului, se vede împlinită cu prisosinţă. Pentru că Lumina lumii, Fiul lui Dumnezeu, Răsăritul Cel de Sus, vine în autoexilul depărtat al umanităţii noastre slăbite şi îndepărtate prin păcat. Astăzi cerul şi pământul în cântec răsună, îngeri şi oameni cântă împreună, pentru că se naşte în lume Pruncul dumnezeiesc, Fiul veşnic al Tatălui Ceresc. Cerul necreat, planul propriu Fiinţei divine, de care umanitatea s-a îndepărtat prin păcat, coboară la noi, devine interior umanităţii noastre prin Întruparea Fiului şi, prin aceasta, lumina dumnezeiască, necreată, devine intim prezentă în întreaga Creaţie. Universul, materia, viaţa vietăţilor şi a oamenilor, toate cele scăldate în lumina fizică, toate cele ce există şi trăiesc prin ea, văd astăzi împlinirea rostului lor şi al luminii care le scaldă, în Lumina cuprinzătoare a Răsăritului Celui de Sus. Pentru că Se naşte, ca om, Fiul Tatălui, Logosul luminos prin lucrarea Căruia toate s-au umplut de lumină. Întreg universul tresaltă! "O stea a strălucit pe cer mai mult decât toate stelele; lumina ei era nespusă şi noutatea ei minuna; toate celelalte stele, împreună cu soarele şi luna, horă făceau în jurul stelei, care covârşea cu lumina ei pe toate."5

Steaua minunată călăuzeşte pe magi, adunând, prin ei, toate neamurile la creştetul Pruncului născut. Fiul lui Dumnezeu se naşte din Fecioară, în peşteră, în interiorul umanităţii şi al Creaţiei, împlinind lucrarea luminoasă a restaurării şi îndumnezeirii umanităţii. Naşterea lui Hristos aduce umanităţii o lumină tainică în suflet, bucuria care poate birui neputinţele interioare ale vieţii omeneşti şi circumstanţele exterioare ale istoriei şi lumii căzute. Este bucuria ce exprimă că dorul de Dumnezeu şi setea noastră de izbăvire au primit un răspuns ceresc. Aceasta este şi bucuria trăită de magi. Ei s-au bucurat pentru că "au găsit ce căutau; s-au bucurat că au ajuns vestitorii adevărului; ... Atât de mare le era dorul de Hristos!" 6.

Prin Hristos - Lumina lumii, şi în Duhul Sfânt, umanitatea restaurată trăieşte participând la iubirea Dumnezeiască. Naşterea Fiului lui Dumnezeu este începutul înfierii, al restaurării vieţii noastre ca fii ai luminii celei cereşti. Şi cosmosul întreg, primind pe Hristos înomenit, născut în peşteră, e pătruns de lucrarea dumnezeiască, devenind ceea ce era destinat să fie Biserica Lui. Creaţia se umple de lucrarea Creatorului, Creatorul devine interior Creaţiei prin Naşterea Fiului lui Dumnezeu. Şi toate cele ce sunt unite cu El, firea omenească, trupul şi sufletul, şi prin trupul Lui întreaga lume sensibilă, toate sunt pătrunse de lumina necreată, lumina care le întreţine pe toate şi care lucrează în toate la îndumnezeirea omului şi a Creaţiei.

Toate s-au umplut de lumină, adică de lumina Sfintei Treimi. Aceasta e lumina ce ne deschide spre infinitul dumnezeiesc care-l cuprinde pe cel cosmic. Aceasta e lumina inteligibilă mai presus de înţelegere, Care ne cheamă să participăm la Taina supremei Iubiri a Persoanelor divine. Aceasta e lumina Care ne înfrumuseţează viaţa şi Creaţia şi Care ne cheamă la o viaţă armonioasă între noi, şi cu întreaga Creaţie, ca să devenim toţi şi toate, oameni, vietăţi şi lucruri, transparenţi la strălucirea nespusă a frumuseţii Sfintei Treimi.

Sursa: http://www.ziarullumina.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
PORECLA SEXUALĂ a zodiei tale
26/06/2021 17:01

  Berbec – "Omul minutului" Acest semn de foc este cunoscut ca un jucător rapid, un impulsiv robust căruia ii place sexul pur şi mai puţin detaliile romantice care l-ar putea condimen ...

Schimbarea la care nu se aștepta o ZODIE. Astrolog: ”Va fi o nebunie!”-VIDEO
21/11/2019 08:41

 Pe parcursul lunii noiembrie, horoscopul dragostei capătă o nouă valentă pentru o zodie. „Venus in Săgetător inseamnă că iubirea capătă o nouă valentă, este mai pozitivă, este plină d ...

Cel mai mare păcat pe care îl fac femeile în timpul postului! Părintele Calistrat a transmis un mesaj
17/11/2019 10:14

Suntem in perioada Postului Crăciunului, iar părintele Calistrat vorbeste despre unul dintre păcatele mari pe care femeile il fac acum. Potrivit preotului, acestea ar trebui să fie mult mai atente la rugăc ...

​Horoscopul pentru marti 12 noiembrie 2019
12/11/2019 04:00

BERBEC Veti descoperi ca o situatie nu trebuie sa fie neaparat logica pentru a avea un final fericit. Inregistrati un varf de "incasari" fara precedent, din relatii comerciale la care nu va pricepeti ...

Ce înseamnă dacă visez că îmi cad dinții. Grijă mare!
11/11/2019 10:04

    Ce inseamnă dacă visez că imi cad dintii. Ar trebui să ai grijă! Cum se interpretează acest tip de vis. Iată la ce să fii atent.        Ce inseamnă dacă visez ...

Ce NU trebuie sa faci SUB NICIO FORMA de Mihail si Gavril! Lucrul care este INTERZIS cu desavarsire! E PACAT mare sa faci asta
07/11/2019 16:03

  Ce nu trebuie să faci pe noiembrie, de Sfintii Mihail si Gavril.   Sfintii Mihail si Gavril este una dintre cele mai importante sărbători ale toamnei. Acesti doi sfinti sunt cinstiti ...

O stiinta milenara: zodiacul indian
08/09/2019 20:47

  In tara multiplelor stiinte, tehnici si experiente spirituale, demersul de cunoastere al naturii umane ce se bazeaza exclusiv pe folosirea horoscopului este primordial. Va prezentam deci acest zodiac ...

 Fazele lunii, zodiile si viata zilnica
08/09/2019 10:49

Cunoastem faptul ca in astrologie luna simbolizeaza principiul feminin, sufletul, calitatile psihice, sanatatea, sensibilitatea si inconstientul. Ea parcurge patru perioade (luna in descrestere,luna noua, lu ...

 Casele astrologice
07/09/2019 10:52

Casele astrologice sunt foarte importante atunci cand se face citirea unui horoscop. Pe parcursul vietii vei petrece mai mult timp in unele case astrologice dacat in altele. Casele pot determina daca esti o ...

BABA VANGA previziuni 2019 - predicții surprinzătoare
01/09/2019 10:01

  Descriere foto: BABA VANGA PREDICTII 2019   BABA VANGA previziuni 2019. Baba Vanga a făcut predictii pentru 2019. Desi a murit in 1996, ea a făcut predictii pană pentru secolul 51 cand, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei