De ce a intrat IPS Teodosie in atentia BOR tocmai acum. "Scrisoarea Sinodului atrage atentia asupra atitudinii provocatoare, asupra indisciplinei si razvratirii"

preoti  sfantul-sinod-bor_14687100

Dimensiune font:

| 21-05-2021 09:03

 Biserica Ortodoxa Romana (BOR) a refuzat solicitarea lui IPS Teodosie de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rang de mitropolie.

In cadrul scrisorii oficiale sunt mentionate si alte aspecte, cum ar fi actiunile controversate din perioada pandemiei conduse de arhiepiscop, dar este ridicata si problema tezelor de doctorat plagiate obtinute in cadrul Facultatatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii Ovidius, din Constanta.

Este pentru prima data cand Sinodul adopta o pozitie mai dura, care sa il vizeze direct pe IPS Teodosie, desi numeroase derapaje ale acestuia au ajuns in atentia publica. Au mai existat diverse atentionari anterioare, discrete, care au facut referire la el indirect, nu intr-o maniera hotarata.

Politologul
Theodor Paleologu a explicat pentru Ziare.com de ce pozitia Sinodului vine tocmai acum, dar si de ce scrisoarea este importanta in contextul actual.

Theodor Paleologu spune ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie este o poveste veche si ca momentul este dat, pur si simplu, de faptul ca solicitarea a fost facuta acum. Mai mult, puncteaza ca, in primul rand, aceasta promovare este imposibila din cauza unor criterii administrative care nu sunt indeplinite.

 "De ce acum? Pur si simplu pentru ca e vorba de un raspuns la o solicitare din partea Arhiepiscopiei Tomisului. E vechea poveste cu ridicarea acesteia la rang de mitropolie.

Argumentul cel mai important pentru care Sinodul nu accepta ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie este faptul ca o mitropolie presupune niste eparhii sufragane, adica trebuie sa fie doua episcopii in afara de episcopia mitropolitului, deci pur si simplu nu reuneste conditiile administrative minimale", explica Theodor Paleologu.

Politologul atrage atentia asupra faptului ca scrisoarea vorbeste despre problema plagiatelor, un fenomen de amploare in Romania. Totusi, facultatile de teologie nu au intrat adesea in vizorul dezvaluirilor privind tezele de doctorat copiate.

"
Mi se pare foarte important ca acest document vorbeste despre problema plagiatelor in institutele teologice pentru ca facultatile de teologie nu sunt din acest punct de vedere diferite de alte facultati din Romania si e important ca acest text acorda o asemenea importanta integritatii academice", adauga Theodor Paleologu.

Observatiile privind comportamentul lui IPS Teodosie, facute cu intarziere de un anIntrebat care va fi impactul scrisorii si cum se va reflecta in opinia publica, Theodor Paleologu sustine ca "multi vor vedea partea de scandal". Totusi, documentul explica de ce nu poate Arhiepiscopia Tomisului sa primeasca rang de mitropolie, argumentul administrativ fiind cel mai important.

"Sunt esentiale, in contextul actual, observatiile despre atitudinea provocatoare, despre indisciplina si razvratire si acest pasaj spune ce am spus si eu de un an de zile. Cu o intarziere de un an, avem un raspuns foarte clar din partea Sinodului si cred ca Sinodul nu vrea sa faca valuri. Eu cred ca patriarhul a procedat cu foarte mult tact. Intai a atentionat discret, cu diplomatie, si acum avem acest document care e foarte limpede si spune lucruri de bun simt, evidente", explica Theodor Paleologu.

IPS Teodosie - un simbolPolitologul mentioneaza ca IPS Teodosie a devenit "un fel de simbol", fie al "ortodoxiei adevarate" pentru o categorie, fie "un simbol negativ" pentru altii.

"Eu sper ca va intelege mesajul. Inaltpreasfintitului Teodosie a revenit uneori asupra anumitor afirmatii si, dupa parerea mea, e mai putin negru decat se spune in general. Sigur ca pentru multa lume IPS Teodosie a devenit un fel de simbol, un simbol al ortodoxiei adevarate pentru unii, pentru altii devine un simbol negativ. Eu cred ca are tot interesul sa iasa din aceasta logica a simbolurilor, fie negative, fie pozitive, si sper ca o sa fie mai atent pe viitor", adauga Theodor Paleologu.

Impactul pozitiilor lui IPS Teodosie asupra BORTheodor Paleologu sustine ca actiunile lui IPS Teodosie "au creat falsa impresie ca exista un curent important in sanul Bisericii, care contesta orice fel de masuri sanitare si care e impotriva vaccinarii". Totusi, afirma ca lucrurile nu stau asa in realitate.

"Majoritatea Sinodului a avut o pozitie rezonabila, majoritatea preotilor la fel. Sigur ca sunt exceptii si e adevarat, nu putine. Dar e vorba, totusi, de o minoritate. Dar creeaza o falsa impresie in spatiul public, mai cu seama in ochii celor care nu cunosc foarte bine realitatile bisericesti.

Sigur ca sunt nemultumiti cei care sunt in majoritate ca un episcop sau doi sa creeze o imagine gresita asupra Sinodului", explica Theodor Paleologu.

Mai mult, sustine ca cele mai vehemente si vocale personaje nu sunt preoti, ci laici, cu un discurs foarte radical.

"Sunt oameni care au o cultura teologica dupa ureche, ei nu stiu mare lucru, pentru ei antivaccinismul devine un eveniment de definire a ortodoxiei, ceea ce este o monstruozitate. Pentru unii dintre oamenii acestia vaccinul este un semn al Anticristului. Botnita, cum zic ei, masca de protectie, este un semn al Anticristului. Acestea sunt niste monstruozitati pe care preotii nu le spun, nici macar IPS Teodosie nu a spus vreodata asa ceva. A spus ca el nu se vaccineaza pentru ca are alergii. Este dreptul lui. Dar nu a spus niciodata ca vaccinul este Anticristul. Asta au spus unii preoti deliranti", spune Theodor Paleologu.

Scrisoarea Sinodului, o delimitare de afirmatiile lui IPS Teodosie"Evident ca aici avem si o intentie din partea Sinodului de a se delimita de anumite manifestari ale Inaltpreasfintitului Teodosie din ultima vreme si, de fapt, e chiar vorba de mai multi ani, nu numai din
vremea pandemiei. Cum e de pilda problema plagiatelor de la Facultatea de Teologie din Constanta. Deci asa se explica partea a doua din scrisoare si este sobra, spune exact ce trebuie", concluzioneaza Theodor Paleologu.

Scrisoare BOR IPS Teodosie si pandemia de COVID-19IPS Teodosie a desfasurat mai multe actiuni in timpul pandemiei de COVID-19 care au fost contrare recomandarilor Guvernului in contextul epidemiologic.

A repetat slujba de Inviere din 2020 cand s-au ridicat restrictiile, a militat pentru sustinerea pelerinajelor de Sfanta Parascheva, la Iasi, si de Sfantul Dumitru, la
Bucuresti, a tinut ceremonia cu ocazia Sfantului Andrei desi Constanta era in carantina la momentul respectiv, nu a purtat masca si nu a pastrat distantarea la slujbe si a impartasit mai multi oameni cu aceeasi lingurita.

Mai mult, a organizat o serie de evenimente timp de trei zile, la Constanta, la care au participat sute de oameni, cu ocazia Sfantului Haralambie. A tinut slujba la ora 22:00, cu toate ca, in perioada respectiva, circulatia era interzisa in intervalul respectiv, a defilat fara masca, desi aceasta inca era obligatorie in spatiile publice, iar toate acestea s-au intamplat cu parafa primarului Constantei, Virgil Chitac.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

%ANUNTSPECIAL%
Lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 200/89/2011, aflat pe rolul Tribunalului Vaslui şi C.E.C. Bank Sucursala Vaslui, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „GENIALUL” S.R.L. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Alexandru cel Bun, bl. 187, sc. C, et. 2, ap. 12, judeţul Vaslui, cât şi terenul proprietatea lui Cordunianu Tudorel, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, ADRESA, Componenţa/Observaţii, Valoare - lei- 1. Construcţia C2 – magazin, birou, spaţiu odihnă, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui, suprafaţă construită 130,96 m.p., iar terenul pe care este amplasată construcţia nu aparţine debitoarei, 24.720,00 2. Bunuri mobile, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui Vitrină frigorifică Mondial Elite, Rafturi PAL, Birou-masă PAL, Raft pâine lemn, Cântar electronic, Casă de marcat Datecs MP55A, 1.165,00. Preţul de pornire la licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârii Adunării creditorilor din data de 23.03.2021. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile debitoarei va avea loc la data de 18.06.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe săptămânale, respectiv la până la data de 16.07.2021. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 5% din preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile mobile şi 2.000 lei din valoarea activului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei pentru bunurile imobile şi 50,00 lei pentru bunurile mobile şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0335/566.035, 0727/850.575, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
1. Informații generale privind autoritatea contractantă, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax și/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Zemeș, str. Principală, nr. 200, Zemeș, judeţul Bacău, telefon 0234383037, fax 023438330, email adp@zemes.ro, persoană de contact Alupei Teofil. 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie închiriat: Spațiu nr. 1 (boxă), în suprafață de 16,03 m.p., ce face parte din imobilul Piață Zemeș, strada Principală nr.160, proprietate publică a Comunei Zemeș, pentru activități economice comerț sau servicii. Închirierea se face conform H.C.L. 82/17.05.2021, si O.U.G. nr. 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in Caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: de pe site-ul www.zemes.ro sau de la sediul U.A.T. Comuna Zemeș. 3.2. Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul instituției de la care se poate obține un exemplar din documentația de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, U.A.T. Comuna Zemeș, strada Principală nr. 200, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.3. Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 lei, se poate achita numerar la casieria UAT Comuna Zemeș. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 14/06/2021, ora 13.00. 4. Informații privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 23/06/2021, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Zemeș, strada Principală, nr. 200, județul Bacău. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: un exemplar. 5. Data și locul la care se va desfășura ședința publică de deschidere a ofertelor: 24/06/2020, ora 10.00, la sediul UAT Comuna Zemeș, str. Principală nr. 200, județul Bacău. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Bacău, Str. Ştefan cel Mare nr. 4, tel: 0234/514419, fax 0234/525211, email tr-bacau-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate, în vederea publicării: 26/05/2021
HOROSCOPUL ZILEI
16/06/2021 06:05

 BERBEC Din dorinta de a vă administra mai bine banii, veti concedia persoanele care v-au dat sfaturi proaste. Căutati o a doua slujbă, mai putin stresantă, dar mult mai bănoasă! TAUR Munca dv. es ...

FOTO/VIDEO - Minunile părintelui Macarie
15/06/2021 12:46

Părintele Macarie, fost stareţ al Mănăstirii de la Poiana Mărului, in prezent la schitul Munteoru, este poate cel mai important duhovnic al zonei Vrancea. Supranumit „al doilea Vasile de la Poiana M ...

Sfântul Augustin, părintele latin al Bisericii. Campionul libertății umane
15/06/2021 10:22

Sfantul Augustin, prăznuit astăzi, 15 iunie, a fost episcopul Hipopotamului (acum Annaba, Algeria) intre 396 si 430. Teolog renumit si scriitor prolific, a fost, de asemenea, un predicator si retorician isc ...

Statuia Sfintei Fecioare Maria dintr-un sat din județul Caraș-Severin a fost incendiată
15/06/2021 09:45

Este revoltă intr-o localitate din Caras Severin, după ce oamenii au găsit statuia Fecioarei Maria incendiată. Focul ar fi fost pus intentionat chiar in curtea bisericii, iar preotul a alertat imediat polit ...

HOROSCOPUL ZILEI
15/06/2021 05:52

 BERBEC Optimismul cu care reactionati la replicile foarte dure ale rudelor le dezamorsează imediat starea de tensiune. Cineva foarte drag suferă, dar nu prea aveti cum să-l ajutati acum. TAUR Vi se ...

HOROSCOPUL ZILEI
14/06/2021 05:43

 BERBEC Optimismul cu care reactionati la replicile foarte dure ale rudelor le dezamorsează imediat starea de tensiune. Cineva foarte drag suferă, dar nu prea aveti cum să-l ajutati acum. TAUR Vi se ...

Reguli la spovedanie. Ce nu trebuie să spui
13/06/2021 09:30

Spovedania trebuie făcută la initiativa celui care merge să mărturisească păcatele, respectand cateva reguli fără de care acest act nu poate fi implinit in totalitate. Unul dintre cele mai importante ...

HOROSCOPUL ZILEI
13/06/2021 06:05

BERBEC Situatia ta financiară este invăluită intr-o ceată greu de pătruns si bine ar fi să lasi lucrurile asa. Chiar dacă iti doreai mai mult, ai incredere că la momentul potrivit vei primi.   T ...

HOROSCOPUL ZILEI
12/06/2021 05:47

 BERBEC Accentul zilei revine segmentului amoros. Atat in relatia cu persoana iubită cat si in relatia cu copiii se intrezăresc schimbări plăcute, mai mult sau mai putin. TAUR Situatia ta financiar ...

HOROSCOPUL ZILEI
11/06/2021 05:40

 BERBEC Ziua iti aduce multe schimbări in plan profesional. Se pare că unele relatii cu persoane care te-au sustinut pană acum in demersurile tale de la locul de muncă se vor reconfigura, dacă nu chi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei