De ce a intrat IPS Teodosie in atentia BOR tocmai acum. "Scrisoarea Sinodului atrage atentia asupra atitudinii provocatoare, asupra indisciplinei si razvratirii"

preoti  sfantul-sinod-bor_14687100

Dimensiune font:

| 21-05-2021 09:03

 Biserica Ortodoxa Romana (BOR) a refuzat solicitarea lui IPS Teodosie de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rang de mitropolie.

In cadrul scrisorii oficiale sunt mentionate si alte aspecte, cum ar fi actiunile controversate din perioada pandemiei conduse de arhiepiscop, dar este ridicata si problema tezelor de doctorat plagiate obtinute in cadrul Facultatatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii Ovidius, din Constanta.

Este pentru prima data cand Sinodul adopta o pozitie mai dura, care sa il vizeze direct pe IPS Teodosie, desi numeroase derapaje ale acestuia au ajuns in atentia publica. Au mai existat diverse atentionari anterioare, discrete, care au facut referire la el indirect, nu intr-o maniera hotarata.

Politologul
Theodor Paleologu a explicat pentru Ziare.com de ce pozitia Sinodului vine tocmai acum, dar si de ce scrisoarea este importanta in contextul actual.

Theodor Paleologu spune ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie este o poveste veche si ca momentul este dat, pur si simplu, de faptul ca solicitarea a fost facuta acum. Mai mult, puncteaza ca, in primul rand, aceasta promovare este imposibila din cauza unor criterii administrative care nu sunt indeplinite.

 "De ce acum? Pur si simplu pentru ca e vorba de un raspuns la o solicitare din partea Arhiepiscopiei Tomisului. E vechea poveste cu ridicarea acesteia la rang de mitropolie.

Argumentul cel mai important pentru care Sinodul nu accepta ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie este faptul ca o mitropolie presupune niste eparhii sufragane, adica trebuie sa fie doua episcopii in afara de episcopia mitropolitului, deci pur si simplu nu reuneste conditiile administrative minimale", explica Theodor Paleologu.

Politologul atrage atentia asupra faptului ca scrisoarea vorbeste despre problema plagiatelor, un fenomen de amploare in Romania. Totusi, facultatile de teologie nu au intrat adesea in vizorul dezvaluirilor privind tezele de doctorat copiate.

"
Mi se pare foarte important ca acest document vorbeste despre problema plagiatelor in institutele teologice pentru ca facultatile de teologie nu sunt din acest punct de vedere diferite de alte facultati din Romania si e important ca acest text acorda o asemenea importanta integritatii academice", adauga Theodor Paleologu.

Observatiile privind comportamentul lui IPS Teodosie, facute cu intarziere de un anIntrebat care va fi impactul scrisorii si cum se va reflecta in opinia publica, Theodor Paleologu sustine ca "multi vor vedea partea de scandal". Totusi, documentul explica de ce nu poate Arhiepiscopia Tomisului sa primeasca rang de mitropolie, argumentul administrativ fiind cel mai important.

"Sunt esentiale, in contextul actual, observatiile despre atitudinea provocatoare, despre indisciplina si razvratire si acest pasaj spune ce am spus si eu de un an de zile. Cu o intarziere de un an, avem un raspuns foarte clar din partea Sinodului si cred ca Sinodul nu vrea sa faca valuri. Eu cred ca patriarhul a procedat cu foarte mult tact. Intai a atentionat discret, cu diplomatie, si acum avem acest document care e foarte limpede si spune lucruri de bun simt, evidente", explica Theodor Paleologu.

IPS Teodosie - un simbolPolitologul mentioneaza ca IPS Teodosie a devenit "un fel de simbol", fie al "ortodoxiei adevarate" pentru o categorie, fie "un simbol negativ" pentru altii.

"Eu sper ca va intelege mesajul. Inaltpreasfintitului Teodosie a revenit uneori asupra anumitor afirmatii si, dupa parerea mea, e mai putin negru decat se spune in general. Sigur ca pentru multa lume IPS Teodosie a devenit un fel de simbol, un simbol al ortodoxiei adevarate pentru unii, pentru altii devine un simbol negativ. Eu cred ca are tot interesul sa iasa din aceasta logica a simbolurilor, fie negative, fie pozitive, si sper ca o sa fie mai atent pe viitor", adauga Theodor Paleologu.

Impactul pozitiilor lui IPS Teodosie asupra BORTheodor Paleologu sustine ca actiunile lui IPS Teodosie "au creat falsa impresie ca exista un curent important in sanul Bisericii, care contesta orice fel de masuri sanitare si care e impotriva vaccinarii". Totusi, afirma ca lucrurile nu stau asa in realitate.

"Majoritatea Sinodului a avut o pozitie rezonabila, majoritatea preotilor la fel. Sigur ca sunt exceptii si e adevarat, nu putine. Dar e vorba, totusi, de o minoritate. Dar creeaza o falsa impresie in spatiul public, mai cu seama in ochii celor care nu cunosc foarte bine realitatile bisericesti.

Sigur ca sunt nemultumiti cei care sunt in majoritate ca un episcop sau doi sa creeze o imagine gresita asupra Sinodului", explica Theodor Paleologu.

Mai mult, sustine ca cele mai vehemente si vocale personaje nu sunt preoti, ci laici, cu un discurs foarte radical.

"Sunt oameni care au o cultura teologica dupa ureche, ei nu stiu mare lucru, pentru ei antivaccinismul devine un eveniment de definire a ortodoxiei, ceea ce este o monstruozitate. Pentru unii dintre oamenii acestia vaccinul este un semn al Anticristului. Botnita, cum zic ei, masca de protectie, este un semn al Anticristului. Acestea sunt niste monstruozitati pe care preotii nu le spun, nici macar IPS Teodosie nu a spus vreodata asa ceva. A spus ca el nu se vaccineaza pentru ca are alergii. Este dreptul lui. Dar nu a spus niciodata ca vaccinul este Anticristul. Asta au spus unii preoti deliranti", spune Theodor Paleologu.

Scrisoarea Sinodului, o delimitare de afirmatiile lui IPS Teodosie"Evident ca aici avem si o intentie din partea Sinodului de a se delimita de anumite manifestari ale Inaltpreasfintitului Teodosie din ultima vreme si, de fapt, e chiar vorba de mai multi ani, nu numai din
vremea pandemiei. Cum e de pilda problema plagiatelor de la Facultatea de Teologie din Constanta. Deci asa se explica partea a doua din scrisoare si este sobra, spune exact ce trebuie", concluzioneaza Theodor Paleologu.

Scrisoare BOR IPS Teodosie si pandemia de COVID-19IPS Teodosie a desfasurat mai multe actiuni in timpul pandemiei de COVID-19 care au fost contrare recomandarilor Guvernului in contextul epidemiologic.

A repetat slujba de Inviere din 2020 cand s-au ridicat restrictiile, a militat pentru sustinerea pelerinajelor de Sfanta Parascheva, la Iasi, si de Sfantul Dumitru, la
Bucuresti, a tinut ceremonia cu ocazia Sfantului Andrei desi Constanta era in carantina la momentul respectiv, nu a purtat masca si nu a pastrat distantarea la slujbe si a impartasit mai multi oameni cu aceeasi lingurita.

Mai mult, a organizat o serie de evenimente timp de trei zile, la Constanta, la care au participat sute de oameni, cu ocazia Sfantului Haralambie. A tinut slujba la ora 22:00, cu toate ca, in perioada respectiva, circulatia era interzisa in intervalul respectiv, a defilat fara masca, desi aceasta inca era obligatorie in spatiile publice, iar toate acestea s-au intamplat cu parafa primarului Constantei, Virgil Chitac.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: * Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. * Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023, ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP10 GABANA FERM MĂICĂNEȘTI, cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0721253612, e-mail: frizonagra@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail frizonagra@gmail.com, pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Sfântul Andrei, cel vegheat de Marele Lup Alb. Anul Nou Dacic
30/11/2023 09:05

Sărbătoarea Sfantului Andrei, celebrat maine, comemorează momentul morţii martirice a apostolului, pe 30 noiembrie, in anul 60 după Hristos, cand a fost răstignit cu capul in jos pe o cruce in formă de X ...

Ce trebuie să faci de Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie. De ce se dezbracă fetele între două oglinzi
30/11/2023 00:42

Ce trebuie să faci de Sfantul Andrei, pe 30 noiembrie. Pe data de 30 noiembrie, romanii il prăznuiesc pe Sfantul Apostol Andrei. In această zi, există mai multe traditii si obiceiuri care incă se mai respe ...

Profețiile făcute de Baba Vanga pentru 2024: 'Asasinarea lui Vladimir Putin și un atac terorist în Europa' / Urmează un an de foc
29/11/2023 18:14

Profetiile bombă făcute de Baba Vanga pentru 2024: 'Asasinarea lui Vladimir Putin si atac terorist in Europa' / Urmează un an de foc „Nostradamus din Balcani” - Baba Vanga - a prevestit o seri ...

Sfântul Andrei - adevăratele tradiții și obiceiuri. Acestea trebuie respectate, de fapt, dincolo de „ritualul în cimitir pentru dezlegarea misterelor sau vizionarea alesului prin oglinzi și lumânări”
29/11/2023 15:53

Părintele Gabriel Cazacu a spus care ar trebui să fie atitudinea crestinilor fată de anumite traditii populare, in contextul sărbătorii Sfantului Apostol Andrei, prăznuit pe 30 noiembrie. L-am intrebat p ...

Sfântul Andrei, cel vegheat de Marele Lup Alb
29/11/2023 12:04

Sărbătoarea Sfantului Andrei comemorează momentul morţii martirice a apostolului, pe 30 noiembrie, in anul 60 după Hristos, cand a fost răstignit cu capul in jos pe o cruce in formă de X. În calend ...

Dansul spiritual, o călătorie spre regăsire și echilibru
29/11/2023 09:58

  Dansul spiritual, o practică ancestrală cu rădăcini in diverse culturi, reprezintă mai mult decat o simplă activitate fizică; este o experientă transformatoare care uneste corpul, mintea si sufl ...

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei. Ce trebuie să faci pe 30 noiembrie, pentru prosperitate și protecție
29/11/2023 08:05

Pe 30 noiembrie, crestinii il sărbătoresc in fiecare an pe Sfantul Andrei, cunoscut si drept Ocrotitorul Romaniei. Astfel, in această zi sfantă, extrem de multi romani isi sărbătoresc onomastica, particip ...

HOROSCOPUL ZILEI
27/11/2023 05:29

BERBEC Au o viată plină de evenimente mai mici sau mai mari, drumuri multe in continuare si o situatie financiară infloritoare, incărcată insă de incurcături provocate de partenerul de cuplu, care face ...

HOROSCOPUL ZILEI
25/11/2023 04:59

 BERBEC Va grabiti sa achitati facturile restante si sa faceti si mici investitii, cu toate ca mai aveti de asteptat pana va reechilibrati financiar. Vi se cer referinte pentru un coleg. TAUR Sentimenta ...

Calendar ortodox, 24 noiembrie. Sfântul Clement, episcopul Romei
24/11/2023 09:38

La data de 24 noiembrie, crestinii ortodocsi il prăznuiesc pe Sfantul Clement, episcopul Romei. Sfantul Clement s-a născut la Roma, fiind contemporan cu Sfintii Apostoli. El isi pierde mama si pe cei doi fra ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei