Festivaluri sacre – shintoismul actual

default

Dimensiune font:

| 04-10-2012 12:59

Festivaluri sacre – shintoismul actual

 

Sarbatorile japoneze

Sarbatorile traditionale japoneze sunt o combinatie de elemente seculare, agricole, budiste si sintoiste. Câteodata, o religie sau o traditie domina într-o anumita zi. Alteori, toate sursele se îmbina împreuna în ziua respectiva. Sarbatori variate sunt celebrate în sanctuarele sinto locale, de-a lungul anului.

Anul nou

Sarbatoarea celebrata în modul cel mai amplul este Anul Nou japonez. În trecut, când se folosea un calendar lunar, aceasta sarbatoare se tinea în februarie însa acum este celebrata de la 1 la 6 ianuarie. În aceasta perioada se opresc toate activitatile economice iar oamenii se aduna în familiile lor. Fiecare familie îsi purifica si îsi curateste casa si se manânca o mâncare deosebita. În templele budiste, la miezul noptii se lovesc gongurile de 108 ori pentru 108 patimi ca sa fie date afara în noul an. În ziua de Anul nou, familiile viziteaza locurile de cult. Unii merg în templele budiste dar majoritatea merg la sanctuarele sintoiste. La sfârsitul sarbatorilor, podoabele de Anul nou sunt arse pe ruguri.

Ziua de nastere a lui Buddha

În Japonia, ziua de nastere a lui Buda se sarbatoreste pe 8 aprilie. În templele budiste, preotii rastoarna flori si ceai dulce peste statuile lui Buda, ca amintire a faptului ca în ziua de nastere a lui Buda s-au pogorât din cer flori si ceai dulce. Ziua de 8 decembrie este si ea sarbatorita ca zi traditionala a iluminarii lui Buda. Budistii Zen vegheaza o noapte întreaga în meditatie, ca sa întâmpine aceasta zi.

Ziua tuturor sufletelor (Ullambana)

Budistii japonezi tin sarbatoarea stramosilor morti la mijlocul lui iulie. Ca si la alte popoare budiste, aceasta sarbatoare este o ocazie de a saluta spiritele mortilor în locuinta familiei. Cu aceasta ocazie, mormintele sunt maturate si împodobite. Au loc parade, dansuri si se aprind ruguri.

Sarbatoarea toamnei (Niiname-Sai)

Aceasta sarbatoare, tinuta la 23-24 noiembrie îmbina elemente agricole si sintoiste. Cu acest prilej, împaratul ofera primele roade ale recoltei de toamna zeitei Amaterasu si altor Kami la Ise. În vreme ce aceasta este sarbatoarea nationala a recoltei, mai sunt si alte ceremonii locale pentru aducerea de multumiri zeilor pentru recolta în toata Japonia în lunile octombrie si noiembrie.

In concluzie,

Dupa înfrângerea Japoniei în al doilea razboi mondial au avut loc fenomene care au facut nesigur viitorul sintoismului: înlaturarea sprijinului oficial al puterii de stat fata de Jinja Sinto, rapida industrializare a Japoniei, care a accentuat contrastul dintre modernitate si o religie arhaica, rivalitatea cu budismul. Majoritatea japonezilor se definesc ei însisi ca budisti în primul rând. Sinto este conceputa ca o practica secundara, patriotica.

Totusi, sintoismul n-a decazut, continuând sa existe pe baza donatiilor private. În plus, noile secte sinto care pun accentul pe vindecarea prin credinta, cântari, gândire pozitiva au fost acceptate de 18 milioane de japonezi, pe când crestinismul are doare 3 milioane de credinciosi din 100 de milioane de locuitori. Sectele sinto au intrat uneori în politica, preluând cauzele anumitor uniuni sindicale. Sinto în multele sale forme ramâne o forta importanta în cultura japoneza. Fara întelegerea sa nu se poate concepe evanghelizarea Japoniei.

Puritatea si închinarea sunt cele doua caracteristici principale ale sintoismului si idealurile japonezilor. Pacatul este cea mai mare necuratie dar purificarea este exterioara. Pe o bucata de hârtie, taiata sub forma de om, se scriu data nasterii si familia, urmând ca pacatul sa fie transferat asupra hârtiei, prin frecare de piele sau prin suflare; legate în pachetele, aceste hârtii sunt aruncate apoi în mare sau într-un râu, gest prin care se înlatura pacatul. Idealul închinarii se realizeaza tot prin manifestari exterioare: fie ca se înconjoara templul de 100 de ori, fie ca se mesteca o hârtie pe care se scrie în prealabil rugaciunea iar apoi hârtia mestecata este scuipata pe altar!

Rugaciunile de mijlocire, asa cum le cunosc crestinii, sunt necunoscute pentru sintoisti. Sintoistul nu cauta raspunsuri la enigmele suferintei si ale durerii, cum cauta crestinii si adeptii altor credinte. În sintoism exista prea putina preocupare pentru viata de dupa moarte sau pentru mântuire. Sintoismul nu are Eshatologie. Nu exista cimitire în jurul templelor sintoiste. Moartea este un simplu prag care trebuie trecut. De fapt, moartea ar fi o iluzie si nu ar exista în sens spiritual. Nici chiar stramosii nu sunt venerati cum s-a crezut, în sensul ca sintoismul s-ar baza fundamental pe cultul stramosilor. Ofrandele si alte acte pioase sunt doar gesturi de respect si pomenire a mortilor.

Preotii sintoisti nu rostesc predici. Ei nu vorbesc de nici un fel de pedeapsa vesnica, de iad, de care trebuie sa fim mântuiti sau de rai pentru care trebuie sa existe o pregatire teologica. Deoarece zeii l-au creat pe om, acesta stie ce este binele. Din moment ce sintoismul nu face separatie între profan si spiritual, nu gaseste necesar sa aiba legi, reguli si porunci morale. Dogme cum sunt cea despre pacatul originar sau despre decaderea omului ar fi de neconceput pentru sintoisti.

Este evident ca budismul ca si confucianismul au avut si o influenta buna asupra japonezilor, corectând unele din naivitatile sintoismului si pregatindu-i în oarecare masura pentru a primi crestinismul. Un gânditor sintoist influentat de confucianism scria: „Ceea ce în cer este Kami, în natura este Spirit iar în om este Sinceritate” (virtutea fundamentala a gândirii sintoiste).

 

http://www.descopera.org

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
PORECLA SEXUALĂ a zodiei tale
26/06/2021 17:01

  Berbec – "Omul minutului" Acest semn de foc este cunoscut ca un jucător rapid, un impulsiv robust căruia ii place sexul pur şi mai puţin detaliile romantice care l-ar putea condimen ...

Schimbarea la care nu se aștepta o ZODIE. Astrolog: ”Va fi o nebunie!”-VIDEO
21/11/2019 08:41

 Pe parcursul lunii noiembrie, horoscopul dragostei capătă o nouă valentă pentru o zodie. „Venus in Săgetător inseamnă că iubirea capătă o nouă valentă, este mai pozitivă, este plină d ...

Cel mai mare păcat pe care îl fac femeile în timpul postului! Părintele Calistrat a transmis un mesaj
17/11/2019 10:14

Suntem in perioada Postului Crăciunului, iar părintele Calistrat vorbeste despre unul dintre păcatele mari pe care femeile il fac acum. Potrivit preotului, acestea ar trebui să fie mult mai atente la rugăc ...

​Horoscopul pentru marti 12 noiembrie 2019
12/11/2019 04:00

BERBEC Veti descoperi ca o situatie nu trebuie sa fie neaparat logica pentru a avea un final fericit. Inregistrati un varf de "incasari" fara precedent, din relatii comerciale la care nu va pricepeti ...

Ce înseamnă dacă visez că îmi cad dinții. Grijă mare!
11/11/2019 10:04

    Ce inseamnă dacă visez că imi cad dintii. Ar trebui să ai grijă! Cum se interpretează acest tip de vis. Iată la ce să fii atent.        Ce inseamnă dacă visez ...

Ce NU trebuie sa faci SUB NICIO FORMA de Mihail si Gavril! Lucrul care este INTERZIS cu desavarsire! E PACAT mare sa faci asta
07/11/2019 16:03

  Ce nu trebuie să faci pe noiembrie, de Sfintii Mihail si Gavril.   Sfintii Mihail si Gavril este una dintre cele mai importante sărbători ale toamnei. Acesti doi sfinti sunt cinstiti ...

O stiinta milenara: zodiacul indian
08/09/2019 20:47

  In tara multiplelor stiinte, tehnici si experiente spirituale, demersul de cunoastere al naturii umane ce se bazeaza exclusiv pe folosirea horoscopului este primordial. Va prezentam deci acest zodiac ...

 Fazele lunii, zodiile si viata zilnica
08/09/2019 10:49

Cunoastem faptul ca in astrologie luna simbolizeaza principiul feminin, sufletul, calitatile psihice, sanatatea, sensibilitatea si inconstientul. Ea parcurge patru perioade (luna in descrestere,luna noua, lu ...

 Casele astrologice
07/09/2019 10:52

Casele astrologice sunt foarte importante atunci cand se face citirea unui horoscop. Pe parcursul vietii vei petrece mai mult timp in unele case astrologice dacat in altele. Casele pot determina daca esti o ...

BABA VANGA previziuni 2019 - predicții surprinzătoare
01/09/2019 10:01

  Descriere foto: BABA VANGA PREDICTII 2019   BABA VANGA previziuni 2019. Baba Vanga a făcut predictii pentru 2019. Desi a murit in 1996, ea a făcut predictii pană pentru secolul 51 cand, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei