Imagini impresionante de la Catedrala Națională: Cum arată acum 'biserica bisericilor din România', unde 6.300 de mp de icoane în mozaic au fost amplasați

preoti  catedrala_mantuirii_neamului_

Dimensiune font:

| 25-04-2022 11:01

 catedrala neamului

 Aplicarea fragmentelor de icoane și finisajele necesare după montarea pe pereții Catedralei sunt executate manual piatră cu piatră, scrie basilica.ro.

„Aceste intervenții implică foarte multă răbdare și atenție și sunt făcute pentru a corecta zonele afectate în timpul procesului de montare pe perete. Astfel, registrele iconografice sunt aduse la desăvârșire”, transmit responsabilii cu comunicarea despre stadiul lucrărilor.

„Dacă vom păstra ritmul de lucru pe care-l avem în prezent în Atelierul de mozaic și vom avea parte de sprijin în această lucrare, de realizare a picturii Catedralei Naționale a României, ne propunem să accelerăm activitatea în următoarea perioadă”, informează pictorul Daniel Codrescu.

Printre scenele pictate în registrul mediu și cel superior al Absidei Sudice se numără Întâlnirea Mariei cu Elisabeta (Luca 1, 40-44), Închinarea magilor, Visul lui Iosif, Fuga în Egipt, Uciderea Pruncilor din ordinul lui Irod, dar și Nunta din Cana și Iisus binecuvântând copiii. Toate acestea sunt legate de tema familiei.

„Sperăm ca, în primul rând, prin ajutorul lui Dumnezeu și apoi al credincioșilor care își doresc și pot să susțină aceste lucrări, ca până la finalul anului viitor să finalizăm integral pictura în aceste zone ale Catedralei. Acest lucru ar însemna o mare realizare pentru evoluția lucrărilor interioare”, a mai declarat Daniel Codrescu.

„Activitatea echipelor din atelier funcționează bine, însă lucrurile se complică puțin pentru echipa de specialiști ce lucrează la aplicarea icoanelor în șantier, în special pe perioada iernii, când condițiile de lucru se îngreunează din cauza frigului”, a explicat Daniel Codrescu.

„De aceea, noi sperăm și ne dorim din tot sufletul ca să putem să avansăm cât mai mult cu execuția interioară a lucrărilor de pictură pe perioada verii acestui an. Avem nădejde în Bunul Dumnezeu și în oamenii care au credința și bunăvoința de a susține pictura Catedralei, pentru îndeplinirea acestui ideal creștin și românesc”, a adăugat pictorul.

Echipa de pictori specialiști în tehnica mozaic, sub coordonarea pictorului Daniel Codrescu, a înregistrat progrese importante, în prezent pictura din Sfântul Altar, inclusiv de pe spatele catapetesmei, fiind realizată în proporție de peste 95%. Este în pregătire aplicarea ultimelor detalii decorative de la ultima secțiune, aflată la baza absidei Altarului.

În absida sudică sunt în curs de montare elementele picturale ale scenei Nașterii Domnului. Totodată, sunt pregătite și celelalte scene care vor constitui registrul mediu și superior al acestei abside, precum „Întâlnirea Mariei cu Elisabeta”, „Închinarea magilor”, „Visul lui Iosif”, „Fuga în Egipt”, „Uciderea Pruncilor din ordinul lui Irod”, dar și „Nunta din Cana” și „Iisus binecuvântând copiii”. Toate acestea sunt legate de tema familiei.

Lucrătorii de pe șantierul Catedralei Naționale au reușit să termine montarea șarpantei și a învelitorii de la baza turlei „Pantocrator” a sfântului lăcaș, la cota +92,00, precum și realizarea și montarea tâmplăriei de închidere a scării de la lanternou, situat la cota +114,00. În aceeași zonă, a fost finalizată și placarea cu tablă a stâlpilor de la lanternou, a transmis consilierul patriarhal Petre Chiuță, membru al echipei care coordonează lucrările de pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului, titrează ziarullumina.ro.

În prezent, continuă lucrările de aplicare a învelitorii de tablă la celelalte cote de la baza turlei mari, precum și cele de finisare a prefabricatelor din beton de la cota +92,00. La interiorul catedralei se lucrează în ritm susținut pentru aplicarea tencuielilor la bolta din fața Sfântului Altar - „Arcul triumfal”, unde vor fi pictați în medalioane Prorocii Vechiului Testament ținând în mână reprezentări simbolice care o preînchipuie pe Maica Domnului, precum Moise cu rugul aprins, ­Aaron cu toiagul înfrunzit, Iacov cu scara, Ghedeon cu lâna înrourată, David cu chivotul, Solomon cu scaunul și altele. Totodată, se execută lucrări de tencuire și la absida din partea de miazănoapte a sfântului lăcaș, în vederea pregătirii pentru viitoarea pictură în tehnica mozaic, iar la nivelurile inferioare se lucrează pentru crearea căilor de acces din interiorul catedralei către sălile polivalente aflate la cota -11,00 ale ansamblului arhitectonic.

Suprafața de mozaic finalizată până în prezent la Catedrala Națională însumează 6.300 de metri pătrați.

Cum poți contribui

Online, direct pe site-ul pictamcatedrala.ro, selectând unul dintre cele două butoane, care vă vor direcționa spre secțiunea de plată cu cardul în moneda aleasă de dumneavoastră, LEI sau EURO.

Direct la orice unitate de cult din cadrul Bisericii Ortodoxe Române urmând a primi chitanță personalizată cu mențiunea „Pentru pictura Catedralei Naționale”.

Prin SMS la 8822 cu mesajul Pictura în valoare de 2 EUR (nu se aplică TVA) valabil în: Vodafone, Orange și Telekom.

Prin depunere de numerar sau virament bancar în următoarele conturi BCR ale Patriarhiei Române:

Cont pictura în lei: RO91RNCB0075004895030395

Cont pictura în euro: RO64RNCB0075004895030396

Cont pictură în dolari: RO26RNCB0075004895030110

Prin redirecționarea a până la 3,5% din impozitul pe venit, completând formularul 230.

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire. Ce este interzis să facem în această zi
25/03/2023 09:01

Buna Vestire sau Blagoveştenia este ziua in care Fecioara Maria a primit vestea că-l va naşte pe Iisus. Sărbătoarea este prima zi din postul Paştelui in care este dezlegare la peşte. Potrivit tradiţiei, ...

HOROSCOPUL ZILEI
25/03/2023 04:50

 Berbec Cei născuti in zodia Berbec se pot astepta de azi inainte la o deblocare a orizonturilor profesionale, la o nouă viziune despre directia in carieră pe care trebuie să o urmeze. Unii nativi vor ...

Horoscopul Zilei
24/03/2023 04:34

 Ne dorim cu totii să stim ce ne rezervă astrele pentru anul 2023. Neti Sandu a realizat un horoscop pentru fiecare zodie in parte pe anul 2023.   Horoscop Berbec in 2023 Berbecul trebuie să ...

Calendar ortodox, 23 martie 2023. Sfântul Mucenic Nicon
23/03/2023 09:10

 În fiecare an, pe data de 23 martie, Biserica Ortodoxă il cinsteste pe Sfantul Mucenic Nicon. Sfantul Nicon s-a născut la Neapole, intr-o familie unde tatăl era păgan si mama era crestină. A t ...

HOROSCOPUL ZILEI
23/03/2023 05:31

BERBEC Relatiile parteneriale devin din ce in ce mai problematice, tocmai acum cand este absolut necesar să plecati intr-o călătorie importantă. Lipsa de intelegere a persoanei iubite este doar aparentă. ...

HOROSCOPUL ZILEI
22/03/2023 04:55

  BERBEC Tensiunea de la serviciu este din ce in ce mai accentuată si simtiti nevoia unei libertăti mai mari. Faceti planuri pentru schimbări majore, dar fară să vă sfătuiti cu nimeni si veti fi r ...

Care sunt zodiile cu cei mai mulți miliardari
21/03/2023 11:05

Un nou studiu recent a analizat zilele de nastere a miliardarilor de top ai planetei si se pare că cei mai bogati oameni ai planetei ar putea avea mai multe in comun decat averea formidabilă: unii dintre ei ...

21 martie, Luna Nouă în Berbec. Cum influențează zodiile
21/03/2023 10:25

Luna Nouă in Berbec se va forma in data de 21 martie 2023. Această lunatie va aduce noi inceputuri si sanse de progres pentru toate zodiile. Nativii vor avea ocazia să isi seteze noi intentii si să isi schi ...

Sfinții Cuvioși Mucenici din Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit
20/03/2023 08:43

Pe data de 20 martie 2023, crestin ortodocsii ii prăznuiesc pe Sfintii Cuviosi Mucenici din Mănăstirea Sfantul Sava cel Sfintit.     Acestia au fost vietuitorii care au pătimit pentru Iisus Hri ...

Horoscopul Zilei
20/03/2023 04:58

  BERBEC Responsabilităţile pe care le ai de indeplinit sunt mari şi pe termen lung TAUR Inventivitatea şi originalitatea nu lipsesc din comportamentul tău GEMENI Vă chivernisiţi in aşa fel b ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei