Nasterea crestinismului

default

Dimensiune font:

| 04-10-2012 13:36

Nasterea crestinismului

 

Nasterea crestinismului

La inceput, crestinismul era foarte diferit fata de religia pe care o cunoastem astazi. Crestinismul era o adunare dispersata de congregatii mici care sustineau ca urmeaza invataturile lui Isus Nazarineanul.
Isus Nazarineanul a fost un conducator al unei ramuri a esenienilor, care a fost crucificat pentru revolta de la Ierusalim, in jurul anului 33 e.n. A trait intre anii 6 – 4 i.e.n, 29 – 36 e.n. (nu se cunoaste data exacta).
Conform religiei crestine, Isus a inceput sa predice dupa ce a fost botezat de catre Sfantul Ioan Botezatorul, la varsta de aproape 30 de ani. A predicat doar 3 ani, ultimii ani din viata sa, insa suficient pentru a marca intreaga omenire.

Dupa moartea lui Isus Nazarineanul, miscarea crestina a continuat sub comanda lui Iacob cel Drept, primul asa-numit “episcop” al Ierusalimului.

Iacob cel Drept era numit si Fratele Domnului, sau Iacob Ruda Domnului, fiind primul episcop sau Patriarh al Ierusalimului. Iacob a fost fiul lui Iosif, alaturi de ceilalti “frati ai Domnului” mentionati in Noul Testament, dintr-o casatorie de dinaintea logodnei sale cu Maria.

Iacob si discipolii sai nu credeau ca Isus a fondat o religie noua si au continuat sa mearga zilnic la templu. Pentru acestia, invataturile lui Isus Nazarineanul erau absolut conforme cu misticismul evreiesc al traditiilor merkabah sau hekaloth. Discipolii foloseau o forma transformatoare de initiere pentru a-si purifica membrii, astfel incat acestia sa inspire fraternitatea si dreptatea intre oameni.
Isus era considerat un invatator inspirat de divinitate al carui obiectiv era acela de “a crea o elita a elitei” care sa purifice poporul Israelului, ce avea apoi sa devina “lumina tuturor natilor”. Pana la consiliul de la Niceea din secolul al III-lea, Isus era considerat doar un “invatator” de marea majoritate.
Dupa crucificarea lui Isus, Iacob cel Drept era adevaratul conducator al discipolilor lui Isus, insa nici el, nici Sfantul Petru, nu sunt cunoscuti sub numele de “Parinte al Crestinismului”.
Cine a fost defapt acesta? Titulatura ii revine lui Saul din Tarsus, primul apostol care l-a descris pe Isus ca fiind Dumnezeu. Saul din Tarsus este cunoscut ca Sfantul Pavel.

Sfantul Pavel s-a nascut in Tars, din tribul lui Veniamin si s-a numit Saul la nastere. A devenit un fariseu sub Gamaliel, unul din Rabinii sefi ai iudeilor din zilele acelea.
Dupa studiile indrumate de Marele Rabin, Saul devine unul din capii persecutiilor impotriva crestinilor. Aflat la Apostolul Anania, in urma unei vedenii dumnezeiesti, Saul isi regreta faptele si este botezat de Anania. Curand dupa convertire, Saul isi schimba numele in Pavel iar mai tarziu a fost inclus in ceata Apostolilor.
A propovaduit Evanghelia pe o zona foarte intinsa, din Arabia pana in Spania, atat la evrei cat si la pagani.
Descrierea calatoriilor misionare ale lui Pavel si epistolele lui catre Biserici formeaza o parte importanta a Noului Testament. Pavel a fost martirizat impreuna cu Apostolul Petru sub Nero, prin decapitare.
Insa cum a devenit Pavel “Parinte al Crestinismului”, fiind destul de controversat in acea vreme? Chiar el a mentionat ca nu l-a intalnit niciodata pe Isus.

Iacob versus Pavel

Existau multe critici aduse lui Pavel, mai ales din pricina diferentelor dintre ideile fundamentale sustinute de Iacob si esenieni, si cele sustinute de el.
Dupa crucificarea lui Isus, esenienii erau cunoscuti ca ebioniti, sau “cei saraci”. Acestia se dedicau in intregime Torei, interziceau cu strictete contactul cu oamenii de rand si respectau fara abatere regimul alimentar al iudaismului.
Insa Pavel, se amesteca printre oamenii de rand si predica faptul ca Tora nu se mai aplica.
Tot Pavel a fost si primul care a sustinut ca Isus Nazarineanul este Divin si murise ca sa ne rascumpere pacatele, lucru considerat a fi o blasfemie.
In imagine, reconstruirea faciala a Sfantului Pavel de catre expertii de la LKA NRW, Germania.
Pavel a fost exclus din comunitate, si a pierdut teren in fata evanghelistilor acreditati de catre Iacob cel Drept din Ierusalim.
Dupa caderea Ierusalimului si distrugerea templului, invataturile lui Pavel au inceput sa ia amploare.
Daca Ierusalimul n-ar fi fost distrus in anul 70 e.n, ar mai fi existat oare doctrina paulina despre divinitate?

Crestinismul paulin

Fiecare dintre biserici aveau propriile carti. Odata cu disparitia lor, cartile au disparut si ele. Multe dintre ele s-au redescoperit recent, fiind cele incadrate in asa-numitul crestinism gnostic: Evanghelia dupa Toma, dupa Iacob, dupa Iuda etc. Insa multe dintre ele s-au pierdut.
Pana si coloniile care nu aveau scripturi apostolice si le-au creat, atribuind scrieri anonime apostolilor.

Ramura aceasta a crestinismului, numita crestinismul paulin, a fost cea care a suportat principalele atacuri ale imparatului Nero. Au fost acuzati de marele incendiu din Roma, multi dintre ei sfarsind in Coloseum.
Crestinismul paulin se deosebea de restul crestinilor prin faptul ca ei credeau ca Isus a venit sa dezvaluie o cale evreiasca gnostica, fundamentala catre initiere. Tot acestia credeau ca Isus este Dumnezeu, care a venit pe Pamant pentru a rascumpara pacatele stramosilor.

Consiliul de la Niceea

In consiliul de la Niceea din anul 325 e.n, s-a hotarat ca imparatul Constantin cel Mare sa puna capat controversei aprige in ceea ce privea natura lui Isus, sa sustina puterea clerului si sa condamne erezia.
In realitate, acest lucru a dat Bisericii puterea pe care a si folosit-o, iar Constantin cel Mare a exploatat-o inca de la inceput.

In primii trei sute de ani dupa moartea lui Ioan, trebuiau sa apere adevarul crestinismului impotriva necredinciosilor si sa combata ereziile gnostice generate de influenta filozofiei orientale.

Constantin cel Mare

Constantin cel Mare s-a nascut la Naissus, in provincia Moesia Superior, astazi orasul Nis din Serbia. A fost fiul generalului Constantinus Chlorus si al Helenei.
Intre anii 271 si 272 a fost membru al protectores, militari superiori in slujba imparatului Aurelian, iar ulterior a ajuns tribun.
In 284 – 285 a fost guvernator de provincie, iar in 288-293 prefect pretorian al imparatului Maximilian.
In anul 293 a fost promovat la rangul de caesar, ducand mai multe batalii, reusind sa reuneasca toate provinciile occidentale ale imperiului, sub autoritatea sa.

Constantin a pus capat persecutiilor crestinilor in teritoriile sale, impunand nu numai toleranta, ci si restituirea bunurilor crestinilor. Insa Constantin cel Mare nu era crestin. Monedele batute in aceasta perioada dovedesc devotiunea sa fata de Marte, apoi din ce in ce mai mult fata de Apollo, venerat ca Sol Invictus.

Dupa cucerirea Romei, Constantin cel Mare a trimis episcopului de Cartagina si proconsulului Africii niste scrisori din care reiesea faptul ca el sustine religia crestina, subventiona Biserica din fonduri publice, scutea clerul de obligatii publice si se considera slujitorul lui Dumnezeu.
Desi era adept al cultului Mitraic al lui Sol Invinctus, in 312 a trecut la credinta crestina si a continuat sa detina functia Pontifex Maximus.

In anul 325 are loc la Niceea, primul consiliu ecumenic al bisericii crestine, care pune bazele dogmatice si canonice ale noii religii.
Din initiativa lui Constantin este inaugurat in 328, intre Sucidava si Oescus, un pod peste Dunare, care reflecta importanta dobandita de regiunile nord dunarene pentru imperiu. A recuperat o parte din teritoriile Daciei, parasite de imparatul Aurelian.

Biserica, dobandind din ce in ce mai multa putere, era extrem de intoleranta cu toti rivalii. A inlaturat toate celelalte surse de cunoastere a lumii spirituale, desfasurand campanii aprige in imperiu pentru distrugerea sau inchiderea tuturor templelor si centrelor rivale de venerare.
Templele misterelor grecesti au fost desfiintate, iar oracolul din Delfi a tacut pentru totdeauna.

Cum ar fi aratat astazi omenirea daca Biserica, in drumul sau catre putere si autoritate absoluta, nu interzicea accesul la cunoasterea sacra sau laica, si la tot ce nu avea control?
Secolele anterioare ale culturii grecesti au dat nastere unei mari transformari din istorie: cea care a stat la baza culturii noastre moderne. Tot civilizatia greceasca a devenit punctul de plecare al explorarii stiintifice a lumii naturale si a pus bazele democratiei moderne. Cum ar fi fost daca accesul la cunoastere n-ar fi fost blocat?
In urmatoarele secole, crestinismul a luat amploare. Multi se declarau crestini fiind nevoiti, dar chiar si ereticii, pentru a supravietui, practicau in public crestinismul.
Astfel au aparut invataturile secrete, despre care vom vorbi intr-un articol viitor.

 

http://www.descopera.org

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
PORECLA SEXUALĂ a zodiei tale
26/06/2021 17:01

  Berbec – "Omul minutului" Acest semn de foc este cunoscut ca un jucător rapid, un impulsiv robust căruia ii place sexul pur şi mai puţin detaliile romantice care l-ar putea condimen ...

Schimbarea la care nu se aștepta o ZODIE. Astrolog: ”Va fi o nebunie!”-VIDEO
21/11/2019 08:41

 Pe parcursul lunii noiembrie, horoscopul dragostei capătă o nouă valentă pentru o zodie. „Venus in Săgetător inseamnă că iubirea capătă o nouă valentă, este mai pozitivă, este plină d ...

Cel mai mare păcat pe care îl fac femeile în timpul postului! Părintele Calistrat a transmis un mesaj
17/11/2019 10:14

Suntem in perioada Postului Crăciunului, iar părintele Calistrat vorbeste despre unul dintre păcatele mari pe care femeile il fac acum. Potrivit preotului, acestea ar trebui să fie mult mai atente la rugăc ...

​Horoscopul pentru marti 12 noiembrie 2019
12/11/2019 04:00

BERBEC Veti descoperi ca o situatie nu trebuie sa fie neaparat logica pentru a avea un final fericit. Inregistrati un varf de "incasari" fara precedent, din relatii comerciale la care nu va pricepeti ...

Ce înseamnă dacă visez că îmi cad dinții. Grijă mare!
11/11/2019 10:04

    Ce inseamnă dacă visez că imi cad dintii. Ar trebui să ai grijă! Cum se interpretează acest tip de vis. Iată la ce să fii atent.        Ce inseamnă dacă visez ...

Ce NU trebuie sa faci SUB NICIO FORMA de Mihail si Gavril! Lucrul care este INTERZIS cu desavarsire! E PACAT mare sa faci asta
07/11/2019 16:03

  Ce nu trebuie să faci pe noiembrie, de Sfintii Mihail si Gavril.   Sfintii Mihail si Gavril este una dintre cele mai importante sărbători ale toamnei. Acesti doi sfinti sunt cinstiti ...

O stiinta milenara: zodiacul indian
08/09/2019 20:47

  In tara multiplelor stiinte, tehnici si experiente spirituale, demersul de cunoastere al naturii umane ce se bazeaza exclusiv pe folosirea horoscopului este primordial. Va prezentam deci acest zodiac ...

 Fazele lunii, zodiile si viata zilnica
08/09/2019 10:49

Cunoastem faptul ca in astrologie luna simbolizeaza principiul feminin, sufletul, calitatile psihice, sanatatea, sensibilitatea si inconstientul. Ea parcurge patru perioade (luna in descrestere,luna noua, lu ...

 Casele astrologice
07/09/2019 10:52

Casele astrologice sunt foarte importante atunci cand se face citirea unui horoscop. Pe parcursul vietii vei petrece mai mult timp in unele case astrologice dacat in altele. Casele pot determina daca esti o ...

BABA VANGA previziuni 2019 - predicții surprinzătoare
01/09/2019 10:01

  Descriere foto: BABA VANGA PREDICTII 2019   BABA VANGA previziuni 2019. Baba Vanga a făcut predictii pentru 2019. Desi a murit in 1996, ea a făcut predictii pană pentru secolul 51 cand, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei