O jurnalista aduna dovezi credibile OZN

default

Dimensiune font:

| 09-10-2012 14:27

O jurnalista aduna dovezi credibile OZN

 

Leslie Kean este o jurnalista de investigatii independenta, din SUA, cu articole in publicatii de mare tiraj, emisiuni radio si filme documentare, in general pe subiecte politice. In 2002 ea a infiintat si a devenit directoarea grupului Coalition for Freedom of Information, militand pentru mai multa transparenta a guvernului in problematica OZN. Ea a publicat in 2010 cartea "UFOs: Generals, Pilots and Government Officials Go On the Record", tradusa si publicata in 2011 si in limba romana, cu titlul "OZN Un mister neelucidat, generali, piloti si oficialitati guvernamentale depun marturie". Leslie Kean, nefiind un ufolog, are avantajul ca priveste fenomenul cu ochii omului de pe strada, care cere dovezi inainte de a crede in diversele scenarii exotice des evocate in acest domeniu.

Cartea isi propune sa evalueze si sa argumenteze cinci teze, la care autoarea a ajuns dupa examinarea, timp de cativa ani, a datelor si marturiilor relevante la care a avut acces:

- pe cerul Pamantului se manifesta, peste tot, un fenomen material, fizic, capabil sa atinga viteze, manevrabilitate si luminozitate ce depasesc tehnologiile pamantesti; iar acest fenomen pare sa se afle sub un control inteligent;

- OZN-urile apar adesea in spatiul aerian restrictionat, unde pot provoca situatii riscante pentru siguranta zborurilor, dar si amenintari pentru securitatea nationala, desi pana acum nu au manifestat fatis acte ostile;

- guvernul SUA ignora aparent fenomenul, trateaza martorii credibili cu lipsa de respect, iar la presiunea publica emite explicatii false;

- desi originea si natura reala a OZN-urilor raman necunoscute, ipotezele extraterestra sau interdimensionala sunt rationale si trebuie pastrate ca o alternativa de luat in considerare;

- avand in vedere potentialele explicatii, rapoartele impun o investigare stiintifica sistematica, care sa beneficieze de o cooperare internationala.

Oricat par de neobisnuite sau chiar de neconceput aceste premise, autoarea este convinsa ca un cititor cu discernamant va ajunge, dupa citirea cartii, sa le accepte, sau, cel putin, sa le considere plauzibile.

Cazuri de maxima credibilitate

La ora actuala nu exista nicaieri un OZN sau ramasite ale unor extraterestri, care sa poata fi puse in vitrina unui muzeu, unde orice sceptic sa le poata vedea (iar daca ar exista, inca ar persista suspiciunea ca sunt falsuri). Exista in schimb un mare numar de cazuri, bine documentate, de intalniri OZN, intre care OZN-uri care au interferat in mod periculos cu traiectoria sau cu aparatura de bord a unor avioane, exista inregistrari radar, facute concomitent cu observarea vizuala, exista tentative sau chiar cazuri in care s-a deschis focul asupra obiectelor misterioase care s-au apropiat prea mult. Ceea ce mai este extrem de important, la astfel de cazuri au fost martori militari sau politicieni, unii cu rang inalt, care au descris in detaliu cele intamplate. Leslie Kean si-a concentrat lucrarea asupra catorva dintre aceste cazuri de maxima credibilitate, bazandu-se exclusiv, asa cum spune ea insasi, "pe surse oficiale si pe documente date publicitatii sub incidenta legii dreptului la informare", surse de nimeni contestate, care au fost coroborate cu dovezi fizice si completate prin interviuri cu martori si investigatori. Martorii erau de regula descumpaniti de experienta avuta, dorind un raspuns pentru cele intamplate. Fiecare dintre ei si-a inceput relatia cu subiectul OZN ca un sceptic, dar interactiunea cu imposibilul i-a transformat ireversibil.

Fenomene aeriene necunoscute

Jurnalista s-a ferit sa abordeze subiecte discutabile, cum ar fi, de pilda, OZN-uri prabusite, baze subterane sau tratate secrete intre guvern si extraterestri. Ea a fost retinuta si in privinta avansarii unor pareri personale privind originea fenomenului, observand insa ca, vrand-nevrand, ajungem la concluzia ca, pe de o parte ipoteza extraterestra nu poate fi inlaturata, iar, pe de alta parte, ea este singura dintre cele propuse care poate explica toate detaliile raportate.

Oamenii obisnuiti pun adesea semnul de egalitate intre "OZN" si "nava cosmica extraterestra". Aceasta a doua acceptiune tine, in constiinta publica, de universul SF, drept pentru care oamenii considera neserios si subiectul "OZN". Leslie Kean are intelepciunea sa precizeze de la bun inceput ca aceasta abordare este paguboasa, contraproductiva, intrucat "OZN" nu este nimic mai mult decat "obiect zburator neidentificat", iar "neidentificat" inseamna ca nu stim de fapt ce sunt misterioasele aparitii.

Circa 90-95% din ceea ce oamenii considera OZN-uri pot primi explicatii obisnuite: baloane meteorologice, rachete de semnalizare, lanterne atarnate de baloane sau zmeie, avioane experimentale, avioane zburand in formatii, stoluri de pasari, sateliti, planete, meteoriti, deseuri spatiale, fulgere globulare, parhelii, nori etc. Indata ce a fost stabilita natura sa, obiectul nu mai este un "OZN", acest apelativ fiind adecvat doar pentru cele 5-10% observatii care nu pot fi explicate in niciun fel.

Leslie Kean considera ca intrebarea frecvent folosita "Crezi in OZN?" este lipsita de fundament si "nu are niciun sens, deoarece stim ca obiectele neidentificate exista, fiind documentate si definite oficial ca atare de Fortele Aeriene si de alte organisme ale guvernelor din intreaga lume". Aceste obiecte "pot fi fotografiate, pot genera raspunsuri pe ecranele radarelor, pot sa lase urme pe sol si sa fie descrise de martori independenti, aflati in locuri diferite". Ele afiseaza adesea performante care nu pot fi explicate prin prisma stiintei noastre actuale. Si cu cat se aduna mai multe date, cu atat lucrurile devin mai confuze...

Termenul de "credinta" s-ar putea aplica cel mult unor intrebari de tipul: "crezi ca suntem vizitati de nave spatiale extraterestre?" Dar aceasta este o alta chestiune. Daca un fenomen sau obiect este "neidentificat", atunci, pur si simplu, nu stim care este adevarata sa origine.

Jurnalista pare sa fie de acord cu faptul ca in ultimul timp, in loc de "OZN" se prefera formularea "Fenomen aerian necunoscut" sau "Fenomen aerospatial neidentificat" (prescurtat "FAN"). Ea citeaza in acest sens pe Richard F. Haines Ph.D., fost cercetator de rang inalt al NASA, care defineste FAN ca fiind "stimulul vizual care determina raportarea observarii unui obiect sau al unei lumini vazute pe cer, al carui aspect si/sau dinamica nu sugereaza un obiect zburator logic, conventional, dar care ramane neidentificat dupa analiza amanuntita a tuturor dovezilor existente, de catre persoane calificate din punct de vedere tehnic" sa realizeze aceasta. Cu toate acestea, pentru accesibilitate, si ea foloseste in continuare termenul de OZN.

Premisa fundamentala pe care incearca s-o adopte Leslie Kean este scepticismul rational, lipsit de partizanate si de idei preconcepute, gata oricand sa ia in considerare explicatii alternative. Evident, sunt eliminati astfel dintre sceptici toti cei care, de la bun inceput, sunt convinsi ca fenomenul OZN nu exista, sau ca are cutare explicatie.

O concluzie la care autoarea a ajuns in mod firesc este tabuul care inconjoara fenomenul OZN, un tabu tenace, desi "nimeni nu este indreptatit sa respinga un subiect fara sa stie mai intai cate ceva despre el".

George Michael, doctor in politici publice si profesor la colegiul de aviatie militara din Montgomery, Alabama, a facut o recenzie a cartii Lesliei Kean pe site-ul societatii Skeptic, in general negativista fata de fenomenul OZN. Profesorul comenta ca in timp ce proiectul SETI (Cautarea inteligentelor extraterestre) a fost considerat un efort stiintific justificat si serios, ufologia a suferit in permanenta de o lipsa de credibilitate si a apartinut dintotdeauna unor grupuri marginale ale comunitatii de cercetatori. Aceasta desi, conform unui sondaj CNN din 1997, 80% din americani erau convinsi ca guvernul ascunde ceea ce stie despre extraterestrii.

Motivul invocat de stiinta academica a fost ca dovezile fizice aduse de ufologi erau de provenienta dubioasa. Tocmai de aceea este de laudat efortul depus de Leslie Kean de a incerca spargerea acestui cliseu prin cazuri provenind de la un mare numar de martori credibili ai unor intalniri OZN, ca si din surse de certa autoritate. De asemenea, George Michael remarca etichetarea facuta de Leslie Kean, care spune ca guvernul SUA ar fi un "paria" al investigatiilor oficiale OZN, in conditiile in care in alte tari, cum ar fi de pilda Franta, au avut o atitudine mult mai deschisa si lipsita de prejudecati.

Desi gaseste cartii si unele aspecte criticabile, George Michael apreciaza ca aparitia este, in intregul ei, laudabila, constituind un pas inainte. Asa cum era de asteptat, "scepticii" de la Skeptic, care aveau deja parerile formate dinainte asupra acestui subiect, s-au grabit sa critice atat cartea cat si pe recenzentul ei.

Pentru ca si cititorul acestei rubrici din Magazin sa-si formeze ori sa-si consolideze o opinie proprie, cred ca va fi instructiv sa comentam impreuna, in numerele viitoare, cateva din dovezile adunate de jurnalista Leslie Kean, in cautarea adevarului despre misteriosul fenomen OZN.

 

 

http://www.revistamagazin.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
FOTO/VIDEO - Cum ne putem indeplini toate dorintele folosind puterea mintii
27/11/2020 09:30

 Se intampla deseori sa avem probleme in ceea ce facem, sa obtinem rezultate foarte greu. Ei bine, noi suntem vinovati de tot ceea ce se petrece in jurul nostru, iar maestrul Risvan Vlad Rusu ne explica to ...

Eclipsa partiala de Luna in Gemeni. Patru zodii vor fi foarte afectate
27/11/2020 07:45

“ Omul bun scoate lucruri bune din vistieria buna a inimii lui; dar omul rau scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui. Va spun ca, in ziua judecatii, oamenii vor da socoteala de orice cuvant ne ...

HOROSCOPUL ZILEI - 27 noiembrie
27/11/2020 06:00

BERBEC Sunt in pericol azi relatiile profesionale, nu aveti răbdare si considerati că totul se poate rezolva prin absenta de la locul faptei. Apar multi adversari care dau cărtile pe fată si vor să vă do ...

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 26 noiembrie - Sfântul ocrotitor al copiilor
26/11/2020 09:12

Calendar Crestin Ortodox. Sărbătoare 26 noiembrie. Pe data de 26 noiembrie, este prăznuit Sfantul Stelian Paflagonul. Calendar Crestin Ortodox. Sărbătoare 26 noiembrie. Sfantul Stelian Paflagonul, ocrot ...

HOROSCOPUL ZILEI - 26 noiembrie
26/11/2020 06:00

BERBEC Chiar daca din pricina oboselii faceti greseli dupa greseli, sunteti salvat de rutina, iar sefii va apreciaza in continuare. Pot aparea insa surprize sentimentale cam neplacute. TAUR Foarte energic, i ...

Catedrala Mântuirii Neamului este una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume. Lucrările „la roșu” au costat 110 milioane de euro
25/11/2020 13:23

Catedrala Mantuirii Neamului, cu hramul principal „Înăltarea Domnului” si hramul secundar Sf. Apostol Andrei, este una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume. Anul acesta se implin ...

Rugaciunea
25/11/2020 11:51

Rugaciunea "Tatal Nostru" se modifica din 29 noiembrie, prima duminica a noului an liturgic dupa ritul roman sau latin. Versetul "Nu ne duce in ispita" va fi inlocuit cu "nu ne abandon ...

HOROSCOPUL ZILEI - 25 noiembrie
25/11/2020 06:31

BERBEC Relatiile parteneriale devin din ce in ce mai problematice, tocmai acum cand este absolut necesar să plecati intr-o călătorie importantă. Lipsa de intelegere a persoanei iubite este doar aparentă. ...

Rugăciunea „Tatăl Nostru
24/11/2020 08:24

Duminică, 22 noiembrie, a fost ultima dată cand rugăciunea „Tatăl Nostru", asa cum o cunoastem dintotdeauna, a fost recitată la Liturghie. Din 29 noiembrie, prima duminică a noului an liturgi ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei