Povestea Sfântului Francisc de Assisi

Saint-Francis-preaching-to-the-animals

Dimensiune font:

| 26-09-2022 11:26

Francisc de Assisi a fost sanctificat la doi ani de la moartea sa, în 1228, de către papa Grigore al IX-lea. În 1230, osemintele sale au fost transferate în bazilica în care se află şi astăzi.

În 1939, Papa Pius al XII-lea l-a proclamat Patron principal al Italiei, numindu-l "cel mai italian dintre sfinţi şi cel mai sfânt dintre italieni" (https://www.sfinticatolici.ro).

În calendarul catolic, sărbătoarea Sfântului Francisc de Assisi este marcată în ziua de 4 octombrie.

S-a născut în anul 1182, fiind primul copil al soţilor Petru şi Pica Bernardone. Tatăl său era negustor de stofe. La întoarcerea dintr-o călătorie în Franţa, ia cunoştinţă de naşterea primului său copil, căruia la botez i s-a dat numele de Ioan. Din simpatie faţă de ţara din care tocmai se întorsese, a hotărât însă să-i schimbe numele în Francesco, cu înţelesul de "francez".

Francisc, primul născut, era destinat comerţului, ca şi tatăl său. Crescând în vârstă, acesta nu părea să-l dezamăgească. Era inteligent, uşuratic, gentil şi, chiar dacă puţin cheltuitor, toţi îl admirau şi îl recunoşteau ca rege al tineretului din Assisi (https://www.sfinticatolici.ro).

Viitorul însă pentru tânărul Francisc a fost altfel decât îl dorea tatăl său. În timpul unei lupte dintre Assisi şi Perugia, Francisc cade prizonier. După un an, la întoarcerea acasă, se îmbolnăveşte. Recăpătându-şi sănătatea este dezgustat faţă de petrecerile şi bucuriile de mai înainte şi i se pare că va găsi adevărata mulţumire în fapte de vitejie pentru apărarea Locurilor Sfinte, pregătindu-se să meargă în Cruciadă.

Pe drum, a auzit o voce şi din cuvintele spuse a înţeles că trebuia să se dedice celor săraci şi suferinzi. Se reîntoarce la Assisi şi începe a se amesteca printre cei săraci, a vizita spitalele, a petrece multe ore în faţa unui Crucifix din bisericuţa Sfântului Damian, aflată în afara oraşului Assisi.

Francisc începe un nou fel de viaţă, trăind din munca sa, sau din mila celorlalţi.

În curând, în jurul lui Francisc s-a adunat un grup de doisprezece concetăţeni din Assisi, care, urmând sfatul evanghelic şi îndemnul lui, au dăruit averile lor săracilor şi au îmbrăţişat viaţa de pocăinţă şi sărăcie propusă de el.

Pentru aceştia a scris un regulament intitulat: "Regula et vita fratrum minorum", "Regula şi viaţa fraţilor minori", şi împreună au cerut papei aprobarea noului mod de viaţă. Papa Inocenţiu al III-lea le-a dat binecuvântarea sa pentru noul fel de viaţă călugărească.

Atunci a luat fiinţă "Ordinul Fraţilor Minori" sau Ordinul I franciscan, în anul 1209.

Sub îndrumarea sa a luat fiinţă şi al II-lea Ordin franciscan, pentru femei, ordinul călugăriţelor Clarisse, care se va răspândi foarte repede în întreaga Europă.

Iar pentru persoanele care nu se simţeau chemate să părăsească viaţa obişnuită în familie, Francisc întemeiază al III-lea Ordin franciscan, deschis tuturor credincioşilor dornici de o trăire mai intensă a desăvârşirii creştineşti. În rândurile acestui ordin vor intra bărbaţi şi femei din toate stările sociale, tineri şi bătrâni, oameni învăţaţi, precum şi neştiutori de carte, laici şi clerici.

Înainte cu doi ani de moartea sa, Francisc de Assisi a primit stigmatele - semne ale suferinţei fizice, potrivit rănilor pe care Mântuitorul le-a avut pe cruce.

Între timp a început însă să-şi piardă vederea. La porunca superiorilor, încredinţase altora conducerea Ordinului întemeiat de el, s-a supus unor tratamente dureroase, care însă nu au făcut decât să-i mărească suferinţa. A murit la 3 octombrie 1226. Trupul i-a fost aşezat în bisericuţa Sfântul Gheorghe din Assisi, deşi în timpul vieţii el ceruse ca rămăşiţele pământeşti să-i fie aruncate pe Colina Iadului, unde erau îngropaţi sinucigaşii şi condamnaţii. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:39

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Evenimentele din perioada 20-26 noiembrie 2022 ce vor avea loc în Arhiepiscopia Iașilor
27/11/2022 10:57

 În perioada 20-26 noiembrie 2022, in Arhiepiscopia Iasilor vor avea loc următoarele evenimente: Duminică, 20 noiembrie Înaltpreasfintitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovine ...

Calendar Ortodox, 27 noiembrie. Sfântul Iacov
27/11/2022 09:19

În Calendarul Ortodox este pomenit, astăzi, 27 noiembrie, un Sfant care si-a dat viata pentru credinta pe care a purtat-o. Este vorba despre Iacov, cel care a sfarsit in chinuri groaznice. Sfantul I ...

HOROSCOPUL ZILEI
27/11/2022 05:15

BERBEC Ai entuziasmul necesar pentru a face o schimbare legată de cămin sau familie. Este de bun augur orice demers, fie că e vorba de o schimbare, o investitie, o decizie legată de această zonă. TAUR ...

Calendar ortodox, 26 noiembrie. Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor. Moaștele lui de află la București
26/11/2022 08:29

În fiecare an pe data de 26 noiembrie Biserica Ortodoxă il cinsteste pe Sfantul Stelian, ocrotitorul pruncilor si al familiilor crestine. Sfantul Stelian s-a născut in secolul VI, in Adrianopolis, intr ...

HOROSCOPUL ZILEI
26/11/2022 04:56

 BERBEC E posibil ca astăzi să te simti destul de rău, mai ales dacă ai făcut anumite excese alimentare. Încearcă pe viitor să dai dovadă de mai multă responsabilitate si să nu mai fii ata ...

Psalmul 50, calea prin care restabilim legătura cu Dumnezeu
25/11/2022 13:30

Psalmul 50, unul dintre cei 7 psalmi penitentiali ai prorocului David, este o creatie literară de o profunzime exceptională, care surprinde in amănunt starea degradată a omului căzut in păcat, dar si poc ...

Psalmul 3, aducător de bunăstare
25/11/2022 11:30

Pentru cei care vor bunăstare, Pslamul 3 este de ajutor. 1. Doamne, cat s-au inmulţit cei ce mă necăjesc! Mulţi se scoală asupra mea; 2. Mulţi zic sufletului meu: "Nu este mantuire lui, intru Du ...

 Rugăciune făcătoare de minuni către Sfânta Muceniţă Ecaterina
25/11/2022 09:54

"O, Sfantă Mare Muceniţă Ecaterina, bucuria negrăită a ingerilor şi oglinda frumuseţii fecioarelor, ceea ce ai strălucit prin curăţia minţii in chip minunat, tuturor izvorand razele inţelepciun ...

Calendar ortodox, 25 noiembrie. Sfânta Ecaterina
25/11/2022 08:54

Calendar ortodox 25 noiembrie 2022. Biserica Ortodoxă prăznuieşte sărbătoarea cu cruce neagră Sfanta Muceniţă Ecaterina, in fiecare an, pe 25 noiembrie. Sfanta Muceniţă Ecaterina s-a născut in Ale ...

HOROSCOPUL ZILEI
25/11/2022 05:03

 BERBEC Va grabiti sa achitati facturile restante si sa faceti si mici investitii, cu toate ca mai aveti de asteptat pana va reechilibrati financiar. Vi se cer referinte pentru un coleg. TAUR Sentimenta ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei