Redescoperirea valorilor ortodoxe la Orbeni

default

Dimensiune font:

| 14-10-2012 14:09

Taina ce învăluie originea comunei Orbeni se întretaie cu cea a bisericii de lemn, ce domină zona prin frumuseţea ei. Un lăcaş de cult ce a străbătut trei veacuri şi s-a păstrat în condiţii aproape impecabile. De culoarea castanei coapte, lăcaşul închinat Sfântului Nicolae este reprezentativ pentru stilul arhitectural al bisericilor din Moldova. Biserica de la Orbeni este declarată monument de patrimoniu, originalitatea monumentului fiind dată de turla octogonală etajată, din bârne încheiate în „coada rândunicii“, cu o streaşină la nivelul coamei şi un brâu median în torsadă.

Micuţa biserică din Orbeni nu e greu de zărit, dacă urci spre inima satului. La un moment dat, pe partea stângă, vei vedea un „zid“ din brazi verzi, ce străjuiesc o poartă sculptată din lemn, înfrumuseţată cu motive florale, până la care ai de străbătut doar un drumeag de vreo 20 de metri. Chiar dacă este mai tânără, aceasta se armonizează cu biserica amplasată la nici o aruncătură de băţ.

 

Refăcută în 1785

De culoarea castanei coapte, lăcaşul închinat Sfântului Nicolae se află în contrast intens cu verdele crud ce-l împrejmuieşte. Amănuntele arhitecturale se descoperă uşor, cu fiecare pas pe care îl faci spre biserică. O temelie solidă, de peste jumătate de metru, susţine impresionanta lucrătură de lemn. De jur împrejur, lăcaşul de rugăciune este înconjurat de un brâu sculptat în lemn. Se surprind şi tăieturile drepte ale bârnelor care încheie, la capete, pereţii exteriori. Armonia lucrării te poartă cu gândul la măiestria celor de altădată, ziditori anonimi de temple şi palate. Cum anonimi vor rămâne pentru totdeauna şi constructorii acestui sfânt lăcaş. Alături de biserică, s-au păstrat două pietre de mormânt, pe care se mai zăresc inciziile unor cruci. Cât priveşte înscrisul de pe ele, acesta este ilizibil. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre pisania sculptată în lemn deasupra uşii ce aminteşte că această biserică „s-a prefăcut din nou de căpitanul Vasile în anul 1785“.

 

Culori simple şi puţine

În interior, te izbeşte aerul răcoros, specific unei construcţii din lemn, veche. Întoarcerea în timp, pe care ţi-o oferă contactul cu această biserică, se leagă şi de frumuseţea icoanelor. Deşi culorile utilizate sunt simple şi puţine, maniera de îmbinare a roşului, cu verdele şi albastrul te cucereşte prin chipurile Mântuitorului Iisus Hristos, ale Maicii Domnului sau ale Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Totul, în interior, se menţine şi se păstrează frumos ca acum trei veacuri sau mai mult.

 

Muzeul parohial, un vis mai vechi

Este bine de menţionat şi faptul că pe biserica de la Orbeni a fost montată şi inscripţia ce atestă că este monument de patrimoniu.

Şi, tot aici, a existat un muzeu în care s-au păstrat valori ce ţin de spiritualitatea şi cultura zonei. Un muzeu care, din păcate, suferă, pentru că din el nu s-a mai păstrat decât imaginea unor vremuri când lucrurile stăteau mult mai bine. „A fost înfiinţat în anii â80 de pr. Constantin Ungureanu într-o cameră a casei parohiale. Cu timpul s-au adunat de la obştea satului icoane vechi, obiecte de lucru ce ţin de tradiţia locului, costume populare, veşminte preoţeşti şi altele“, ne-a declarat preotul Daniel Nădejde.

Fără posibilităţi materiale şi financiare, tânărul părinte de la Orbeni caută posibilităţi pentru a readuce în actualitate un vis mai vechi al locului. „Mi-aş dori o căsuţă mică din bârne lângă biserică, un monument care să adăpostească într-un spaţiu mai bun tot ce se află acum în muzeu. De asemeni, mi-aş dori să facem o campanie de promovare a ansamblului ce se va forma, fie prin internet, prin media, prin predică. Umblăm în toate părţile, dar nu prea găsim ajutor. Iar banii sunt foarte dificil de obţinut. De ce atâta zbucium? Îmi doresc să duc mai departe o tradiţie culturală. Pentru că patrimoniu cultural trebuie păstrat ca să se bucure şi alţii aşa cum ne-am bucurat şi noi când l-am primit de la înaintaşi“, a mai spus preotul Nădejde. Din păcate, numărul celor interesaţi de soarta lăcaşului de cult din Orbeni poate fi numărat pe degetele unei mâini. „De aproape 3 ani de când sunt în parohie, o singură familie de intelectuali din Bucureşti s-a mai interesat de soarta lui“, ne-a explicat preotul Nădejde.

 

Reprezentativă pentru stilul moldovenesc

 

Iniţial, Biserica „Sf. Nicolae“ din Orbeni a aparţinut unui schit, apoi a fost mutată, reînălţată şi „prefăcută“ pe actualul amplasament, la 20 km depărtare, în anul 1785.

Construcţia este reprezentativă pentru tipul moldovenesc, cu pridvor deschis pe latura de vest şi cu turnul-clopotniţă supraetajat desupra pronaosului. S-a păstrat temelia originală de piatră de munte cioplită, peste care s-au aşezat tălpile de stejar şi cununile de bârnă orizontale ale pereţilor încheiate la capete în taietură dreaptă, iar la absidele laterale în tăietură oblică.

Acoperişul este în patru ape, din şindrilă, cu forme rotunjite la muchii, la abside şi la altar. Originalitatea monumentului este dată de turla octogonală etajată, din bârne încheiate în „coada rândunicii“, cu o streaşină la nivelul coamei şi un brâu median în torsadă. În partea superioară turla are opt ferestre înguste cu chenare în formă de funie, care sunt protejate de un acoperiş piramidal cu bază octogonală. Catapeteasma, din 1734, adusă şi ea de la fosta biserică a schitului, a fost tăiată în părţile laterale pentru a încăpea în noul spaţiu. A fost restaurată în perioada 1977-1979.

Biserica şi incinta au fost restaurate şi reamenajate în anii 1973-1978 sub îndrumarea arhitectului Titu Elian. Lăcaşul de cult a fost supus între anii 2004-2006 unor ample lucrări de înnoire şi, ca urmare, la 18 iunie 2006, PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Episcopiei Romanului, alături de un sobor numeros de preoţi, a oficiat slujba de resfinţire a bisericii din Orbeni.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
PORECLA SEXUALĂ a zodiei tale
26/06/2021 17:01

  Berbec – "Omul minutului" Acest semn de foc este cunoscut ca un jucător rapid, un impulsiv robust căruia ii place sexul pur şi mai puţin detaliile romantice care l-ar putea condimen ...

Schimbarea la care nu se aștepta o ZODIE. Astrolog: ”Va fi o nebunie!”-VIDEO
21/11/2019 08:41

 Pe parcursul lunii noiembrie, horoscopul dragostei capătă o nouă valentă pentru o zodie. „Venus in Săgetător inseamnă că iubirea capătă o nouă valentă, este mai pozitivă, este plină d ...

Cel mai mare păcat pe care îl fac femeile în timpul postului! Părintele Calistrat a transmis un mesaj
17/11/2019 10:14

Suntem in perioada Postului Crăciunului, iar părintele Calistrat vorbeste despre unul dintre păcatele mari pe care femeile il fac acum. Potrivit preotului, acestea ar trebui să fie mult mai atente la rugăc ...

​Horoscopul pentru marti 12 noiembrie 2019
12/11/2019 04:00

BERBEC Veti descoperi ca o situatie nu trebuie sa fie neaparat logica pentru a avea un final fericit. Inregistrati un varf de "incasari" fara precedent, din relatii comerciale la care nu va pricepeti ...

Ce înseamnă dacă visez că îmi cad dinții. Grijă mare!
11/11/2019 10:04

    Ce inseamnă dacă visez că imi cad dintii. Ar trebui să ai grijă! Cum se interpretează acest tip de vis. Iată la ce să fii atent.        Ce inseamnă dacă visez ...

Ce NU trebuie sa faci SUB NICIO FORMA de Mihail si Gavril! Lucrul care este INTERZIS cu desavarsire! E PACAT mare sa faci asta
07/11/2019 16:03

  Ce nu trebuie să faci pe noiembrie, de Sfintii Mihail si Gavril.   Sfintii Mihail si Gavril este una dintre cele mai importante sărbători ale toamnei. Acesti doi sfinti sunt cinstiti ...

O stiinta milenara: zodiacul indian
08/09/2019 20:47

  In tara multiplelor stiinte, tehnici si experiente spirituale, demersul de cunoastere al naturii umane ce se bazeaza exclusiv pe folosirea horoscopului este primordial. Va prezentam deci acest zodiac ...

 Fazele lunii, zodiile si viata zilnica
08/09/2019 10:49

Cunoastem faptul ca in astrologie luna simbolizeaza principiul feminin, sufletul, calitatile psihice, sanatatea, sensibilitatea si inconstientul. Ea parcurge patru perioade (luna in descrestere,luna noua, lu ...

 Casele astrologice
07/09/2019 10:52

Casele astrologice sunt foarte importante atunci cand se face citirea unui horoscop. Pe parcursul vietii vei petrece mai mult timp in unele case astrologice dacat in altele. Casele pot determina daca esti o ...

BABA VANGA previziuni 2019 - predicții surprinzătoare
01/09/2019 10:01

  Descriere foto: BABA VANGA PREDICTII 2019   BABA VANGA previziuni 2019. Baba Vanga a făcut predictii pentru 2019. Desi a murit in 1996, ea a făcut predictii pană pentru secolul 51 cand, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei