Religia, mituri si credinte

default

Dimensiune font:

| 04-10-2012 12:48

Religia, mituri si credinte

 

Religia este o forma a constiintei sociale caracterizata de credinta in transcederea omului dupa moarte intr-o lume diferita, superioara. Credinta se situeaza adesea intre pietate si sentimentul de siguranta. In religie, o importanta foarte mare reprezinta si ritualurile religioase. Acestea apropie omul de puterea suprema si prin ele isi arata respectul, iar experienta unei comunitati este legata de practicarea religiei.

Religia reprezinta stradania oamenilor de a intra in contact cu forme existentiale superioare. Experienta religioasa asigura explicatii cuprinzatoare si modele interpretative ale lumii. Religiile traditionale au la baza credinta in legatura dintre cei vii si cei morti, dar si cu o ipotetica lume spirituala. Religiile traditionale nu fac diferenta dintre lumea reala si cea spirituala. Prin sacrificii, ceremonii si rugaciuni, oamenii incearca sa stabileasca legatura cu puterea divina. Oamenii fac acest lucru dintr-un sentiment de veneratie, dar si pentru a beneficia de protectie.

Superstitiile si religiile nu sunt produse ale evolutiei biologice, desi putem spune ca au o legatura indirecta. S-a observat modul cum invata atat cimpanzeii cat si oameni. Studiul a aratat ca oamenii invata prin imitatie, in timp ce cimpanzeii invata prin intelegerea motivatiei. Un om imita comportamentul pentru a obtine ceva, in timp ce la cimpanzei acest lucru nu a fost observat. Daca cimpanzeul determina ca acel comportament nu este necesar, nu-l va copia. Aceste rezultate au contrazis asteptarile cercetatorilor, care credeau ca oamenii sunt mai capabili in a determina cum sa efectueze anumite actiuni.

In timp ce oamenii au dezvoltat un comportament din ce in ce mai complex precum confectionarea uneltelor, beneficiul imitarii a fost foarte mare. Ca si rezultat, indivizii care imitau pe ceilalti au fost capabili sa invete mai multe tehnici si sa aiba un succes mai mare.

Acest mecanism de invatare a avut doua taisuri si a creat o problema, deoarece oamenii au inceput sa asocieze actiuni cu produsul final, in loc sa inteleaga legaturile dintre efect si cauza. Acest mecanism este cel care este responsabil pentru dezvoltarea superstitiei la oameni.

Este usor de observat cum asocierea de evenimente succesive ajung la un rezultat in ritual si in superstitie. Oamenii sunt mai predispusi in a face asocieri intre evenimente decat orice alt animal, si nu de fiecare data aceste asocieri sunt corecte, avantajeaza individul sau sunt logice. Creierul uman cauta diferite sabloane, corelatii si asocieri, adeseori tragand concluzii gresite si adeseori ajungand la iluzii. Evolutia inteligentei umane este un subiect intens cercetat.

Exista o corelatie intre animalele sociale si inteligenta. Asta se datoreaza rolului inteligentei ca fiind in principal, de a prezice evenimentele viitoare, iar prezicerea intr-un mediu social necesita intelegerea comportamentului celorlalti indivizi din grupul social, dar si prezicerea comportamentului grupului ca intreg. Specia umana este cea mai evoluata dintre toate, nu pentru ca am avut favoruri, ci pentru ca una trebuia sa fie prima. Inteligenta ne-a urcat in varful lantului trofic, iar aici nu a mai existat competitia cu celelalte specii, ci cu noi insine. Probabil oamenii au luptat impotriva altor semeni mai mult decat au facut-o alte specii.

Credinta intr-o entitate superioara care isi exercita puterea asupra evolutiei lumii si asupra destinului uman este un element comun tuturor culturilor. Exista, desigur, multe aspecte care difera de la o confesiune la alta. Religiile din Asia de Est s-au dezvoltat ca simple apeluri la etica, de exemplu budismul, sau ca niste coduri de conduita provenite din panteonuri grandioase, cum ar fi hinduismul si taoismul, in vreme ce religiile din Orientul Mijlociu, precum iudaismul, crestinismul si islamul, cred intr-un zeu unic si stabilesc reguli care sa asigure mentinerea unei legaturi cu acesta. Indiferent daca el este un munte, un invatator intelept sau Domnul Savaot, incercarile de a intra in contact cu sacrul sunt intotdeauna marcate de ritualuri.

Mituri si credinte

Practicile de veneratie sunt comune in toate religiile. Exista, desigur, practici individuale de venerare a divinitatii, dar nu exista o religie complet individuala. De obicei, ceremoniile religioase includ imnuri, rugaciuni, dansuri si ritualuri care au si rolul de a trezi credinciosilor dintr-o comunitate un sentiment de solidaritate.

Viziunea asupra mortii a omului a fost o parte integranta a credintei religioase inca de la inceputurile acesteia.

Multe religii propovaduiesc credinta in judecarea mortilor pentru a face diferenta intre cei mantuiti si cei osanditi. Inmormantarea si pomenirea mortilor sunt cele mai vechi practici religioase. O interbare esentiala in religie este daca o persoana sau, mai degraba, sufletul acesteia va continua sa existe dupa moarte.

In ceea ce priveste viata de apoi, aceasta este considerata a fi influentata de actiunile individului din timpul aflarii sale pe Pamant. Acest concept este completat de ciclul renasterii existent la hindusi si budisti, dar si de Judecata de apoi, prezenta in religii precum crestinismul si islamul.

Miturile creatiei

Mitul creatiei reprezinta setul de credinte ce explica, intr-o maniera legendara, imaginara si filosofica, aparitia fiintei umane ca rezultat al savarsirii actului creator.

In aproape toate religiile lumii exista credinta ca lumea si omenirea au fost create de o entitate superioara. In confesiunile monoteiste (care recunosc o singura divinitate), zeul este considerat, in unanimitate, creatorul, povatuitorul si protectorul lumii. In religiile politeiste (credinta in mai multi zei), exista adesea un zeu suprem care a creat lumea.

Facerea lumii este un subiect de disputa intre adeptii diferitor confesiuni. Acestia resping ideea ca viata a aparut ca o simpla „coincidenta” in evolutia naturala a universului.

Ideea esentiala in toate religiile consta in transcenderea lumii reale catre una spirituala. Acest concept al unui spatiu superior celui existent este perceput la un nivel personal fiind legat de unul sau mai multi zei. Face parte din experienta de viata a oamenilor, trezindu-le un sentiment al finalitatii.

Sentimentul religios este unul contradictoriu. O divinitate creeaza si controleaza lumea, iar omul dobandeste, prin venerare, un sentiment de confort si de implinire. In acelasi timp, el are frica de aceasta divinitate omnipotenta si, poate, omniscienta. Sacrificiul, rugaciunile si ceremonialele au rolul de a apropia oamenii de aceasta putere divina in care cred si de la care asteapta protectie si calauzire. In multe religii exista cultul pentru o conduita etica. Poruncile sacre si diversele interdictii ghideaza comportamentul unui om.

In mitologia greceasca, primul om a fost infaptuit ca o creatura a lui Prometeu, care a initiat valoric si practic oamenii atat in spiritualitate cat si in meserii si indeletniciri. Prometeu era considerat si un binefacator al oamenilor pentru ca le-a daruit acestora focul, dupa ce i-a creat din huma, spre furia lui Zeus.

In mitologia akkadienilor, vecini ai evreilor, omul a fost creat din lut de anumiti lucratori divini, apoi zeitele Nammu si Aruru i-au modelat inima si zeitatea En-Ki i-a dat viata. Acest fapt originar arata ca nu exista o distanta de nestrabatut dintre natura omului si a zeilor. Oamenii trebuiau sa le respecte poruncile date de divinitate, sa nu incalce perceptele ordinii sacre, care asigura atat bunul mers al lumii universale, cat si al societatii umane.

In cel mai vechi sistem religios din Egipt, cel Memfitic, se vorbeste de creatie ca efect al unei puteri creatoare, al gandirii, al cuvantului unui singur zeu: Ptah. Acesta a nascut initial un gand, dupa care l-a pronuntat, acesta fiind intaiul act de creatie.

In mitologia chineza gasim un cuplu de frate-sora Fu Xi si Nii Wa, doua fiinte cu cozi de dragon, care au modelat oamenii din lut si noroi. Tot in mitologia chineza se afla si Pan-Ku, care a creat omul si lumea din trupul sau. In acest caz, se poate sesiza un aspect corelant cu mitologia crestina, care presupune existenta unui singur Dumnezeu atotputernic, care l-a creat pe om dupa “chipul si asemanarea sa”.

In mitologia crestina, lumea a fost adusa de la nefiinta de Dumnezeu. Si acest act de creatie se face doar prin puterea cuvantului. Lumea a luat fiinta ca urmare a cuvantului lui Dumnezeu astfel incat tot ceea ce exista, exista datorita lui si este creat in timp.

 

http://www.descopera.org

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
PORECLA SEXUALĂ a zodiei tale
26/06/2021 17:01

  Berbec – "Omul minutului" Acest semn de foc este cunoscut ca un jucător rapid, un impulsiv robust căruia ii place sexul pur şi mai puţin detaliile romantice care l-ar putea condimen ...

Schimbarea la care nu se aștepta o ZODIE. Astrolog: ”Va fi o nebunie!”-VIDEO
21/11/2019 08:41

 Pe parcursul lunii noiembrie, horoscopul dragostei capătă o nouă valentă pentru o zodie. „Venus in Săgetător inseamnă că iubirea capătă o nouă valentă, este mai pozitivă, este plină d ...

Cel mai mare păcat pe care îl fac femeile în timpul postului! Părintele Calistrat a transmis un mesaj
17/11/2019 10:14

Suntem in perioada Postului Crăciunului, iar părintele Calistrat vorbeste despre unul dintre păcatele mari pe care femeile il fac acum. Potrivit preotului, acestea ar trebui să fie mult mai atente la rugăc ...

​Horoscopul pentru marti 12 noiembrie 2019
12/11/2019 04:00

BERBEC Veti descoperi ca o situatie nu trebuie sa fie neaparat logica pentru a avea un final fericit. Inregistrati un varf de "incasari" fara precedent, din relatii comerciale la care nu va pricepeti ...

Ce înseamnă dacă visez că îmi cad dinții. Grijă mare!
11/11/2019 10:04

    Ce inseamnă dacă visez că imi cad dintii. Ar trebui să ai grijă! Cum se interpretează acest tip de vis. Iată la ce să fii atent.        Ce inseamnă dacă visez ...

Ce NU trebuie sa faci SUB NICIO FORMA de Mihail si Gavril! Lucrul care este INTERZIS cu desavarsire! E PACAT mare sa faci asta
07/11/2019 16:03

  Ce nu trebuie să faci pe noiembrie, de Sfintii Mihail si Gavril.   Sfintii Mihail si Gavril este una dintre cele mai importante sărbători ale toamnei. Acesti doi sfinti sunt cinstiti ...

O stiinta milenara: zodiacul indian
08/09/2019 20:47

  In tara multiplelor stiinte, tehnici si experiente spirituale, demersul de cunoastere al naturii umane ce se bazeaza exclusiv pe folosirea horoscopului este primordial. Va prezentam deci acest zodiac ...

 Fazele lunii, zodiile si viata zilnica
08/09/2019 10:49

Cunoastem faptul ca in astrologie luna simbolizeaza principiul feminin, sufletul, calitatile psihice, sanatatea, sensibilitatea si inconstientul. Ea parcurge patru perioade (luna in descrestere,luna noua, lu ...

 Casele astrologice
07/09/2019 10:52

Casele astrologice sunt foarte importante atunci cand se face citirea unui horoscop. Pe parcursul vietii vei petrece mai mult timp in unele case astrologice dacat in altele. Casele pot determina daca esti o ...

BABA VANGA previziuni 2019 - predicții surprinzătoare
01/09/2019 10:01

  Descriere foto: BABA VANGA PREDICTII 2019   BABA VANGA previziuni 2019. Baba Vanga a făcut predictii pentru 2019. Desi a murit in 1996, ea a făcut predictii pană pentru secolul 51 cand, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei