Se descompun cadavrele mai greu astăzi decât în trecut? Care ar putea fi motivele

biserica  cruce_83371700

Dimensiune font:

| 09-11-2019 14:34

Un mister ce ar putea „bântui” cimitirele: corpurile morților nu se mai degradează cu aceeași viteză, procesul ar fi mai lent ca altădată. Care e explicația?


„Din pământ ești făcut și în pământ te vei întoarce” - așa sună celebrele cuvinte din Biblie. Dar oare asta se întâmplă mai încet? se întreabă jurnaliștii de la Ouest-France.

În cimitirele din Rennes, în departamentul Ille-et-Vilaine, din nord-vestul Franței, descompunerea cadavrelor a devenit „aleatorie”, susține Éliane Ammi, responsabilă cu serviciile funerare, care se află în această funcție de 23 de ani. „Uneori, credem că un corp s-a descompus și nu e așa, dar și inversul e valabil”, spune femeia. Ea își aduce aminte de un corp din 1917, găsit mumificat, în timp ce alte trei din același cavou erau complet descompuse.

Din datele locale, reiese că în prezent e nevoie de patru-cinci ani în plus față de altădată pentru ca un cadavru să se descompună complet. „Vorbeam de 15 ani când am intrat eu în serviciu, astăzi mai degrabă sunt 20 de ani”, spune Éliane Ammi.


Dr. Bouvet, șeful serviciului de medicină legală din Rennes, spune că și el a constatat acest fenomen. Însă trebuie făcută precizarea că el are de-a face cu corpuri în cazul cărora decesul a intervenit de puțin timp. „Din câte știu eu, nicio publicație științifică nu a demonstrat o variație universală a descompunerii cadavrelor”, punctează el, însă recunoaște că mai mulți profesioniști în domeniu au făcut această constatare.

În urmă cu câțiva ani, și presa din România a scris că, de pildă, groparii de la Cimitirul Municipal din Sibiu au făcut observații similare.

Cine e „de vină”?
Înainte de a cerceta ce ar putea frâna descompunerea celor morți, trebuie să știm cum are loc, în mod natural, un asemenea proces.

După perioada de rigiditate cadaverică (sau rigor mortis, care durează de la 24 până la 48 de ore, este fenomenul de înțepenire progresivă a mușchilor, care survine la câteva ore după deces din cauza unor modificări chimice la nivelul țesuturilor musculare, rezultat al coagulării proteinelor din mușchi), mușchii încep să se relaxeze și începe un proces de distrugere a țesuturilor prin acțiunea enzimelor și a bacteriilor prezente în tubul nostru digestiv.

La asta se adaugă, în funcție de condiții, acțiunea faunei tanatofage (insectele).

Prin urmare, chiar dacă factorii de mediu (temperatura, umiditatea solului sau pH-ul său) au o influență, cadavrele se descompun în primul rând printr-o acțiune internă.

Cercetătorii germani au avansat acum câțiva ani o ipoteză, potrivit căreia oamenii prezentului ingerează mai mult decât predecesorii lor din trecut substanțe conservante (E-uri).

Criptele sunt cimentate, sicriele nu mai sunt amplasate direct în pământ. Pe de altă parte, sicriele moderne pot avea sisteme de ermetizare, ceea ce ar putea împiedica fauna tanatofagă să treacă la acțiune. Dar nu pot împiedica, totuși, procesul de descompunere internă.

În fine, există și ipoteza că pesticidele, care s-au infiltrat în pământ, ucid viețuitoarele și bacteriile de aici.

Iar unii oameni de știință spun că abuzul de antibiotice duce la o „sărăcire” a florei noastre bacteriene.

Acceptăm oare astăzi moartea mai greu decât o făceau strămoșii noștri?
Pentru dr. Bouvet, explicația cea mai plauzibilă este o eventuală evoluție în ceea ce privește obiceiurile funerare. El spune că substanțele folosite la îmbălsămare sunt acum mult mai puternice decât în urmă cu 40 de ani. În alte vremuri, îmbălsămarea permitea o conservare minimă până la îngroparea cadavrului. Astăzi, se poate păstra aparența integrității fizice, iar mortul poate fi făcut să pară că „doarme”.

În prezent, primul cadavru văzut de o persoană este adesea cel al unui părinte sau al unei rude, la 50 sau 60 de ani. Corpul neînsuflețit nu mai stă la domiciliu, privegheat de toată familia, inclusiv de copii, cum era cândva obiceiul. În prezent, cele mai multe corpuri neînsuflețite sunt depuse la case funerare, capele etc. Nu ne mai confruntăm cu situația degradării unui cadavru.

Fie că este vorba despre o incinerare rapidă, fie că se creează prin îmbălsămare imaginea aceasta că mortul doarme, scopul e clar: cei care rămân să păstreze în minte cât mai integră imaginea defunctului așa cum era când trăia.

În afara cazurilor - destul de rare - când justiția cere, în cadrul unei anchete, exhumarea unui cadavru, există această practică în rândul familiilor, când se împlinesc 7 ani de la deces sau când este nevoie de o nouă înhumare și când osemintele sunt adunate în criptă pentru a face loc.

Ce se întâmplă dacă la aceste deshumări se constată că mortul este încă „în bună stare”? În Franța, legea impune închiderea sicriului pentru încă cinci ani.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
PORECLA SEXUALĂ a zodiei tale
26/06/2021 17:01

  Berbec – "Omul minutului" Acest semn de foc este cunoscut ca un jucător rapid, un impulsiv robust căruia ii place sexul pur şi mai puţin detaliile romantice care l-ar putea condimen ...

Schimbarea la care nu se aștepta o ZODIE. Astrolog: ”Va fi o nebunie!”-VIDEO
21/11/2019 08:41

 Pe parcursul lunii noiembrie, horoscopul dragostei capătă o nouă valentă pentru o zodie. „Venus in Săgetător inseamnă că iubirea capătă o nouă valentă, este mai pozitivă, este plină d ...

Cel mai mare păcat pe care îl fac femeile în timpul postului! Părintele Calistrat a transmis un mesaj
17/11/2019 10:14

Suntem in perioada Postului Crăciunului, iar părintele Calistrat vorbeste despre unul dintre păcatele mari pe care femeile il fac acum. Potrivit preotului, acestea ar trebui să fie mult mai atente la rugăc ...

​Horoscopul pentru marti 12 noiembrie 2019
12/11/2019 04:00

BERBEC Veti descoperi ca o situatie nu trebuie sa fie neaparat logica pentru a avea un final fericit. Inregistrati un varf de "incasari" fara precedent, din relatii comerciale la care nu va pricepeti ...

Ce înseamnă dacă visez că îmi cad dinții. Grijă mare!
11/11/2019 10:04

    Ce inseamnă dacă visez că imi cad dintii. Ar trebui să ai grijă! Cum se interpretează acest tip de vis. Iată la ce să fii atent.        Ce inseamnă dacă visez ...

Ce NU trebuie sa faci SUB NICIO FORMA de Mihail si Gavril! Lucrul care este INTERZIS cu desavarsire! E PACAT mare sa faci asta
07/11/2019 16:03

  Ce nu trebuie să faci pe noiembrie, de Sfintii Mihail si Gavril.   Sfintii Mihail si Gavril este una dintre cele mai importante sărbători ale toamnei. Acesti doi sfinti sunt cinstiti ...

O stiinta milenara: zodiacul indian
08/09/2019 20:47

  In tara multiplelor stiinte, tehnici si experiente spirituale, demersul de cunoastere al naturii umane ce se bazeaza exclusiv pe folosirea horoscopului este primordial. Va prezentam deci acest zodiac ...

 Fazele lunii, zodiile si viata zilnica
08/09/2019 10:49

Cunoastem faptul ca in astrologie luna simbolizeaza principiul feminin, sufletul, calitatile psihice, sanatatea, sensibilitatea si inconstientul. Ea parcurge patru perioade (luna in descrestere,luna noua, lu ...

 Casele astrologice
07/09/2019 10:52

Casele astrologice sunt foarte importante atunci cand se face citirea unui horoscop. Pe parcursul vietii vei petrece mai mult timp in unele case astrologice dacat in altele. Casele pot determina daca esti o ...

BABA VANGA previziuni 2019 - predicții surprinzătoare
01/09/2019 10:01

  Descriere foto: BABA VANGA PREDICTII 2019   BABA VANGA previziuni 2019. Baba Vanga a făcut predictii pentru 2019. Desi a murit in 1996, ea a făcut predictii pană pentru secolul 51 cand, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei