SFÂNTUL ANDREI. 11 metode prin care poţi afla cu cine te vei căsători

default

Dimensiune font:

| 29-11-2013 18:11

Inca din vremuri de demult, in noaptea Sfantului Andrei, fetele de maritat obisnuiau sa recurga la diverse acte de divinatie pentru a-si afla norocul si soarta in dragoste. Descopera care sunt cele 11 metode prin care persoanele necasatorite isi pot anticipa viitorul matrimonial:

Sa ne pregatim cum se cuvine pentru Sarbatoarea Sfantului Andrei. Exista in traditia populara numeroase obiceiuri si datini legate de aceasta sarbatoare, insa astazi ne-am oprit doar asupra celor care vizeaza metodele de ‘ghicire’ a soartei in dragoste.

Ca in orice sarbatoare mare incarcata de magie, sacru si mister, practicile de aflare a viitorului in dragoste nu lipsesc nici ele. Cu precadere sexul feminin este mai atras de aceste practici de dezlegare a viitorului, mai curios sa descopere anticipat franturi din ceea ce le rezerva viata pe plan afectiv si matrimonial, mai incitat de misterul care inconjoara aceasta noapte. Inca din vremuri de demult, in noaptea Sfantului Andrei (noaptea dinspre 29 spre 30 noiembrie), fetele de maritat obisnuiau sa recurga la diverse acte de divinatie pentru a-si afla norocul si soarta in dragoste. Iata cateva dintre cele mai cunoscute metode prin care persoanele necasatorite isi pot anticipa viitorul matrimonial:


Sfantul Andrei: Obiceiuri si traditii de aflare a ursitei in dragoste

1. Cunoscuta in multe zone drept o metoda sigura de a-l vedea anticipat pe cel sortit este “turtuca de Andrei” (turta sfantului Andrei). Aceasta turta se prepara in ajunul sarbatorii Sfantului Andrei si este o turta speciala ce capata atribute magice. Se prepara din faina de grau si in aluatul ei se adauga apa si multa sare. In zona Moldovei, se respecta cu sfintenie reteta mostenita din strabuni: o lingura de faina de grau, o lingura de apa, o lingura de sara. Turta se coace binisor pe plita sobei, iar fetele care vor sa-si vada in vis alesul trebuie sa o manance inainte de culcare. Daca fata respectiva se va marita anul viitor, in vis ii va aparea viitorul sot oferindu-i apa spre a-si potoli setea.

2. Un alt obicei popular printre tinerele fete in noaptea Sfantului Andrei este si “metoda oglinzilor”. Un obicei stravechi mentioneaza ca fetele nemaritate care il urmeaza intocmai pot vedea franturi din viitorul lor in dragoste, dar si chipului celui sortit. Prin urmare, fata dezbracata pana la brau si cu parul despletit trebuie sa se aseze intre doua oglinzi dispuse paralel. In fiecare mana trebuie sa tina cate o lumanare si sa priveasca cu atentie in oglinda din fata. Cu inima curata, il invoaca pe sfantul Andrei pentru a o ajuta in dragoste si pentru a-i arata chipul celui harazit sa-i fie sot. Conform traditiei, in oglinda din spate ar trebui sa vada secvente din viitor, dar si pe cel care-i va fi sot.

3. Conform unei alte superstitii moderne de dragoste, imaginea viitorului sot poate aparea si intr-un pahar cu apa amplasat strategic in cenusa. In noaptea dinspre Sfantul Andrei, cele curioase sa vada chipul alesului trebuie sa arunce intr-un pahar cu apa o verigheta sfintita de preot in timpul tainei cununiei. Tinand o lumanare aprinsa in fiecare mana, ele trebuie sa priveasca intens in paharul cu apa. Se spune ca in mijlocul verighetei din apa se va reflecta imaginea celui care le va darui o verigheta la randul sau.

4. Cu toate acestea, obiceiul stravechi, din care a fost poate inspirat cel de mai sus si pe care obisnuiau sa-l tina mai toate tinerele satului, presupunea coborarea unei luminari aprinse intr-o fantana. Lumanarea nu era insa una oarecare, ci una sfintita, de preferinta lumanarea cu care s-a adus lumina acasa de Paste. Lumanarea trebuia coborata in fantana pana cand ajungea la nivelul apei. Apoi fetele il invocau pe sfantul Andrei, cerandu-i permisiunea si favoarea de a le lasa sa vada imaginea viitorului lor sot reflectata pe suprafata apei din fantana.

5. Se spune totodata ca fetele nemaritate isi pot visa alesul in noaptea dinspre sfantul Andrei. Este esential de aceea ca inainte de a adormi sa se asigure ca au ascuns un firicel de busuioc sfintit sub perna.

6. Un alt obicei de aflare a ursitei in dragostei este cel al “facutului cu ulcica”. La miez de noapte, fetele care doresc sa cucereasca inima celui iubit trebuie sa intoarca cu gura in jos o ulcica de lut noua, ‘neinceputa’, iar pe fundul acestuia sa lase sa arda mocnit 3 carbuni incinsi. Pana in momentul in care se sting carbunii, fata respectiva are datoria de a rosti o incantatie, rotind usor vasul pentru ca si atentia iubitului sa se intoarca catre ea.

7. Totodata, din batrani in batrani s-a mostenit un alt obicei de aflare a ursitei asociat cu obiceiul stravechi al Pazitul Usturoiului. Cand tinerele se intorceau acasa de la Pazitul Usturoiului, infigeau cate un catel de usturoi “pazit” de spiritele rele intr-un cocolos de aluat dospit. Aluatul lua forma unui colac pe care tinerele gospodine il dadeau mai apoi la copt intr-un cuptor pe vatra. Colacul copt se tinea mai apoi timp de 7 zile intr-un loc calduros. Previziuni legate de casatorie se faceau in functie de modul in care incoltea si crestea firul de usturoi din colac. Usturoiul incoltit repede inseamna noroc in dragoste si casatorie in viitorul apropiat.

8. Totodata, in satele din Moldova, tinerii necasatoriti (atat fetele, cat si baietii) obisnuiau sa se stranga intr-o casa peste noapte, veselindu-se, petrecand si asigurandu-se ca usturoiul nu este furat de strigoi. Era de datoria fetelor mai ales sa aiba grija ca nu cumva cineva sa fure usturoiul, ceea ce ar fi insemnat ghinion si nefericire in dragoste. Dis-de-dimineata, cand tinerii isi luau la revedere, fetele luau usturoiul privegheat cu ele, il duceau la biserica si cand se intorceau acasa, il puneau la icoane. Se crede ca acest usturoi are puteri magic-sfinte in ale dragostei, fiind bun “de dragoste”.

9. In zona Bucovinei, se practica un alt obicei de aflare a ursitei – obiceiul celor 41 de fire de grau. Respectarea sa inseamna ca in vis ti se va arata cel ursit. Prin urmare, in noaptea dinspre sfantul Andrei, tinerele necasatorite se asigurau ca si-au strecurat sub perna 41 de fire de grau si ca inainte de culcare spun urmatoarele cuvinte: “Voi, 41 de fire de grau, Eu voi adormi, si voi hodini , Dar eu ma rog lui Dumnezeu , Sa-mi trimita ingerul meu, Cel ce mi-e dat de Dumnezeu”. Se crede ca barbatul care le va fi sot le va aparea in vis incercand sa fure graul. In alte parti ale tarii, firele de grau sunt inlocuite de boabele de grau.

10. In plus, exista zone ale tarii in care se mai practica inca obiceiul “citirii in pari”. In miez de noapte, la cumpana dintre 29 spre 30 noiembrie, fetele se indreptau catre gardul gospodariei lor, urmand ca apoi, cu ochii inchisi, sa numere 9 pari si de al noualea sa lege un fir de ata rosie. A doua zi dimineata cand se trezeau se duceau sa vada ‘felul parului’. Daca parul respectiv era drept si neted – era semn ca sotul fetei respective va fi un barbat tanar, in putere. Daca parul este noduros sau subred – se considera ca sotul fetei respective va fi batran.

11. Un alt obicei legat de dezlegarea viitorului in dragoste este cel al masuratului a 9 cescute cu apa. In ajunul Sfantului Andrei, fetele nemaritate masoara 9 cesti de apa intr-o strachina, iar strachina se asaza in dreptul icoanei si se lasa peste noapte. A doua zi in schimb, se masoara apa din strachina cu ajutorul celor 9 cescute. Daca cele 9 cescute se umplu ochi la loc, atunci fata care a savarsit acest ritual va avea noroc in dragoste si se va marita in curand. Nu putem spune acelasi lucru daca pe fundul vasului nu mai ramane nici macar o picatura de apa…

Sursa: garbo.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
PORECLA SEXUALĂ a zodiei tale
26/06/2021 17:01

  Berbec – "Omul minutului" Acest semn de foc este cunoscut ca un jucător rapid, un impulsiv robust căruia ii place sexul pur şi mai puţin detaliile romantice care l-ar putea condimen ...

Schimbarea la care nu se aștepta o ZODIE. Astrolog: ”Va fi o nebunie!”-VIDEO
21/11/2019 08:41

 Pe parcursul lunii noiembrie, horoscopul dragostei capătă o nouă valentă pentru o zodie. „Venus in Săgetător inseamnă că iubirea capătă o nouă valentă, este mai pozitivă, este plină d ...

Cel mai mare păcat pe care îl fac femeile în timpul postului! Părintele Calistrat a transmis un mesaj
17/11/2019 10:14

Suntem in perioada Postului Crăciunului, iar părintele Calistrat vorbeste despre unul dintre păcatele mari pe care femeile il fac acum. Potrivit preotului, acestea ar trebui să fie mult mai atente la rugăc ...

​Horoscopul pentru marti 12 noiembrie 2019
12/11/2019 04:00

BERBEC Veti descoperi ca o situatie nu trebuie sa fie neaparat logica pentru a avea un final fericit. Inregistrati un varf de "incasari" fara precedent, din relatii comerciale la care nu va pricepeti ...

Ce înseamnă dacă visez că îmi cad dinții. Grijă mare!
11/11/2019 10:04

    Ce inseamnă dacă visez că imi cad dintii. Ar trebui să ai grijă! Cum se interpretează acest tip de vis. Iată la ce să fii atent.        Ce inseamnă dacă visez ...

Ce NU trebuie sa faci SUB NICIO FORMA de Mihail si Gavril! Lucrul care este INTERZIS cu desavarsire! E PACAT mare sa faci asta
07/11/2019 16:03

  Ce nu trebuie să faci pe noiembrie, de Sfintii Mihail si Gavril.   Sfintii Mihail si Gavril este una dintre cele mai importante sărbători ale toamnei. Acesti doi sfinti sunt cinstiti ...

O stiinta milenara: zodiacul indian
08/09/2019 20:47

  In tara multiplelor stiinte, tehnici si experiente spirituale, demersul de cunoastere al naturii umane ce se bazeaza exclusiv pe folosirea horoscopului este primordial. Va prezentam deci acest zodiac ...

 Fazele lunii, zodiile si viata zilnica
08/09/2019 10:49

Cunoastem faptul ca in astrologie luna simbolizeaza principiul feminin, sufletul, calitatile psihice, sanatatea, sensibilitatea si inconstientul. Ea parcurge patru perioade (luna in descrestere,luna noua, lu ...

 Casele astrologice
07/09/2019 10:52

Casele astrologice sunt foarte importante atunci cand se face citirea unui horoscop. Pe parcursul vietii vei petrece mai mult timp in unele case astrologice dacat in altele. Casele pot determina daca esti o ...

BABA VANGA previziuni 2019 - predicții surprinzătoare
01/09/2019 10:01

  Descriere foto: BABA VANGA PREDICTII 2019   BABA VANGA previziuni 2019. Baba Vanga a făcut predictii pentru 2019. Desi a murit in 1996, ea a făcut predictii pană pentru secolul 51 cand, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei