SFÂNTUL ANDREI. 11 metode prin care poţi afla cu cine te vei căsători

default

Dimensiune font:

| 29-11-2013 18:11

Inca din vremuri de demult, in noaptea Sfantului Andrei, fetele de maritat obisnuiau sa recurga la diverse acte de divinatie pentru a-si afla norocul si soarta in dragoste. Descopera care sunt cele 11 metode prin care persoanele necasatorite isi pot anticipa viitorul matrimonial:

Sa ne pregatim cum se cuvine pentru Sarbatoarea Sfantului Andrei. Exista in traditia populara numeroase obiceiuri si datini legate de aceasta sarbatoare, insa astazi ne-am oprit doar asupra celor care vizeaza metodele de ‘ghicire’ a soartei in dragoste.

Ca in orice sarbatoare mare incarcata de magie, sacru si mister, practicile de aflare a viitorului in dragoste nu lipsesc nici ele. Cu precadere sexul feminin este mai atras de aceste practici de dezlegare a viitorului, mai curios sa descopere anticipat franturi din ceea ce le rezerva viata pe plan afectiv si matrimonial, mai incitat de misterul care inconjoara aceasta noapte. Inca din vremuri de demult, in noaptea Sfantului Andrei (noaptea dinspre 29 spre 30 noiembrie), fetele de maritat obisnuiau sa recurga la diverse acte de divinatie pentru a-si afla norocul si soarta in dragoste. Iata cateva dintre cele mai cunoscute metode prin care persoanele necasatorite isi pot anticipa viitorul matrimonial:


Sfantul Andrei: Obiceiuri si traditii de aflare a ursitei in dragoste

1. Cunoscuta in multe zone drept o metoda sigura de a-l vedea anticipat pe cel sortit este “turtuca de Andrei” (turta sfantului Andrei). Aceasta turta se prepara in ajunul sarbatorii Sfantului Andrei si este o turta speciala ce capata atribute magice. Se prepara din faina de grau si in aluatul ei se adauga apa si multa sare. In zona Moldovei, se respecta cu sfintenie reteta mostenita din strabuni: o lingura de faina de grau, o lingura de apa, o lingura de sara. Turta se coace binisor pe plita sobei, iar fetele care vor sa-si vada in vis alesul trebuie sa o manance inainte de culcare. Daca fata respectiva se va marita anul viitor, in vis ii va aparea viitorul sot oferindu-i apa spre a-si potoli setea.

2. Un alt obicei popular printre tinerele fete in noaptea Sfantului Andrei este si “metoda oglinzilor”. Un obicei stravechi mentioneaza ca fetele nemaritate care il urmeaza intocmai pot vedea franturi din viitorul lor in dragoste, dar si chipului celui sortit. Prin urmare, fata dezbracata pana la brau si cu parul despletit trebuie sa se aseze intre doua oglinzi dispuse paralel. In fiecare mana trebuie sa tina cate o lumanare si sa priveasca cu atentie in oglinda din fata. Cu inima curata, il invoaca pe sfantul Andrei pentru a o ajuta in dragoste si pentru a-i arata chipul celui harazit sa-i fie sot. Conform traditiei, in oglinda din spate ar trebui sa vada secvente din viitor, dar si pe cel care-i va fi sot.

3. Conform unei alte superstitii moderne de dragoste, imaginea viitorului sot poate aparea si intr-un pahar cu apa amplasat strategic in cenusa. In noaptea dinspre Sfantul Andrei, cele curioase sa vada chipul alesului trebuie sa arunce intr-un pahar cu apa o verigheta sfintita de preot in timpul tainei cununiei. Tinand o lumanare aprinsa in fiecare mana, ele trebuie sa priveasca intens in paharul cu apa. Se spune ca in mijlocul verighetei din apa se va reflecta imaginea celui care le va darui o verigheta la randul sau.

4. Cu toate acestea, obiceiul stravechi, din care a fost poate inspirat cel de mai sus si pe care obisnuiau sa-l tina mai toate tinerele satului, presupunea coborarea unei luminari aprinse intr-o fantana. Lumanarea nu era insa una oarecare, ci una sfintita, de preferinta lumanarea cu care s-a adus lumina acasa de Paste. Lumanarea trebuia coborata in fantana pana cand ajungea la nivelul apei. Apoi fetele il invocau pe sfantul Andrei, cerandu-i permisiunea si favoarea de a le lasa sa vada imaginea viitorului lor sot reflectata pe suprafata apei din fantana.

5. Se spune totodata ca fetele nemaritate isi pot visa alesul in noaptea dinspre sfantul Andrei. Este esential de aceea ca inainte de a adormi sa se asigure ca au ascuns un firicel de busuioc sfintit sub perna.

6. Un alt obicei de aflare a ursitei in dragostei este cel al “facutului cu ulcica”. La miez de noapte, fetele care doresc sa cucereasca inima celui iubit trebuie sa intoarca cu gura in jos o ulcica de lut noua, ‘neinceputa’, iar pe fundul acestuia sa lase sa arda mocnit 3 carbuni incinsi. Pana in momentul in care se sting carbunii, fata respectiva are datoria de a rosti o incantatie, rotind usor vasul pentru ca si atentia iubitului sa se intoarca catre ea.

7. Totodata, din batrani in batrani s-a mostenit un alt obicei de aflare a ursitei asociat cu obiceiul stravechi al Pazitul Usturoiului. Cand tinerele se intorceau acasa de la Pazitul Usturoiului, infigeau cate un catel de usturoi “pazit” de spiritele rele intr-un cocolos de aluat dospit. Aluatul lua forma unui colac pe care tinerele gospodine il dadeau mai apoi la copt intr-un cuptor pe vatra. Colacul copt se tinea mai apoi timp de 7 zile intr-un loc calduros. Previziuni legate de casatorie se faceau in functie de modul in care incoltea si crestea firul de usturoi din colac. Usturoiul incoltit repede inseamna noroc in dragoste si casatorie in viitorul apropiat.

8. Totodata, in satele din Moldova, tinerii necasatoriti (atat fetele, cat si baietii) obisnuiau sa se stranga intr-o casa peste noapte, veselindu-se, petrecand si asigurandu-se ca usturoiul nu este furat de strigoi. Era de datoria fetelor mai ales sa aiba grija ca nu cumva cineva sa fure usturoiul, ceea ce ar fi insemnat ghinion si nefericire in dragoste. Dis-de-dimineata, cand tinerii isi luau la revedere, fetele luau usturoiul privegheat cu ele, il duceau la biserica si cand se intorceau acasa, il puneau la icoane. Se crede ca acest usturoi are puteri magic-sfinte in ale dragostei, fiind bun “de dragoste”.

9. In zona Bucovinei, se practica un alt obicei de aflare a ursitei – obiceiul celor 41 de fire de grau. Respectarea sa inseamna ca in vis ti se va arata cel ursit. Prin urmare, in noaptea dinspre sfantul Andrei, tinerele necasatorite se asigurau ca si-au strecurat sub perna 41 de fire de grau si ca inainte de culcare spun urmatoarele cuvinte: “Voi, 41 de fire de grau, Eu voi adormi, si voi hodini , Dar eu ma rog lui Dumnezeu , Sa-mi trimita ingerul meu, Cel ce mi-e dat de Dumnezeu”. Se crede ca barbatul care le va fi sot le va aparea in vis incercand sa fure graul. In alte parti ale tarii, firele de grau sunt inlocuite de boabele de grau.

10. In plus, exista zone ale tarii in care se mai practica inca obiceiul “citirii in pari”. In miez de noapte, la cumpana dintre 29 spre 30 noiembrie, fetele se indreptau catre gardul gospodariei lor, urmand ca apoi, cu ochii inchisi, sa numere 9 pari si de al noualea sa lege un fir de ata rosie. A doua zi dimineata cand se trezeau se duceau sa vada ‘felul parului’. Daca parul respectiv era drept si neted – era semn ca sotul fetei respective va fi un barbat tanar, in putere. Daca parul este noduros sau subred – se considera ca sotul fetei respective va fi batran.

11. Un alt obicei legat de dezlegarea viitorului in dragoste este cel al masuratului a 9 cescute cu apa. In ajunul Sfantului Andrei, fetele nemaritate masoara 9 cesti de apa intr-o strachina, iar strachina se asaza in dreptul icoanei si se lasa peste noapte. A doua zi in schimb, se masoara apa din strachina cu ajutorul celor 9 cescute. Daca cele 9 cescute se umplu ochi la loc, atunci fata care a savarsit acest ritual va avea noroc in dragoste si se va marita in curand. Nu putem spune acelasi lucru daca pe fundul vasului nu mai ramane nici macar o picatura de apa…

Sursa: garbo.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:37

BANCUL ZILEI

06:00


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Secretar de stat: Slujbele de Crăciun se pot desfășura în interiorul și în exteriorul bisericilor
28/11/2020 09:28

 Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, anuntă că slujbele de Crăciun se pot desfăsura atat in interiorul, cat si in afara bisericilor cu respectarea măsurilor de protectie sanitară. Tăn ...

HOROSCOPUL ZILEI - 28 noiembrie
28/11/2020 04:35

BERBEC Berbecii sunt tot mai tentati să-si asume riscuri, fiind dispusi chiar să intoarcă relatii aparent stabile cu susul in jos doar pentru a se simti mai vii. Însă, cu astfel de comportament, ar t ...

FOTO/VIDEO - Cum ne putem indeplini toate dorintele folosind puterea mintii
27/11/2020 09:30

 Se intampla deseori sa avem probleme in ceea ce facem, sa obtinem rezultate foarte greu. Ei bine, noi suntem vinovati de tot ceea ce se petrece in jurul nostru, iar maestrul Risvan Vlad Rusu ne explica to ...

Eclipsa partiala de Luna in Gemeni. Patru zodii vor fi foarte afectate
27/11/2020 07:45

“ Omul bun scoate lucruri bune din vistieria buna a inimii lui; dar omul rau scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui. Va spun ca, in ziua judecatii, oamenii vor da socoteala de orice cuvant ne ...

HOROSCOPUL ZILEI - 27 noiembrie
27/11/2020 06:00

BERBEC Sunt in pericol azi relatiile profesionale, nu aveti răbdare si considerati că totul se poate rezolva prin absenta de la locul faptei. Apar multi adversari care dau cărtile pe fată si vor să vă do ...

HOROSCOPUL ZILEI - 26 noiembrie
26/11/2020 06:00

BERBEC Chiar daca din pricina oboselii faceti greseli dupa greseli, sunteti salvat de rutina, iar sefii va apreciaza in continuare. Pot aparea insa surprize sentimentale cam neplacute. TAUR Foarte energic, i ...

Catedrala Mântuirii Neamului este una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume. Lucrările „la roșu” au costat 110 milioane de euro
25/11/2020 13:23

Catedrala Mantuirii Neamului, cu hramul principal „Înăltarea Domnului” si hramul secundar Sf. Apostol Andrei, este una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume. Anul acesta se implin ...

Rugaciunea
25/11/2020 11:51

Rugaciunea "Tatal Nostru" se modifica din 29 noiembrie, prima duminica a noului an liturgic dupa ritul roman sau latin. Versetul "Nu ne duce in ispita" va fi inlocuit cu "nu ne abandon ...

HOROSCOPUL ZILEI - 25 noiembrie
25/11/2020 06:31

BERBEC Relatiile parteneriale devin din ce in ce mai problematice, tocmai acum cand este absolut necesar să plecati intr-o călătorie importantă. Lipsa de intelegere a persoanei iubite este doar aparentă. ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei